خاموشی خاموش تهران
مسوولیت مربوط به مدیریت نور و روشنایی شهر علیالقاعده با شهرداری است؛ هرچند تامین روشنایی توسط ادارات دولتی صورت میگیرد. از منظر هماهنگی این دو نوع مسوولیت، تکلیف کار با استانداری تهران است؛ اما در حال حاضر نقص کار یا کوتاهی یا شاید هم بیتفاوتی به آنچه در پایتخت میگذرد به گونهای است که شبهای تهران بهدلیل خاموشی چراغهای روشنایی، چهرهای درخور پایتخت ندارد. سال گذشته در همین ایام، بخشنامهای برای مدیریت نور و نمای شب تهران به شهرداریهای مناطق ابلاغ شد که بر اساس آن مقرر شده بود نورپردازی المانهای شهری همچون پلها، نمای برخی ساختمانهای شاخص و... بهگونهای انجام شود که هماهنگی حرفهای در ترکیب نورها به لحاظ چشمنوازی بهوجود بیاید.
اکنون نه تنها آن بخشنامه اجرا نشده که روشنایی حداقلی معابر نیز دچار نقص و اختلال شده است. نکته جالب آنکه مثلا در بزرگراه آزادگان یا نیایش، خاموشیها به شکل نامنظم در مسیر جانمایی چراغهای معابر اتفاق افتاده است؛ به این معنا که در نقاطی از این معابر، تعداد زیادی از چراغها به شکل نامتوالی خاموش است و در نقاطی دیگر از همین مسیرها، همه چراغها پشتسر هم نور و روشنایی دارد. این وضعیت به خوبی مشخص میکند «برنامهای هدفمند برای خاموشی تهران» در دستور کار نیست، بلکه بیشتر سوءمدیریت ناشی از بیتوجهی یا کمتوجهی به چهره شهر باعث این خاموشی شده است. در شرایطی که مدیریت شهری پایتخت از نیاز حیاتی شهروندان به اجتماع در فضاهای باز شهری در ساعات غیرکاری برای تغییر روحیه و تهرانگردی سخن میگوید و مدیران شهر مدام بر کاهش استفاده مفرط از خودرو و تشویق عمومی به رفت و آمدهای غیرخودرویی (پیاده) تاکید میکنند، «خلأ روشنایی» و غلبه تاریکی بر نورشبانه مهمترین مانع تهرانگردی شبانه است. وضعیت دید در شب تهران تحتتاثیر خاموشی معابر به گونهای شده که حتی تردد خودروها در برخی مسیرها نیز با چالش نور دست به گریبان است.تاریکی در برخی خیابانها به حدی است که علائم ترافیکی و تابلوهای راهنمای مسیر نیز از دیدکافی برخوردار نیست.
پیشتر شایعههایی درباره بدهی مدیریت شهری به اداره برق بابت هزینه روشنایی تاسیسات و فضاهای شهری مطرح بود. اکنون لازم است رابطه آن بدهیها و این خاموشی در تهران بررسی شود و درباره آن ابهامزدایی صورت بگیرد.