در آستانه شش سالگی؛ کرونا، ویروسی که جان ۷۰۰ میلیون انسان را قبضه کرد

گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد – فاطمه زارع‌پور نبیل:  ۲۶ آبان اولین بیمار مبتلا به کرونا در ووهان چین شناسایی و در ادامه کابوس ویروس کشنده و قرنطینه‌های سراسری به زندگی روزمره‌های انسان‌ها روی زمین اضافه شد.

سازمان بهداشت جهانی یکم بهمن ماه اعلام وضعیت اضطراری کرد و بیستم اسفند اعلام کرد که جهان درگیر همه‌گیری شده است و در نهایت ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ سازمان جهانی بهداشت پایان وضعیت اضطراری را اعلام کرد. ویروسی که جهان را به مبارزه طلبیده بود از خانواده شناخته شده «کروناویروس»ها بود. 

 در آذر ۹۸ خبرهای ناگواری از ووهان چین به گوش جهانیان می‌رسید. شنیده‌ها از بیماری ویروسی خطرناکی حاکی بود که نفس قربانیان را می‌گرفت و اولین ویدئوها از چین افرادی را نشان می‌داد که به ناگاه در وسط خیابان از هوش می‌رفتند.

با بررسی نخستین افرادی که به این بیماری مبتلا شده بودند مشخص شد اغلب آنها به بازار عمده‌فروشی هوانان رفت‌وآمد داشته‌اند. یکی از مشخصه‌ها اصلی این بازار این بود که در آن حیوانات زنده هم به فروش می‌رفتند و بدین ترتیب فرضیه انتقال این ویروس از حیوان به انسان پررنگ‌تر شد.

دی ۹۸ شهر ووهان بخاطر بیماری عجیب و کشنده قرنطینه شد و پس از آن موج قرنطینه شهرها در چین آغاز شد. بررسی‌های بیشتر از مسری بودن این بیماری خبر می‌داد و در کمتر از یک ماه کشورهای بسیاری موارد کووید-۱۹ را در بیمارستان‌های خود شناسایی کردند.

علائم بیماری شامل تب، سرفه و مشکلات تنفسی بود، مانند هر ویروس دیگری که موجب بروز سرماخوردگی می‌شود اما به نظر می‌رسید این ویروس مسری‌تر از دیگر عاملان باشد؛ همچنان که به نظر می‌رسید کشنده‌تر نیز هست.

نخستین برآوردها نشان می‌داد این ویروس بین ۲ تا ۳ درصد از قربانیان خود را می‌کشد. با گذر شمار بیماران از هزار نفر، سازمان بهداشت جهانی این ویروس را کووید-۱۹ نامید. این ویروس با بروز علائم تنفسی شدید در قربانیانش از سایر اعضای خانواده‌ کرونا متفاوت بود.

همراه با ویروس اخبار ضد و نقیضی در مورد منشا این بیماری و چگونگی انتقال آن به انسان دنیا را گرفته بود. در ابتدا عنوان می‌شد این بیماری به علت عادات غذایی چینی به انسان منتقل شده است و همراه با آن ویدئویی‌هایی از سوپ خفاش فضای مجازی را فراگرفته بود.

بی‌بی‌سی در پی بررسی واقعیت این ادعا گزارش کرد که گمان می‌رود این ویروس جدید از راه فروش غیرقانونی حیوانات وحشی در یکی از بازارهای حیوانات وحشی ووهان به انسان منتقل شده باشد. هر چند شایعات بسیاری از شیوع برنامه‌ریزی‌شده تا سلاح بیولوژیک در مورد منشا کرونا مطرح شد اما هر کدام از آنها در گذر زمان رد شدند. 

بهمن ۹۸ سازمان بهداشت جهانی اعلام وضعیت اضطراری کرد و این ویروس را خطری برای تمام جهان خواند. اولین تایید رسمی حضور کووید-۱۹ در ایران تاریخ ۳۰ بهمن از طریق روابط عمومی وزارت بهداشت گزارش شد.

در این زمان بود که موج تعطیلی‌ها و قرنطینه شهرها در سراسر جهان آغاز شده بود. ۱۴ اسفند حسن روحانی، رئیس‌جمهور اسبق ایران گفت: شیوع ویروس جدید کرونا تقریباً تمامی استان‌های کشور را دربرگرفته است.

با آغاز تعطیلی‌های سراسری، دولت‌ها در ابتدا مدارس و مقاطع آموزش عالی را جهت کند کردن سرایت ویروس غیرحضوری کردند. مرداد ۹۹، سازمان ملل متحد در گزارشی گفت همه‌گیری جهانی ویروس کرونا باعث بزرگ‌ترین اختلال تاریخ در آموزش و پرورش کودکان شده‌ است.

در دوران قرنطینه تنها مدارس نبودند که تعطیل شدند، بسیاری از کسب‌وکارها به دلیل شرایط قرنطینه به تعطیلی کشانده شده‌اند و موج دورکاری هم بزرگسالان را از حضور در محل کار خود بازمی‌داشت.

وضعیت شهرها با سه رنگ زرد، نارنجی و قرمز مشخص می‌شد. در فرودگاه‌ها و ایستگاه‌های قطار، برای شناسایی ناقلین ویروس، دمای بدن افراد را اندازه می‌گرفتند. بدین ترتیب گردشگری برای مدت طولانی حتی اگر کاملا متوقف نشده بود، اما تمام تلاش‌ها برای به حداقل رساندن آن انجام می‌شد.

بر اساس آخرین آماری که بهار امسال توسط وبگاه تحلیلی «ورلدمترز» به روز شده است تعداد کشته‌های جهانی کووید-۱۹ کمی بیش از ۷ میلیون نفر در سراسر جهان برآورد شده است و شمار مبتلایان جهانی کرونا بیش از ۷۰۰ میلیون نفر بوده است. در این سایت تعداد فوتی‌های ایران در زمان کرونا ۱۴۶,۸۱۱نفر ثبت شده است و تعداد افرادی که به کرونا مبتلا شدند ۷,۶۲۷,۱۸۶ اعلام شده است.

تلاش‌ها برای یافتن درمان قطعی بیماری بی‌اثر بود و سیاست جهانی بر پایه جلوگیری از شیوع و پیشگیری از ابتلا شکل گرفته بود. در این شرایط مهم‌ترین وظیفه کشورها ساخت واکسن بود، در نهایت بهار ۱۴۰۰ تعداد ۱۷ واکسن، حداقل از یک کشور مجوز استفاده درمانی برای تزریق و استفاده عمومی را دریافت کردند.

با فراگیر شدن واکسیناسیون در نهایت در اردی‌بهشت ۱۴۰۲ با اعلام پایان وضعیت اضطراری سازمان بهداشت جهانی، جشن پایان کرونا گرفته شد‌. با این وجود ویروس کووید-۱۹ کماکان به زندگی میان انسان‌ها ادامه می‌دهد فقط به لطف واکسن‌ها تعداد کمتری از ما را می‌کشد.