شماره روزنامه ۶۱۶۹
|

«دنیای‌اقتصاد» عملکرد اتاق‌های بازرگانی پیشرو جهان را بررسی کرد؛

در دنیای پرشتاب امروز، اتاق‌های بازرگانی دیگر تنها محل گردهمایی بازرگانان و تجار نیستند. این نهادها که زمانی صرفا نقش تسهیلگر روابط تجاری را داشتند، امروز به پیشران اصلی تحول اقتصادی در کشورهای توسعه‌‌‌‌یافته تبدیل شده‌اند. تحلیل عملکرد اتاق‌های بازرگانی موفق نشان می‌دهد؛ چگونه این نهادهای قدیمی…

اهداف سامانه جدید ارز تجاری چیست؟

سال‏‏‏‏‌هاست فعالان و تجار در حوزه صادرات و واردات به نواقص سامانه نیما اعتراض می‌کنند. آنها معتقدند در این سامانه کشف قیمت براساس عرضه و تقاضا شکل نمی‌گیرد و بانک‌مرکزی دائما در این سامانه دخالت می‌کند؛ به‌طوری که در حال‌حاضر فاصله معناداری بین نرخ ارز آزاد و سامانه نیما وجود دارد. در این راستا،…

    چهارشنبه، ۱۴ آذر ۱۴۰۳
  • هوش مصنوعی چه نقشی در تغییر الگوهای تجارت دارد؟

    تغییر چهره تجارت بین‌المللی

    هوش مصنوعی به‌عنوان پیشرفته‌‌‌‌ترین فناوری، در حال تغییر چهره تجارت بین‌المللی است. در همین راستا سازمان تجارت‌جهانی گزارشی تحت‌عنوان «تجارت هوشمند: چگونه هوش‌مصنوعی تجارت بین‌المللی را شکل می‌دهد و توسط آن شکل می‌گیرد» را با هدف بررسی نقش هوش‌مصنوعی در کاهش هزینه‌های تجاری، افزایش تجارت خدمات، رشد کالاها و خدمات مرتبط با هوش‌مصنوعی و بازتعریف مزیت‌های نسبی اقتصادی کشورها تدوین کرده‌است. این گزارش همچنین به چالش‌های ناشی از پراکندگی مقررات در حوزه هوش‌مصنوعی پرداخته و تاثیرات آن بر فرصت‌های تجاری را بررسی می‌کند.
  • «دنیای‌اقتصاد» عملکرد اتاق‌های بازرگانی پیشرو جهان را بررسی کرد؛

    موتور محرک اقتصاد قرن بیست‌و‌یکم

    در دنیای پرشتاب امروز، اتاق‌های بازرگانی دیگر تنها محل گردهمایی بازرگانان و تجار نیستند. این نهادها که زمانی صرفا نقش تسهیلگر روابط تجاری را داشتند، امروز به پیشران اصلی تحول اقتصادی در کشورهای توسعه‌‌‌‌یافته تبدیل شده‌اند. تحلیل عملکرد اتاق‌های بازرگانی موفق نشان می‌دهد؛ چگونه این نهادهای قدیمی توانسته‌‌‌‌اند خود را با نیازهای عصر دیجیتال تطبیق دهند و به بازیگرانی کلیدی در عرصه نوآوری، توسعه پایدار و آموزش نیروی کار تبدیل شوند.
  • تجارت ایران با اوراسیا به ۵‌میلیارد دلار رسید

    مشاور امور بین‌الملل و توافق‌های تجاری سازمان توسعه‌تجارت گفت: مجموع تجارت ایران و پنج کشور اوراسیا قبل از اجرای موافقت‌نامه تجاری نزدیک به ۲‌میلیارد دلار بود که اکنون به پنج‌میلیارد دلار رسیده‌است.
  • ۳۰‌درصد درآمد صادراتی صنعت شیلات باید جایگزین درآمدهای نفتی شود

    نماینده رئیس‌جمهوری در هماهنگی اجرای سیاست‌های کلی توسعه دریامحور گفت: در موضوع توسعه دریامحور باید ۳۰‌درصد درآمد صادرات صنعت شیلات جایگزین درآمدهای نفتی شود.
  • در نشست شورای گفت‌وگوی استان اصفهان مطرح شد

    عبور از شرایط سخت اقتصادی، نیازمند تلاش دولت برای رفع ناترازی انرژی است

    در نشست شورای گفت‌وگوی استان اصفهان با تاکید بر لزوم تلاش دولت برای رفع ناترازی‌‌‌‌‌ها، در مورد اقداماتی که می‌تواند این مشکل را برای بنگاه‌های اقتصادی رفع کند، بحث و تبادل‌‌‌‌‌نظر شد.
  • رئیس اتاق شیراز در نشست شورای گفت‌وگوی استان فارس:

    توسعه صادرات مسقطی فارس نیازمند برنامه‌‌‌‌‌ریزی است

    محمدصادق حمیدیان، رئیس اتاق شیراز بر لزوم رفع مشکلات تعرفه‌‌‌‌‌ای صادرات مسقطی فارس و تلاش برای برندسازی این محصول تاکید کرد. رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی شیراز، گفت: استان فارس و به‌ویژه شهرستان لارستان، جایگاه ویژه‌ای در تولید انواع مسقطی در سطح کشور دارد، به‌طوری‌که از تعداد کل واحدهای صنفی تولید مسقطی کشور، ۲۳ واحد (معادل ۷۷‌درصد کل واحدها) در استان فارس فعالیت دارند. محمدصادق حمیدیان در هشتاد و ششمین نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش‌خصوصی استان فارس، افزود: یکی از اصلی‌ترین مشکلات صادرات مسقطی لاری به‌عنوان یک محصول شناخته شده‌استان فارس، عدم‌برخورداری از تعرفه اختصاصی است؛ چراکه مسقطی در زیر دسته شیرینی‌‌‌‌‌های سنتی بدون کاکائو قرار دارد و به همین‌دلیل، نامی از این محصول مهم و استراتژیک در آمار‌های صادراتی ثبت نمی‌شود و برند‌سازی برای این محصول نیز صورت نمی‌گیرد.
  • تاسیس کار‌‌گزاری صدور شناسنامه فرش دستباف در اتاق بجنورد

    عباس کاظمی، رئیس اتاق بجنورد، از تاسیس اولین مرکز کار‌‌گزاری صدور شناسنامه فرش دستباف در استان خراسان‌شمالی خبر داد. این دفتر در محل اتاق بجنورد راه‌اندازی شده‌است.
    سه‌شنبه، ۱۳ آذر ۱۴۰۳
  • اهداف سامانه جدید ارز تجاری چیست؟

    به‌سوی ارز تک‌نرخی

    سال‏‏‏‏‌هاست فعالان و تجار در حوزه صادرات و واردات به نواقص سامانه نیما اعتراض می‌کنند. آنها معتقدند در این سامانه کشف قیمت براساس عرضه و تقاضا شکل نمی‌گیرد و بانک‌مرکزی دائما در این سامانه دخالت می‌کند؛ به‌طوری که در حال‌حاضر فاصله معناداری بین نرخ ارز آزاد و سامانه نیما وجود دارد. در این راستا، بانک‌مرکزی به سمت طراحی سامانه‏‏‏‏‌ای رفت که در آن کشف قیمت بر اساس سیستم عرضه و تقاضا صورت بگیرد. سامانه معاملات بازار ارز تجاری، بستری است که در آن واردکنندگان و صادرکنندگان یکدیگر را ملاقات کرده و بدون نرخ‌سازی، ارز خود را مبادله می‌کنند. به گفته مسوولان، در آینده این سامانه محلی برای ایجاد قراردادهای آتی و سلف ارزی می‌شود و فعالان اقتصادی می‌توانند در آن، ریسک‌های تجاری خود را کاهش دهند.
  • توافق‌نامه تجارت آزاد با ایران در مجالس ۴کشور اوراسیا تصویب شد

    لایحه موافقت‌نامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا با اجماع آرا در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای‌اسلامی تصویب‌شده و در انتظار تصویب نهایی در صحن مجلس است.
  • تشکیل ۵۹۶ اتحادیه صنفی کشاورزی

    مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی گفت: از زمان ابلاغ مقررات ساختار جدید نظام‌صنفی کشاورزی تاکنون، ۵۹۶ اتحادیه صنفی کشاورزی در بیش از ۳۰۰ شهرستان و ۱۸۰ اتاق اصناف کشاورزی شهرستان تشکیل شده‌است.
  • اقتصاد دریامحور در سند چشم‌‌‌‌انداز ۱۴۳۰

    دنیای‌اقتصاد: در مراسم رونمایی از کتاب «اقتصاد دریامحور» با اشاره به مباحث مطرح‌شده برای تدوین سند چشم‌‌‌‌انداز ۱۴۳۰، تاکید شد؛ در فرآیند تدوین این سند از تمام ظرفیت‌های بخش‌خصوصی و اتاق ایران استفاده شود. مراسم رونمایی از کتاب «اقتصاد دریامحور» با حضور علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت‌نظام، صمد حسن‌‌‌‌زاده رئیس و پیام باقری نایب‌‌‌‌رئیس اتاق ایران برگزار شد. کتاب «اقتصاد دریامحور» مجموعه مقالاتی است که در همایش دریامحور کیش توسط استاد دانشگاه و پژوهشگران ارائه‌‌‌‌شده بود که مجموعه آن مقالات در کتابی گردآوری ‌‌‌‌شده‌است.
    دوشنبه، ۱۲ آذر ۱۴۰۳
  • از سوی کمیسیون تلفیق؛

    نرخ ارز حقوق گمرکی کالاها تعیین شد

    دنیای اقتصاد: نمایندگان مجلس در جلسه علنی امروز (۱۲ آذر) و در ادامه بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴ نرخ ارز حقوق ورودی کالاها در سال آینده را تعیین کردند.
  • در گفت وگو با « دنیای اقتصاد» بررسی شد؛

    ماجرای تولیدکنندگانی که هم فروشنده و هم خریدار ارز هستند

    دنیای اقتصاد: مجموعه سیاست‌های ارزی به نحوی است که تولیدکنندگان صادراتی اگرچه مجبور به فروش ارز به نرخ دستوری به دولت هستند، اما در مقابل مواد اولیه و کالاهای مورد نیاز تولید همان کالای صادراتی را باید با نرخ ارز آزاد خریداری نمایند؛ این سیاست متناقضی است که بسیاری از صادرکنندگان را خانه‌نشین کرده است.
  • راه‏‏‏‌حل‏‏‏‌های بخش‌خصوصی برای کمک به فقرزدایی بررسی شد

    تجمیع معجزه‏‏‏‌های کوچک

    برنامه جهانی کشاورزی و امنیت غذایی (GAFSP) از راه‏‏‏‌حل‏‏‏‌های ترکیبی برای حمایت از پروژه‌هایی است که به بهبود معیشت کشاورزان خرده‏‏‏‌مالک ساکن در فقیرترین کشورهای جهان کمک می‌کند. این برنامه موجب خودکفایی کشورها در زمینه تولید مواد غذایی مورد‌نیاز و کاهش تقاضای ارز به جهت واردات غذا و نهاده‌های دامی می‌شود.
  • ضرورت تصویب پیمان‌‌‌‌‌‌نامه‌‌‌‌‌‌های منطقه‌ای برای توسعه‌تجارت

    دنیای‌اقتصاد: نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای‌اسلامی بر ضرورت تصویب پیمان‌‌‌‌‌‌نامه‌‌‌‌‌‌های اقتصادی منطقه‌ای همچون اوراسیا در مجلس تاکید کرد. پیوستن به این پیمان‌‌‌‌‌‌نامه‌‌‌‌‌‌ها می‌تواند در این شرایط اقتصادی گره‌‌‌‌‌‌گشا باشد و زمینه‌‌‌‌‌‌ساز توسعه‌تجارت شود. به گزارش روابط‌‌‌‌‌‌عمومی سازمان توسعه‌تجارت ایران، جعفر قادری درباره ضرورت تصویب پیمان‌‌‌‌‌‌های منطقه‌ای همچون اوراسیا در مجلس شورای‌اسلامی اظهار کرد: در شرایط کنونی که تحریم هستیم باید بیشتر از کشورهای دیگر پیگیر عضویت در پیمان‌‌‌‌‌‌های منطقه‌ای همچون اوراسیا باشیم، چون پیوستن به این پیمان‌‌‌‌‌‌نامه‌‌‌‌‌‌ها می‌تواند در این زمینه گره‌‌‌‌‌‌گشایی کند و باعث توسعه‌تجارت در کشور شود.
    یکشنبه، ۱۱ آذر ۱۴۰۳
  • عملکرد شورای رقابت بررسی شد

    پای لنگ تنظیم بازار

    نهاد رقابت در ایران که به شورای رقابت معروف است در طول ۱۵سال گذشته نتوانسته در مقابله با رفتارهای ضدرقابتی در بازار کامیاب باشد. به عقیده کارشناسان، دلیل این امر نه عملکرد ضعیف اعضای شورا که طراحی ناقص این شورا است. عدم اجرای موثر آرای شورای رقابت توسط دادگستری‏ها و همین طور مبالغ غیربازدارنده جریمه های نقدی، دو عامل مهمی هستند که عملکرد شورای رقابت را خنثی ساخته است. با توجه به موانع بسیار، قطعا امکان اصلاح عملکرد شورای رقابت وجود دارد.
  • فعالان اقتصادی در مورد سه در‌ هزار و چهار در‌ هزار چه می‌گویند؟

    زیر و بم منابع درآمدی اتاق

    موضوع بحث‌برانگیز منابع درآمدی اتاق بازرگانی هیچ‌گاه قدیمی نمی‌شود. همواره سه در‌هزار و چهار در‌هزار که منابع اصلی درآمدی اتاق‌های بازرگانی بر اساس قانون هستند، زیر ذره‌بین منتقدان قرار می‌گیرند و بابت هزینه‌کرد آن نیز حساسیت‌های فراوانی وجود دارد. هرچند در سال‌های اخیر برخی از اتاق‌های بازرگانی به درآمدزایی از طرق دیگر نیز روی آورده‌اند و از طرق مختلف از جمله ارائه خدمات بخشی از هزینه‌های اتاق را تامین می‌کنند، اما همچنان دو منبع اصلی درآمدی اتاق سه در‌هزار و چهار در‌هزار سود اعضای اتاق است. «دنیای‌اقتصاد» در این باره به بررسی انتقادات و درست یا غلط نقدهایی که به این منبع درآمدی می‌شود پرداخته است.
  • وزیر جهاد کشاورزی عنوان کرد

    تدوین لایحه حفاظت از خاک

    وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه تحریم‌های ظالمانه مانع دسترسی به تکنولوژی است، اظهار کرد: در اصل ۵۰ قانون اساسی نیز به حفاظت از محیط‌زیست و خاک تاکید شده و قانونی به صورت لایحه در خصوص حفاظت از خاک تدوین شده است. به گزارش ایسنا، غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی، اظهار کرد: موضوع محیط زیست و خاک در کشور ما به طور جد مورد توجه است و در قانون اساسی ما نیز به آن توجه شده است و اصل ۵۰ قانون اساسی ما به حفاظت از محیط‌زیست اختصاص دارد که بر اساس آن، هر فعالیتی را که با حفاظت از محیط‌زیست و خاک مغایرت دارد ممنوع کرده است.
  • چالش‌های اصل ۴ ترومن

    مستشاران آمریکایی در قالب طرح ترومن، دوره‌های مختلف کارآموزی برای ایرانیان در داخل و خارج از کشور برگزار کردند. در طی ۱۷سال بیش از ۳۰۰ ایرانی به آمریکا و بیش از ۱۰۰دانش‌آموز برای آموزش به دانشگاه آمریکایی بیروت اعزام شدند.
  • اتاق شیراز آماده همکاری با بخش خصوصی استرالیاست

    رئیس اتاق شیراز با اشاره به ظرفیت‌‌‌های اقتصادی استان فارس در حوزه‌‌‌های صنعت و معدن، کشاورزی، گردشگری و انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر، از آمادگی اتاق شیراز برای همکاری با بخش خصوصی استرالیا خبر داد.
  • رئیس اتاق گرگان مطرح کرد

    زیرساخت‌‌‌های موجود کفاف تجارت را نمی‌‌‌دهد

    رئیس اتاق گرگان می‌‌‌گوید: باید زیرساخت‌‌‌های مناسب در بخش کشاورزی ایجاد شود و ضمن لحاظ کردن مشوق‌‌‌های متنوع برای استفاده از تکنولوژی روز دنیا، بودجه موردنیاز این بخش از طریق بانک‌ها و ظرفیت‌‌‌های دولتی تامین و تزریق شود. به گزارش اتاق ایران آنلاین، امیر یوسفی، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان در دیدار با استاندار گلستان اظهار کرد: استان گلستان در چهارراه اقتصاد منطقه قرار دارد و از ظرفیت‌‌‌های بین‌المللی خوبی برخوردار است.
    شنبه، ۱۰ آذر ۱۴۰۳
  • در جدیدترین گزارش مرکز پژوهش‌های اتاق ایران بررسی شد

    ظهور ترامپ لابه‌لای تجارت جهانی

    با نزدیک شدن به تاریخ ۲۰ژانویه ۲۰۲۵، جهان آماده می‌شود دونالد ترامپ برای دومین دوره ریاست‌جمهوری خود وارد کاخ سفید شود. این بازگشت تنها ادامه سیاست‌های تجاری پیشین او نخواهد بود، بلکه فرصتی برای تجدیدنظر و تقویت رویکرد تهاجمی او به تجارت جهانی است؛ رویکردی که به دنبال بازتعریف شرایط تجارت بین‌المللی، به چالش کشیدن هنجارهای دیرینه و تقویت نفوذ اقتصادی آمریکاست.
  • آخرین آمار واردات نهاده دامی دپویی در بنادر جنوبی نداریم

    دنیای اقتصاد: عضو هیات‌مدیره اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام و طیور ایران با تشریح آمار واردات انواع نهاده در هفت ماه نخست امسال گفت: واردات مازاد بر نیاز کشور صورت نگرفته و امیدواریم مانده طلب‌های ارزی شرکت‌های واردکننده تسویه شود.
    پنجشنبه، ۰۸ آذر ۱۴۰۳
  • برنامه جدید ترخیص‌ کالای غیر‌ اساسی دردسرساز شد

    رسوب دوباره کالا در گمرک

    تا ابتدای آبان‌ماه امسال ترخیص ۹۰درصد کالا بدون کد رهگیری بانک‏مرکزی امکان‌پذیر بود؛ اما در حال حاضر عدم تمدید مصوبه سران قوا باعث شده‌است که مواد اولیه و قطعات مورد نیاز خطوط تولید در گمرکات رسوب کند و زمینه‌ساز اختلال در بخش تولید شود.
  • توسعه در گرو همکاری کامل با FATF است

    بیانیه اتاق بازرگانی ایران درباره FATF

    پذیرش FATF در شرایط تحریم و رکود اقتصادی از منظر تسهیل روابط تجاری و کاهش هزینه مبادلات، یکی از گام‌های بلند برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور است. بیانیه «اتاق بازرگانی ایران» برای رفع چالش‌های توسعه ایران، خواستار همکاری کامل با گروه ویژه اقدام مالی است.
  • مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه‌تجارت ایران بررسی کرد

    امکان صدور ضمانت‏‏‏‏‌های بانکی برای پروژه‌های خارج از کشور

    مدیرکل دفتر غرب آسیای سازمان توسعه‌تجارت ایران ضمن اشاره به رشد تجارت با کشورهای همسایه از اقدامات اولیه وزارت اقتصاد برای صدور نخستین ضمانت‌‌‌‌‌نامه‌‌‌‌‌های بانکی دولتی برای پروژه ایرانی خارج از کشور خبر داد.
  • مصوبات کارگروه بازگشت ارز ابلاغ شد

    دنیای‌اقتصاد: طبق مصوبات کارگروه بازگشت ارز حاصل از صادرات، مهلت ارائه درخواست ارسال اطلاعات پروانه‌های صادراتی ۱۴۰۲ حداکثر تا ۱۵‌آذر است. مصوبات کارگروه بازگشت ارز حاصل از صادرات درخصوص نحوه رفع تعهد ارزی صادرات از محل ورودموقت برای پردازش سال‌۱۴۰۲ و۱۴۰۳ از سوی دفتر صادرات گمرک ایران ابلاغ شد. بر اساس این مصوبه، مهلت ارائه درخواست ارسال اطلاعات پروانه‏‏‏‏‏‌های صادراتی ۱۴۰۲ حداکثر تا نیمه آذر است. مهلت بررسی و ارسال اطلاعات توسط گمرک به بانک‌مرکزی تا ۱۵‌دی است. مهلت ارائه درخواست ارسال اطلاعات پروانه‏‏‏‏‏‌های صادراتی ۱۴۰۳ تا پایان آبان ۱۴۰۳ حداکثر تا پایان بهمن و مهلت بررسی و ارسال اطلاعات توسط گمرک به بانک‌مرکزی تا پایان سال ‌است.
    چهارشنبه، ۰۷ آذر ۱۴۰۳
  • گزارش دنیای اقتصاد از آمارهای تجارت خارجی؛

    صادرات در بند خام‌فروشی/ دلال‌ها چقدر در صادرات کشور نقش دارند؟

    دنیای اقتصاد: رئیس اتاق بازرگانی ایران نسبت به حجم کالاهای صادراتی ایران هشدار داده است. به اعتقاد وی، به دلیل تحمیل هزینه‌های اضافی بر صادرات و دلال‌بازی اگر یارانه‌های تولید پرداخت نمی‌شد، صادراتی نداشتیم و همچنان به گواه آمارهای گمرک، صادرات در بند خام‌فروشی است.
  • دنیای اقتصاد منتشر کرد؛

    بیانیه اتاق بازرگانی ایران در مورد الحاق به FATF

    دنیای اقتصاد: اکنون با گذشت چهار ماه از آغاز به کار رسمی دولت چهاردهم، امید به بهبود و چشم‌اندازی از افق‌های روشن در جامعه و به‌ویژه در میان فعالان بخش خصوصی، تولیدکنندگان، کارآفرینان و صاحبان کسب‌وکار کشور شکل گرفته و این مهم که در سایه تدابیر و درایت رهبر فرزانه انقلاب اسلامی، گفتار و رفتار صادقانه و مسوولانه رئیس‌جمهور ولایی کشورمان جناب آقای دکتر پزشکیان و مسوولیت‌پذیری تمامی ارکان حکمرانی میسر شده، اعتماد دوسویه میان نهاد دولت و جامعه را قوامی دیگر بخشیده است.