دیپلماسی فشرده  اقتصادی  در  دوشنبه

مذاکره در مورد ایجاد تعرفه‌های ترجیحی، گفت‌وگو در مورد تسهیل روند ترانزیت به تاجیکستان و تحلیل فرصت‌ها برای سرمایه‌گذاری مشترک، از جمله مهم‌ترین محورهای گفت‌وگوی دو طرف در روزهای گذشته بود. با وجود اینکه به لحاظ فرهنگی ظرفیت‌های لازم برای همکاری‌های همه‌جانبه بین ایران و تاجیکستان وجود دارد، اما بر اساس آخرین آمار‌ها، میزان تجارت دو کشور در سال‌۲۰۲۴ میلادی رقم ۳۸۷‌میلیون دلار را ثبت کرده‌است، به‌همین‌دلیل سفر رئیس‌جمهور به دوشنبه می‌تواند باعث شروع فصل جدیدی در رابطه اقتصادی و فرهنگی دو کشور شود.

در راستای توسعه روابط اقتصادی دو کشور صمد حسن‌زاده، رئیس اتاق بازرگانی ایران و ذوقی ذوقی‌زاده، وزیر توسعه اقتصاد و تجارت تاجیکستان بحث و گفت‌وگو کردند. وزیر توسعه اقتصاد و تجارت تاجیکستان در نشست با رئیس اتاق ایران، از تلاش دولت تاجیکستان برای ارتقای رتبه ایران از هفتم به اول به‌عنوان شریک تجاری این کشور، صحبت کرد.

وزیر توسعه اقتصاد و تجارت تاجیکستان تصریح کرد: با توجه به ظرفیت‌ها و اشتراکات موجود بین دو کشور، دولت تاجیکستان علاقه‌‌‌‌‌‌مند است رتبه ایران به‌عنوان شریک تجاری تاجیکستان از هفتم به اول ارتقا پیدا کند. ذوقی ذوقی‌‌‌‌‌‌زاده، وزیر توسعه اقتصاد و تجارت تاجیکستان، از تاکید مقامات این کشور برای تقویت روابط اقتصادی با توجه به اشتراکات فرهنگی دیرینه بین دو کشور ایران و تاجیکستان صحبت کرد و افزود: اسناد و تفاهم‌نامه‌‌‌‌‌‌های متعددی بین دولت تاجیکستان و ایران در دولت سیزدهم به امضا رسیده‌است. ضمن لزوم اجرایی‌شدن این تفاهم‌نامه‌‌‌‌‌‌ها، در سال‌۲۰۲۴ تجارت بین ایران و تاجیکستان ‌برابر با ۳۸۷‌میلیون دلار بوده که ۶‌برابر افزایش داشته‌است؛ اما این افزایش ۶برابری، رقم قابل‌توجهی نیست. او خواستار تدوین نقشه عمل بلندمدت برای توسعه مناسبات بین دو کشور شد و گفت: نیم‌میلیون دلار سطح سرمایه‌گذاری مشترک ایران و تاجیکستان در سال‌گذشته بوده‌است که با ظرفیت‌های موجود هماهنگ نیست. ذوقی‌‌‌‌‌‌زاده با بیان اینکه قرار است ۲۰‌سند همکاری با حضور رئیس‌‌‌‌‌‌جمهور ایران در دوشنبه به امضا برسد، تاکید کرد: برنامه‌‌‌‌‌‌ریزی برای اعزام یک هیات تجاری به ایران انجام شده‌است و برای انعقاد موافقت‌نامه‌‌‌‌‌‌های مشترک، این سفر مهم است. باید ظرفیت‌ها را بشناسیم و در بخش تجارت و سرمایه‌گذاری به‌‌‌‌‌‌کار بگیریم.

صمد حسن‌‌‌‌‌‌زاده، رئیس اتاق ایران نیز در این دیدار تامین نیازهای یکدیگر، همکاری و فعالیت‌های مشترک فرهنگی و اجتماعی بین ایران و تاجیکستان را مورد تاکید قرارداد و گفت: دو کشور می‌توانند در بخش صادرات، واردات و سرمایه‌گذاری همکاری‌های خود را افزایش دهند. او خاطرنشان کرد: در این هیات تعداد قابل‌توجهی از فعالان اقتصادی از اتاق‌های سراسر کشور حضور دارند. رئیس اتاق ایران همچنین نگاهی به توانمندی‌های ایران که می‌تواند منجر به همکاری‌های تجاری و اقتصادی مشترک با تاجیکستان شود، داشت و افزود: تکنولوژی داروسازی ایران در ارتباط با کشورهای اروپایی رشد کرده‌است.

از طرفی ظرفیت‌های خوبی در حوزه خدمات فنی و مهندسی و طراحی داریم. همکاری در بخش گردشگری سلامت نیز امکان‌پذیر است. تولید و صادرات کاشی و سرامیک، شیشه، فولاد و محصولاتی از این دست، جزو ظرفیت‌های ایران به‌شمار می‌روند. از سوی دیگر، آمادگی نوسازی و بازسازی صنعت آسانسور تاجیکستان به‌همت چندین شرکت بزرگ ایرانی را داریم. حسن‌‌‌‌‌‌زاده از امکان انتقال روان پول، تسهیل حمل‌ونقل و بیمه سرمایه‌گذاری سخن گفت و تاکید کرد: اتاق ایران آمادگی هرگونه همکاری در مسیر توسعه‌تجارت و سرمایه‌گذاری مشترک با تجار و فعالان اقتصادی تاجیکستان را دارد.