زنان جراح ایل بختیاری
گروه تاریخ اقتصاد- ایزابلا بیشوپ،(Isabella Bishop) سیاح انگلیسی در فوریه ۱۸۹۰ م از مسیر بغداد وارد کرمانشاه شد و پس از عبور از شهرهای تهران و اصفهان به چهار محال و بختیاری رسید . سفرنامه او که با عنوان از بیستون تا زردکوه بختیاری نوشته شده یکی از ارزشمندترین اسناد زندگی اجتماعی ایرانیان در اواخر دوره قاجار است. در اینجا پاره ای از این سفرنامه که به طبابت در میان ایل بختیاری می پردازد از نظرتان می گذرد. معمولا بختیاریها زنان را از اشتغال به بعضی حرفهها منع میکنند. ولی در مورد طبابت از آنان جلوگیری نمیکنند.
گروه تاریخ اقتصاد- ایزابلا بیشوپ،(Isabella Bishop) سیاح انگلیسی در فوریه ۱۸۹۰ م از مسیر بغداد وارد کرمانشاه شد و پس از عبور از شهرهای تهران و اصفهان به چهار محال و بختیاری رسید .
سفرنامه او که با عنوان از بیستون تا زردکوه بختیاری نوشته شده یکی از ارزشمندترین اسناد زندگی اجتماعی ایرانیان در اواخر دوره قاجار است. در اینجا پاره ای از این سفرنامه که به طبابت در میان ایل بختیاری می پردازد از نظرتان می گذرد.
معمولا بختیاریها زنان را از اشتغال به بعضی حرفهها منع میکنند. ولی در مورد طبابت از آنان جلوگیری نمیکنند. حرفه طبابت بهطور ارثی به بعضی از زنان منتقل میشود. بعضی از آنان در خارج کردن گلوله از بدن یک مجروح از شهامتهای خاصی برخوردارند. اگر پدری از طبابت سررشته داشته باشد ترجیح میدهد، این فن را به دخترش بیاموزد. یک زن جراح در آن واحد سه گلوله را از بدن یک زخمی بیرون میکشد. دستمزد یک زن جراح بختیاری بسیارگران است. یک مرد کم بضاعت مبلغی بین پانزده تا بیست تومان و یک مرد ثروتمند درحدود چهل تا شصت تومان باید پرداخت کند.
بیشوپ، ایزابلا، از بیستون تا زردکوه بختیاری، مهراب امیری، تهران: انتشارات انزان، ۱۳۷۵
ارسال نظر