دولت و داستان فروش نفت
گروه تاریخ اقتصاد- از سال ۱۲۹۱ش/۱۹۱۲م تا سال ۱۳۱۲ش/ ۱۹۳۳م، که هشت سال از حکمرانی رضاخان بر ایران گذشته بود، بر اساس امتیاز دارسی درآمد بسیار کمی بابت حقالامتیاز سالانه برداشت از منابع نفتی ایران به دولت مرکزی پرداخته میشد. این درآمد در دوره قاجار، برای تامین مخارج خصوصی و مسافرتهای شاه به اروپا هزینه میشد؛ اما پس از این دوره در بودجه عمومی کشور منظور شد. کاتوزیان در توصیف وضعیت اقتصادی ایران پیش از تولید صنعتی نفت در قرن سیزدهم هجری (نوزدهم میلادی) از عبارت خودبسندگی سنتی (Traditional autarky) استفاده کرده است که نشان میدهد دستگاه دیوانی و دولتی گستردهای در جامعه وجود نداشته و دلیل گسترش نیافتن دیوانسالاری نیز محدودیت تواناییهای مالی دولت بوده است که عمدتا برآمده از مالیاتهای ارضی، سرانه، مالیات بر درآمد پیشهوران و تعرفههای گمرکی بود.
گروه تاریخ اقتصاد- از سال ۱۲۹۱ش/۱۹۱۲م تا سال ۱۳۱۲ش/ ۱۹۳۳م، که هشت سال از حکمرانی رضاخان بر ایران گذشته بود، بر اساس امتیاز دارسی درآمد بسیار کمی بابت حقالامتیاز سالانه برداشت از منابع نفتی ایران به دولت مرکزی پرداخته میشد. این درآمد در دوره قاجار، برای تامین مخارج خصوصی و مسافرتهای شاه به اروپا هزینه میشد؛ اما پس از این دوره در بودجه عمومی کشور منظور شد.
کاتوزیان در توصیف وضعیت اقتصادی ایران پیش از تولید صنعتی نفت در قرن سیزدهم هجری (نوزدهم میلادی) از عبارت خودبسندگی سنتی (Traditional autarky) استفاده کرده است که نشان میدهد دستگاه دیوانی و دولتی گستردهای در جامعه وجود نداشته و دلیل گسترش نیافتن دیوانسالاری نیز محدودیت تواناییهای مالی دولت بوده است که عمدتا برآمده از مالیاتهای ارضی، سرانه، مالیات بر درآمد پیشهوران و تعرفههای گمرکی بود. در این میان، با توجه به ساختار کشاورزی اقتصاد ایران، مالیات ارضی بیشترین سهم را داشت. البته در اواخر این قرن، به روشهای دیگر کسب درآمد برای دولت مانند واگذاری امتیازات تجاری به خارجیان، وامهای مستقیم خارجی و فروش مناصب دولتی نیز توجه شد که البته این به معنای کاهش فشار مالیاتی بر بخش کشاورزی نبود، بلکه نشاندهنده رشد مخارج دربار بود. آمار و ارقام موجود در مورد دریافتهای دولت قاجار، بابت حقالامتیاز برداشت نفت ایران چندان دقیق و قطعی نیست و گاه کمی هم ناهمخوانی دارد؛ ولی با این حال میتوان دانست با گذشت چند سال از اولین برداشت نفت ایران، در سال ۱۲۹۱ش فروش نفت در کشور به تجارتی جدی تبدیل شد که در نخستین سال آن هشتصد
هزار تن نفت به خارج صادر شد.
منبع: محمدعلی(همایون) کاتوزیان، اقتصاد سیاسی ایران، ج ۱، ترجمه محمدرضا نفیسی
تهران: پاپیروس، ۱۳۶۶
ارسال نظر