تعیین مقرری و جیره سربازان
گروه تاریخ اقتصاد- نشست نمایندگان مجلس شورای ملی در روزسهشنبه ۲۶خرداد ۱۲۸۶ شمسی درباره مشکلات اقتصادی موجود در جامعه چنین ادامه یافته است، خلاصه آن را میخوانید: (در خصوص تلگرافى که از طرف مجلس قرائت شده بود که به ولایات در خصوص پرداختن مالیات مخابره شود به صورت خلاصه سهوا نوشته شده بود که تصویب شد. ) آقا محمد وکیلالتجار گفتند که تلگراف مرقوم روز یکشنبه تصویب نشد و معلق شد بر ملاحظه صورت تلگرافى که از طرف وزیر مالیه به ولایات مخابره میشود. رییس: مجلس فقط تصویب مینماید که ده یک یا ده دو بگیرند، دیگر کیفیت وصول آن با وزارتخانهها است.
گروه تاریخ اقتصاد- نشست نمایندگان مجلس شورای ملی در روزسهشنبه 26خرداد 1286 شمسی درباره مشکلات اقتصادی موجود در جامعه چنین ادامه یافته است، خلاصه آن را میخوانید:
(در خصوص تلگرافى که از طرف مجلس قرائت شده بود که به ولایات در خصوص پرداختن مالیات مخابره شود به صورت خلاصه سهوا نوشته شده بود که تصویب شد.) آقا محمد وکیلالتجار گفتند که تلگراف مرقوم روز یکشنبه تصویب نشد و معلق شد بر ملاحظه صورت تلگرافى که از طرف وزیر مالیه به ولایات مخابره میشود.
رییس: مجلس فقط تصویب مینماید که ده یک یا ده دو بگیرند، دیگر کیفیت وصول آن با وزارتخانهها است.
آقا میرزا سیدعلینقى: از این عبارت معلوم میشود که تفاوت عمل به طور کلى نباید گرفته شود، آن روز هم مذاکره شد جزو مالیات شود و زاید از آن گرفته نشود.
مخبرالملک: مفهوم این عبارت این است که صورتهایی که به وزیر مالیه داده میشود بعد از تحقیق از روى آن صورتها گرفته شود و وزیر مالیه مسوول باشد.
رییس: ترتیبى که وزارت مالیه داده است محل شبهه نیست، عینا در اینجا موجود است قرائت شود، صورت قرائت شد که ترتیب اخذ مالیات و تفاوت عمل را امسال حکام و الا احتشام به تفاصیل و شرایطی که صورت داده میشود و چاپ کرده به ولایات هم فرستاده میشود: اخذ و دریافت نمایند با آن شرایط مقرره در صورت دستورالعمل وزیر مالیه بعد از قرائت وکلا تصدیق کردند که این ترتیب صحیح است، تلگراف در تاکید این صورت مخابره شود، ضرر ندارد.
حاج سید عبدالحسین شهشهانى: خوب است صورت دستورالعملى که وزارت مالیه از جهت حکام فرستادهاند چاپ شود و به اطراف منتشر شود.
آقا سید مهدى: در باب عمل نان همه میدانند که چه مشکلاتى پیش آمده و تاکنون چه مقدار به دولت ضرر و خسارات وارد آمده، خوب است از وزارت مالیه صورت جنس که به انبار وارد میشود، خواسته شود تا مقدار آن که معین شده گفتوگو شود.
وثوقالدوله: وزارت مالیه فعلا نمیتواند این صورت را بدهد؛ چون صورت تنقیح نشده مشکل است. یک مطلبى را چندى قبل یکى از وکلاى عظام مذاکره کردند که باید جنس طهران یک قدرى جرح و تعدیل شود، اگر این مساله مطرح و مذاکره شود جنس طهران زیاد میشود، حالا هم به همین جهت که پارهای ترتیبات داده نشده، وزارت مالیه نمیتواند صورت بدهد.
رییس: یک مقدارى دولت حاصل خالصه دارد، یک مقدارى هم از بابت مالیات جنس اربابى، باید در این باب گفتوگو شود و تصویب نمایند که این جنس به کلى داده نشود و به انبار بیاید به صاحبان حقوق وجه نقد از بابت جنس به قیمت عادله داده شود که مردم آسوده شوند.
آقا سید مهدى: چون وقت تنگ است خوب است ورقه راى منتشر شود، مدت کمپانى هم قریب به تمام شدن است، اگر قبل از وقت رعایت نشود عمل نان هم مثل امروز هرج و مرج خواهد شد.
آقا سید حسین: اینکه فرمودند هزار خروار مال خالصه است، دوازده هزار خروار مال اربابى معین شد که شصت هزار خروار است، گویا کمپانى حاضر شده که عمل نان را قبول نمایند، پس تا زود است باید این صورت را وزارت مالیه بدهند تا معین شود که این شصت هزار خروار به انبار وارد میشود و به ارباب حقوق هم پول به قیمت عادله داده شود.
آقا مشهدى باقر: در سال صد هزار خروار مصرف گندم این شهر است باید این مقدار امروزه تهیه شود به این طور پنجاه هزار خروار را دولت تهیه نماید، پنجاه هزار را هم مجلس امروز قیمتى معین نموده از ارباب ملک گرفته شود. فردا صاحبان املاک نگویند، نداریم و به قیمت گزاف بفروشند.
حاج امام جمعه: این تسعیر در دو محل است؛ یک موقع در حقوق اشخاصی که از روى استحقاق حقوق میبرند، مثل سرباز و غیره که جیره و علیق میبرند، در این محل قیمت در حق آنها ظلم است و اشخاص دیگر که از راه غیر استحقاق میبرند آنها را باید تسعیر نمایند و ضرر ندارد، اما اشخاصی که در مقابل خدمت حقوق میبرند مثل سوار و سرباز باید آنها را به حال خود گذارد.
حاج سید نصرالله: همین قدر که گفته شد به ارباب استحقاق جنس داده میشود آن وقت تمام صاحبان حقوق را ارباب استحقاق قلمداد میکنند.
رییس: اینکه جیره به سرباز و غلام داده شود آیا او خودش نان خواهد پخت، لابد به نانوا خواهد داد چه ضرر دارد که به قیمت عادله بگیرد جنس هم احتکار نشود؟!
آقا میرزا فضلعلى آقا: سوار و سربازى که مثل فراسوران مامور هستند جنس دادن به آنها بهتر است، اما سربازى که در شهر است قیمت شود بهتر است و باعث ارزانى خواهد بود.
معاون وزارت جنگ: در خصوص جیره به عین جنس یا پول خیلى صحبت شده در زمان شاه شهید هم بعضى اوقات نقد و بعضى اوقات جنس داده میشد، اما همین طورى که فرمودند به سربازى که در شهر ماموریت دارد نقد داده شود و به سربازى که مامور سرحد پایین راه است، جنس داده شود بهتر است.
عمادالحکما: این جنس سه نمره است یک نمره قوى که عین جنس را میگرفتند؛ یک نمره متوسط که تسعیر میشد به چهار تومان تا پنج تومان، یک نمره سرباز و سوار که بیست و پنج هزار تسعیر میشد. حالا خوب است قرار بگذارید تمام را از قرار پنج تومان تسعیر نمایند تا مساوات هم به عمل آمده باشد.
محققالدوله: همچنان که در خصوص عمل گوشت در روزنامه اعلان شد در خصوص کمپانى نان هم همین قسم اعلان شود هر کدام بهتر شد اختیار میشود.
رییس: در خصوص گوشت که اعلان شده بود، سه لایحه به مجلس رسیده است، قرائت میشود. هر کدام مقرون به صرفه است تصویب شود؛ یک لایحه از طرف بیست و پنج نفر صراف و تجار قرائت شد تا ده سال کنترات کنند و از این قرار بفروشند، بهار یک قران، تابستان چهار عباسى، پاییز یک قران و زمستان شش عباسى. از طرف انجمن تجارت لایحه رسیده بود که ملخص آن، این است که تا ده سال کنترات شود؛ بهار یک قران، پاییز شش عباسى، زمستان هفت عباسى و تابستان چهار عباسى.
ارسال نظر