گروه تاریخ اقتصاد- مذاکرات نمایندگان دارالشورای ملی روز پنج‌شنبه 29 اسفند 1285 شمسی در باب وصول مالیات و امور مالی و معرفی وزرای جدید کابینه چنین ادامه یافته است:
رییس: در مجلس پریروز بنا شد در همان مطالب راجع به مالیه که مورد مذاکره بود هر که چیزی به نظرش می‌رسد بنویسد یا بگوید.
آقامیرزا فضلعلی آقا: در آذربایجان سه قسم مالیات است؛ یک قسم مالیات مستغلات شهری است مثل دکاکین و غیره، یک قسم مالیات دهات و یک قسم هم مالیات ایلات. آنکه مالیات شهری است قراری دارد بدون زیاده و تسویه گرفته می‌شود و اگر هم تفاوتی گرفته شود جزئی از بابت مهلتانه مباشر و غیره است. قابل‌اعتنا نیست و جدیدالنسق هم هست، اگر بخواهند از آنها هم مالیات گرفته شود بعد از ممیزی علمی گرفته می‌شود، اما مالیات دهات هر کدام یک جمع معینی دارد. همه وقت آن را می‌گیرند. هیچ علاوه به این صیغه گرفته نمی‌شود، اگر هم گرفته شود به اسم دیگری است مثل پول اسب و پول سوخت نجاری و تلگرافخانه و غیره. آن‌هم تفاوت عمل نیست... .
آقا میرزا ابوالحسن خان: تفاوت عمل را باید آقایان بدانند که چیز تازه‌ای نیست، یک ممیزی در چندین سال قبل شده بعد ملک ترقی کرده حکام به هر جا که رفتند به میل خودشان چیزی علاوه از این بابت‌ها گرفته یا نمی‌گرفتند و از این بابت هم هیچ چیزی به دولت نمی‌دادند، فقط مختصر پیشکشی می‌دادند برای رفتن به حکومت مثلا فارس صد هزار تومان می‌داد و تفاوت عمل آن خیلی بیشتر از اینها است ... .
حاجی سیدنصرالله: امسال ما چاره نداریم، جز اینکه از باب دفع افسد به مفاسد این کار را بکنیم مثلا صد هزار تومان پیشکش می‌دادند و تفاوت عمل سیصد هزار تومان بود حکام چند برابر زیادتر می‌گرفتند.
رییس: امسال چون نمی‌توانیم ممیزی علمی بکنیم از باب دفع افسد به مفاسد مثل سال گذشته و سال‌های سابق عمل نمایند.
آقا میرزا ابوالحسن خان: تفاوت عمل دو قسم است؛ یک تفاوت عملی است که حکام کل می‌گیرند، یک تفاوت عملی است که حکام جزء معامله می‌کنند. اینها ظلم است کمیسیون آن تفاوت عمل حکام کل را تصویب کرد وانگهی این را هم مامور وزارت مالیه خواهد گرفت و آن وقت به حکام جزء و رعیت اطلاع می‌دهند که دیگر حکام جزء زیاده نگیرند و رعیت هم ندهد.
آقا مشهدی باقر: آنچه بنده فهمیده‌ام این بودجه مالیاتی مال شصت سال پیش از این است که به یک ولایتی مثلا مالیاتی بسته‌اند پنجاه هزار تومان کم کم معمور شده و سکنه پیدا کرده حالا زیاد شده این یک تفاوت عمل است؛ یک طور تفاوت عمل هم این است که در حقیقت همان مالیات را می‌دهند مثل خود طهران و مالیات اصنافیه آن که دو هزار تومان بوده، حالا چهار هزار تومان می‌گیرند این تفاوت عمل‌ها را تمام از روی رضا و رغبت می‌دهند و هیچ شکوه ندارند.
رییس: در سی سال چهل سال قبل پیش از این در کتاب‌های جغرافیا عده نفوس ایران را می‌نوشتند ده کرور، ولی حالا می‌نویسند بیست کرور، اگرچه این از روی تحقیق نیست و تا حال احتساب تعداد نفوس در ایران معمول نبوده، اما تقریبا نزدیک به تحقیق است. پس عده نفوس در مقابل شده این مردم. هم مواد روییدنی از زمین از قبیل گندم و برنج و حبوبات و غیره می‌خورند در این صورت دو برابر پیش خوراکی لازم دارند یکجا قیمت‌ها ده برابر شده، این می‌شود و تا بیست برابر قیمت اجناس آن مالیاتی که چهل سال قبل ممیزی کرده مثلا هفت کرور بود از روی گندم خرواری دو تومان و جو خرواری هشت هزار و روغن یک من دو هزار بوده است، پس باید مالیات امروز بیست و هفت کرور باشد. از روی قاعده زیادتی نفوس؛ بلکه خیلی بیش از اینها. حال این کجا است و از کی زیادتی می‌گیرند، باید فکری کرد.
حاجی سید نصرالله: همه اینها صحیح است، اما اگر امروز این را اینجا نصف می‌گیرند باز ظلم است به فقرا؛ زیرا اغنیا خودشان را به هر وسیله بوده معاف داشته‌اند. در خارجه از فایده کسب تان تومانی پنج‌هزار عاید دولت می‌شود، چون قرار صحیحی دارند از همه مساوی گرفته می‌شود، ولی اینجا از بی ترتیبی هرچه تحمیل شود سخت است.
در این‌موقع هیات جدید وزرای هشت‌گانه برای معرفی در مجلس حضور یافتند بعد از ادای رسوم پذیرایی و تهنیت و تبریک از طرف مجلس هیات وزرا معرفی شدند از قرار ذیل:
نایب‌السلطنه وزیر جنگ، فرمانفرما وزیر عدلیه، علاء‌السلطنه وزیر امور خارجه، وزیر افخم وزیر داخله، ناصرالملک وزیر مالیه، مخبرالسلطنه وزیر علوم و معارف، مهندس الملک وزیر فوائد عامه و وزیر همایون وزیر تجارت (چون وزیر جنگ به واسطه کسالت مزاج به مجلس نیامده بود دبیرالدوله به سمت معاونی وزارت جنگ معرفی شد).
(صورت ادارات جزء وزارتخانه‌ها که موشح بود به دستخط همایونی خطاب به جناب وزیر داخله که مطابق همین صورت در مجلس معرفی کنید قرائت شد).
وزارت خارجه: اداره ایالات، اداره تلگراف، اداره پست، اداره نظمیه، محبس، اداره فراسوران، اداره بلدیه، اداره پلیس و ژاندارم، اداره حفظ الصحه.
وزارت مالیه: اداره مالیات، اداره گمرکات،‌ اداره خالصجات، اداره ضرابخانه، اداره وظایف، اداره تفتیش محاسبات.
وزارت جنگ: اداره مخزن، اداره ذخیره، اداره قورخانه و کارخانه‌های نظامی، اتاماژور (ستاد جنگ) ، اداره محاسبات نظامی، اداره توپخانه، ‌اداره سواره نظام، اداره پیاده نظام، اداره محاکمات عسکری، اداره بحریه (در ممالکی که مجاور بحر هستند وزیر بحریه مخصوص دارد).
وزارت علوم: اداره مدارس، اداره اوقاف، اداره مطبوعات، اداره حفریات موزه، اداره مطبعه دولتی، اداره ابنیه عتیقه.
وزارت فوائد عامه: اداره طرق و شوارع، اداره معادن، اداره راه شوسه و آهن و جنگل‌ها.
وزارت تجارت: اداره تجارت، اداره محاکمات تجارتی داخلی، اداره فلاحت، اداره صنایع.
آقا سیدعبدالله: قبل از آمدن وزرا گفت‌وگوی مجلس در خصوص مالیه بود، از شاه استدعا شد قرار شد ممیزی بشود که جناب وزیر مالیه یک عده از ممیزین و مهندسین را روانه کنند که از روی ممیزی صحیح مالیات گرفته شود. وقت خواستند که تا آن اشخاص را حاضر کنند حالا نمی‌دانم فرستادند یا نه؟
وزیرمالیه: بلی به همان ترتیب یک دسته حاضر است فقط منتظر مخارج هستند صورتی نوشته شده به واسطه کسالت مزاج این چند روزه ممکن نشد که ترتیب آن به مجلس اظهار شود! آن‌صورت ارائه می‌شود، اگر مجلس تصویب کرد می‌روند.