گروه تاریخ اقتصاد- خلاصه مذاکرات نمایندگان دارالشورای ملی در روز یکشنبه 17فروردین 1286شمسی را در زیر می‌خوانید:
آقای حاج سیدنصرالله و آقا شیخ حسین و جمعی اظهار داشتند که ماها آنچه باید از مردم ملامت بشنویم شنیده‌ایم، همه روزه مردم ما را ملامت می‌نمایند، پس باید امروز در خصوص اغتشاش تلگرافخانه و اینکه ریاست تلگرافخانه با حکومت ایالتی به یک نفر داده شود صحیح نیست گفت‌وگو نموده، اخذ رای شده، تمام نماییم و نباید داخل مطلب دیگری شویم. آقا سید محمد تقی و جمعی اظهار داشتند مهم‌تر از کار تلگرافخانه چه کاری است و خلاصه مطلب دیروز این بود که ریاست تلگرافخانه با حکومت نباید با یک نفر باشد و ریاست تلگرافخانه باید با شخصی باشد که امین باشد؛ در این صورت باید این مذاکره شده تمام شود.
( در این موضوع نظرات متفاوتی ارائه شد)
حاج سیدنصرالله: من می‌توانم معلوم نمایم دو کاری که با هم ضدیت نداشته باشد و به یک نفر رجوع شود و این مطلب معقول است و متصور، اما در مساله تلگرافخانه و حکومت ممکن نیست؛ زیرا که محتمل است از صرفه خود نگذرد و مانع از رسیدن تشکیات رعایا باشد.
وکیل التجار: اولا به موجب سند ما ثابت کردیم در خط رشت خیانت تلگرافخانه را و سند آن در دفتر مجلس محترم ضبط است و ثانیا تلگراف انجمن رشت را که از طرف مجلس محترم شده بود نرسانده! اداره‌ای که با مجلس محترم شورای ملی این طور رفتار کند با سایرین چگونه رفتار خواهد کرد!
اسدالله میرزا: من می‌گویم باید تحقیق کرد و اشخاصی هستند در این مجلس که بصیرند و می‌دانند که ممکن نیست این‌گونه تشکیات را جلوگیری کرد، زیرا که یک سیم از آنجا به خط مازندران تا مشهد دارید گاهی سیم پاره شده و پایه‌ها می‌افتد باید تعمیر شود، نصف روز را روس و انگلیس می‌گیرند برای مخابرات خودشان و یک مدتی را با خارجه گفت‌وگو دارند منتها در شبانه روز دو ساعتی نوبت این ولایات شود آنوقت هم مطالب دولتی و مطالب مجلس وسایر مطالب مهم هست. بر فرض یک تلگراف غیرمهم تاخیر بیفتد لابد معطل است چه کند تقصیری ندارد پس اول تحقیق بکنید بعد ایراد بگیرید.
مفتخرالممالک: خواستم جواب سرکار والا را عرض کنم اینکه گفتید به واسطه افتادن چوب‌ها یا پاره شدن سیم محتاج به تعمیر می‌شود آیا ببینیم این تعمیر در خط مازندران دو سه روز است یا نه روزه و دوازده روزه و گذشته از این ببینیم در این ده روزه هیچ تلگراف از مازندران نرسیده بسیار خوب، و الا چرا باید این یک تلگراف مخصوص نرسد.
آقا سیدحسن تقی‌زاده: خیلی افسوس می‌خورم که اوقات مجلس را ضایع می‌کنند به واسطه محاکمه با یکدیگر موضوع بحث ما این نبود موضوع این بود که دو کار با یک‌نفر باشد صحیح است یا نه این را به طور عمومی یک لایحه قانونی نوشته شود که ببینیم دو کار دولتی با یک‌نفر باشد یا نباشد!).
رییس: خوب است رای گرفته شود گویا کسی در این باب مطلب تازه ندارد و اصل موضوع این است که ریاست تلگرافخانه با شخصی که حکومت دارد نباید باشد (آقای تقی‌زاده و حسام الاسلام وجمعی اظهار داشتند ما ایراد داریم قانون باید کلیت داشته باشد و رای باید به طور عموم گرفته شود و دو کار با یک‌نفر نباشد. جناب رییس جواب دادند شاید بعضی اوقات دو شغل در دست یک‌نفر باشد و ضرر هم نداشته باشد و...)
آقا سیدحسن تقی‌زاده: عقیده بنده این است که در روی کاغذ تحریر بشود این طور که یک شخص نمی‌تواند در دو اداره مستخدم باشد قرائت شده بعد رای گرفته شود و این بسیار خوب می‌شود.
آقا سیدعبدالله مجتهد: رای در چه خصوص است دیروز گفت‌وگو در مساله ریاست تلگرافخانه بود و مساله تلگراف چیزی است که باید محل امنیت باشد و هر کس عرض دارد فورا برساند آیا ممکن است یک حاکمی رییس تلگرافخانه باشد و صرفه خود را ملاحظه ننماید؟!
آقا سید حسن تقی زاده: یک قانون کلی که در مجلس وضع شد ما مجبور نیستیم تحقیق بکنیم تمام جزئیات را پیدا کرده با این کلی تطبیق نماییم آن کسی که رد می‌کند باید مثالی پیدا بکند که تطبیق با این کلی نباشد ما نظرمان به وضع قانون است نه به جزئیات. خواهش می‌کنم نوعی همت کنید که این تتمیم قانون اساسی در این دو سه روزه تمام شود.
و بعد لایحه آقای کاشف‌السلطنه از بابت زراعت چایی در ایران نوشته بودند قرائت شد و آقای صدیق حضرت صورت اسامی آقایان وکلایی که جهت کمیسیون عمل حج ملک التجار انتخاب و معین شده بودند، خواندند. بعضی عذر خواستند قرار شد در عوض آنها اشخاص دیگر معین شوند.
وکیل التجار: اولا عرض می‌کنم تتمیم قانون اساسی لازم‌تر است اگر ممکن باشد آن را مقدم بدارید و لازم است که در انجمن علیحده خوانده شود یک مجلس فوق‌العاده طرف صبح قرار بدهید که در این ماه شروع به‌قانون اساسی شود، ثانیا در خصوص قلت وقت است و آن روز در این باب عرض کردم به‌نظر بنده اهمیت داشت این وقت خیلی کم است طوری فرمایید که کار پیش برود.
آقا سیدحسن تقی‌زاده: عرضی دارم ترتیب امور در عمل تجربه معلوم می‌شود بنده شخصا تجربه حاصل کرده‌ام که ممکن نیست در این مجلس مطابق نظامنامه داخلی عمل کرد.
رییس: جواب مختصری بدهم به‌قول آقای تقی‌زاده از تجربه تام امور تولید می‌شود ما از تجربه معلوم کرده‌ایم که وکلا از دو ساعت بیشتر نمی‌توانند بیایند اگر شما حاضرید از پنج ساعت به غروب مانده من هم حاضرم (آقای شرف‌الدوله لایحه نوشته بودند در این موقع خوانده شد و صورت آن از قرار ذیل است:
تمام رعیت ایران در انتظارند که مجلس شورای ملی در آسایش و تربیت ملت وترقی مملکت چه قرار و قانون خواهد داد و خارجی‌ها نگرانند که چه نتایج و قواعد از مجلس بروز خواهد کرد در این صورت ذهی بی‌انصافی است که ما وکلای مملکت، اوقات خودمان را به بطالت و بیکاری گذرانده خدمتی شایسته نکرده باشیم. قریب دو ماه است ما وارد طهران شده‌ایم هنوز کاری و خدمتی به مملکت و ملت نکرده اوقات خودمان را ضایع کرده‌ایم! موکلین ما اگر به مقام بازخواست مواخذه برآیند ما چه جوابی به آنها خواهیم داد و چه عذری خواهیم داشت.