در سوم سپتامبر ( شهریور) سال 1939 (سه روز پس از آغاز جنگ جهانی دوم) دولت وقت ایران، بی‌طرفی خودرا در قبال دولت‌های متخاصم اعلام داشت.

به دلیل همین اعلام بی‌طرفی، شناورهای توپدار ایران در خلیج فارس از اقدام ناوگان انگلستان به تصرف پنج کشتی بازرگانی آلمانی که در بندر شاپور بارگیری کرده بودند جلوگیری نکردند، حال آن که قدرت آتش بیشتری داشتند.
متهمان به قتل افشارتوس را آزاد کردند!
۱۲شهریور ۱۳۳۲ دادسرای تهران متهمان به ربودن و قتل سرتیپ افشار طوس، رییس شهربانی حکومت دکتر مصدق را بدون صدور اعلامیه و ذکر دلیل محکمه پسند آزاد کرد که باعث تعجب مردم شد. برخی از این متهمان که دربازداشت بودند قبلا اعتراف‌هایی هم کرده بودند و این اعتراف‌ها و دلایل جرم در روزنامه‌ها انتشار یافته بود.
صاحب نظران در همان زمان آزاد شدن آنان را مداخله عریان سیاست در امر قضا خوانده بودند. ربودن افشار توس با هدف زهر چشم گرفتن از دکتر مصدق، سنجش آمادگی سازمان‌های اطلاعاتی کشور (اطلاعات شهربانی و رکن دوم ستاد ارتش) و مقدمه کودتا بر ضد او بود.

ژنرال زاهدی درگذشت
ژنرال فضل‌الله زاهدی ده سال و ۱۵ روز پس از کودتای ۲۸ مرداد در ۱۲ شهریور ۱۳۴۲ در ویلای زیبایش در سوئیس درگذشت.
به نوشته مورخان معاصر، براندازی 28 مرداد 1332 که ژنرال زاهدی از عوامل داخلی آن بود مسیر تاریخ ملت ایران را تغییر داده است، دموکراسی کوتاه مدت ایران که خون‌بهای صدها ایرانی بود از میان رفت و به منافع ملی ایران و حاکمیت آن آسیب وارد آمد.

روزی که نویسنده «پدران‌وپسران» درگذشت


دوازدهم شهریور ماه، سالگشت درگذشت ایوان تورگنیف، نویسنده، فیلسوف و تاریخدان قرن نوزدهم روسیه است که در 1883 در 65 سالگی در پاریس درگذشت. یکی از مهم‌ترین آثار او «پدران و پسران» نام دارد که در آن چهره واقعی جامعه طبقاتی و زندگانی سخت «سرف»‌های روسیه (کشاورزانی که با زمین زراعتی خرید و فروش می‌شدند) ترسیم شده است. تورگنیف که در دانشگاه‌های مسکو، برلین و پاریس تحصیل کرده بود کتاب‌های متعددی نوشته است ازجمله «دود»، «درلبه پرتگاه»، «آسیا»، «عشق نخست» و «خاک دست نخورده».

انگلستان استقلال مهاجرنشینان
آمریکا را پذیرفت
سوم سپتامبر سال 1783 دولت انگلستان با امضای قرارداد پاریس، استقلال 13 مهاجرنشین خود در آمریکای شمالی (ایالات متحده امروز) را به رسمیت شناخت، ولی از خصومت دست نکشید و در 1812 با آنها به جنگ پرداخت و دو سال بعد و در جریان این جنگ شهر واشنگتن را تصرف و کاخ سفید، عمارت کنگره و وزارت دارایی دولت فدرال را آتش زد.
این مهاجرنشینان با کمک فرانسه که با انگلستان دشمنی داشت با توسل به انقلاب مسلحانه و جنگ، استقلال خود را به دست آورده بودند. انگلستان قبلا مهاجر نشین فرانسوی کانادا را تصرف کرده بود.

اعلان جنگ به آلمان


سوم سپتامبر ۱۹۳۹ - دو روز و چند ساعت پس از آغاز حمله نظامی آلمان به لهستان- دولت‌های فرانسه، انگلستان و دو مهاجر نشین انگلیسی، استرالیا و نیوزیلند و متعاقب آنها کانادا به آلمان اعلان جنگ دادند. دولت انگلستان بامداد آن روز سفیر خود در برلین را به وزارت امور خارجه آلمان فرستاده و تا ساعت ۱۱ بامداد به این دولت مهلت داده بود که دستور بازگشت نیروهای خودرا از لهستان بدهد. دولت فرانسه تا ساعت پنج بعدازظهر سوم سپتامبر به آلمان چنین مهلتی را داده بود. چون هیتلر به این دو اخطار اعتنا نکرده بود ساعت ۱۱ و ۱۵ دقیقه بامداد به وقت لندن، نویل چمبرلینNeville Chamberlaine نخست وزیر انگلستان از رادیو لندن اعلام داشت که آن دولت از آن پس خود را با آلمان در حالت جنگ می‌داند. وی گفت که کابینه جنگ مرکب از ۹ وزیر تشکیل شده و لایحه «خدمت ملی» در ساعات آینده به پارلمان داده می‌شود. طبق این لایحه که سریعا تصویب شد اتباع ۱۸ تا ۴۱ ساله انگلیسی به سربازی احضار شدند. از همان روز تخلیه کودکان، بانوان خانه دار و سالخوردگان از لندن و شهرهای بزرگ انگلستان آغاز شد. با وجود این تا مدت‌ها میان انگلستان و آلمان عملا برخورد نظامی روی نداد. ولی آلمانی‌ها مدعی شده بودند که در همان روز برخی نظامیان فرانسه به قلمرو آلمان تعرض کرده بودند.
بهانه هیتلر از حمله به لهستان، باز گرداندن اراضی آلمانی بود که پس از جنگ جهانی اول - طبق توافق فاتحان - از آن کشور جدا و به لهستان ضمیمه شده بود. هیتلر با جلب موافقت سران دولت‌های لندن و پاریس، در مارس 1939 به بوهمیا و موراویا (دو منطقه آلمانی نشین چک) نیرو فرستاده و آنجا را عملا به چنگ آورده بود. هیتلر قبلا اعلام کرده بود که آلمانی‌ها (ژرمن‌ها) باید دارای دولت واحدی باشند و در پی آن اتریشی‌ها به آلمان پیوسته بودند.