گاهشمار
کمک بلاعوض آمریکا به دولت زاهدی
کنارهگیری جمشید آموزگار
از نخست وزیری
چهارم شهریور ۱۳۵۷ روزی که در بیشتر شهرها از جمله تهران تظاهرات معترضان درجریان بود و در قم، آبادان و تبریز تعدادی از هموطنان کشته شده بودند، شایعه کنارهگیری جمشیدآموزگار قوت گرفته و روزنامه اطلاعات در این روز که هنوز آموزگار نخستوزیر بود، به دلایلی! به بهانه تغییر قریبالوقوع نخستوزیر، شماره فوقالعاده منتشر ساخت.
آموزگار روز بعد در جلسه شورای وزیران خود که آخرین جلسه آن بود موضوع کنارهگیریاش را مطرح ساخت و ساعتی بعد با استعفانامهاش عازم کاخ شاه شد و شاه پس از پذیرفتن استعفای آموزگار، جعفر شریف امامی را که در سراسر سلطنت پهلوی دوم مقام دولتی مهم از جمله وزارت و نخست وزیری داشت مامور تشکیل کابینه تازه کرد.
لاوازیه، شیمیدانی که گردن زده شد
۲۶ آگوست زادروز «آنتوان لاوازیه» شیمیدان فرانسوی است که به سال ۱۷۴۳ به دنیا آمد. وی را پدر دانش شیمی نوین میدانند. لاوازیه واضع عناوین «اکسیژن» و «هیدرژن» بر این دو گاز بود. وی ثابت کرد که حیات و حریق بدون اکسیژن وجود نخواهد داشت. لاوازیه در اواخر عمر وارد سیاست شد و انقلابیون فرانسه بر او مهر ضد انقلاب زدند و دادگاه انقلاب وی را به مرگ محکوم کرد و در ۱۷۹۴ با گیوتین گردنش زده شد.
سرشماری تهران آغاز شد
در روزنامه اطلاعات اوایل شهریور سال ۱۳۱۱ آمده است: «مقدمات سرشماری نفوس تهران از طرف بلدیه تکمیل شده است و از روز شنبه پنجم شهریور شروع به احصائیه نفوس مرکز خواهد شد. اوراق لازمه این کار از طرف سرویس احصائیه بین نواحی مربوطه توزیع گردیده و تعلیمات لازمه داده شده است که در روز مزبور شروع به کار نمایند.»
جشن سالمرگ گوته در سفارت آلمان
80 سال پیش در چنین روزی روزنامه اطلاعات خبری را به این مضمون منتشر کرده است: «روز یکشنبه آتیه جشن صدمین سال وفات گوته شاعر و فیلسوف معروف آلمانی در عمارت ییلاقی سفارت آلمان منعقد میشود. از طرف وزیر مختار آلمان از هیات دولت، رجال، ادبا و محترمین برای عصر روز یکشنبه دعوت به عمل آمده است که در جشن مزبور شرکت نمایند. در این جشن یکی از رجال آلمانی به فارسی و به وسیله بیسیم نطق ایراد خواهد نمود.»
تقویم اجناس صادراتی
خبرنگار روزنامه اطلاعات اوایل شهریور سال 1311 خبر داده است: «چون تقویم اجناس صادراتی موقع صدور احیانا ممکن بود با تقویمی که در گمرکات صادر میشود، اختلاف نظر داشته باشد و این امر موجب تعویق صادرات و خسارت به تاجران صادرکننده شود لذا این موضوع در اداره کل تجارت مورد توجه قرار گرفته و برای جلوگیری از هر گونه خسارت محتمله به تاجران صادرکننده شرحی به اداره کل گمرکات ارسال و تقاضا شده بود که در این گونه مواقع که اختلاف نظر در تقویم اجناس با صادرکنندگان حاصل شود نمونه جنس صادره را با نظر صادرکننده یا نماینده او نگاه داشته و جنس را صادر کنند تا بعدا در تقویم آن توافق به وجود آید و تاخیری در صدور جنس نشود که باعث شکایت شود.»
تولد فیلسوف پراگماتیست
ویلیام جیمز در یازدهم ژانویه سال ۱۸۴۲ در شهر «نیویورک» به دنیا آمد. مادرش، «مری رابرتسون والش جیمز» و پدرش، «هنری جیمز» (بزرگ)، خردمند روحانی و پیرو فلسفه «سوئدنبرگ» بود. دانشاندوزی حقیقی ویلیام در محیط خانواده آغاز شد، زیرا دوستان هوشمند و خردمند پدرش بیشتر وقتها به خانه آنها میآمدند و درباره امور گوناگون به بحث و گفتوگو میپرداختند. ویلیام جیمز، فیلسوف بزرگ عصر و زمانهاش بود و فلسفه پراگماتیسم را که از سوی همشهری آمریکایی او، «چارلز ساندرز پیرس» باب شده بود، پذیرا شد و آن را گسترش داد. پذیرش کثرت، روان بودن، گردیدن و شدن و پنهان بودن همه چیزها و یک دیدگاه واقعبینانه و مبتنی بر عقل موجود ـ نسبت به همه جنبههای تجربه بشری ـ در کانون اندیشه او قرار داشت، اما این امر هرگز موجب نمیشود که فلسفه او یکنواخت و دنیوی شود. وی بر این باور بود که اگر فکر و اندیشهای موثر واقع شود، از نوع فکر و اندیشه راستین است و مادامی که موجب دگرگونی در زندگی شود، پرمعنا و ارزشمند خواهد بود.
ارسال نظر