قاجاریه و جزایر سهگانه-۳
اهمیت ۳ جزیره در سیستم دفاعی ایران
ایران بزرگترین کشور حاشیه خلیجفارس است و مجموعهای از جزایر شامل جزیرههای لارک، هرمز، قشم و هنگام با تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی یک مجموعه کامل را تشکیل دادهاند، همواره متعلق به ایران بودهاند. سه جزیره اخیر برای دفاع از امنیت ملی ایران و حفاظت از تنگه هرمز اهمیت غیرقابل انکاری دارند. اشراف این ۳ جزیره به منطقه خلیجفارس از دیگر دلایل اهمیت آنها است و ایران که به لحاظ تاریخی همواره بر این جزایر حاکمیت داشته و دارد، از این منظر به جزیرههای سهگانه نگاه میکند. بیتردید ایران در طول تاریخ از لحاظ نظامی قویترین کشور منطقه بوده است. همچنین ایران با داشتن ۱۳۷۵ کیلومتر خط ساحلی از بندرعباس تا شبه جزیره فاو، بهتنهایی ۵/۵۶ درصد کل سواحل خلیجفارس را در اختیار دارد. علاوه بر موارد فوق بزرگترین حوزههای نفت و گاز منطقه، یعنی حدود ۵/۱۶ درصد ذخایر نفت و ۵/۴۵ درصد ذخایر گاز طبیعی منطقه متعلق به ایران است.
جالبآنکه قسمت اعظم ذخایر نفتی و گازی ایران در خلیجفارس واقع شده و از آن مهمتر اینکه تقریبا تمام نفت ایران از طریق خلیجفارس و تنگه هرمز به خارج صادر میشود. ایران برخلاف بسیاری از کشورهای منطقه از خط لوله انتقال نفت به خارج برخوردار نیست و از این لحاظ شدیدا به تنگه هرمز وابستگی دارد، همچنین حدود هشتاددرصد تجارت خارجی ایران از طریق خلیجفارس انجام میپذیرد که شامل هر دو بخش واردات و صادرات میشود. با این توضیحات درخصوص جایگاه و اهمیت خلیجفارس، بهراحتی میتوان وارد بحث اهمیت جزایر سهگانه ابوموسی، تنب بزرگ و کوچک برای کشورمان شد.
همانگونه که پیشتر نیز اشاره شد، تقریبا تمام صادرات نفت و قسمت اعظم صادرات گاز کشور از طریق خلیجفارس صورت میگیرد، همچنین حجم بالایی از تجارت خارجی ایران اعم از صادرات و واردات از همین طریق تحقق مییابد. لذا تاثیر کلیه جزایر واقع در خلیجفارس و همچنین جزایر سهگانه ابوموسی، تنب بزرگ و کوچک را در این روند نمیتوان نادیده گرفت. از نظر جغرافیایی اصولا خلیجفارس، یک دریای عمیق نیست و جالبآنکه عمیقترین قسمت آن نیز که جهت کشتیرانی و بهویژه حملونقل کشتیهای بزرگ مناسب میباشد، تقریبا در محدوده متعلق به ایران واقع شده است. «درخصوص کشتیرانی در خلیجفارس و اهمیت جزایر ابوموسی و تنب بزرگ و کوچک در این میان باید اشاره کرد که به علت عمق کم آب در تمام نقاط تنگه هرمز که از راس مسندم تا بندرعباس امتداد دارد، کشتیهای بزرگ قادر به عبور نبوده و مجبور هستند از ناحیه محدودی که معادل پانزده کیلومتر است و عمق آب جهت عبور آنها کافی است، حرکت نمایند.
در قسمت شمال این معبر، جزایر ایرانی قشم، هرمز و لارک قرار دارند. علاوهبراین، در ابتدای این راه عبور، کشتیهای بزرگ جنگی و نفتکشها مجبور هستند از کنار جزایر ایرانی تنب بزرگ و کوچک و ابوموسی و ... عبور کنند.»
با این وجود باید مهمترین دلیل اهمیت جزایر سهگانه را در مباحث نظامی جستوجو کرد. این دو جزیره (تنب بزرگ و کوچک) به همراه ابوموسی بخشی از سیستم دفاعی و حفاظتی تنگه هرمز و کرانههای جنوبی کشور را تشکیل میدهند و بهعلاوه موقعیت جغرافیایی آنها در عمق آبهای خلیجفارس و همچنین در داخل دو کریدور رفت و برگشت طرح تفکیک تردد بینالمللی کشتیها، آنها را از اهمیت استراتژیک خاصی برخوردار نموده است.
جزایر سهگانه اهمیت خاصی در دفاع از ایران دارند و به لحاظ نظامی فوقالعاده مهم و دارای موقعیت ویژه تدافعی هستند، البته نباید این اصل را نادیده گرفت که با دقت و تامل در جغرافیای طبیعی خلیجفارس درمییابیم که قدر و ارزش نظامی جزایر سهگانه فقط برای ایران مهم است، نه برای سایر کشورها، از جمله دول حاشیه جنوبی خلیجفارس، چرا که «ایران به تعدادی جزایر برخوردار از موقعیت ممتاز در تنگه هرمز در دهانه خلیجفارس حاکمیت دارد. از آن میان شش جزیره که زنجیره قوسی دفاعی ایران را تشکیل میدهند اهمیت بیشتری دارند. این جزایر عبارتنداز؛ هرمز، لارک، قشم، هنگام، تنب بزرگ و ابوموسی که در فاصلههایی نسبتا کوتاه از یکدیگر قرار دارند. یک منحنی فرضی که این جزایر را به یکدیگر وصل نماید، به درک برتری استراتژیک ایران در کنترل امنیت تنگه [هرمز] کمک بیشتری میکند.»
از سوی دیگر، اهمیت تنگه هرمز نیز بر کسی پوشیده نیست. تقریبا یکسوم نفت خام جهان از طریق همین تنگه به کشورهای مختلف صادر میشود. بیتردید کنترل و حفاظت از تنگه هرمز نهتنها به نفع ایران بلکه به نفع تمام کشورهای منطقه خواهد بود. تاریخ چند دهه اخیر مشحون از خطراتی است که این تنگه را مورد تهدید قرار داده است.
ایران ناگزیر است جهت اعمال دقیق حاکمیت و کنترل خود بر تنگه فوقالعاده استراتژیک هرمز، جزایر اطراف آن، از جمله جزایر سهگانه را تحت کنترل و حاکمیت خود داشته باشد؛ هرچند این ادعا هیچ منافاتی با حقوق تاریخی ایران بر این جزایر نداشته و حتی موید آن نیز میباشد. «دلایل دولت ایران برای اعاده حاکمیت خود در جزایر، هم سیاسی ــ استراتژیک است و همارضی ــ تاریخی. ایران همواره نسبت به اشغال این جزایر از طریق مجاری دیپلماتیک اعتراض کرده است، مهمترین دلیل ایران، موقعیت استراتژیک این جزایر بوده است. ایران بر جزایر تنگه هرمز مانند لارک، هرمز، قشم و هنگام حاکمیت داشته است. این سه جزیره همراه با سه جزیره دیگر [ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک] که در فاصله نسبتا کوتاهی از یکدیگر واقع شدهاند، یک خط قوسی دفاعی را تشکیل میدهند. ایران معتقد است که کنترل جزایر سهگانه توسط ایران برای امنیت ایران، کشورهای عربی خلیجفارس و همه جهان ضروری است.»
ارسال نظر