داور وزیر فواید عامه شد

حاج مهدی‌قلی هدایت

علی اکبر داور برای اولین بار در زمان نخست‌وزیری رضاخان به وزارت فواید عامه رسید و در کابینه ده بود که اداره کل صناعت پا به عرصه سازمان و تشکیلات اقتصادی گذاشت. اداره کل صناعت در کابینه‌های بعدی نیز وجود داشت تا اینکه مهدی فرخ وزیر صنایع شد. کابینه ۴۴

کابینه چهل‌وچهارم را رضاخان سردار سپه تشکیل داد. در کابینه چهل‌وچهارم ابتدا امان‌الله‌خان عزالممالک و سپس نظام‌الدین مشارالدوله حکمت وزیر فواید عامه و تجارت شدند.

تیمورتاش آمد

رضاخان سردار سپه رییس الوزرای کابینه چهل‌وپنجم شد. کابینه از ۸ شهریور ۱۳۰۳ کار خود را آغاز کرد و تا ۲۸ آذر ۱۳۰۴ فعالیت می‌کرد. عبدالحسین خان تیمور تاش به عنوان وزیر فواید عامه در این کابینه حضور داشت.

علی اکبر داور

میرزا محمدعلی خان ذکاءالملک فروغی صدراعظم کابینه چهل و ششم پس از مشروطیت بود که کابینه خود را در ۲۹ آذرماه تشکیل و تا خرداد ۱۳۰۵ فعالیت می‌کرد.

میرزا علی خان داور، درس خوانده فرنگ در کابینه فروغی به عنوان وزیر فواید عامه فعالیت کرد.

کابینه ۴۷

میرزا حسن خان مستوفی کابینه چهل‌وهفتم را در ۱۵ خرداد تا ۲۶ شهریور ۱۳۰۵ معرفی کرد. این کابینه فقط تا ۲۶ شهریور فعالیت کرد. حاج مهدیقلی خان هدایت در کابینه چهل و هفتم وزیر فواید عامه و تجارت بود.

کابینه ۴۸

میرزا حسن‌خان مستوفی بار دیگر در ۲۶ شهریور کابینه تشکیل داد. حاج مهدیقلی خان هدایت نیز همچنان وزیر فواید عامه و تجارت بود. کابینه دوم میرزاحسن خان مستوفی تا ۱۸ بهمن ۱۳۰۵ بیشتر دوام نیاورد.

همان دو نفر

کابینه چهل و نهم را باز هم میرزاحسن مستوفی تشکیل داد. در این کابینه که ۱۸ بهمن ۱۳۰۵ معرفی شد تا خرداد ۱۳۰۶ بر سر کار بود. مهدیقلی هدایت نیز همچنان وزیر فواید عامه بود.

کابینه ۵۰ و چند وزیر

حاج مهدیقلی هدایت که در کابینه قبلی وزیر فواید عامه بود، این بار رییس الوزراء شد. او در ۱۱ خرداد ۱۳۰۶ کابینه‌اش را معرفی ‌کرد و تا ۲۱ شهریور ۱۳۱۲ صدراعظم بود. مهدیقلی‌هدایت ابتدا خود وزارت فواید عامه و تجارت را مدیریت می‌کرد.

او ابتدا امیرلشکر عبدالله طهماسبی را به جای خود برگزید و پس از آن میرزا محمدخان جم و سپس سرتیپ کریم بوذر جمهری را برای وزارت فواید عامه و تجارت انتخاب کرد.

اداره کل صناعت

وزارت فواید عامه و تجارت در کابینه پنجاه‌ویکم که توسط مهدیقلی خان هدایت در بهمن ۱۳۰۹ معرفی شده بود حذف و وزارت اقتصاد ملی تشکیل شد. اداره کل صناعت یکی از ۳ اداره کل این وزارتخانه (و در حقیقت وزارت صنایع و معادن به ابعاد کوچک‌تر) بود. سیدمهدی خان فرخ، رییس اداره کل صناعت در کابینه پنجاه‌ویکم بود.

دو نفر

در دهه ۱۳۱۰ تا ۱۳۲۰ عمر کابینه‌ها دوام بیشتری پیدا کرد. میرزا علی خان فروغی بار دیگر در ۲۶ شهریور ۱۳۱۲ کابینه تشکیل داد. در کابینه پنجاه‌ودوم اداره کل صناعت کاملا متمایز شد. دکتر عباس علایی تا ۱۰ بهمن ۱۳۱۲ و مهندس امین از همین تاریخ تا ۱۰ آذر ۱۳۱۴ پایان کار کابینه مدیر کل اداره صناعت شدند.

کابینه ۵۳

محمود جم که در کابینه پنجاه‌ویکم به مدیریت کل اداره صناعت رسیده بود، نخست وزیر شد و کابینه پنجاه و سوم را در ۱۱ آذر ۱۳۱۴ معرفی کرد. این کابینه تا اول مهر ۱۳۱۶ دوام آورد. رییس‌الوزراء ابتدا حسین امین را به عنوان مدیر کل صناعت انتخاب کرد.

اما تا پایان کار کابینه به ترتیب سرلشکر امان‌الله جهانیانی، موسی نوری اسفندیاری و سید مهدی فرخ به ریاست اداره کل صناعت رسیدند و نقش وزیر را در کابینه داشتند.

علی منصور

محمود جم توفیق یافت بار دیگر در اول مهرماه ۱۳۱۶ کابینه پنجاه‌وچهارم را تشکیل دهد. این کابینه تا ۳ آبان ۱۳۱۸ فعالیت کرد. مهدی فرخ از اول مهر ۱۳۱۶ تا ۲۸ اسفند وزیر صنایع بود. از ۲۹ اسفند ابوالقاسم فروهر وزیر شد و سپس علی منصور از ۲۶ مرداد وزیر صنایع شد.

وزارت پیشه و هنر

کابینه پنجاه و پنجم در ۳ آبان ۱۳۱۸ توسط احمد متین دفتری معرفی شد. در این کابینه که تا ۴ تیر ۱۳۱۹ بر سر کار بود،‌ اداره کل صناعت تعطیل و وزارت پیشه و هنر به جای آن تاسیس شد.علی منصور در این کابینه به عنوان وزیر پیشه و هنر فعالیت کرد. وزارت بازرگانی در کابینه متین دفتری به صادق وثیقی رسید.