گاهشمار
قتل رییس جمهوری کره جنوبی
در تحقیقات قضایی پس از قتل رییس جمهور معلوم شد که «کیم» با «پارک» در جریان مذاکره بر سر نحوه سرکوب کردن دانشجویان که دست از تظاهرات ضد دولتی بر نمیداشتند اختلافنظر پیدا میکند و کار این اختلاف بالا میگیرد و «کیم» پارک را متهم میکند که گزارشهای سازمان وی رابه دقت نمیخواند و نسبت به نظر و پیشنهادهای او بیاعتنا است. پارک در صدد قطع مذاکرات و بیرون کردن «کیم» از دفتر خود برمیآید که کیم سلاح کمریاش را بیرون میآورد و رییسجمهوری را گلوله میزند و محافظ او - «چاچیچل» را هم که در حال ورود به اتاق دفتر بود تا ببیند چه خبر است با گلوله دیگر میکشد! کیم پس از محاکمه در ماه مه سال بعد اعدام شد.
گذار ترکیه به دوران جمهوریت
۲۹ اکتبر سال ۱۹۲۳ پارلمان ترکیه که «مجلس کبیر» عنوان داشت رای به جمهوری شدن این کشور داد و به اتفاق آرا مصطفی کمال پاشا (آتاترک) را به ریاستجمهوری برگزید.
جمهوری ترکیه جای امپراتوری عثمانی را گرفت که زمانی یک قلمرو پهناور شامل اروپای جنوب شرقی و سرزمینهای عربی خاورمیانه و شمال آفریقا بود. عثمانی در جنگ جهانی اول شکست خورده و در 29 اکتبر 1918 (دو هفته پیش از پایان جنگ جهانی اول) با فاتحان جنگ قرارداد ترک مخاصمه امضا کرده بود و اگر بهپاخیزی مسلحانه «مصطفی کمال» نبود باقیمانده آن نیز تجزیه شده و بخش غربی آن به دست یونان افتاده بود. محمد ششم آخرین سلطان عثمانی در یکم نوامبر 1922 و قبل از جمهوری شدن، با یک ناو نظامی انگلیسی به صورت فرار از وطن خارج شده و به مالت (مستعمره وقت لندن) رفته بود.
تظاهرات ضد بورس در نیویورک
در اکتبر 1979 به مناسبت پنجاهمین سالگرد سقوط بورس نیویورک که منجر به یک رکود اقتصادی بزرگ ده ساله شده بود، دهها هزارتن در شهر نیویورک علیه آزمندی و پولپرستی شماری کم، دست به تظاهرات زدند. سقوط بورس نیویورک در اکتبر، 1929 از بیستوچهارم این ماه آغاز و در روزهای 28 و 29 اکتبر به اوج خود رسیده بود که در اکتبر 1987 و اکتبر 2008 عینا تکرار شده است.
تظاهراتکنندگان ۲۹ اکتبر ۱۹۷۹ ضمن تظاهرات و دادن شعار، درهای بورس نیویورک را بسته و مانع ورود افراد به آن شده بودند. آنان شعار میدادند که همه مشکلات زیر سر بورس نیویورک و پولپرستان است.
در آن روز هشتصد مامور پلیس تلاش میکردند که مانع از تعطیل شدن بورس نیویورک به دست تظاهراتکنندگان شوند. تظاهرات سرانجام با دستگیری و بازداشت یکهزار و 45 تن از تظاهراتکنندگان پایان یافت. برخی از بازداشتشدگان به پلیس گفته بودند که منظورشان نهتنها اصحاب سرمایه و قماربازان سهام، بلکه آنهایی هم بوده است که در صنایع نظامی آمریکا و از جمله تسلیحات اتمی این کشور سرمایهگذاری کرده و برای بردن منفعت هرچه بیشتر، به دخالت در امور دولت دست میزنند و در جریان انتخابات به انواع تبلیغ برای نامزدهای موافق خود اقدام میکنند.
اعلام بیطرفی ایران در جنگ
در نیمه اول آبان ۱۲۹۳ دولت وقت ایران در قبال جنگ قدرتهای اروپایی کتبا «بیطرفی» خود را اعلام کرد. در اعلامیه بی طرفی ایران که توسط سلطان احمدشاه قاجار و رییس الوزرای وقت، مستوفی الممالک، امضا و ابلاغ شده بود چنین آمده بود: از آنجا که ایران با همه ممالک متخاصمه دوستی دارد؛ در قبال منازعات آنها بیطرف خواهد ماند.
در اعلامیهای جداگانه، مستوفی مقامات دولتی را از هرگونه کمک به دول متحارب ـ در آن زمینه (تسهیلات جنگ) ـ ممنوع ساخته بود. قبلا هم دولت وقت شفاها اشاره به بی طرفی خود در قبال جنگ اروپاییان کرده بود. باوجود این، دولتهای روسیه و انگلستان به استناد قرارداد 1907 سنپترزبورگ (تقسیم ایران) خود را محق به نقل و انتقال نیرو در ایران میدانستند و دولتهای در حال جنگ با آن دو قدرت نیز به همین دلیل ایران را تحت نفوذ دشمن و منطقه جنگی تلقی میکردند و میهن ما را ناخواسته به میدان نبرد خود تبدیل کرده بودند و دولت وقت نیروی نظامی کافی برای دفاع از مرزهای کشور را نداشت، با وجود این، چند واحد ژاندارم ایران با تسلیحات اندک خود در صفحات غرب کشور به ویژه در همدان و کرمانشاه دست به دفاع جانانه زدند و در چند مورد به پیروزی های موقت و محدود نائل آمدند.
ارسال نظر