پول سیاه به جای پول سفید!
گروه تاریخ اقتصاد - کلنل کاساکوفسکی - رییس قزاقخانه در دوران ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه - در ۱۴ مارس ۱۸۹۶ ( ۱۷ فروردین ۱۲۷۵شمسی) درباره کاهش ارزش پول ایران نوشت: «نقره در ایران سفید و مس پول سیاه خوانده میشود. مالیات را باید ملت به پول سیاه ولی به جای پول سفید بپردازند. مثلا اگر مالیات سرانه هر خانواده در تهران برابر دو تومان است آن دوتومان باید به پول سیاه تادیه شود نه پول سفید؛ ولی به نرخ جاری آن ( صحیح آنکه بگوییم به نرخی که شاه معین میکند!). شاه در بازار تنزل مصنوعی ایجاد و اعلان میکند که قران نقره دیگر بیست شاهی که موقع ضرب اعلام شده، نیست.
گروه تاریخ اقتصاد - کلنل کاساکوفسکی - رییس قزاقخانه در دوران ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه - در ۱۴ مارس ۱۸۹۶ ( ۱۷ فروردین ۱۲۷۵شمسی) درباره کاهش ارزش پول ایران نوشت: «نقره در ایران سفید و مس پول سیاه خوانده میشود. مالیات را باید ملت به پول سیاه ولی به جای پول سفید بپردازند. مثلا اگر مالیات سرانه هر خانواده در تهران برابر دو تومان است آن دوتومان باید به پول سیاه تادیه شود نه پول سفید؛ ولی به نرخ جاری آن ( صحیح آنکه بگوییم به نرخی که شاه معین میکند!). شاه در بازار تنزل مصنوعی ایجاد و اعلان میکند که قران نقره دیگر بیست شاهی که موقع ضرب اعلام شده، نیست. بلکه برابر چهل شاهی است و بنابراین ملت که مجبور است مالیات را به پول سیاه بپردازد به جای یک قران نقره باید دو قران پول سیاه یا به جای ۱۰ میلیون ۲۰ میلیون بپردازد.
در عین حال که این بازی بورسی به عمل میآید، دوباره به تجدید ضرب پول مسین اقدام مینمایند. یعنی همان مسکوک وزن با هر سکه دیگری تجدید ضرب شده دوباره به قیمت رسمی بیست شاهی برابر یک قران به دست مردم داده میشود. در اول کار نرخ بازار با نرخ رسمی تا یک چندی برابری میکند، ولی پس از چند ماهی دوباره تنزل آغاز و هنگامی که بهای آن به نصف میرسد شاه آن را به صورت مالیات به نیم بها ماخوذ و دوباره تمام قیمت سکه میزند.»
منبع: خاطرات کلنل کاساکوفسکی؛ ترجمه عباسقلی جلی، انتشارات امیرکبیر، ۱۳۴۴
ارسال نظر