ایروانی و مشارکت با ژاپنیها
بخش پایانی
شرکت کانون مشاوره اقتصادی در تیرماه ۱۳۴۳ به منظور تربیت ۲۲ کودک از دو ماه تا دو ساله تاسیس شد تا در آینده این کودکان از مدیران بنگاه صنعتی او برگزیده شوند.
علیاصغر سعیدی - فریدون شیرینکام
بخش پایانی
شرکت کانون مشاوره اقتصادی در تیرماه ۱۳۴۳ به منظور تربیت ۲۲ کودک از دو ماه تا دو ساله تاسیس شد تا در آینده این کودکان از مدیران بنگاه صنعتی او برگزیده شوند. دبیران آنها از بین افراد توانا و با تقوا انتخاب میشدند. سپس تصمیم گرفته شده بود که هزینه تحصیلی آنها، مقدم بر سایر هزینهها باشد. هوش بالا، سرسختی، ابتکار و نوآوری، راستگویی، سلامت نفس، توانایی رهبری ایروانی در نزد مدیران، همکاران و بسیاری از مدیران میانی باعث گردید به او از دریچه شخصیت کاریزمایی نگاه کنند. نحوه رفتار رحیم ایروانی در جهت برقراری روابط مستمر، با افراد پیش میرفت که در بسیاری موارد افراد جذب شخصیت و کار او میشدند.
او سعی میکرد استعداد افراد را بیشتر مدنظر قرار دهد و آنها را در برنامههای اقتصادی خود جذب کند. همینطور وسایل پیشرفت افراد را تا حد امکان فراهم میکرد تا رضایت آنها حاصل گردد. او مرحله رضایتطلبی افراد را، با شیوههای مختلف به وفاداری آنها در گروه بالا میبرد. این مرحله برای نهاد خانوادگی بزرگی که او میساخت ضرورت داشت. او همیشه کفش ملی را سفره بزرگی میدانست که کارگران و مدیرانش باید در حفظ آن کوشا باشند. این مسالهای بود که او حتی بعد از ملی شدن این گروه صنعتی با ارسال توصیه به مدیران منتخب دولت بر آن تاکید میکرد.
شیوه مدیریتی او ترکیبی از الگوی پدر سالاری با عقل گرایی و حسابگری همراه بود. در عین حال تلاش نمود به نحو کارایی از ابزارهای مدرن مدیریتی در جامعه ایران که هنوز روابط کارگری در مراحل ابتدایی قرار داشت، استفاده نماید.
برای ایروانی علم حسابداری به شدت اهمیت داشت و به همه در بدو استخدام، کارآموزی حسابداری را با نوشتن دفتر روزنامه توصیه میکرد. بنابراین از دقت و محاسبهگری در کارها بسیار استقبال میکرد.
ایروانی در شرکت کفش یونایتد، شرکت فالکو، گوستاو هوفمن و شرکت گابورو تنس ایران با سرمایهگذاران آلمانی شریک بود. در اتافوکو با ژاپنیها، ماشینسازی ملی با فرانسویها و گود بلت ایران با انگلیسیها شریک بود. اما شیوه کار او به این شکل بود که بتدریج سهام و نقش مدیریت ایرانیها نسبت به خارجیها را افزایش میداد. ایروانی علاوهبر تاسیس فروشگاه کفش ملی در سطح ایران و یکسانسازی قیمت در کل فروشگاهها توانسته بود به شوروی و اروپایشرقی کفش پوتین صادر نماید. ایروانی طی بیش از ۳۰ سال فعالیت، توانسته بود در سال ۱۳۵۶ قریب به ۱۰هزار نفر را در شرکتهایش مشغول نماید.
ایروانی سیاستهای مختلفی را در جهت رشد گروه صنعتی ملی در پیش گرفت تا خانواده بزرگ کفش ملی را ایجاد کند. ویژگی رحیم ایروانی تاکید بر نظم، آموزش، اهمیت امور مالی، توجه به مدیریت، نوآوری در کار، داشتن اصول اخلاقی، انتخاب مدیران برجسته، وفاداری به مجموعه گروه بود. او پشت درهای بسته نمیایستاد و سعی مینمود بر اساس ظرفیتها و محدودیتهای موجود با استفاده از موقعیتها به توسعه بنگاههای خویش بپردازد.
یکی از بارزترین تاثیر اقدامات او فروشگاههای کفش ملی است که به ساخت فضاهای خرید و زیباسازی شهرها کمک فراوانی کردند. فضاهایی که با رشد شهرنشینی یکی از مکانهای گردشگری مردم شهرنشین شده بود که نشانه امنیت شهرها نیز بود.
رحیم ایروانی حتی بعد از مصادره اموال به شدت سعی داشت تا خانواده کفش ملی را مراقبت کند. با روی کار آمدن هر مدیر جدیدی به او تلفن میزد و تبریک میگفت و او را تشویق به حفظ گروه میکرد، زیرا معتقد بود که چند هزار نفر از طریق آن زندگی میکنند. او کارآفرینی بود که در سالهای پایانی نیز دست از ارائه طرحهای کارآفرینی بر نداشت. او در مصر کارخانه کفشسازی استاندارد را تاسیس کرد و نیز در سال ۱۳۷۱ به ایران برگشت و تقاضای تاسیس کارخانه کفشسازی کرد. با روی کارآمدن دولت جدید باز این تقاضا را تجدید کرد اما پاسخی دریافت نکرد.
ارسال نظر