«شکل‌گیری انقلاب اسلامی» نوشته محسن میلانی که در سال ۱۳۸۵ به چاپ چهارم رسیده است را نمی‌توان کتاب اقتصادی یا در حوزه تاریخ اقتصاد تلقی کرد، اما برخی از داوری‌‌های آن درباره اقتصاد جذاب و خواندنی است.

محسن میلانی در مقدمه دیباچه چاپ دوم (انگلیسی) که در چاپ چهارم توسط مجتبی عطارزاده به فارسی ترجمه شده است، می‌نویسد: کتاب حاضر تحلیلی جامع از علل داخلی (اعم از سیاسی، اقتصادی و عقیدتی) و خارجی (سیاست ایالات متحده) و پیامدهای انقلاب اسلامی ایران ارائه می‌دهد.

بخش اول کتاب با عنوان «چارچوب مفهومی» به موضوع مطالعه انقلاب: علم هرج‌و‌مرج یا هرج‌و‌مرج علمی اختصاص دارد. زمینه تاریخی عنوان بخش دوم کتاب است که «جنبش مشروطیت و روی کارآمدن خاندان پهلوی» را به عنوان آغازی برای انقلاب اسلامی فرض کرده است. بخش سوم کتاب با عنوان «پیش شرط‌های انقلاب اسلامی» با «توسعه اقتصادی و انحطاط سیاسی» آغاز شده است. نویسنده معتقد است در دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ رژیم شاه دست به اجرای پروژه توسعه گسترده‌ای زد که در نهایت توسعه نامتوازن حوزه‌های اقتصاد و سیاست یعنی نوسازی اولی بدون تغییر ماهیت دومی منجر شد.سیاست اقتصادی رفسنجانی بخشی از فصل آخر کتاب است که شاید در آینده در همین صفحه آن را درج کنیم.