پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن ۱۳۵۷، ایران را وارد دوران تازه‌ای کرد و سرشت و سرنوشت ایرانیان و این مرز و بوم را با دگرگونی‌ بنیادین مواجه کرد.

پیامدهای انقلاب بهمن ۱۳۵۷ که هنوز ادامه دارد. موضوع هزاران پژوهش و نوشته و سخنرانی و مقاله بوده و هست. در روزهای بلافاصله پس از اینکه انقلابیون ائتلافی رژیم شاه را سرنگون کردند، فضای انقلابی‌گری در ایران موج می‌زد و شهروندان و انقلابیون درباره خانواده هزار فامیل و دارایی‌های آنها سخن می‌گفتند. شهروندان می‌پرسیدند اموال، دارایی‌ها و کارخانه‌های سرمایه‌داران چه خواهد شد. در این وضعیت بود که درست ۱۷ روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در نهم اسفند ۱۳۵۷، فرمان تاسیس بنیاد مستضعفان از طرف بنیانگذار انقلاب خطاب به شورای نگهبان صادر شد. بنیاد مستضعفان و عملکرد در ۳۰ سال گذشته آن یکی از مقاطع خواندنی تاریخی اقتصاد ایران است. در باره تاریخ و رفتار بنیاد مستضعفان می‌توان دو گونه عمل کرد که در این نوشته از روایت مکتوب این بنیاد مورد توجه قرار دارد.

متن فرمان حضرت امام‌خمینی (ره)

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم

۱ ربیع‌الثانی ۹۹- ۹ اسفند ۵۷

شورای انقلاب اسلامی ایران

به موجب این مکتوب ماموریت دارد که تمام اموال منقول و غیرمنقول سلسله پهلوی و شاخه‌ها و عمال و مربوطین به این سلسله را که در طول مدت سلطه غیرقانونی از بیت‌المال مسلمین اختلاس نموده‌اند، به نفع مستمندان و کارگران و کارمندان ضعیف مصادره نمایند و منقولات آن در بانک‌ها با شماره به اسم شورای انقلاب یا اسم اینجانب سپرده شود و غیرمنقول از قبیل مستغلات و اراضی ثبت و مضبوط شود تا به نفع مستمندان از هر طبقه صرف گردد در ایجاد مسکن و کار و غیرذالک، به جمیع کمیته‌های انقلاب اسلامی در سراسر کشور دستور می‌دهم که آن‌چه از این غنائم به دست آوردند در بانک با شماره معلوم بسپارند و به دولت ابلاغ نمایید که این غنائم مربوط به دولت نیست و امرش با شورای انقلاب است و آنچه مامورین دولت به دست آورده‌اند یا می‌آورند باید به همین شماره به بانک تحویل دهند و کسانی که از این اموال چیزی به دست آورده‌اند باید فورا به کمیته‌ها یا بانک تحویل دهند و متخلفین مورد مواخذه خواهند بود.

روح‌الله‌الموسوی الخمینی