بازار داغ لاله‌زار

پنجم اردیبهشت‌ماه ۸۰ سال پیش مقارن با عید غدیر است بخشی از اخبار روزنامه چهارم اردیبهشت‌ماه ۱۳۱۱ به این عید اختصاص دارد. از جمله خبر تعطیلی ادارات و حضور تجار و وزرا و روسای ادارات و نمایندگان مجلس در قصر گلستان. آتش‌بازی برنامه دیگر برای این جشن است که طی یک خبر به آن پرداخته شده است. در روزنامه این روز همچنان اخبار برنامه‌های ورود ملک فیصل، پادشاه عراق به ایران جایگاه خاصی را به خود اختصاص داده است که از جمله آنها می‌توان به تدارکات جشن بلدیه و آذین بندی آن در تهران، توقف ملک فیصل در مشهد و برنامه‌های این شهر برای ورود او، پذیرایی از ملک فیصل در سفارت عراق، استقبال رضاخان از پادشاه عراق در خارج از شهر و در باغ بلدیه و اقامت او پس از ورود در قصر گلستان. خبرهای فرهنگی این روز مطابق روزهای پیشین اغلب به ورود تاگور به ایران و اخبار مرتبط با کنسرت‌ها که تقریبا به شکل آگهی چاپ شده، مربوط می‌شود. کنسرت قمرالملوک وزیری جالب ترین خبر در این حوزه است. در آگهی ای که از این کنسرت منتشر شده نزدیک به ۱۰ محل خرید بلیت از سیگار فروشی محمود زهره تا گیشه سینما پالاس ذکر شده است. افتتاح سینما لوناپارک در یکی از بهترین باغات تهران دیگر خبر فرهنگی این روز است. عبدالعلی وزیری نیز کنسرتی را در شعبه نمایشگاه زرتشتیان دارد که مختص به تارنوازی این استاد به همراه آواز اوست. استودیوم درام کرمانشاهی هم مشابه شب‌های گذشته تئاتر یوسف و زلیخا را به روی صحنه می‌برد. ضمن اینکه فیلم «ماسیست در جهنم» در سالن سینما مایاک به روی پرده رفته و کنسرت استوار در سالن سینما پالاس اجرا می‌شود.

استالین بیماراست و خبر بیماری او در روزنامه‌های ۸۰ سال پیش منتشر شده است. به گزارش روزنامه دکتر آلمانی دیکتاتور سویت گفته است که استالین را مانند مریض‌های عادی نمی پذیرد زیرا او به علم طب توجه شایانی ندارد. کشور شوراها علاوه بر خبر کسالت استالین، خبر دیگری را نیز در روزنامه اطلاعات چهارم اردیبهشت‌ماه دارد و آن خبر مربوط به دوستی شوروی با ترک‌هاست. بر اساس این خبر عصمت پاشا، رییس‌الوزرای ترکیه و توفیق رشدی بیک، وزیر امور خارجه ترکیه روز ۲۴ آوریل از استامبول به طرف اتحاد شوروی حرکت می‌کنند و در این سفر رجب بیک منشی کل حزب خلق و عده ای از وکلای مجلس ترکیه و نمایندگان وزارتخانه‌های اقتصادی و روزنامه نگاران همراه آنها خواهند بود. گویا کشور شوراها تصمیم دارد که دایره نفوذ را به کشورهای اطراف گسترش دهد، اقدامی که نگرانی هایی را در ممالک اروپایی برمی‌انگیزد. ژاپن پس از کش و قوس‌های فراوان با چین، ۲۰ میلیون ین به حکومت منچوری قرض داده و این مبلغ سرمایه اصلی بانک مرکزی منچوری را تشکیل می‌دهد. در کنار این اقدام دو لشگر از این کشور به سمت منچوری رهسپار شده‌اند که در کنار کمک اقتصادی، تشکیلات نظامی را در آنجا سامان دهند.

سفر دور دنیا در ۵۵ روز گویا جزو جذاب‌ترین برنامه‌های توریستی آن زمان به شمار می‌آمده. بر اساس این خبر که از مسکو مخابره شده است، شرکت شوروی ایتوریست، به اتفاق کمپانی‌های کشتیرانی و راه‌آهن آمریکا و موسسات سیاحت انگلیس ترتیباتی را برای این سفر ۵۵ روزه تدارک دیده است. به گفته این شرکت،این مسافرت در تاریخ سیاحت‌های خارجی اولین مسافرت است و از نیویورک آغاز شده و تا شهرهای سیبری ادامه پیدا می‌کند.

آخرین خبر روزنامه چهارم اردیبهشت ماه به خبر بریان، سیاستمدار بریتانیایی که چندی پیش از سیاست کناره گرفته بود برمی‌گردد. از نظر تحریریه آن روزهای روزنامه اطلاعات، مرگ بریان در جامعه ملل خیلی تاثیر داشته و مابین آنها اضطراب و تشویشی را ایجاد کرده است. بریان برای آنها نماینده صلح و آرامش در اولین جامعه جهانی است، جامعه‌ای که خیلی زود با سیاست‌های ناکارآمد تنها شبحی از آن ماند و با آغاز جنگی دیگر، به کلی از کار افتاد.