امـروز در تـاریـخ - ۱۰ خرداد ۹۰
سال ۱۲۸۷- انجمنها و کسبه همراه هم در خانه عضدالملک عزل چند نفر از جمله امیر بهادر را خواستار شدند. سال ۱۲۸۷- مجلس شورای ملی با اصرار درخواست کرد شاه شش نفر از درباریان را که عبارتند از: امیربهادر، شاپشال روسی، مفاخرالملک، امینالملک، مقتدرالملک و مجللالسلطان، از دربار خارج کند. شاه نیز در مقابل درخواست کرد چند تن از وعاظ و روزنامهنگاران را تحویل دهند.
سال ۱۲۸۸- سربازان فوج خرقان به علت عدم دریافت مواجب در میدان توپخانه بست نشستند. توپچیها هم از محل استقرار خود در کرج به آنجا آمدند به بستنشینان پیوستند.
سال ۱۲۹۰- قانون طبابت به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
سال ۱۲۹۰- دولت ایران با تصویب مجلس شورای ملی ۲۵۰ هزار لیره انگلیسی از بانک شاهی وام گرفت. بهره متعلقه به این وام ۵درصد خواهد بود. قسمتی از این وام بابت قروض سابق دولت ایران به بانک شاهی اختصاص خواهد یافت.
سال ۱۲۹۶- محمدعلی خان علاءالسلطنه مامور تشکیل دولت شد.
سال ۱۳۰۰- از طرف قوامالسلطنه رییسالوزرا نجدالسلطنه به سمت والی خراسان منصوب شد و از او خواسته شد تا مقدمات آزادی زندانیان را به استثنای یاغیان و دزدان فراهم آورد.
سال ۱۳۰۰- نجدالسلطنه تلگرافی از قوامالسلطنه درخواست معافیت از کار کرد و تقاضا کرد امور به طور موقت به کلنل محمد تقی خان واگذار شود.
سال ۱۳۰۰- به دستور کلنل محمد تقی خان مخابرات تلگرافی بین مشهد و تهران تحت کنترل قرار گرفت و عده زیادی از دوستان قوامالسلطنه که امکان حکومت آنها میرفت، بازداشت شدند. بازداشتشدگان عبارت بودند از: سالار حشمت، سالار مظفر، هژبرالملک.
سال ۱۳۰۰- به دستور کلنل محمد تقی خان، نجدالسلطنه نایب والی جدید خراسان توقیف شد.
سال ۱۳۰۰- کلنل تلگرافی از فرماندهان ژاندارمری خراسان در مورد ادامه کار خود نظرخواهی کرد، کلیه فرماندهان به کلنل جواب مثبت دادند.
سال ۱۳۰۸- سرتیپ حبیبالله خان شیبانی رییس شورای عالی نظام با ارتقای درجه امیر لشگری با اختیارات کامل فرمانده قوای فارس شد تا غائله و شورش ایلات قشقایی و بختیاری را خاتمه دهد.
سال ۱۳۱۸- لایحه دولت مبنی بر سرشماری جمعیت ایران از تصویب مجلس شورای ملی گذشت.
سال ۱۳۲۰- رشید عالی گیلانی و وزیران وی به ایران وارد شدند و جنگ عراق پایان یافت.
سال ۱۳۲۲- حکومت نظامی از روزنامههای مهر ایران، اقدام، کیهان، خورشید ایران- مرد امروز و باختر رفع توقیف کرد.
سال ۱۳۲۳- سرلشگر محمد حسین فیروز فرمانده لشگر فارس با حفظ مقام به استانداری فارس منصوب شد.
سال ۱۳۳۱- نظامالسلطان خواجه نوری وزیر مختار در رم شد.
سال ۱۳۳۳- قانون برقراری مقررات حکومت نظامی در هشت نقطه از مناطق نفتخیز به تصویب مجلسین رسید. همچنین مقررات حکومت نظامی در پالایشگاه کرمانشاه تصویب شد.
سال ۱۳۳۴- سرانجام دولت شوروی پس از سالها مذاکره یازده تن طلای متعلق به ایران را که هنگام جنگ جهانی دوم در بانک شوروی به امانت گذاشته بود، تحویل مقامات دولتی ایران داد.
ریاست هیات تحویلگیرنده طلاها با فتحالله پیرمرادی رییس نشر اسکناس بانک ملی بود.
سال ۱۳۳۵- نوزدهمین دوره قانونگذاری افتتاح شد.
سال ۱۳۳۹- قانون روابط مالک و مستاجر تصویب شد.
سال ۱۳۴۰- به دستور دکتر امینی فرمان سفارت دکتر منوچهر اقبال برای اسپانیا لغو شد.
سال ۱۳۴۰- سازمان بنادر و کشتیرانی به وزارت بازرگانی انتقال یافت.
سال ۱۳۴۳- کوی تازه تاسیس کن مشتمل بر ۱۲۰۰ دستگاه آپارتمان و خانه افتتاح شد.
سال ۱۳۴۳- آمریکا برای ساختمان راهآهن شرفخانه- قطور قریب ۸ میلیون دلار به ایران وام داد.
سال ۱۳۴۴- به موجب قرارداد جدید بین ایران و انگلیس، اعتبار دولت انگلستان به چهار میلیون پوند افزایش یافت.
سال ۱۳۴۴- روادید بین ایران و عراق لغو شد.
سال ۱۳۴۵- عراق ادعای ایران مبنی بر تجاوزات مرزی از طرف نیروی نظامی عراق را رد کرد.
سال ۱۳۴۶- بین ایران و چکاسلواکی چند قرارداد بازرگانی و صنعتی امضا و مبادله شد.
سال ۱۳۴۸- دکتر حسن ارسنجانی وزیر پیشین کشاورزی و اجراکننده لایحه اصلاحات ارضی درگذشت. وی قبلا روزنامهنویس و وکیل دادگستری بود و بعد از شهریور ۱۳۲۰ روزنامه هتاک و منقد داریا را انتشار میداد.
سال ۱۳۵۰- ۴ نفر قاچاقچی در تهران تیرباران شدند.
سال ۱۳۵۱- نیکسون و شاه اعلامیه مشترک دادند و از وخامت اوضاع در خاورمیانه اظهار نگرانی کردند.
سال ۱۳۵۱- در چند نقطه تهران انفجاراتی رخ داد. اتومبیل ژنرال آمریکایی منفجر شد، افسر مزبور از دو پا آسیب دید، راننده وی مجروح شد، دو نفر هم کشته شدند، در اداره اطلاعات آمریکا و خانهای حدود شهرری نیز بمب منفجر شد و خسارات جانی و مالی به بار آورد.
سال ۱۳۵۶- جمشید آموزگار دبیر کل حزب رستاخیز ایران در پاریس با سایروس ونس ملاقات و مذاکره کرد. در این دیدار ظاهرا نقش ایران در کنفرانس شمال و جنوب از سوی آمریکا ستایش شد. در همین ملاقات سایروس ونس به آموزگار قول داد که جانشین هویدا غیر از وی شخص دیگری نیست.
سال ۱۳۵۶- شاه در بازدید از کارخانه ماشینسازی اراک گفت: حسدهای حقیقتا ناپاک، مشمئزکننده نمیتواند یکپارچگی ملت ایران را به هم بریزد. ما هر چه زودتر به هدفهای ملی و میهنی خود خواهیم رسید.
سال ۱۳۵۶- دهمین سالگرد تشکیل کنفرانس بینالمللی حقوق بشر در تهران با پیام شاه انجام پذیرفت.
سال ۱۳۵۶- به دنبال سرقت سوالات امتحانی سالهای ششم ریاضی و طبیعی ۹ نفر بازداشت شدند و در نتیجه امتحانات در رشته مزبور در سطح کشور یک هفته به تاخیر افتاد.
ارسال نظر