مدیرعامل کلوپ p&i کیش وضعیت مالیاتی این صندوق را تشریح کرد
نامههای بدون پاسخ
گروه بنگاههای اقتصادی: پس از آنکه ناوگان تجاری ایران که شامل شناورهای شرکت ملی نفت کش و کشتیرانی ج. ا. ا میشد از سوی کنسرسیوم IGA یا گروه بینالمللی حمایت و غرامت (P&I) تحریم گردیدند، ایران به خرید پوشش بیمه از آسیای شرقی دل بست اما در اولین مذاکرات مشخص شد که بیمهگران آسیای شرقی نیز قادر به انجام این پوششها نیستند. این تهدید تبدیل به فرصتی به نام تاسیس موسسه بیمه متقابل کیش یا موسسه P&I ایران بهعنوان تشکل نوینی برای پوشش مسوولیت مالکان ناوگان کشتیهای در آبهای آزاد منجر شد.
گروه بنگاههای اقتصادی: پس از آنکه ناوگان تجاری ایران که شامل شناورهای شرکت ملی نفت کش و کشتیرانی ج.ا.ا میشد از سوی کنسرسیوم IGA یا گروه بینالمللی حمایت و غرامت (P&I) تحریم گردیدند، ایران به خرید پوشش بیمه از آسیای شرقی دل بست اما در اولین مذاکرات مشخص شد که بیمهگران آسیای شرقی نیز قادر به انجام این پوششها نیستند. این تهدید تبدیل به فرصتی به نام تاسیس موسسه بیمه متقابل کیش یا موسسه P&I ایران بهعنوان تشکل نوینی برای پوشش مسوولیت مالکان ناوگان کشتیهای در آبهای آزاد منجر شد. ناخدا ظهیری مدیرعامل موسسه بیمه متقابل کیش در گفتوگو با دنیای اقتصاد فرصتها و چالشهای صندوق P&I را تشریح کرد. او به صراحت گفت: صندوق P&I برای پوشش مسوولیت مالکان ناوگان ایران با همت شرکت ملی نفت کش ایران، کشتیرانی ج.ا.ا و بیمه مرکزی ایران تشکیل شد اما در ادامه راه نبود قوانین و مقررات آییننامههای مربوط به موسسات بیمههای دریایی و خلأ قانونی در سازمان امور مالیاتی به غیرانتفاعی، غیر سوددهی و غیر تجاری بودن این صندوقها موجب شده تا بهرغم تمام توانمندیها و دارا بودن دانش دریا، صندوق در معرض زیان هنگفت قرار گیرد.
ناخدا، لطفا ابتدا از تاسیس موسسه بیمه متقابل کیش بگویید؟
همانطور که میدانید فعالیت موسسه حمایت و غرامت کیش P & I تحت پوشش قرار دادن مسوولیت مالکان کشتیها است به نحوی که هر گونه خساراتی که توسط طرف ثالث همانند آلودگی دریاها، تصادم کشتی ها، خسارت به اسکلهها و ترمینالهای بارگیری و کالای حمل شده منجر شود، موسسه مسوول جبران خسارات است. بیمه متقابل کیش از سال ۱۳۹۰ که شروع دوره تحریمها بود تاکنون که به برجام منتهی شده است توانست به وظایفی که برعهده داشت به خوبی عمل کند. طی این چهار سال هرگونه اتفاقی که در بنادر دنیا، آسیای شرقی و مدیترانه برای اعضا حادث شد با عملکرد به موقع بیمه P&I حل و فصل شد.
وظایف بیمه متقابل کیش چیست؟
بیمه P&I (حمایت و غرامت) بیمهای تخصصی است و نمیتوان آن را با سایر خدمات بیمه مقایسه کرد. در بیمه P&I مسوولیت مالکان کشتی پوشش داده میشود که این قرارداد طی فرآیند بازرسی، مشاوره و در بسیاری از موارد آموزش منعقد میشود. به طوری که بیمه متقابل کیش با بیمهگذاران خود حرکت میکند و آخرین دستاوردها، قوانین و اعلامیههای دریایی را به مالکان کشتی ارائه میدهد و با بازرسیهای دورهای از کشتیها رفع نقایص را تشخیص و در راستای جلوگیری از هر گونه خسارات آتی مراتب را به مالکان و اعضا اعلام میکند تا از خسارات بزرگ جلوگیری به عمل آید.
بازرسی و آموزش چرا؟
بیمههای دریایی شامل دو بخش دانش دریا و دانش بیمهای است، قبل از پذیرفتن تعهد باید شناورها از نظر نوع ساخت، ساختمان، تجهیزات، آگاهی پرسنل و... فاکتورهای دیگر بررسی شوند تا میزان ریسک آنها و وقوع حادثه در این شناور شناسایی شود. در واقع اولین اقدام P&I جلوگیری از وقوع حادثه است. پیشگیری از حادثه و به حداقل رساندن زیانهای آن یکی از وظایف ماست که توانستیم در این مدت به خوبی انجام دهیم. شناورها عمدتا با حمل کالاهای نفتی در آبهای آزاد حرکت میکنند و در بنادر و ترمینالهای نفتی و پتروشیمی دنیا عملیات بارگیری و تخلیه را به انجام میرسانند و چنانچه کالای آنها منجر به آلودگی یکی از بنادر شود طبق قوانین بینالمللی کشتی بازداشت میشود تا خسارت پرداخت شود که هزینه اجاره کشتی و توقف بیجای آن در کنار هزینههای خسارت ارقام قابل توجهی است به طوری که متوسط هزینه اجاره روزانه یک کشتی نفتکش ۵۰ تا ۱۰۰ هزاردلار است. بنابراین سرعت عمل کلوپ P&I در ارائه نامههای گارانتی برای رفع بازداشت و پرداخت خسارات و اعزام بازرسان نقش بسزایی در به حداقل رساندن هزینهها ایفا میکند.
آیا کلوپ P&I ایران از دانش دریا و دانش بیمه به اندازه کفایت برخوردار است؟
همانطور که اشاره شد در بیمه دریایی باید دانش دریا و دانش بیمه دریایی را در کنار هم داشت، قبولی تعهدات در این نوع بیمه ارقام قابل توجهی است به طوری که تا یکمیلیارد دلار پوشش آلودگی نفتی به یک نفتکش داده میشود که در صورت وقوع خسارت زیان سنگینی باید پرداخت شود که این خسارات سنگین در حق عضویت سال بعدی نیز تاثیرگذار است و آن را افزایش میدهد. بنابراین بخش مهم بیمههای دریایی پیشگیری از خسارات و در صورت وقوع خسارت کنترل و جلوگیری از گسترش آلودگی دریاست که از طریق همکاری با شرکتهای متخصص در این امر اجرا میشود. کلوپ با داشتن دفاتر فرعی در سایر کشورها به محض مطلع شدن از آلودگی نفتی در یکی از بنادر دنیا وارد عمل میشود. با سپردن ضمانتنامه به بندر موردنظر کشتی را از بازداشت آزاد و مرحله گسترش آلودگی و به حداقل رساندن آثار آن را آغاز میکند.
آیا دانش P&I ایران کافی است؟
از نظر دانش دریا وضعیت خوبی داریم، مهندسان ما از بهترین متخصصان این امر هستند و میتوان به جرات گفت که میتوانیم با کشورهای توسعهیافته از نظر دانش دریا برابری کنیم. در بازدید از کشتی و بازرسی از آن از نظر مشخصات فیزیکی و کارکنان آن برای آکچوئری ریسک و تعیین حق عضویت بهترین نیروها را داریم، اما از نظر بیمههای دریایی باید پیشرفتهایی را بهدست آوریم. صندوق برای یک کشتی سوپرتانکر، تا ۲ میلیون دلار را پوشش خسارت صادر میکند که طبیعی است برای ایفای تعهدات نیازمند واگذاریهای اتکایی هستیم. در بخش اتکایی باید بیشتر کار کنیم. البته معاونت اتکایی بیمه مرکزی همکاریهای خوبی با کلوپ دارند و ۱۳ شرکت داخلی نیز بخشی از تعهدات را طی سالهای گذشته پذیرفتهاند.
در دوران تحریم با بازار داخل کار کردیم، آیا این روند در پسابرجام هم ادامه دارد؟
طبیعی است که منتظر باشیم بدون تردید از سرگیری همکاری با بیمههای اتکایی معتبر دنیا که عمدتا در اروپا هستند، نیز در دستور کار قرار خواهد گرفت.
گفتید آکچوئری بیمههای دریایی نیز ازسوی خود ایران انجام میشود؟
بله، محاسبات حق بیمه با توجه به ریسکها توسط مهندسان ایرانی که از فارغ التحصیلان دانشگاههای ایران هستند انجام میپذیرد. آنها مهندس مالی هستند که در شرکت بیمه متقابل کیش با صنعت دریا نیز آشنا شدند که با ارزیابی شناورها عوامل موثر در ریسک را شناسایی و در نرمافزار و فرمولهای ارزیابی ریسک قرار میدهند و محاسبات کلی و حق عضویتها را تعیین میکنند. توجه داشته باشید که قبل از تاسیس موسسه بیمه متقابل کیش چنین تشکلی نداشتیم و نیروهای متعدد و متخصص امروز سرمایهای است که باید برای حفظ و ارتقای آن تلاش کنیم.
اعضای کلوپ P&I ایران بیشتر از شرکتهای ملی نفتکش ایران، کشتیرانی ج.ا.ا و اتحادیه مالکان کشتیهای ایرانی میباشند؟
به صراحت میتوان گفت که هنوز فرهنگ کلوپ P&I در ایران جانیفتاده است و تعداد زیادی از شناورهای آبهای داخلی کشور ملزم به قرار گرفتن تحت پوشش بیمههای P & I میباشند. در حال حاضر کل تناژ تحت پوشش در کشور اعم از شرکتهای عمده کشور و سایر شرکتهای کوچکتر بالغ بر 14 الی 15 میلیون تناژ ناخالص است و شناورهایی که پوشش بیمهای ندارند با یک خسارت ورشکسته میشوند چون میزان خسارات در دریا بالاست.
تا پیش از تاسیس بیمه متقابل کیش این پوشش چگونه داده میشد؟
تماما توسط موسسات خارجی و تعدادی از بیمههای داخلی که بیشتر در قسمت بدنه
(H & M) هستند این پوششها ارائه میگردیده است.
الان چطور؟
با گذشت چهار سال از تاسیس موسسه بیمه متقابل کیش و ورود ایران به بیمههای دریایی بهرغم همکاریهای بیمه مرکزی اما هنوز هم لازم است مقررات داخلی را با کنوانسیونهای بینالمللی مورد انطباق بیشتری قرار دهیم.
وضعیت کلوپهای P&I در دنیا چگونه است؟
گروههای IGA، 90 درصد تناژ دنیا را تحت پوشش دارند و مسوول تدوین قوانین بیمههای دریایی حمایت و غرامت دریایی هستند. در واقع بیش از 90 درصد شناورها در دنیا تحت پوشش گروه IGA که متشکل از 13 شرکت از کشورهای اروپایی و آمریکا هستند که به تازگی ژاپن هم به آنها پیوسته اما از ورود چین و کره استقبال چندانی نشده است. میزان تناژ تحت پوشش یک موسسه P&I نروژی 200 میلیون تن است درحالیکه کل ظرفیت ایران 15 میلیون تن میباشد که تنها 8 میلیون تن تحت پوشش کلوپ P&I کیش قرار دارد. میزان نقدینگی صندوق شرکت نروژی یک میلیارد دلار برای پرداخت فوری خسارات و میزان نقدینگی ما تنها حدود 20 میلیون دلار است. بنابراین باید در مرحله اول در منطقه خود را تقویت کند و سپس برای فرامنطقهای برنامهریزی طولانی مدت کرد.
آیا تاکنون فعالیت فرامنطقهای داشتید؟
در دوران تحریم شناورهای خارجی که به محض ورود به آبهای ایران از پوشش بیمه متقابل کیش استفاده میکردند تا کالای خود را بارگیری کنند، یک سری همکاریهای مقطعی داشتیم که با رفع تحریمها و آغاز همکاری بیمههای خارجی با ایران دیگر بعید میدانم تکرار شود.
سرمایه بیمه متقابل کیش چه میزان است؟
بیمه متقابل کیش سرمایه ندارد. بلکه با ماهیت تعاونی به شکل صندوق اداره میشود.
حق عضویتها به چه میزان است؟
در P&I مالکان کشتی با هم یک صندوقی را تشکیل میدهند که هر زمان خسارتی برای یکی از کشتیهای اعضا پیش آمد از محل صندوق جبران و طی سالهای بعد آن مالک با پرداخت بیشتر حق عضویت آن را جبران کند. این اتفاق مربوط به ۱۵۰ سال پیش در انگلستان است و تا امروز ادامه دارد. از آنجا که ۹۰ درصد کالاهای دنیا از طریق دریا حمل و نقل و انتقال میشوند اهمیت کلوپهای P&I نیز بیشتر شده و ناوگان دریایی کشورها از آن استقبال میکنند. در منطقه نیز ترکیه ۲ سال است که کلوپ P&I را راهاندازی کرده و به تازگی هند نیز آن را آغاز کرده است و چین و کرهجنوبی که قبلا این فعالیت را شروع کردهاند. نکته قابل توجه این است که سالهای گذشته ۹۰ درصد متخصصان دریا در کشورمان خارجی بودند. اما در حال حاضر در خصوص دانش دریا، ایران یکی از کشورهای پیشرفته در سطح جهان و اول در منطقه است. در کلوپ P&I بیمهگر و بیمهگذار خود مالکان کشتی و اعضای هیاتمدیره هستند. در این کلوپ سوددهی و انتفاعی بودن معنا ندارد زیرا سهامداری وجود ندارد. ۲۰ فوریه هر سال یکسال بیمهای در کلوپهای P&I پایان میگیرد و صندوق براساس هزینهها و خساراتی که پرداخت کرده است میزان حق عضویت را تعیین میکند. اگر وضعیت صندوق خوب باشد توانگری مالی آن باعث میشود که اعضا حق عضویت کمتری برای سال آتی بپردازد و یا سهم واگذاری اتکایی کاهش و ظرفیت نگهداری ریسک در صندوق افزایش مییابد و همچنین سودی به اعضا در هر صورت تعلق نمیگیرد.
کلوپ P&I از حدود ۳ دلار برای هر تن آغاز کرد و امسال به یک دلار و ۲۷ سنت برای اتکایی و ۳۲ سنت برای قبول خود لایه نگهداری موسسه متقابل کیش تعیین شده است. به این ترتیب تاکنون حدود ۴۵ میلیون دلار به بیمهگران داخلی (بیمهمرکزی ایران + ۱۳ شرکت بیمه) بابت اتکایی پرداخت شد و خود صندوق ۲ میلیون دلار را نگهداشت. به این معنا که ۲ تا ۱۰۰ میلیون دلار تعهد داخلی برای پوشش ناوگان شرکت ملی نفتکش ایران و سایر شرکتهای کشتیرانی ایران صادر شد که ۲ میلیون دلار آن توسط کلوپ P&I و ۹۸ میلیون دلار آن توسط کنسرسیوم داخلی بیمه مرکزی و ۱۳ شرکت بیمه داخلی پذیرفته شد و دولت نیز از ۱۰۰ میلیون دلار تا یک میلیارد دلار خسارت را در صندوق ویژه تامین کرده است.
آیا وضعیت کلوپ P&I ایران خوب است؟
عملکرد کلوپ مطلوب بوده و توانسته وظایف خود را به درستی انجام دهد. اما یک بدهی سنگین در صورتهای مالی بیمه متقابل کیش مربوط به 25 درصد مالیات بر درآمد است که شرکت مشمول آن نمیگردد.
آیا در دنیا کلوپهای P&I مشمول مالیات میشوند؟
خیر معافیت مالیاتی دارند بهعنوان نمونه در اروپا شما با خوردن یک وعده غذا همان موقع مالیات آن را باید پرداخت کنید اما چگونه است که سالهاست به این نتیجه رسیدهاند این نوع تشکلها (P&I Club) باید از مالیات معاف باشند؟ اروپا، آمریکا و ژاپن دارای کلوپ P&I هستند که بیش از ۹۰ درصد تناژ دنیا را تحت پوشش دارند و همگی از مالیات معاف هستند. کره نیز ۱۶ سال است که کلوپ P&I دارد و بیشتر به بازار داخل خود سرویس میدهند نیز از مالیات معاف است. وزارت راه کشور ترکیه برای حمایت از کلوپ P&I به مالکان شناورها اعلام کرده است در صورت عضویت در کلوپ P&I از پرداخت مالیات سوخت معاف هستید، در دولت کرهجنوبی ۵۰ میلیون دلار کمک بلاعوض به کلوپ P&I شده است. شما حمایت را ببینید. به هر حال انتظار میرود با توجه به شرایط خاصی که این نوع فعالیتها در کشور شروع و مصداق واقعی اقتصاد مقاومتی است، این صنعت نوپا حمایت شود وگرنه درصورت پرداخت هرگونه مالیاتی، ادامه فعالیتهای آنها دچار اخلال خواهد شد.
حق عضویت در کلوپهای دنیا به چه میزان است؟
طبیعی است که پایینتر از کلوپ P&I ایران است. با توجه به وضعیت بسیار بالای نقدینگی آنها و گرفتن سهم اتکایی بیشتر توسط خود کلوپها و اعضای کنسرسیوم آنها، البته باید توجه داشت که قدرتهای مالی کلوپ P&I در کشور نیز پایین است، اما همانگونه که اشاره شد گروههای IGA خود 9 میلیون دلار را خود پوشش میدهند.
آیا افزایش تناژ بیمه متقابل کیش تاثیری بر حق عضویتها دارد؟
بله این دو رابطه مستقیم دارند. هر چه میزان تناژ تحت پوشش افزایش یابد تاثیر مستقیم در کاهش حق عضویت دارد. اگر تمام ظرفیت ۱۵ میلیون تن داخل تحت پوشش کلوپ P&I کیش قرار گیرد بدون تردید کلوپ از توانگری مالی بهتری برخوردار و حق عضویتها نیز کاهش مییابد.
در ترکیه که مشوقهای مالیاتی در نظر گرفته میشود، تناژ شناورها چه میزان است؟
اصلا با ایران قابل مقایسه نیست. در ترکیه 8 هزار شناور اما با تناژ پایین هستند که بیشتر در آبهای داخلی تردد دارند، اما در ایران یک سوپر تانکر شرکت ملی نفتکش ایران به تنهایی 150 هزار تن وزن ناخالص (GRT) دارد و کالای نفتی حدود 300 هزار تن برابر 2 میلیون بشکه را حمل میکند.
آیا ایران پتانسیل دیگری برای صادرات خدمات دریا به دنیا دارد؟
متخصصان، فرماندهان و مهندسان دریایی ایرانی از بهترینها هستند و با توجه به کمبود متخصصان این فعالیتها در جهان میتوانند این خلأ نیروی انسانی را پر کنند. کشور فیلیپین از طریق دریانوردهایش سالانه میلیاردها دلار درآمد ارزی را وارد کشور میکند، هند و آسیای شرقی نیز در ناوگان آمریکا و اروپا مشغول بهکار هستند درحالیکه متخصصان ایرانی با استعداد بسیار خوب خود میتوانند با صادرات خدمات دریانوردی ارزآوری خوبی برای کشور داشته باشند.
در ایران برای حفظ این سرمایههای به وجود آمده در دوره پساتحریم چه باید کرد؟
برای بهرهمندی از پوششها و خدمات بیمه کلوپ P&I نیازمند یک حرکت کلی و عزم ملی هستیم. شرکت ملی نفتکش ایران و کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران به تنهایی نمیتوانند این تشکلها را حمایت کنند جا دارد سایر ارگانهای ذینفع دیگر در این مسیر گام بردارند. امروز در دنیا P&I کیش شناخته شده است. این یک برند ملی است و هیچ نفع شخص برای کسی ندارد و بهعنوان یک تشکل پوششهای بیمهای الزامی ناوگانهای کشتیرانی کشور برای حمل کالای نفتی، پتروشیمی و محمولههای باری را به انجام میرساند، بنابراین باید از آن مراقبت و حمایت بشود و نیازمند توجه بیشتری است.
ارسال نظر