نکاتی درباره ضدیخ- ضدجوش
فرمول استفاده از « اسپیدی» در شبهای سرد زمستان
در موتورهای احتراق داخلی، بخشی از انرژی تولید شده به حرارت و گرما تبدیل میشود. لذا استفاده از یک سیستم خنککننده به منظور خارج ساختن این حرارت به خارج از موتور ضروری خواهد بود. اکثریت سیستمهای خنککننده خودروهای سواری و سنگین دارای یک سیال هستند که با گردش در اطراف موتور، بخش اعظم گرمای ایجاد شده را جذب و به بیرون منتقل میسازند. سادهترین، ارزانترین و در دسترسترین سیال شناخته شده، آب است.
اما به دلایلی چند از جمله محدودیت استفاده در دماهای خاص (عموما بین ۵ تا ۶۰درجه سانتیگراد) و ایجاد زنگزدگی در قطعات فلزی این سیال به تنهایی پاسخگوی نیاز سیستم نبوده و نقاط ضعف آن به طریقی جبران میشود.
در سیستمهای خنککننده، مخلوطی یکسان از آب و ماده ضدیخ با فرمولاسیون شیمیایی خاص استفاده میشود که علاوه بر پایین آوردن دمای انجماد سیال تا کمتر از ۳۵- درجه سانتیگراد، موجب افزایش نقطهجوش تا بیش از ۱۱۲درجه سانتیگرادو نیز جلوگیری از خوردگی و زنگزدگی میشود. لذا برخی از تولیدکنندگان این ترکیب شیمیایی نام «ضدیخ- ضدجوش- ضدزنگ» را برای محصول خود انتخاب مینمایند.
مشابه هر ترکیب شیمیایی دیگر، ضدیخ از عناصر و مواد گوناگونی تشکیل یافته است که با گذشت زمان و محدودیتهای زیستمحیطی و قوانین وضع شده در این زمینه، روز به روز شرایط سختتری برای تولیدکنندگان این ترکیب به وجود میآید. امروزه فرآورده «ضد یخ- ضد جوش» تولیدکنندگان معتبر، عاری از فلزات سنگینی همچون باریم و ترکیبات مضری از قبیل بوراکس میباشد که مصرفکننده در هنگام خرید بایستی به این نکته دقت نماید.
نکاتی که در هنگام استفاده از ضد یخ باید به آن توجه داشت:
*عمر مفید ضدیخ برحسب زمان و شرایط کاری متغیر میباشد. زمان مناسب تعویض ضدیخ دو سال، توصیه میشود.
*رنگ ضدیخ ربطی به کیفیت آن نداشته و سازندگان برای مشخص کردن محصولات خود از رنگهای گوناگونی استفاده مینمایند.
*همرنگ بودن ضدیخها دلیلی بر کیفیت یکسان آنها نیست بنابراین از مخلوط کردن آنها باید جداً اجتناب کرد.
*در مورد نسبت صحیح رقیقسازی نیز باید به دستورالعمل سازندگان توجه نمود. بهترین کارایی ضدیخ- ضدجوش اسپیدی ترکیب آن به نسبت یک به یک با آب است.
*اگر عمل مخلوط سازی به نسبت یک به یک با آب صورت گیرد، ضد یخ- ضد جوش اسپیدی تا دمای ۳۸-درجه سانتیگراد نقطه انجماد مخلوط را پایین خواهد آورد.
*در مورد رقیقسازی نیز باید به دستورالعمل سازندگان توجه کرد. اگر غلظت ضدیخ بیشتر از مقدار توصیه شده باشد، امکان خرابی واترپمپ و افزایش خوردگی وجود دارد. همچنین اگر غلظت ضدیخ کمتر از حد توصیه شده باشد، موجب افزایش نقطه انجماد و یخ زدن آن در مجاری سیستم رادیاتور میشود.
*توجه کنید که کیفیت آب استفاده شده در رقیقسازی ضد یخ، مهم است. حتیالمقدور باید از آب با املاح کم استفاده کرد.
*سطح سیال باید دائما کنترل شود تا از میزان مشخص شده کمتر نباشد.
*ضد یخها معمولا کف تولید نمیکنند. مشاهده کف میتواند به علت وارد شدن هوا به سیستم و سوراخ شدن بخش مکش واترپمپ باشد. در این صورت باید رادیاتور را کاملا تخلیه کرده و تمامی لولههای رابط، واشرها، بستها و ترموستات را بررسی و نسبت به تعمیر قطعات معیوب اقدام کرد.
ارسال نظر