برخی محصولات آرایشی مورد تایید وزارت بهداشت نیست
دنیای اقتصاد- اشتهای بازار ایران به مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی آنچنان بالا است که برخی واردکنندگان برای سیراب کردن این بازار اقدام به واردات محصولات غیراستاندارد و مضر میکنند. تجارت محصولات آرایشی در بازار ایران به دلیل تقاضای بالای مصرف به یکی از پرسودترین فعالیتهای تجاری تبدیل شده است.
این در حالی است که برخی موارد نظارتی بر نحوه عرضه این نوع محصولات از جانب ارگانهایی همچون وزارت بهداشت، وزارت بازرگانی و موسسه استاندارد باید بیشتر صورت بگیرد.
حجم قابل توجهی از انواع محصولات آرایشی توسط دستفروشهای کنار خیابان و بوتیکهای بدون نام و نشان به مردم عرضه میشود.
این محصولات که به اینگونه فروخته میشود در بیشتر موارد تاریخ مصرف گذشته، دارای مواد ترکیبی و شیمیایی غیراستاندارد و تقلبی هستند.
محصولاتی که به این طریق خرید و فروش میشوند عمدتا به صورت قاچاق وارد کشور شدهاند، اما روند واردات محصولات غیراستاندارد آرایشی و بهداشتی به کشور چه تاثیری بر تولید داخلی دارد؟
عباس وطنپرور، کارشناس و صاحبنظر در زمینه صنایع آرایشی و بهداشتی در گفتوگو با دنیایاقتصاد و در پاسخ به این پرسش گفت: در سالهای گذشته به بهانه فراهم ساختن ساختار ورود به WTO صنعت داخلی تحتتاثیر قرار گرفت و واردات بیرویه، پایین آوردن تعرفهها به منزله آمادهسازی برای ورود به WTO و متعاقب آن مساله قاچاق دست به دست هم داده و زمینه تولید را بسیار آشفته کرده است.
مدیرعامل و رییس هیاتمدیره شرکت پاکرون و عضو شورای هماهنگی کارفرمایان کشور همچنین گفت: در چند سال گذشته شاهد بودیم واردات انواع و اقسام محصولات آرایشی با برندهای مختلف افزایش یافته و زمینه مصرف را در جامعه منحرف کرده است.
وطنپرور خاطرنشان کرد: منطقه خاورمیانه دومین بازار پرفروش لوازم آرایشی و بهداشتی در جهان است و ایران بیشترین سهم را در این بازار منطقهای به خود اختصاص داده که متاسفانه بعد از سالهای ۸۴ و ۸۵ گسترش بسیار زیادی نیز پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه نماینده اداره کل مواد غذایی، بهداشتی و آرایشی وزارت بهداشت اعلام کرده در حالحاضر بیش از ۵۰۰نوع کالای آرایشی و بهداشتی مجوز واردات به صورت رسمی دریافت کردهاند، گفت: در این صورت هر شرکت میتواند بیش از ۷۰۰ تا ۸۰۰نوع کالای بهداشتی و آرایشی وارد کشور کند که این تعداد کالا سهم قابل توجهی از بازار را به خود اختصاص میدهد.
وطنپرور تصریح کرد: با توجه به باز بودن مرزهای ایران بر روی کالاهای قاچاق یک واردکننده، یک محموله را از طریق مبادی قانونی وارد کشور میکند و به دنبال آن دهها محموله را با برگ سبز محموله اولی از طریق قاچاق وارد میکند.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه هیچ ضابطهای هم بر روی عرضه و فروش این نوع محصولات وجود ندارد. در جلسات مختلف از وزیر بازرگانی درخواست کردیم نمایندهای بفرستند در خیابان ولیعصر و از فروشگاههای عرضـــهکننــــده محصولات آرایشی و بهداشتی بازدید کننــــد و تحقیق کننـــد چهقـــدر از این محصولات به صورت رسمی و چهقدر به صورت قاچاق آمده است؟
عضو شـــــورای هماهنگی و سیاستگذاری خانه صنعت و معدن در ادامه گفت: با توجه به سخنان رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و با توجه به آمار گمرکات کشور ظرف ۵ماه گذشته بالغ بر ۹میلیارد دلار کالای قاچاق و ۴میلیارد دلار کالای چمدانی وارد کشور شده است. این میزان کالا به طور حتم ماشینآلات تولیدی نبوده بلکه کالاهای مصرفی بوده که مقدار زیادی از این اقلام محصولات آرایشی بوده است.
وطنپرور اصلاح فرهنگ انتخاب و مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی در جامعه را تنها راه برای کاهش بیرویه واردات این نوع محصولات عنوان کرد و گفت: به تازگی رییس اداره کل مواد غذایی، بهداشتی و آرایشی وزارت بهداشت در اعلامیهای گفته است تمام محصولاتی که در ایران با عناوینی همچون ضدچروک، شادابکننده، ترمیمکننده و..... عرضه میشود به هیچ عنوان مورد تایید وزارت بهداشت نیست.
وطنپرور ادامه داد: از این رو این اقلام آرایشی که به این شکل وارد و از طریق ماهواره تبلیغ میشوند غیر از سرکیسه کردن مردم هیچ منفعتی برای جامعه مصرفکننده آن ندارند.
به گفته این کارشناس صنعــت آرایشـــی و بهداشتی، وزارت بهداشت تنها قادر است کیفیت فیزیکی و شیمیایی محصولات آرایشی را مورد ارزیابی و کنترل قرار دهد، اما مسائل بالینی را نمیتوان کنترل کند.
وی با بیان اینکه برای آزمایش تاثیراتی که بهطور مثال مصرف یک نوع کرم بر روی پوست دارد باید مدتها مصرف آن تحت کنترل یک گروه از متخصصان قرار گیرد، گفت: بررسی مسائل بالینی محصولات آرایشی نیاز به زمان دارد.وطنپرور افزود: واردات ۵۰۰ نوع کالای بهداشتی و آرایشی دامنه تولید را محدود میکند و باید از منافع تولید دفاع کرد. وی همچنین بر لزوم کنترل واردات بیرویه محصولات آرایشی و بهداشتی تاکید کرد.
ارسال نظر