حمید رضا فولادگر رئیس کمیسیون ویژه تولید ملی و اصل ۴۴
مجلس، از قانونگذاری تا ارتقای تولید ملی
مجلس کمیسیون ویژه تولید ملی را در سال جاری تشکیل داده و اعضای آن هم انتخاب شدهاند. آقای فولادگر، شما با چه احساس توانمندی ای کاندیدای ریاست این کمیسیون شده و به عنوان رئیس کمیسیون انتخاب شدید؟ کمیسیون ویژه تولید ملی چهارم تیرماه امسال تشکیل شد و انتخاب اعضای آن در مردادماه صورت گرفت. بعد از آن هم تشکیل جلسات کمیسیون را داشتیم. تعدادی از نمایندگان نیزبرای مسئولیت این کمیسیون درنظر گرفته شدند و بحثهایی در این ارتباط مطرح شد. مهم این است که کمیسیون ویژه تشکیل شد و برخی افرادی که از مجلس هفتم و هشتم تجربه نمایندگی دارند و بعضی از دوستان جدید مجلس نهم در آن عضویت دارند. بیشتراعضای کمیسیون ویژه تولید ملی، چهرههای اقتصادی مجلس و از افراد صاحب تجربه هستند، چه چهرههای دانشگاهی و چه کسانی که در فعالیتهای اجرایی تجربه داشتند.
به این ترتیب ترکیب کمیسیون تولید ملی مجموعهای از نیروهای دانشگاهی و نیروهای اجرایی با سابقه کارشناسی است و عمدتا حول و حوش بحث تولید ملی و با علاقه و گرایشی که داشتند عضویت در این کمیسیون را پذیرفتند. هدف اصلی از تشکیل کمیسیون ویژه طبق طرحی که به مجلس داده شد و رای آورد این بود که از ظرفیتهای مجلس، بیشتر از پیش استفاده کنیم و حداکثر ظرفیتهای مجلس را برای حمایت ملی آن هم با رویکرد سیاستهای اصل ۴۴ به کار بگیریم.زمانی بحث تولید و بحث خاص صنعت در آن مطرح میشود که در کمیسیون صنایع درباره آن بحث میگردد ویا بحث خاص کشاورزی مطرح میشود که در کمیسیون کشاورزی مجلس در مورد آن تصمیم گیری میشود. یا بحث خاص نفت و انرژی هست که در کمیسیون انرژی در مورد آن صحبت میشود، یا بحث مربوط به فعالیتهای عمرانی است و در کمیسیون مربوطه درباره آن اقدام میشود. ولی زمانی که بحث تولید ملی با رویکرد حمایتی و به کارگیری همه ظرفیتهای مجلس از جهت حمایت از تولید ملی و با رویکرد اجرای کامل سیاستهای اصل ۴۴ مطرح میشود، یعنی به کارگیری همه توان کارشناسی مجلس چه نمایندهها، چه کمیسیونها و چه مرکز پژوهشهای مجلس برای اتخاذ راه حلهایی جهت حمایت از تولید، رفع موانع تولید و بهبود فضای کسب و کار، ایجاد زمینههای بهتر سرمایه گذاری و خصوصا پیگیری دقیق اصل ۴۴. با این ویژگیها، کمیسیون تولید ملی تشکیل شده است و مجلس هم این انتظارات را از کمیسیون ویژه دارد.
بنابراین، با توجه به شرح وظایفی که برای کمیسیون تولید ملی تعریف شده است و مجلس به آن رای داد و انتظاراتی که از این کمیسیون وجود دارد، ما باید بتوانیم از همه قوای مجلس استفاده کنیم. همچنین باید بتوانیم از تجربه کارشناسی بیرون مجلس و دستگاههای اجرایی و کارشناسان صاحب نظر در مسائل تولید اعم از چهرههای دانشگاهی و چهرههای با تجربه در صحنه اجرا و خصوصا از تشکلهای غیر دولتی و بخشهای خصوصی و تعاونی استفاده کنیم و در هر حال بتوانیم پل ارتباطی باشیم بین افرادی که در عرصه تولید قرار دارند و افرادی که در زمینه مسائل کارشناسی صاحب نظر هستند با دستگاههای اجرایی. کمیسیون ویژه تولید ملی، باید این وظیفه را انجام بدهد و گزارشهای نظارتی تهیه و ارائه کرده و پیگیری اجرا را انجام دهد. این کمیسیون در عرصه قانونگذاری هم باید فعال باشد. ما میتوانیم طرح بدهیم یا لوایحی را که دولت به مجلس میدهد بررسی کنیم و یا طرحهایی را که اعضای کمیسیون ویژه تولید ملی ارائه میکنند بررسی کرده و تا مرحله قانونی شدن پیگیری کنیم.
سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی از روز اول فروردین سال جاری نامگذاری شده، ولی شخص شما در ۱۵ مرداد اعلام کردید کاندیدای ریاست کمیسیون میشوید. کندی مجلس برای تشکیل یک کمیسیون نشان دهنده گستردگی کار است یا این قدر در نظام بوروکراتیک ما مسائل پیچیده میشود که این قدر دیر تحرکات لازم را نشان میدهیم؟
مجلس هشتم تا اوایل خرداد ماه امسال فعالیت داشت و بعد از آن مجلس نهم شروع به کار کرد. مجلس هشتم هم، خودش کمیسیون ویژه اصل ۴۴ داشت که ما تا آخرین روزهای آن مجلس، کمیسیون را فعال نگه داشته بودیم. همان موقع، ایام بررسی بودجه سال ۱۳۹۲ بود وآخرین گزارش نظارتی مربوط به اجرای اصل ۴۴ را به اطلاع مجلس رساندیم. دراردیبهشت ماه آخرین گزارش کمیسیون اصل ۴۴ به رای مجلس هشتم گذاشته شد و مجلس به شش پیشنهاد ما، طبق ماده ۳۳ آئین نامه و به سه تخلفی هم که اعلام کرده بودیم رای مثبت داد. پس ما تا وقتی در مجلس هشتم بودیم از آخرین فرصتهای مجلس استفاده کردیم برای اصل ۴۴. همچنین در جهت همین تولید ملی، طرحی که از ماههای پایانی سال ۱۳۹۰ داده بودیم، یعنی طرح حداکثر استفاده از توان تولید داخل را، با توجه به اعلام سال حمایت از تولید ملی به عنوان خارج از دستور و خارج از نوبت در اولویت اول درخواست کردیم و مجلس هم به اولویت این طرح رای داد و تا روزهای آخر مجلس هشتم این طرح را به تصویب رساندیم. البته رفع ایرادات شورای نگهبان به مجلس نهم افتاد. الان این قانون تحت عنوان حداکثر استفاده از توان تولید داخلی ابلاغ شده و دقیقا در راستای بحث حمایت از تولید ملی است واین که ما دستگاههای اجرایی را ملزم کنیم درخرید خارجی، در سفارش دادن و اجرای پروژههای خودشان، از توان تولید داخل استفاده کنند.
از طرفی مجلس آئین نامه دارد و این کمیسیون، چون کمیسیون ویژه است در همان اول دوره مجلس نمیتوان آن را مثل کمیسیونهای عادی تشکیل داد. کمیسیونهای تخصصی و عادی مجلس در هفتههای اول مجلس شکل میگیرد و هیئت رئیسه آن انتخاب میشود. طبیعی است تا طرح تشکیل کمیسیون ویژه آماده و در صحن علنی مجلس تصویب شود و اعضایش انتخاب شوند، زمان ببرد. وقتی اعضای کمیسیون ویژه انتخاب بشوند، هیئت رئیسه کمیسیون ویژه توسط آنها انتخاب میشوند. بر این اساس، یک روال چند ماهه باید طی میشد تا این کمیسیون ویژه ایجاد شود. اما این طور نیست که در پنج ماه اول امسال، مجلس کاری از جهت حمایت از تولید داخلی انجام نداده باشد.
مجلس نهم، چه دستور کار یا چشم اندازی در نظر داشت که تاسیس این کمیسیون ویژه را تصویب کرد؟
اولا چنین بحثی در کمیسیونهای دیگر شروع شده بود، هم در کمیسیون اقتصادی و هم در کمیسیون صنایع و معادن. من چون عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس هم هستم لازم میدانم بگویم که کمیسیون صنایع و معادن از همان ابتدای مجلس نهم بحث تولید و حمایت از تولید را در دستور کار خود قرار داده و جلساتی با حضور وزرا و مسئولان تشکیل داد.
مجلس چرا این کمیسیون ویژه را تشکیل داد و فلسفه وجودی ایجاد یک کمیسیون ویژه چه بود؟
در همان اوایل مجلس و همچنین در روزهای اخیر، در صحن مجلس چند جلسه علنی و غیر علنی داشتیم و کمیسیونهایی که اسم بردم یعنی کمیسیون صنایع و معادن و کمیسیون اقتصادی جلساتی برگزار کردند. اما الان با تشکیل این کمیسیون ویژه، انتظار بیشتری میرود که بتوانیم در بحثهای تولید ملی، نظراتی داشته باشم. حتی در ایام تعطیلات مجلس، ما سه روز پشت سر هم جلسات فوق العاده گذاشته ایم برای این که زمان تعطیلات را جبران کنیم و بحثها را جلو ببریم.
اواسط ماه مرداد، شما به عنوان رئیس کمیسیون ویژه تولید انتخاب شدید و بعد سخنگو و دو نایب رئیس این کمیسیون هم انتخاب شدند. در این هفت ماه باقی مانده از سال، تصور میکنید چه اقدامات قابل توجهی میتوانید انجام دهید که تولید ملی تا حدی که امکان هست رونق بگیرد؟
ما در همان دو هفته اول پس از انتخاب هیئت رئیسه کمیسیون ویژه تولید ملی، جلساتی برگزار کردیم که درباره شرح وظایف این کمیسیون و خط مشی آن به یک جمع بندی برسیم. جلسات فوق العاده هم برگزار شد و سعی کردیم در چند جلسه اول کمیسیون، کلا برنامه آتی خودمان را در دوره مجلس نهم قطعی کرده و شرح وظایف و خط مشی کمیسیون و روشهای کار خود را جمع بندی و در چند محور فعالیت کنیم. یکی ازاین محورها بحث شرایط فعلی وخاص اقتصاد کشور است که تحت عنوان اقتصاد مقاومتی توسط رهبری مطرح شده و در این راستا باید ببینیم چه فرآیندهایی را به کار بگیریم که منجر به خنثی کردن جنگ اقتصای باشد. دومین محور این است که از همه ظرفیت مجلس یعنی قانونگذاری و نظارت استفاده و بر دستگاههایی اجرایی نظارت کنیم که در بحث حمایت از تولید ملی، به طور خاص در مقابله با هجوم واردات کالاها و میل به واردات، راه حلهایی اتخاذ شود. سوم این است که باید همچنان اجرای صحیح سیاستهای اصل ۴۴ را پیگیری کنیم. مقام معظم رهبری در جلسه ملاقات با دولت به این موضوع اشاره کردند که با دقت و وسواس هر چه تمام تر اجرای اصل ۴۴ را دنبال کنید. این سه وظیفه اصلی کمیسیون ویژه تولید ملی است. وظیفه چهارم این است که از توان بخش خصوصی و بخشهای غیر دولتی و توان کارشناسی نیروی مجلس هم استفاده و طرحهایی تهیه کنیم که به قانون منجر شود، یعنی فقط کار نظارتی نکنیم و کار قانونگذاری هم انجام بدهیم.
ارسال نظر