دستـاوردها و موفقـیت‌های بانک انصار

اشاره

بانک انصار بعنوان یازدهمین بانک خصوصی کشور در خرداد ماه سال۱۳۸۹ فعالیت خود را آغاز نمود و در حال حاضر با بیش از ۶۷۰ شعبه و باجه مستقل و پوشش نسبتاً کامل کلیه شهرها و نقاط راهبردی در سطح کشور، خدمات بانکی نوین و جامعی را به هموطنان ارایه می‌نماید. بانک انصار بعنوان یک بانک خصوصی ضمن مدیریت سرمایه‌های صاحبان سهام، نقش اثرگذاری در اقتصاد کشور به ویژه در بخش خصوصی ایفا نموده است. بانک انصار با رویکرد کمک و همراهی در توسعه اقتصاد بخش خصوصی، تسهیلات هدفمندی را طرح ریزی و ارایه می‌کند.

حضور موفق و موثر بانک در کمتر از سه سال عمر با برکت آن توأم با ایجاد ارزش افزوده در اقتصاد کشور و همچنین برای صاحبان سهام بوده و در این حوزه یکی از بانک‌های موفق کشور است و امید است در آینده نیز با همین رویکرد برای ذینفعان ارزش آفرینی کند.

بانک انصار = بانک ارزشی

بانک انصار محور اصلی فعالیت خود را بر التزام عملی به اصول و احکام شرع مقدس اسلام، رفتار مبتنی بر اقتصاد اسلامی با هدف کسب سود مشروع برای سپرده‌گذاران وسهامداران، اهتمام وترویج سنّت حسنه قرض‌الحسنه، رعایت اخلاق اسلامی و برخورد صادقانه با مشتریان با دو مؤلفه امانت‌داری و تخصص در بانکداری، خدمت خالصانه به بندگان خدا و ایثارگران و مردم با برتری در خدمت‌رسانی و حفظ تعالی کرامت انسانی کارکنان بوده است.

علاوه بر این، تدوین و تصویب سیاست های کلی در مجموعه بانک انصار بر محوریت کمک به تحقق عدالت اقتصادی و اجتماعی به عنوان یکی از دستاوردهای ارزشمند نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران که برای رسیدن به این مهم اولا موضوع رعایت ضوابط و مقررات قانونی و شرعی و اصولا حرکت در مسیر بانکداری مبتنی بر قانون و تقویت قانون گرایی را به عنوان شاکله اصلی مدنظر قرار داده است؛ متعاقب آن مباحثی از قبیل وجدان کاری، خودباوری، روحیه کاری جمعی و تعاون، ابتکار، درستکاری، قناعت، پرهیز از اسراف و اهتمام به ارتقاء کیفیت در خدمات قابل ارائه در حوزه های مختلف را به عنوان چارچوب های رفتاری وعملکردی کارکنان مجموعه بانک مشخص و ابلاغ کرده است.

دستاوردهای بانک انصار در یک نگاه

بانک انصار در بین بانک‌های خصوصی کشور در جمیع فاکتور‌های تعیین کننده رتبه بندی بانکی جزو بانک‌های برتر خصوصی کشور است. اما در بعد تعداد مشتریان با توجه به سابقه فعالیت‌های پولی و بانکی بیش از ۲۳ سال در کشور، بیش از نه میلیون حساب فعال و هفت ونیم میلیون مشتری از افتخارات این بانک است و می‌توان گفت بانک انصار تقریباٌ ۱۰ درصد جمعیت کل کشور را تحت پوشش قرار داده است.

یکی از برجسته ترین دستاوردهای بانک انصار، افزایش سرمایه صددرصدی و ورود بانک به بورس اوراق بهادار و قرار گرفتن نام بانک در تابلوی اول بورس است. این امرنشانگر شفافیت کار بانک در طی سال‌های اخیر است. بانک انصار در حالی توانست به این مهم دست یابد که تنها یک سال از کسب مجوز تاسیس بانک می‌گذشت.

۱. رشد منابع بانک

منابع بانک انصار در۵ ماه اول سال جاری۱۹ درصد رشد داشته است. نکته مهم اینکه بانک انصار در طول سال گذشته توانسته است قیمت تمام شده پول را به نحو بسیار مناسبی مدیریت کند و تعادل مناسبی بین قیمت تمام شده پول و افزایش حجم سپرده‌های ناشی از جذب سپرده‌های گران قیمت به منظور افزایش بازدهی بانک ایجاد کند.

۲. میدانداری جذب سپرده قرض الحسنه

شالوده و اساس کار در بانکداری اسلامی، مقوله قرض الحسنه و سرمایه گذاری برای ایجاد یک کسب و کار مشخص و معلوم در چارچوب و ضوابط دینی و اعتقادی است.

بانک انصار به عنوان یکی از بانک‌های ارزش محور کشور، اساس فعالیت خود را برای حرکت در مسیر بانکداری اسلامی و پرداختن به امور قرض الحسنه و تلاش برای تجمیع منابع مردمی در قالب این سپرده قرار داده است.

یکی از خدمات بانک انصار، فراهم نمودن شرایط لازم در جهت جذب سپرده‌های مردمی با هدف کمک به تحقق بانکداری اسلامی از طریق توسعه کسب و کار و افزایش تولید و ایجاد اشتغال جدید و حفظ اشتغال موجود می‌باشد. به همین دلیل بانک انصار همواره میاندار فعالیت‌های قرض الحسنه در کشور بوده است.

در سال گذشته سپرده‌های قرض الحسنه پس‌انداز بانک تا پایان مهلت افتتاح و یا تکمیل موجودی و انجام قرعه کشی رشد بسیار مناسبی داشت که در شرایط کنونی اقتصادی کشور، کار بسیار ارزشمندی صورت گرفته است. بانک با نیت کمک به اقشار مختلف مردم تمام این سپرده‌ها را به مصرف وام قرض الحسنه رساند.

۳. تخصیص منابع

بانک انصار در میان بانک‌های خصوصی، بیشترین تعداد تسهیلات خرد را پرداخت نموده است و در این خصوص رتبه اول را در میان بانک‌ها ی خصوصی داراست.

بانک انصار به منظور تامین منابع مالی مورد نیاز اشخاص حقیقی و حقوقی جهت به کارگیری در فعالیت‌های مختلف اقتصادی و در قالب عقود اسلامی تسهیلات: مشارکت مدنی، مضاربه، فروش اقساطی، جعاله، اجاره به شرط تملیک، سلف، خرید دین (تنزیل اسناد تجاری)، سپرده قرض الحسنه ویژه، معادل و اعتباری و صدور انواع ضمانت نامه‌ها را اعطا می‌نماید.

۴. مدیریت بهینه مطالبات معوق

نسبت مانده مطالبات معوق این بانک به مانده تسهیلات پرداخت شده چهار درصد است که از لحاظ رتبه بندی در بین بانک‌های کشور دارای پایین ترین نرم و مبلغ مطالبات معوق می‌باشد که این امر ناشی از مدیریت ریسک اعتباری و رعایت اصول اعتبارسنجی و پیشگیری از ایجاد مطالبات معوق و همچنین پیگیری به موقع و مستمر جهت وصول و تعیین تکلیف پرونده‌های مطالباتی از طریق بکار گیری و رعایت اصول و مواد آیین نامه وصول مطالبات ابلاغی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و اعمال نظارت بر اساس رهنمودهای کمیته نظارت بانکی «بال» است. رعایت اصول مذکور کاهش ریسک عملیات بانک را نیز به دنبال داشته است.

این بانک از طریق پایش مستمر تغییرات مطالبات معوق خود در سرفصل‌های مختلف دارایی (سر رسید گذشته، معوق و مشکوک الوصول) و همچنین شناسایی متغیرهای اولیه و ثانویه تاثیرگذار در امر ایجاد مطالبات معوق و انجام اقدامات اصلاحی مناسب، توانسته است موفق به کنترل و رعایت نسبت قابل قبول مطالبات معوق نسبت به تسهیلات پرداختی گردد.

۵. سودآوری مناسب

یکی دیگر از دستاوردهای بانک انصار را می‌توان سودآوری مناسب عنوان کرد که در سایه مدیریت مناسب بخش‌های مختلف رخ داد و به یاری خداوند در سال جاری نیز شاهد تحول خوبی دراین زمینه خواهیم بود.

۶. افزایش رضایت مشتریان از بانک انصار

نتایج نظرسنجی منتشر شده نشان می‌دهد میزان رضایت مشتریان از بانک انصار ۴/۸۱ درصد در کل معیارهای مورد بررسی بوده است.

این نظرسنجی که با مشارکت بیش از ۱۶ هزار و ۶۰۰ نفر از مشتریان و در بیش از ۵۹۳ شعبه در ۳۱ استان و سه شعبه مستقل بانک در سراسر کشور صورت گرفت نشان می‌دهد رضایت مشتریان نسبت به سال ۱۳۸۹ با ۵/۳ درصد رشد همراه بوده است که این مهم با اجرای پروژه‌های بهبود مستمر فرآیندهای سازمان و سطح رضایت مشتریان در طی یکسال حاصل شد.

این نتایج نشان می‌دهد بانک انصار بعنوان یک بانک ارزشی و مردمی در نظر دارد با هدف ارتقای سطح رضایت مشتریان خود نسبت به توسعه سیستم‌های مدیریت کیفیت بویژه توسعه سامانه خدمات مشتریان، استقرار نظام آراستگی و تعریف پروژه‌های بهبود در سطح شعب اقدام نماید.

۷. نتیجه گرایی، قانون مداری و آموزش

بانک انصار در جهت ارایه خدمات موثر و هدفمند در راستای تحقق اهداف و برنامه های تعیین شده با رویکرد نتیجه گرایی همواره قانون مداری، تربیت و آموزش نیروی انسانی کیفی و فراهم نمودن محیط سالم اداری و مالی را سرلوحه فعالیت خود قرار داده به نحوی که دستاورد این اتفاق مهم تدوین برنامه‌های جامع تحول بانکی، اقدامات موثر در راستای تحقق سیاست‌های کلان اقتصاد کشور، دریافت جایزه سلامت اداری و تشکیل کمیته عالی نظام آراستگی است.

۸. خدمات شبکه پرداخت الکترونیکی بانک انصار

بانک انصار بعد از انجام مطالعات تطبیقی داخلی و خارجی و با اتخاذ سیاست برون سپاری و ایجاد بستر مناسب در جهت رشد و بومی سازی نرم افزار جامع بانکداری الکترونیک، کلیه خدمات نرم افزاری بانکداری الکترونیک را از شرکت های داخلی کشور که مبتنی بر عقود اسلامی است تهیه نموده و لیکن با نظارت و حرکت متخصصین داخلی در مرزهای دانش جهانی نسبت به تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم‌ها اقدام نموده و با پیگیری آموزش کارکنان و ایجاد فرهنگ مطالعه نسبت به ارتقای مهارت‌های فنی آنان اقدام نموده است.

کلیه خدمات بانکداری مدرن شامل اینترنت بانک، موبایل بانک، تلفن بانک، ایمیل بانک، SMS بانک، و...و خدمات بانکداری الکترونیک شامل ATM، دستگاه های POS و دستگاه های وب کیوسک در بانک انصار قابل ارائه است.

بانک انصار از بهترین نرم افزار های موجود در سطح کشور استفاده نموده که شامل کلیه خدمات مبتنی بر کارت از قبیل اینترنت بانک، موبایل بانک، تلفن بانک، و... و نرم افزار های ATM و POS و... است.

بانک انصار در راستای تحقق اهداف امنیتی خود در بانکداری الکترونیک نسبت به تهیه طرح امنیت در ICT MP بانک اقدام نموده و مطابق با آخرین استانداردهای جهانی و دستورالعمل های بانک مرکزی و با توجه به زیرساخت موجود در شبکه مخابراتی کشور نسبت به پیاده سازی طرح ISMS اقدام نموده است.

همچنین بانک انصار از بدو فعالیت خود در شبکه بانکی پس از اخذ مجوز از بانک مرکزی دارای سیستم بانکی متمرکز (Core Banking) بوده است.

۹. بانک انصار: نظارت، کنترل و سازمان پاک

اصولا یک از مولفه های مهم در عرصه مدیریت، مقوله نظارت و اعمال نظارت با بهره گیری از شیوه های صحیح و استفاده از سیستم های نرم افزاری و سخت افزاری مناسب برای ایجاد محیط سالم اداری می‌باشد.

اگر یک بنگاه اقتصادی به نام بانک بخواهد در جهت تحقق اهداف و برنامه های خود حرکت نماید و بتواند در جهت تجهیز و تخصیص منابع از یک سو و امکان ارائه خدمات و عملیات بانکی متناسب با شان و نیاز مشتریان اقدام نماید تا علاوه بر جلب رضایت مشتریان و خدمات گیرندگان از بانک، رضایت سهامداران را با حفظ اعتبار و جایگاه بانک در قالب تحقق سود مورد انتظار فراهم سازد لازم است موضوع نظارت را در فرایند خدمات رسانی از مرحله تصمیم سازی تا تصمیم گیری و در نهایت مرحله اجراء مورد نظارت قرار دهد.

بنابراین علاوه بر تدوین قانون و مقررات و آئین نامه‌ها و دستور العمل‌ها و بخشنامه های اجرایی، لازم است موضوع نظارت برای رسیدن به سلامت جامع اداری، تبدیل به یک فرهنگ رفتاری گردد. خوشبختانه بانک انصار در این راستا زیرساخت‌های متعدد و مکمل خوبی در حوزه سلامت اداری ایجاد نموده که به برخی از آنها بطور مختصر اشاره می‌شود:

- طراحی نظام راهبری بانک بر اساس اصول حاکمیت شرکتی با هدف دستیابی به شاخص‌های اساسی سلامت اداری نظیر پاسخگویی به نهادهای نظارتی و حاکمیتی، شفافیت در گزارشگری مالی، رعایت انصاف و اخلاق حرفه‌ای و حفظ حقوق ذینفعان.

- طراحی و استقرار نظام کنترل‌های داخلی بانک بر اساس مدل چارچوب یکپارچه با هدف حصول اطمینان نسبی از ارتقای سطح کارایی و اثربخشی عملیات بانک از طریق جلوگیری از اتلاف منابع و استفاده بهینه از دارائی‌های در اختیار بانک، افزایش درجه اعتباربخشی عملیات و گزارشگری مالی بانک و حصول اطمینان از رعایت قوانین و مقررات موضوعه در کلیه سطوح عملیاتی بانک از جمله اقدامات زیرساختی است که این بانک در سر لوحه کارهای خود قرار داده است.

- یکی دیگر از اقدامات زیرساختی بانک در حوزه سلامت اداری، طراحی، مدل سازی و استقرار سامانه مدیریت ریسک بر اساس مدل چارچوب یکپارچه (COSO-ERM-۲۰۰۴) است که با هدف شناسایی،‌اندازه گیری، اولویت بندی، کنترل و پایش مداوم ریسک‌های عملیاتی به منظور مقابله با مخاطرات پیش رو بانک صورت می‌گیرد.

- ایجاد نظام موثر مدیریت منابع انسانی در بانک با هدف جذب کارکنان متعهد، متخصص، مجرب و ارزشی و بکارگیری آنان بر اساس نظام گردش نیروی انسانی پویا که متضمن ارزشیابی عملکرد، ارتقاء شغلی و انتصابات است که موجبات تقویت محیط کنترل در بانک را فراهم می‌آورد.

استفاده از مکانیزم‌های ارزش آفرین و شاخص‌های سنجش سلامت سازمان در کلیه سطوح سازمانی بانک به طوری که همه برنامه‌های عملیاتی بانک بر مبنای راهبردها و اهداف کلی تدوین می‌شود و عوامل کلیدی موفقیت با معیارهای اهداف جسورانه بانک شاخص گذاری می‌گردد. همچنین برنامه‌های عملیاتی بانک براساس مکانیزم بودجه ریزی عملیاتی تحت کنترل قرار می‌گیرند و نظام جبران خدمات کارکنان بر اساس معیارهای فوق طرح ریزی می‌شود ضمن آن که طرح سازمانی بانک بر اساس مدل فرایندی در حال بهینه سازی است و همه فعالیت‌ها بر اساس الزامات سیستم مدیریت کیفیت شناسایی و در قالب فرآیند‌ها طبقه بندی و شاخص عملکردی آنها مورد پایش قرار می‌گیرد.

- راه‌اندازی کمیته فقهی در بانک به منظور تطبیق خدمات ارائه شده با معیارهای شرعی یکی دیگر از اقدامات زیرساختی در راستای ارتقای سلامت اداری است.

- ایجاد نظام سنجش رضایت مندی مشتریان و ایجاد کانال‌های ارتباطی متعدد و موثر برای ارتباط مشتریان و کارکنان از طریق سامانه‌های اینترانت، اینترنت - وب کیوسک - تلفن گویا و غیره.

از آنجایی که بانک‌ها بواسطه ماهیت عملیات و نوع کارکردشان در ارائه خدمات بعنوان سازمان پر مخاطره تلقی می‌شوند لذا نظارت مستمر بر واحدهای عملیاتی از ضرورت‌های فعالیت‌های بانکی است. بر این اساس بانک انصار متناسب با گسترش و توسعه شعب نسبت به تقویت حوزه‌های بازرسی و حسابرسی داخلی اقدام می‌نماید.

همچنین از ابزارهای نوین نظارتی که بطور اختصاصی در این بانک در حال طراحی است فرآیند نظارت را بهینه می‌نماید. ضمنا در حوزه تقویت کنترل داخلی این بانک قصد دارد هر شش ماه یکبار این نظام را مورد ارزیابی و با در نظر گرفتن سامانه مدیریت ریسک مورد بازبینی قرار دهد. یکی از برنامه‌های بانک انجام پروژه تحول سازمانی و بهینه سازی برنامه استراتژی بانک و استقرار سامانه BSC و بهینه سازی سامانه CRM است که همه این اقدامات در راستای ارتقاء سطح سلامت اداری بانک می‌باشد.

پیامد این اتفاق مهم، دریافت جایزه سلامت اداری و معرفی بانک انصار به عنوان برترین بنگاه اقتصادی در مدیریت سلامت اداری توسط وزارت دادگستری است.

۱۰. کسب مجوزهای جدید

کسب مجوز صرافی و لیزینگ از بانک مرکزی یکی دیگر از اقدامات مهم بانک انصار در سال‌های اخیر است. اگرچه این اقدام با تاخیر و در اواخر سال گذشته انجام شد اما با فعال سازی این حوزه‌ها می‌توان به سودآوری و ثبات بیشتری دست یافت.

اهم اهداف و برنامه‌های عملیاتی بانک در سال۱۳۹۱

بانک انصار در راستای انجام مأموریت خود و توسعه و تعمیق فعالیت‌های مورد نظر، برنامه ریزی‌های لازم را برای دوره مالی ۱۳۹۱ به عمل آورده که اهم آن به شرح ذیل است:

- افزایش سرمایه از طریق آورده نقدی و مطالبات حال شده سهامداران از مبلغ ۰۰۰/۴ میلیارد ریال به۰۰۰/۵ میلیارد ریال.

- انتشار اوراق صکوک اجاره به مبلغ ۳۰۰/۳ میلیون ریال و اوراق گواهی سپرده به مبلغ ۶۰۰/۳ میلیون ریال.

- استقرار نظام راهبردی شرکتی در بانک

- استقرار نظام بازرسی اثر بخش در بانک

- استقرار نظام جامع ضد پولشویی در بانک

- اجرای طرح تحول بانک انصار

- داده کاوی از اطلاعات مشتریان و تجزیه و تحلیل نیازها و حواسته‌ای آنان

- بررسی و تحلیل خدمات بانکی بانک‌های معتبر در حوزه بانکداری شرکتی و خصوصی

- توسعه خدمات بانکداری الکترونیک

- توسعه مدیریت یکپارچه ریسک در بانک

- راه‌اندازی صندوق قرض الحسنه بانک انصار

- توسعه نظام اعتبار سنجی سیستم اطلاعات اعتباری مشتریان

- ایجاد باشگاه ویژه مشتریان

- توسعه کیفی منابع انسانی بانک

- پیاده سازی نظام ارزیابی عملکرد کارکنان

- توسعه سیستم‌های اطلاعات مدیریت و نظارت الکترونیکی

- توسعه مدیریت امنیت اطلاعات

- بهینه سازی سود و زیان شعب بانک و ارایه راه کارهای لازم جهت افزایش بازده عملیاتی شعب.

- توسعه نظام ارتباط با سهامداران

- توسعه مدیریت دانش در بانک

- توسعه ارایه خدمات امور ارزی و بین المللی

- توسعه سیستم مدیریت کیفیت جامع در بانک TQM

- استقرار سیستم آسیب شناسی و عارضه یابی سازمانی

- توسعه استاندارهای فناوری اطلاعات و زیر ساخت هایICT

چشم‌انداز

چشم‌انداز بانک در سال‌های آتی، افزایش ضریب ارزش آفرینی برای ذینفعان است که برنامه‌های جامع تحول بانکی در حوزه‌های توسعه محصولات، مدیریت ارایه خدمات بهینه به مشتریان و سودآوری بانک طرح ریزی شده و در حال اجرا است و با به ثمر نشستن این راهبردها، قطعا هموطنان عزیز شاهد تحولی اساسی توأم با ارزش آفرینی در بانک انصار خواهند بود.

چشم‌انداز بانک به شرح زیر می‌باشد:

- ایجاد یک بانک برتر ارزشی، قابل اعتماد و مطمئن، توانمند، سودآور و مجهز به ابزارهای نوین بانکی در سطح بین الملل

- افزایش ارزش سهامداران، سرمایه گذاری مطمئن سپرده‌های مشتریان و انجام سایر فعالیت‌های بانکی در چارچوب مقررات ذی ربط