مراسمی برای خوش حسابان شهر

معاون امور مالی شهرداری تهران: با سیاست‌های تشویقی شهروندان را به پرداخت به موقع عوارض تشویق می‌کنیم

چهارمین مراسم قرعه‌کشی برندگان خوش‌حساب عوارض شهری شامل عوارض نوسازی، کسب و پیشه و بهای مدیریت پسماند، امسال هم همانند سه سال قبل در آخرین ماه پاییز برگزار شد و مسوولان مالی مدیریت شهری، تعدادی از شهروندان را که با پرداخت به موقع عوارض در تامین هزینه‌های شهر شهرداری‌ را همراهی کرده بودند به قید قرعه برای دریافت جایزه انتخاب کردند. در این مراسم که در سالن سعدی برج میلاد برگزار شد؛ برخی از شخصیت‌های ورزشی از جمله پورحیدری، مدیر باشگاه استقلال و یکی از بازیکنان باشگاه پرسپولیس حضور داشتند و اعدادی از شماره‌های برندگان مراسم را انتخاب کردند. مراسم امسال قرعه‌کشی عوارض شهری همانند سال‌های قبل با سخنرانی حسین محمد پورزرندی، معاون مالی اداری شهرداری تهران همراه بود و این مقام مسوول در امور مالی شهرداری نکاتی چند را در خصوص عوارض شهری و نقش آن در اجرای پروژه‌های عمرانی و نگهداشت شهر و موارد دیگر مطرح کرد که جالب بود. ضمن اینکه او اشاره‌ای نیز به پیامدهای اقتصادی عوارض شهری در سیاست‌گذاری‌های اخیر مالی مدیریت شهری که قصد تامین هزینه‌های شهر را از منابع درآمدی پایدار دارد، داشت.

به گفته پورزرندی، شهرداری تهران هر هفته ۳۰ میلیارد تومان برای نگهداشت شهر و هزینه‌های جاری آن هزینه می‌کند که یارانه بلیت مترو و اتوبوس، هزینه‌های آتش نشانی، رفت و روب و فضای سبز از جمله آنها است. موضوعی که از دیدگاه کارشناسان شهرسازی با توجه به وسعت تهران و توسعه آن در سطح، هزینه‌های بالایی را در بر می‌گیرد و با توجه به این مساله تامین هزینه‌های فوق، منابع درآمدی پایداری را می‌طلبد که وصول عوارض شهری از جمله آنها است، اما اینکه وضعیت این عوارض در آمار و ارقام به چه صورت است، معاون مالی اداری شهرداری واقعیتی را مطرح کرد که نشان می‌دهد تهران در مقایسه با کلانشهرهای دنیا از کمترین میزان منابع درآمدی پایدار برخوردار است.

او گفت: ۸۰ درصد درآمدهای کلانشهرهای دنیا از منابع پایدار تامین می‌شود اما در شهرهای بزرگ کشور ما، ۷۵ تا ۸۰ درصد درآمدها، نیمه پایدار یا ناپایدار است و فقط تا ۲۵ درصد آن پایدار است. اداره شهر تهران با جمعیت ۱۰ میلیون نفر به منابع مالی نیاز دارد و این نیازی است که در همه کلانشهرهای دنیا در کنار مشکل ترافیک و آلودگی هوا وجود دارد .پورزرندی معتقد است:اگر جزئیات درآمدی سایر کلان شهرهای دنیا را نگاه کنیم می‌بینیم که مالیات‌های محلی تامین کننده ۳۵ درصد درآمد شهرداری‌ها است و ۲۵ درصد بهایی است که شهروندان در ارائه خدمات شهری می‌پردازند و ۳۰ درصد نیز کمک‌های دولتی است که به شهرداری‌ها می‌شود، اما در کشور ما و در تهران با آن که از سه سال گذشته حرکت خوبی در کسب درآمدهای پایدار آغاز شده‌است، اما عمده درآمد کلانشهرها به ساخت و ساز وابسته است که با رکود در این حوزه درآمد شهرداری‌ها نیز دچار رکود می‌شود. او در بین صحبت‌هایش گریزی هم به بودجه نقدی و غیرنقدی شهرداری زد و اعلام کرد: بودجه نقدی و غیر نقدی شهرداری در سال جاری ۷۶۰۰ میلیارد تومان است که چهار هزار میلیارد تومان آن نقدی و ۳۶۰۰ میلیارد تومان نیز غیر نقدی است که بیش از ۶ هزار میلیارد آن صرف کارهای عمرانی و خدماتی می‌شود و امروز شاهد آن هستیم که تهران به کارگاهی بزرگ تبدیل شده‌است و در صورتی که همه قبوض شهرداری وصول شود و با در نظر گرفتن ۵/۱ درصد افزایش عوارض بر اساس قانون، تا کنون ۷۰۰ میلیارد تومان از عوارض پرداخت شده و هنوز ۵۰ درصد آن وصول نشده‌است و این یعنی اینکه ضمانت قانونی لازم برای وصول برخی عوارض وجود ندارد. موضوعی که به اعتقاد کارشناسان امور مالی با سیاست‌های تشویقی تا حدودی تسهیل شده و انتظار می‌رود با این اقدام درصد بیشتری از شهروندان در سال‌های آینده عوارض خود را به موقع پرداخت کنند. ضمن اینکه قرار است شهرداری نیز از طریق وسایل ارتباط الکترونیکی، زمینه‌های راحتی شهروندان در پرداخت عوارض را فراهم کند و آنها به‌صورت پرداخت الکترونیکی وضعیت عوارض خود را مشاهده و پرداخت کنند.

مشاهده عوارض به‌صورت آنلاین

بر اساس صحبت‌های مسوولان مالی شهرداری تهران، این سازمان برای راحتی شهروندان در پرداخت عوارض تسهیلاتی را تحت عنوان سامانه پرداخت عوارض نوسازی و کسب و پیشه و پسماند فراهم خواهد ساخت که شهروندان به‌طور آنلاین بتوانند وضعیت عوارض خود را در سیستم مشاهده کرده و همانجا امکان پرداخت غیر حضوری عوارض و بدهی‌های خود را داشته باشند. سیاوش آزادواری،مدیرکل تشخیص و وصول درآمد شهرداری تهران در حالی این خبر را مطرح می‌کند که به گفته او تفاوتی که قبض‌های امسال با سال‌های گذشته داشتند در آن بود که به همراه قبض، جوایز نیز معرفی شدند وهمچنین در راستای داشتن شهری هوشمند و شهرداری الکترونیک، در صورتی که شهروندان به صورت غیر حضوری عوارض خود را پرداخت می‌کردند از امتیاز بالاتری برخوردار بودند که این استقبال در شهروندان وجود داشت و آمار نشان می‌دهد که پرداخت غیر حضوری توسط شهروندان بیشتر بوده است .آزادواری معتقد است: برای پرداخت غیرحضوری عوارض خودرو سامانه‌ای راه‌اندازی شده بود که شهروندان بتوانند به صورت غیر حضوری عوارض خود را پرداخت و برچسب و مفاصا حساب خود را در منزل دریافت کنند که این سامانه برای پرداخت عوارض نوسازی و کسب و پیشه پسماند نیز ارتقا خواهد یافت تا شهروندان به‌طور آنلاین بتوانند وضعیت عوارض خود را در سیستم مشاهده کنند و همانجا امکان پرداخت غیرحضوری عوارض را نیز داشته باشند .

خوش حسابان و جایزه‌های منتخب شهروندان

به گفته مدیرکل تشخیص و وصول درآمدهای شهرداری امسال با فراخوانی که برای جوایز داده شد مردم خودشان جوایز را انتخاب کردند که ارزش ریالی جوایز امسال ۱۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان در سه بخش نوسازی، کسب و پیشه و بهای خدمات بود. مجموع عوارض شهری پرداخت شده توسط شهروندان در سال ۸۵، ۵۰ میلیارد و ۷۹۰ میلیون تومان، در سال ۸۶، ۵۸میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان، سال ۸۷، ۶۸ میلیارد تومان و سال گذشته ۸۴ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان بوده است و امسال نیز تا پایان آبان ماه ۷۳ میلیارد تومان عوارضی بوده است که توسط شهروندان پرداخت شده‌است. آزادواری معتقد است: شهر مکانی زنده و پویا بوده و برای اداره آن نیاز به تامین منابع مالی است که بخشی از آن را شهروندان تامین می‌کنند.

او و معاون مالی اداری در مراسم قرعه‌کشی برندگان عوارض نوسازی، کسب و پیشه و خدمات پسماند از شهروندانی که با پرداخت به موقع عوارض شهرداری را در اداره شهر یاری کرده بودند تشکر کرده و جوایز را به پاس قدردانی و تشویق آنها دانستند که قرار است در سال‌های آینده میزان آن افزایش یابد. کمااینکه امسال نسبت به سال‌های قبل رقم جوایز افزایش داشته است.