سهم 10 درصدی صادرکنندگان نمونه از کل صادرات غیر نفتی

بابک افقهی، معاون وزیر بازرگانی در همایش روز ملی صادرات با اشاره به صادرات سه هزار و ۶۰۰ قلم کالا توسط ۱۲۸ صادرکننده ایرانی در سال ۸۸ گفت:‌ در شش ماهه امسال نیز صادرات غیرنفتی کشور رشد قابل توجه و به میزان۳۰ درصد داشته است و در صادرات خدمات فنی و مهندسی نیز ۷۵ درصد رشد داشتیم و در مجموع ‌در طول ۱۰ سالی که از عمر خدمات فنی ومهندسی می‌گذرد، بیش از ۳۰۰ پروژه را در کشورهای دیگر اجرا کرده‌ایم.

به گفته افقهی در شش ماهه نخست امسال نیز دو هزار و ۷۰۰ قلم کالا توسط صادرکنندگان ایرانی به ۱۵۲ کشور صادر شده است.

افقهی در ادامه با اشاره به تحریم‌های علیه ایران، اظهار کرد: بعد از اعمال تحریم‌ها یک چرخش استراتژیک در بازارهای هدف خود داشته‌ایم و به کشورهای جدیدی روی آورده ایم.

وی همچنین با اشاره به افزایش ۳۰ درصدی صادرات ایران به کشورهای اروپایی در شش ماهه نخست امسال یادآور شد: تاکنون نیز اعزام ۷۰ هیات تجاری و پذیرش ۶۰ هیات تجاری را داشته‌ایم.

معاون وزیر بازرگانی به حرکت دولت به سمت قراردادهای ترجیحی برای کاهش هزینه‌ها اشاره کرد و متذکر شد: یکی از سیاست‌های دولت در نظر گرفتن این موضوع بوده که در همین راستا اولین موافقت‌نامه تجارت ‌آزاد با کشور سوریه به امضا رسیده و مراحل اداری آن برای اجرا در حال طی شدن است.

افقهی سهم کل صادرکنندگان نمونه کشوری را از مجموعه صادرات ۱۰ درصد ذکر و خاطرنشان کرد: بخش صنعت و معدن با ۳۴ صادرکننده نمونه، بیشترین صادرکننده نمونه را داشته است.

رئیس کل سازمان توسعه تجارت کشور همچنین چند روز پیش از این مراسم در گفت و گو با خبرنگاران با بیان این مطلب که بحث داشتن سابقه صادراتی و گواهینامه استاندارد در کنار جذب سرمایه‌گذاری خارجی در انتخاب صادرکنندگان نمونه کشور تاثیرگذار بوده است اظهار داشت: دارا بودن سایت دو زبانه نیز یکی دیگر از مباحثی بود که ما در انتخاب صادرکننده ملی کشور به آن توجه کرده ایم.

وی متذکر شد: تعداد بیش از ۳۰۱ شرکت در فراخوان صادرکننده نمونه کشور شرکت کردند که در مجموع بالغ بر ۴۶۷ نفر بوده اند. از این آمار ۱۹۵ شرکت موفق به شرکت در مرحله نهایی شدند که در بخش کشاورزی ۱۱ صادرکننده نمونه، خدمات ۷ صادرکننده، فناوری‌های بالا ۲ صادرکننده و بازرگانی عمومی یک صادرکننده انتخاب شده اند.

وی ادامه داد: امسال برای نخستین‌بار در بخش صادرات محصولات آرایشی ـبهداشتی نیز ما صادرکننده نمونه داشته ایم.

معاون وزیر بازرگانی خاطرنشان کرد: تلاش بر این بوده است که در انتخاب صادرکنندگان نمونه کشور به قابلیت‌های بخش خصوصی توجه ویژه‌ای شود برهمین اساس بیشتر صادرکنندگان نمونه ما به بخش خصوصی تعلق دارند. وی ادامه داد: جوایزی که امسال برای تقدیر از صادرکنندگان نمونه کشور اختصاص خواهد گرفت بالغ بر ۵/ ۲ میلیارد دلار است که شامل ۱۰ درصد از کل صادرات سال ۸۸ خواهد بود.

معاون وزیر بازرگانی گفت: در انتخاب صادرکنندگان نمونه امسال استان تهران با ۳۱ صادرکننده نمونه در رتبه نخست قرار دارد و پس از آن استان‌های خراسان رضوی، فارس و اصفهان به طور مشترک در رتبه سوم و آذربایجان شرقی قرار دارند.

به گفته افقهی تعداد شرکت‌هایی که برای نخستین‌بار به عنوان صادرکننده نمونه کشور انتخاب شده‌اند بالغ بر ۱۹ شرکت است که ۳۴ درصد از کل صادرکنندگان نمونه را تشکیل می‌دهند.

براساس این گزارش رئیس‌کل سازمان توسعه تجارت کشور با بیان این مطلب که از سال ۷۶ بیست و نهم مهرماه به عنوان روز ملی صادرات تعیین شده است تا بیانگر عزم و اراده ملت و دولت برای توسعه صادرات باشد، گفت: تاکنون ما شاهد برگزاری ۱۴ دوره مراسم تحت عنوان روز ملی صادرات بودیم که ۱۳ دوره از آن با معرفی صادرکننده برتر کشور همراه بوده است. وی خاطرنشان کرد: ویژگی خاصی که مراسم امسال نسبت به سال‌های گذشته دارد به دلیل تصویب قطعنامه‌های تحریمی علیه ایران و بعضا فراقطعنامه‌هایی برای تاثیر بر بحث تجارت خارجی کشورمان بوده است.

افقهی ادامه داد: بنا بر آمار صندوق بین‌المللی پول و آنچه تحت عنوان متوسط رشد صادرات برای کشورهای مختلف پیش‌بینی شده است وضعیت صادراتی ایران در زمان وقوع بحران های اقتصاد از میانگین جهانی بالاتر بوده است.

وی گفت: گزارش‌ها نشان می‌دهد که نرخ صادرات در کشورهای پیشرفته ۸/ ۱ درصد و در کشورهای در حال توسعه ۴/ ۱ درصد در سال ۲۰۰۸ بوده است.

رئیس‌کل سازمان توسعه تجارت گفت: این آمار در سال ۲۰۱۰ به ۲/ ۸ درصد برای کشورهای توسعه‌یافته و ۵/ ۱۰ درصد برای کشورهای در حال توسعه رسیده است.

رئیس‌کل سازمان توسعه تجارت خاطرنشان کرد: آمار در بخش صادرات غیرنفتی نیز حاکی از رشد ۳۰ درصدی در ۶ ماهه نخست سال جاری بوده است که با احتساب میعانات گازی ۴/ ۱۴ میلیون دلار و برای صادرات بدون احتساب میعانات گازی ۲/ ۱۲ میلیون دلار بوده است. وی تاکید کرد:ما رشد میانگین ۷/ ۱۰ درصدی برای سال ۸۹ را پیش‌بینی می‌کنیم و به دنبال آن هستیم تا آن را تا سال آخر برنامه چهارم توسعه آن را تسری دهیم.

افقهی تاکید کرد: براساس آمارهای موجود صادرات کشور به لحاظ وزنی و ارزشی از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است و ما نیز به دنبال آن هستیم تا آمار خود را به صورت واقعی‌تری ادامه دهیم.

وی خاطرنشان کرد: وضعیت صادرات غیرنفتی کشور به تفکیک بخش‌های مختلف به گونه‌ای است که در بخش میعانات گازی حدود ۳۰ درصد تنزل صادرات داشته‌ایم اما در سایر بخش‌ها ما شاهد رشد ۴۲ درصدی صادرات بوده‌ایم که به لحاظ ارزشی ۱۹ درصد پیشرفت داشته است.

معاون وزیر بازرگانی با بیان این مطلب که اقلام صادراتی‌ که تاکنون صادر شده است بالغ بر ۲۷۶۰ قلم کالا به ۱۵۷ کشور بود گفت: در صادرات پسته ایرانی ما شاهد رشد صددرصدی بوده‌ایم .این آمار در بحث محصولات معدنی رشد۱۵۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل را با خود همراه دارد.

وی افزود: آسیا با ۸۴ درصد، اروپا با ۴/ ۱۳ درصد، آفریقا و آمریکا با ۶/ ۲ درصد قاره‌هایی بودند که ایران به آنها صادرات داشته وما شاهد رشد ۳۲ درصدی به کشورهای عضو اتحادیه خلیج فارس نسبت به مدت مشابه سال قبل بوده‌ایم که این آمار در رابطه با کشورهای عضو اکو ۲۷ درصد و کشورهای آسه‌آن ۶۲ درصد بوده است.