رییس هیات مدیره شرکت «پولاد» از یک راهکار جدی سخن میگوید:
عرضه متمرکز محصولات داخلی
ثبتنام اینترنتی اقدامیسنجیده و به موقع بود که خلا آن در ایران پلاست احساس میشد. شرکت پولاد در نمایشگاه ایران پلاست ۲۰۰۸، بزرگترین شرکت ایرانی تولیدکننده ماشین آلات تزریق پلاستیک معرفی شد. این شرکت از سال ۱۳۵۹کار خود را آغاز کرده است. در فاصله دو ساله برگزاری ایران پلاست ششم تا هفتم، تغییر عمدهای در رویکرد و نحوه فعالیت این شرکت رخ داده است. شرکت پولاد از نیمه دوم سال ۱۳۸۸ ساخت ماشینهای تزریق پلاستیک در چین با همکاری شرکت Borche را آغاز کرده است. این اولین فعالیت این کشور در خارج از مرزهای ایران برای تولید ماشینآلات صنعت پلاستیک است. مدیرعامل این شرکت معتقد است: «صنعت پلاستیک ایران پتانسیل زیادی برای رشد دارد که با حمایت دولت، فرصت بروز خواهد داشت.» وی ایران پلاست را بزرگترین گردهمایی فعالان صنعت پلاستیک ایران میخواند و میگوید: «مدیران این نمایشگاه باید برای بهبود فضای نمایشگاهی و رفاهی آن تلاش بیشتری کنند.» مشروح گفتوگوی ما با «سیروس بختیاری» مدیرعامل و رییس هیاتمدیره شرکت پولاد در زیر میآید:
ایران پلاست موضوع حائز اهمیتی در صنعت پلاستیک است، از نگاه شما این نمایشگاه چه تاثیری در رشد این صنعت در ایران دارد؟
از طریق گردهماییهایی که به خاطر نمایشگاه ایران پلاست به وجود میآید، همه فعالان در این زمینه جمع میشویم و در یک فضای مناسب و متمرکز آخرین دستاوردهای خود را برای عرضه به مصرفکنندگان به نمایش میگذاریم. در سالهای گذشته از طریق این گردهمایی به نتیجهگیریهای خوبی درخصوص چگونگی ارائه محصولات و چگونگی کاهش هزینه تولید محصولات و شناخت مشتریان خود رسیدیم. ما با این نگرش درباره نمایشگاه ایران پلاست در آن حضور پیدا میکنیم و در راستای همین نگرش نمایشگاه ایران پلاست شکل گرفته است. درخصوص نمایشگاه امسال امیدواریم مسوولان برگزاری از تجربه سالهای گذشته در جهت ارتقای سطح کیفی و کمی نمایشگاه استفاده کنند. تسهیلات جانبی موضوع مهمی است که در نمایشگاههای ایران پلاست باید بیشتر به آن توجه شود، زیرا در سایر نمایشگاههای پلاست در کشورهای دیگر به آن توجه میشود و در خصوص چگونگی ارائه آن برنامهریزی دقیقی صورت میگیرد. امیدوارم که در این دوره از نمایشگاه مسوولان به موضوع تسهیلات و امکانات برای بازدیدکنندگان توجه ویژهای داشته باشند و فضای مناسبی را برای افراد در جهت یک بازدید خوب فراهم آوردند.
شما به تفاوت نمایشگاههای ایران و کشورهای خارجی اشاره کردید، اما اگر بخواهید به طور جامع و کامل نمایشگاه ایران پلاست را با سایر نمایشگاههای پلاست که در آن حضور داشته اید یا از آنها بازدید کردهاید، مقایسه کنید ، چه تفاوتهای عمده و مهمی را میتوانید بر شمارید؟
اولین نکته قابل توجه، برنامهریزی برای حضور سازمان یافته شرکتها از کشورهای مختلف در نمایشگاه است؛ آنها همچنین برنامه ریزی دقیق و حساب شدهای درخصوص تبلیغات و اطلاعرسانی خود دارند. نکته دوم اینکه در این نمایشگاهها تمام امکاناتی که یک بازدیدکننده به آن احتیاج دارد برای او فراهم است. بازدیدکنندگان این نمایشگاهها از لحظه ورود با راهنمایی گردانندگان نمایشگاه به بخشهای موردنظر و علاقه شان هدایت میشوند. حتی فضایی را برای مذاکره بازدیدکنندگان با یک دیگر در نمایشگاه اختصاص داده اند. مسوولان برگزاری نمایشگاه در کشورهای خارجی به تمام نیازهای افراد بازدیدکننده از قبیل امکانات رفاهی و تفریحی و حمل و نقل توجه و تمام شرایط لازم برای یک بازدید راحت و لذت بخش را برای افراد فراهم میکنند.
تمام مواردی که به آن اشاره کردید برای برگزاری یک نمایشگاه در سطح عالی مهم و ضروری است که البته با برقراری دبیرخانه دائمی ایران پلاست و برنامهریزیهای بلند مدت صورت گرفته اتفاقهای خوبی در این خصوص نیز در ایران پلاست خواهیم داشت، اما اگر بخواهیم به طور کلانتر به این بحث نگاه کنیم، ایران پلاست در مقایسه با نمایشگاههای دیگر چه بازاری را ایجاد کرده است؟ آیا این بازار برای شرکت کنندگان در منطقه بازار خوبی است؟
کشور ما در صنعت پلاستیک نسبت به سالهای گذشته پیشرفتهای قابل ملاحظه ای داشته است به همین جهت تولیداتی که ما در این زمینه ارائه میدهیم، مورد توجه بازرگانان و تامینکنندگان این محصولات در خارج از کشور قرار میگیرد، اما استقبال از تولیدات ما از سوی بازرگانان خارجی زمانی صورت میپذیرد که تولیدکنندگان به صورت متمرکز و در یک فضای مناسب به ارائه و عرضه محصولات خود بپردازند. با شکلگیری چنین فضایی در ایران پلاست است من گمان میکنم که هر فعال و تولیدکننده در صنعت پلاستیک، به نمایشگاه ایران پلاست به عنوان یک منبع درآمد در حوزه فعالیت خودش مینگرد و فعالانه در نمایشگاه شرکت خواهد کرد.
در این دوره از ایران پلاست یکسری اقدامات درخصوص ارتقای کیفیت فعالیتهای پیش از برگزاری انجام شده است، مانند راه اندازی سایت دائمی نمایشگاه و ثبت نام و جانمایی کاملا آنلاین و ... به نظر شما این اقدامات رضایت بخش بوده و موجب ارتقای کیفیت برگزاری نمایشگاه شده است؟
در دنیای امروز که زمان در روابط و کارها حرف اول را میزند و همه در تلاش برای انجام سریع کارهای خود هستند و زمان حکم طلا را پیدا کرده است، ایجاد چنین امکاناتی بسیار ضروری و مهم است. در روش ثبت نام آنلاین دیگر لازم نیست که افراد برای ثبتنام و گرفتن غرفه مراجعه حضوری داشته باشند.
بدین ترتیب وقت افراد برای ثبت نام و کارهای اینچنینی گرفته نمیشود اگر این اقدامات در این دوره از نمایشگاه اتفاق نمیافتاد، کمبود آن کاملا احساس میشد و این اقدام سنجیده و کاملا ضروری بود.
شما در صحبتهای خودتان به واژه پیشرفت خوب در صنعت پلاستیک، ماشینآلات و تجهیزات پلیمری اشاره کردید، به نظر شما علم بومی در این صنعت چه جایگاهی دارد و تا چه اندازه در این صنعت به بومیسازی دست پیدا کردهایم ؟
ما در کشور خودمان در سالهای گذشته به صورت خاص مشغول فعالیت در عرصه ساخت تجهیزات مورد مصرف در صنایع پلاستیک بودیم با یک بررسی اجمالی متوجه خواهید شد که در گذشته صنایع ما مشغول تولید قطعاتی ساده و اولیه ضروری با تکنولوژی پایین بوده است که بازار و برخی صنایع به آن احتیاج داشتند اما امروز ما با به کارگیری کارآمدترین تجهیزات روز دنیا به صورت بسیار جدی درگیر ساختن قطعات بسیار صنعتی تقریبا برای همه کالاهای مصرفی مردم هستیم مانند: صنایع پزشکی، صنایع الکترونیک، صنابع بسته بندی و ... .در مورد بومیسازی و نقش ایران پلاست درآن، اگر سوال شما مشخصا به این مطلب اشاره دارد؛ استنباط من این است که بسیاری از جستوجوکنندگان کالا و خدمات و عرضه کنندگان آن از این فرصت برای شناسایی بازارهای خودشان و شناسایی بازارهای هدف استفاده کردهاند وقتی شما این دو را به هم متصل کنید، قطعا توسعه حاصل از آن را خواهید دید. زمانی که تولیدکنندهای به مصرفکنندهای متصل میشود و تولیدکننده با توجه به نیازها و شرایط جامعه تولیدات خود را در نمایشگاه عرضه میکند و مصرفکننده با حضور در نمایشگاه و با خرید این تولیدات به این صنعت کمک میکند در واقع مسیر برای پیشرفت صنعتی در کشور گشوده میشود و قطعا ایران پلاست از جمله نمایشگاههای موثر در این زمینه بوده است.
به این بحث میتوان از دو منظر توجه کرد، نخست اینکه تکنولوژی وارد ایران میشود و دستگاههای صنعتی نوسازی میشود که امر خوبی است، اما از منظر دیگر آیا این موضوع موجب نمیشود که بومیسازی و ساخت این دستگاهها در ایران متوقف شود و این تکنولوژی مستقیم وارد شود ؟
مصرفکننده هوشمند ایرانی همیشه به دنبال کالاهایی است که در این بازار رقابتی از لحاظ کمی و کیفی مناسب باشد. تولید کننده ایرانی برای رسیدن به این مقصود که یک محصول با کیفیت و مورد پذیرش مصرفکننده ایرانی در سطح قیمتهای رقابتی بازار جهانی تولید کند نیاز به ابزار و فن آوری مناسب و تشکیلات توانمند و اقتصادی در مجموعه سازمان خودش دارد. در کشور ما اگر تولیدکنندهای بتواند به صورت اقتصادی کالایی را تولید کند، میتواند به فعالیت خود ادامه در غیر این صورت اگر قادر به تولید کالایی با قیمت مناسب نباشد، به عامل فروش محصولات خارجی تبدیل میشود.در بازار رقابتی مصرفکننده جذب فروشگاههایی میشود که کالای با کیفیت و قیمتی مناسب تولید میکنند. در چنین شرایطی تولید کننده فرصتی نخواهد داشت؛ یا خودش را با این شرایط تطبیق میدهد یا اینکه به واردکنندگان میپیوندد و جزیی از آنان میشود. هم اکنون هر دو موضوعی که مطرح کردم در کشور ما شانه به شانه هم حرکت میکنند. بخشی تبدیل به عامل فروش محصولات خارجی در کشور میشوند که مزیت خودشان را از دست دادهاند و بخش دیگر با تکیه بر مزایای داخلی خودشان به تولید ادامه میدهند.
در همه بخشهای صنعت و اقتصاد کشور دغدغهای به عنوان کالاهای چینی یا کالا بیکیفیت وجود دارد آیا در این صنعت هم این کالاها وارد شدهاند و به این صنعت آسیبی وارد کردهاند ؟
موضوع مهم این است که موفقیت چین یک اتفاق ساده نیست بلکه حاصل کار برنامهریزی شده است. در چین یک نوع مزیت اقتصادی برای تولید ماشین تزریق پلاستیک ایجاد شده است بدین معنا که تمام تولیدکنندگان ماشین تزریق پلاستیک را در یک مکان خاص گردآوردهاند و آنان دریک مکان مشخص به صورت متمرکز درکنار هم قرار گرفته و به فعالیت و تولید مشغول هستند.
چین از این طریق آمده است زنجیره تامین را کوتاه کرده است و تمام عرضهکنندگان پیرامون مصرفکنندگان گردآمدهاند. مواد اولیه مورد نیاز ساخت ماشین تزریق پلاستیک را در همان بازارها عرضه میکنند. در همان منطقه موسسات مالی وجود دارند که برای حمایت از تولیدگنندگان خدمات مالی در حدود ۴ تا ۵/ ۴ درصد ارائه میدهند.
درصورتی که این خدمات در ایران با بهره ای در حدود ۱۸ درصد عرضه میشود. علاوه بر این، چین برای افزایش حجم صادرات برای صادرکنندگان جوایزی را در نظر میگیرد و شرایط مناسب را برای صادرات به وجود میآورد و همین مساله کار رقابت با چین را سخت میکند.
ما برای وارد کردن مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز خود باید از دایرهای به شعاع شش هزار کیلومتر از غرب تا شرق استفاده کنیم و در ورود به مبادی کشور پس از پرداخت هزینه قابل ملاحظه، هیجده درصد هم باید عوارض ورود پرداخت کنیم. دوم اینکه در کشور ما هزینه تولید نیز چند برابر چین است.
امتیاز دیگری که تولیدکنندگان چینی از آن بهرهمند هستند، دسترسی به بازارهای صادراتی است درحالی که ما بعد از تولید محصولات خود باید در جستوجوی خریدار در بازارهای جهانی باشیم. تولیدکننده چینی فقط دغدغه تولید دارد و بعد از تولید، کالای خود را به دست دیگران میسپارد و آنان کار بازاریابی را برای او انجام میدهند. اگر در مجموع همه اینها را در نظر بگیریم متوجه خواهیم شد که ما در حال از دست دادن مزایای رقابتی هستیم، زیرا که حریف بسیار آماده و مهیا است و بسیار در این امور تدبیر کرده است و از حمایتهای دولتی برخوردار است.
شما درباره حلقه مفقودهای به نام یاری دهندهها جهت بازاریابی و صادرات صحبت کردید درباره این مساله بیشتر توضیح میدهید ؟
من معتقدم این موفقیت چینیهای در زمینه صادرات به دلیل فعالیت موفق آنها در بازاریابی و نتیجه همکاری خوب بخش خصوصی یعنی مردم و حمایتهای دولتی است و من بارها از نزدیک دیدهام که کالای چینی با اینکه قابلیت و کیفیت لازم برای صادرات ندارد، اما به دلیل بازاریابی خوب و هدفمند در بازارهای خارجی با کمیت زیاد به فروش میرسد.
میخواستم از این بحث وارد پرسش درباره انجمنهای صنفی شوم آیا فکر میکنید این حلقه مفقوده را انجمنهای صنفی میتوانند پرکنند ؟
به اعتقاد من کار گروهی در کشور ما هنوز مراحل ابتدایی و تکمیلی خودش را طی میکند و البته انجمنهای صنفی میتوانند به تسهیل آن کمک کنند و اگر دور هم جمع شویم و تجربههای خودمان را در اختیار یکدیگر بگذاریم و همافزایی کنیم شرایط بهتر خواهد شد.
انجمن صنفی ماشینسازان تاکنون چقدر توانسته یاری دهنده این صنعت باشد. آیا شما عضو این انجمن هستید؟
بله شرکت پولاد عضو انجمن ماشین سازان پلاستیک است. اعضای انجمن فعلا دور هم جمع میشوند و به بحث و گفتوگو در خصوص مسائل پیرامونی و حاشیهای این صنعت میپردازند و فعالیت انجمن در دو سال اخیر خروجی عملی قابل ملاحظه ای نداشته است و انجمن برای فعالیت خود نیاز به برنامهریزی، صبر و آرامش دارد و باید با حوصله اهداف و برنامههای خود را بدون هیاهو دنبال کند تا به نتایج بهتری برسد.
انجمنها و اتحادیهها بر این موضوع تاکید دارند که مدیریت ایران پلاست باید به آنان واگذار شود شما با این امر موافق هستید، آیا فکر میکنید سودمند خواهد بود ؟
اگر نیازمندیهای صنف ماشین سازان و تجربه دستاندرکاران ایران پلاست به نحوی در کنار هم قرار گیرد، نتیجه بهتری حاصل میشود، اما قطعا انجمن در شرایط کنونی به تنهایی توان مدیریت نمایشگاهی مانند ایران پلاست را ندارد و برای برگزاری چنین نمایشگاهی زیر نظر یک مدیریت توانمند و کارآمد بهترین نتیجه را میگیریم.
خوب در پایان توضیح بدهید که شرکت ماشینسازی پولاد، در ایران پلاست ۲۰۱۰ چگونه حضور خواهد داشت؟
شرکت پولاد برنامه گستردهای برای شرکت در نمایشگاه ایران پلاست امسال تدارک دیده است و در ایران پلاست ۲۰۱۰ با سه دستگاه جدید شرکت میکنیم و قصد داریم ماشینی را که در کشور چین ساختیم در این نمایشگاه با تجهیزات پیرامونی آن به نمایش بگذاریم.
شرکت پولاد این تجهیزات را از اوایل سال گذشته با استفاده از متمرکز نمودن تیم مهندسی خود در یک شرکت چینی به نام Borche طراحی، اجرا و نمونهسازی کرده است و این شرکت چینی آن را به تولید انبوه رسانده است. این دستگاه متناسب با نیازهای بازار ایران و با استفاده از تجربیات سی ساله ما درشرکت پولاد ساخته شده است. ما باید از این فرصت پیش آمده در چین به خوبی استفاده کنیم و به هیچ عنوان نباید در خصوص قیمت مناسب مواد اولیه که امروز در چین دردسترس است، مسامحه نکنیم.
شما در صحبتهایتان از بازار رقابتی صحبت کردهاید، فکر میکنید با عرضه این تجهیزات چه سهمیاز بازار را در اختیار بگیرید و در این رقابت چقدر موفق باشید ؟
ما نیاز بازار ایران را به ماشینآلات تزریق پلاستیک حدود ۱۱۰۰ دستگاه در سال ارزیابی کردهایم که پولاد امیدوار است بیش از سی درصد از این بازار را در سال ۸۹ تا ۹۰ در اختیار بگیرد.
ارسال نظر