افزایش تولید بستری برای توسعه صادرات

یک فعال صنعتی در زمینه تولید ماشین و تجهیزات پلیمری واردات بی حد و اندازه قالب و ماشین‌آلات تبدیلی از کشورهای دیگر را معضل تولیدکنندگان داخلی می‌داند و می‌گوید: «عدم تولید همگام با کشورهای توسعه یافته یکی از دلایل واردات بی رویه از سایر کشورها است.» «سید مهدی صدودی»، دبیر اجرایی انجمن صنایع همگن ماشین‌سازان و تجهیزات پلیمری درگفتگو با خبرنگار ما، اظهار داشت: «در کل، صنعت پلیمری به یک مثلث شباهت دارد که اضلاع آن شامل مواد اولیه، ماشین‌آلات و قالب است. در این بین مواد اولیه توسط مجتمع‌های پتروشیمی‌تولید می‌شود، ماشین‌آلات عمل تزریق را انجام می‌دهند و قالب نیز کار شکل‌دهی را به عهده دارد.» وی می‌افزاید: «اگر یکی از این مولفه‌ها نباشد کار صنایع تبدیلی نیز مختل خواهد شد.»

«صدودی» در ادامه در خصوص مشکلات صنایع ماشین سازی می‌گوید: «کشور ایران به لحاظ صنایع ماشین‌سازی و قالب‌سازی ۵۰ سال سابقه دارد، اما بهینه‌سازی تولید همگام با کشورهای پیشرفته صورت نپذیرفته است. همچنین صنعت قالب‌سازی و ماشین‌سازی ما با فناوری‌های نوین نیز همگام نشده است و صنایع پایین دستی بر اساس همان ماشین‌آلات قدیمی‌تولید می‌کنند.»

به گفته وی دلیل واردات بی حد و اندازه قالب و ماشین از کشورهای دیگر همچون چین به دلیل عدم تولید همگام با کشورها توسعه یافته همراه با فناوری پیشرفته است.

دبیر اجرایی انجمن صنایع همگن ماشین‌سازان و تجهیزات پلیمری در ادامه اضافه کرد: «این دولت است که باید با بسترسازی و حمایت از ماشین‌سازان، زمینه‌های لازم را برای اینکه تولیدات داخلی همگام با کشورهای توسعه یافته شود ، فراهم سازد.» وی یکی دیگر از مشکلات صنعت ماشین‌سازی را عدم بهره‌وری ۱۰۰ درصد از ماشین‌آلات عنوان می‌کند و می‌افزاید: «همچنین از آنجایی که قیمت تمام شده محصولات بالا است قدرت رقابت با ماشین‌های وارداتی کم شده است.»

«صدودی»در پاسخ به این سوال که دولت برای حمایت از این صنعت چه اقداماتی را باید انجام دهد، اظهار داشت: «از آنجایی که واردات در این صنعت بی‌رویه است، دولت باید تعرفه واردات را بالا ببرد تا صنعتگر دل به کار بدهد.» وی در ادامه به مشکلات ورود کالاها و ماشین‌آلات چینی اشاره کرد و گفت: «در حال حاضر به دلیل قیمت پایین ماشین‌آلات چینی به جای تولید به واردکننده تبدیل شده‌ایم.»

به گفته وی ثبات نرخ ارز نیز از دیگر مشکلات صنعتگران داخلی است. این در حالی است که حقوق کارگران ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش یافته است. همچنین علاوه بر دستمزد بیمه کارگران نیز ۲۵۰ درصد بالا رفته است.

دبیر اجرایی انجمن صنایع همگن ماشین‌سازان و تجهیزات پلیمری می‌گوید: «قیمت دلار طی سال‌های گذشته از ۸۵۰ تومان به حدود ۱۰۰۰ تا ۱۱۰۰ تومان رسید، این در حالی است که حقوق کارگران از ۴۵ هزار تومان در سال‌های گذشته به ۳۰۰ هزار تومان افزایش یافته است. بنابراین عدم ثبات نرخ ارز از دیگر اقداماتی است که دولت می‌تواند در جهت حمایت از صنعت انجام دهد.»

وی ادامه داد: «در نظر گرفتن مشوق‌های صادراتی برای صنعتگران و بسترسازی برای صادرات کالا به کشورهای منطقه‌ای از دیگر اقداماتی است که دولت می‌تواند در جهت حمایت از این صنعت انجام دهد.»

وی به عنوان نمونه به کشور ترکیه اشاره می‌کند و می‌گوید: «کشور ترکیه در نمایشگاه‌های مختلف همواره هزینه هتل و بلیط بازدید کنندگان را در جهت جذب مشتریان و فروش محصولات شرکت‌های داخلی اش فراهم می‌کند. به گفته وی دولت به عنوان متولی صنعت باید حمایت خودش را از صنعت بیشتر کند.»

«صدودی» همچنین در مورد برگزاری نمایشگاه ایران پلاست اظهار داشت: «پیشنهاد می‌کنم ایران پلاست یک دبیرخانه دائمی‌داشته باشد تا بتواند با نمایشگاه‌های همگن خود در ارتباط باشد. در طول سال در نمایشگاه‌های بین‌المللی مانند شانگهای و در جهت جذب مخاطب باید ایران پلاست غرفه داشته باشد. همچنین در نشریات تخصصی در کشورهای همسایه ایران پلاست باید به تبلیغ خود بپردازد.»

وی با بیان اینکه بازدیدکنندگان از مناطقی چون کردستان عراق، تاجیکستان، ارمنستان، کشورهای آسیای میانه، شمال آفریقا و ... مشتریان بالقوه ما هستند اظهار داشت: «این وظیفه دولت و وزارت بازرگانی است که در جهت جذب مشتری تلاش کنند.» به گفته «صدودی» بسترسازی برای صادرات یکی از مواردی است که تولید را بالا خواهد برد.

دبیر اجرایی انجمن صنایع همگن ماشین سازان و تجهیزات پلیمری در ادامه در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه بخش بالادستی پتروشیمی ‌اشتغالزا نیست، برای توسعه صنایع پایین دستی و ایجاد اشتغال چه باید کرد، اظهار داشت: «در حال حاضر به ازای تولید هر ماشین تبدیل ۵ نفر شاغل می‌شوند. بعد از ساخت ماشین نیز در زمینه استفاده از آن ۵ /۱ نفر شاغل هستند.»

وی ادامه داد: «هم اکنون سالی ۱۲۰۰ ماشین تبدیل از کشورهای مختلف وارد کشور می‌شود و بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ دستگاه ماشین نیز در داخل کشور تولید می‌شود. بنابراین برای مصرف امروز کشور سالانه به ۲۰۰۰ دستگاه ماشین تبدیل نیاز داریم .»

صدودی می‌افزاید: «اگر ما بازار صادراتی داشته باشیم، مسلما نیاز به افزایش تولید خواهیم داشت که در آن صورت نیز اشتغالزایی فراوانی در این بخش ایجاد می‌شود. بنابراین در درجه اول باید زمینه صادرات برای این بخش فراهم شود که دولت نیز متولی آن است.»