دانا؛ رقیبی باکیفیت در خدمات حفاری

فاکتور سهم «بهره‌وری» عمدتا در شرکت‌هایی با ساختار غیردولتی ظهور می‌یابد. سازوکارها و آن دسته از مقررات تعریف شده‌ای که در بخش خصوصی اجرا می‌شود زمینه را برای بروز موضوعاتی چون «کیفیت» و «بهره‌وری» فراهم می‌کند. قطعا یکی از عوامل مهمی که منجر به دستیابی به این دسته از فاکتورها می‌شود نیروی انسانی باکیفیت است. شرکت دانا انرژی به عنوان یکی از شرکت‌های بخش خصوصی که این سال‌ها اعتماد وزارت نفت را در اجرای پروژه‌ها به خود جلب کرده است با استفاده از ابزار ارتقای کیفی نیروی انسانی به روندهای توسعه بخشی خود سرعت داده‌است.

اغلب نیروی انسانی جذب شده در دانا از دانش تخصصی و تجارب فراوانی در بخش‌های مختلف بالادستی صنعت نفت برخوردارند. به همین دلیل هر یک از شرکت های زیرمجموعه «دانا انرژی» توانسته اند با تکیه بر مهارت مهندسان و کارکنان خود رقابت موفقی را در عرصه نفت و گاز آغاز کنند.

شرکت «دانا اویل سرویسز»، یکی از شرکت‌های مطرح مجموعه دانا است که طی سال‌های اخیر موفق به جذب پروژه‌های متعددی شده است. مهندس نقی ولی‌اللهی، مدیرعامل شرکت دانا اویل سرویسز درباره راهبردهای این شرکت برای توانمندسازی مجموعه خود و برنامه‌های حضور در بازار خدماتی صنعت حفاری با ما گفت‌وگو کرده است.

وی دارای مدرک فوق لیسانس مهندسی نفت از دانشگاه LEOBEN اتریش است که سال‌ها در شرکت «هالیبرتون» و در سطوح مختلف آن فعالیت داشته است. وی ابتدا در شعبه اتریشی‌هالیبرتون مشغول به کار شد و پس از طی دوره‌های متعدد آموزشی در کشورهای انگلیس، بحرین، آمریکا و امارات به شعبه دوبی هالیبرتون منتقل شد. همکاری او در پروژه‌های ایرانی با تاسیس شعبه هالیبرتون ایران افزایش می‌یافت و می‌توان گفت که وی طی این دوره تجارب زیادی در حوزه‌های نفتی و گازی کشورمان به دست آورده است.

به گفته وی اغلب متخصصین ایرانی شرکت‌های خارجی از جمله هالیبرتون در شرکت دانا دعوت به کار شدند.

دانا اویل سرویسز اکنون در چه پروژه‌هایی حضور دارد و چه برنامه‌ای برای توسعه ظرفیت‌های خود دارید؟

ما اکنون در فازهای ۹ و ۱۰ حضور داریم و به عنوان پیمانکار شرکت ملی حفاری مشغول به کار هستیم. دانا اویل سرویسز در این فازها خدمات سیمان‌کاری و اسیدکاری را روی دو دکل حفاری دریایی بر عهده دارد. این اولین پروژه ما بود که به قیمت ۱۱میلیون و ۶۰۰هزار دلار بسته شد.

قرارداد دوم ما یکسال پیش با شرکت نفت فلات قاره به امضا رسید. در این پروژه سه دستگاه پمپ سیمان‌کاری شرکت دانا همراه مواد و سرویس‌های جانبی در میادین مختلف شرکت نفت فلات قاره ارائه خدمت خواهد کرد. قرارداد سوم ما یک ماه پیش اجرایی شد و دانا در پروژه فاز‌های ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی حضور یافت. پروژه فازهای ۱۷ و ۱۸ طرح دیگری است که اسفند ماه گذشته قرارداد آن به امضا رسیده است.

دانا در این بخش، پیمانکار شرکت ملی حفاری است و در قالب آن ۲۷ حلقه چاه تحت عملیات سیمان‌کاری قرار خواهد گرفت؛ ضمن اینکه اسناد مناقصه برای سیمان‌کاری این پروژه نیز در دست تهیه است که دانا در این طرح هم شرکت کرده است.

دانا اویل سرویسز در جزیره کیش ثبت شده و پایگاه عملیاتی آن نیز در آنجا قرار دارد.

ما فعلا بر پروژه های دریایی متمرکز هستیم و با ظرفیت مورد نظرمان در حال اجرای پروژه‌ایم. پیش‌بینی‌های لازم برای افزایش ظرفیت کاری این شرکت هم صورت گرفته و هیچ مشکلی هم در خصوص جذب پروژه‌های جدید نداریم.

سطح رقابتی بین شرکت‌ها را چطور می‌بینید و اصولا بفرمایید که دانا چه مزیت‌هایی نسبت به دیگران دارد؟

شرکت‌های خدمات‌دهنده و سرویس‌دهنده حفاری در ایران کم نیستند و اما چیزی که دانا اویل سرویسز را نسبت به رقبای همنوع خود متمایز می‌کند نوع ارائه خدمات و کیفیت خدماتی است که ما ارائه می‌کنیم و این لازم به تبلیغ نیست؛ زیرا جامعه نفتی ایران جامعه محدودی است و کسانی که طالب سرویس‌های دانا هستند قطعا با مشاهده عملکردها در مورد کیفیت کاری ما قضاوت خواهند کرد. حجم قراردادهای بزرگی که موفق به امضا آنها شده‌ایم خود گواه این ادعا است.

پیش از این، خدمات سیمان‌کاری و اسید کاری چاه‌ها توسط شرکت‌های خارجی انجام می‌گرفت و اکنون هم شاهد حضور بعضی از آنها هستیم؟ شرکت‌های داخلی و به ویژه شرکت‌های خصوصی چطور این توان را به دست آوردند تا در پروژه‌های ایرانی وارد شوند؟

بسیاری از شرکت‌های خارجی که با پیدایش نفت در این عرصه حاضر شدند شرکت‌های کوچک بودند؛ آرام آرام آموزش‌های لازم را دیدند و به شرکت‌های بزرگی تبدیل شدند؛ زمانی که آقای هالیبرتون (۸۰سال پیش) در اوکلاهاما اقدام به تاسیس شرکت‌ها لیبرتو کرد تعدادی محدودی نیروی انسانی و تجهیزات را در کنار خود جمع کرده بود اما اکنون تعداد نیروی کاری این شرکت به ۷۵هزار نفر رسیده که در سرتاسر جهان با تاسیس شعبات کشوری مشغول به کار هستند. امروز تعداد نیروی انسانی شرکت هالیبرتون از تعداد افراد حاضر در نیروی دریایی کشور آمریکا هم بیشتر است و این نشان می‌دهد که ایجاد سازوکارهای سازمانی و حمایت‌های جانبی منجر به شکل‌گیری پرقدرت آنها شده است. این شرکت‌ها از دهه‌های گذشته عمدتا به پشتوانه اسم و رسمشان پروژه می‌گیرند وگرنه نیروی انسانی خلاق درایران وجود دارد و حتی به لحاظ کمی و کیفی نیروهای ایرانی قابلیت افزون‌تری نسبت به برخی رقبای خارجی دارند. متاسفانه شرکت نفت ما را با برخی خارجی‌ سابق در ایران می‌سنجد و اذعان می‌کنند که شرکت‌های ایرانی بعضا توان و اقتدار شرکت‌های خارجی را ندارند اما این مقایسه درست نیست. به هر ترتیب ما دچار تحریم‌هایی هستیم وگرنه به لحاظ ارزش‌های کیفی نیروی انسانی و خدمات چیزی کمتر از شرکت‌های خارجی نداریم. این بخش نیاز به حمایت‌های دولت دارد تا بتواند اتکا به فن‌آوری‌های داخلی و گسترش این دسته از خدمات را در کشور گسترش دهد و رقیبی مقتدر برای شرکت‌های خارجی باشد.