راهبردهای 6گانه «دسا» برای تحقق رهنمودهای مقام معظم رهبری

تردیدی نیست که سال جاری به دلیل بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه توانمندی‌های صنعت خودرو و دیزل سنگین، با نام این دو صنعت گره خورده است. اما به دنبال حضور ایشان در این نمایشگاه و رهنمودهایی که ارائه کردند، مدیرعامل شرکت دیزل سنگین ایران(دسا) از تعیین راهبردهای ۶گانه این شرکت، در راستای فرمایشات رهبر معظم انقلاب خبر داد. «محمد سبزوی» با اشاره به جزئیات این راهبردها و تاثیرات آن بر توسعه صنعت دیزل سنگین کشور خاطرنشان کرد: «در پی بازدید مقام معظم رهبری از موتور دیزل سنگین و رهنمودهایی که ارائه فرمودند، آقای میرسلیم به عنوان ناظر عالی طرح دیزل سنگین و رییس هیات‌مدیره دسا، شش راهبرد را در راستای این فرمایشات تعیین کردند.»

این ۶ راهبرد

وی افزود: «براساس این راهبردها که ایمان، صنعت، ‌موتور ملی، تحقیقات،‌ محیط زیست و مدیریت را شامل می‌شوند، نقشه راه دیزل سنگین در سالی که به نام همت مضاعف و کار مضاعف نامگذاری شده، مشخص شده است.»

به گفته سبزوی، فعالان حوزه تولید موتور ملی دیزل سنگین، با اعلام این راهبردها خود را متعهد به انجام این راهبردها در سال جاری و سال های آتی کرده‌اند.

او ادامه داد: «براساس تکالیفی که آقای میرسلیم به عنوان پدر صنعت دیزل سنگین تعیین کرده‌اند، بنا داریم ظرف ۵ سال آینده واردات کشور را به طور کامل با مدل ایرانی جایگزین کنیم.»

مدیرعامل دیزل سنگین ایران در ادامه با اشاره به فرازهایی از سخنان رهبر معظم انقلاب در زمان بازدید از موتور ملی دیزل سنگین پیشنهاد کرد: «ایشان فرمودند که دیدار امروز من یک معنای نمادین هم دارد، مضمون مورد نظر من این است که ما توجه بکنیم به اهمیت صنعت در پیشرفت کشور. البته صنعتی که جوشیده از فکر و ابتکار و ایمان شما باشد.»

به عقیده مدیرعامل دسا، اینکه رهبر معظم انقلاب می‌فرمایند صنعت باید جوشیده از فکر و ذهن شما باشد؛ یعنی از دانش و تجربه‌ بشری استفاده کنید، موضوع الگوبرداری را مدنظر قرار دهید و کارتان را سریع‌تر به سامان برسانید، تولیدی که انجام می‌دهید مراقب هزینه‌هایتان باشید. محصولی را در اختیار جامعه قرار بدهید که آن محصول شایسته مصرف کننده ایرانی باشد.

پیشنهاد روز استقلال صنعتی

به گفته سبزوی، ایشان روزی را برای بازدید از نمایشگاه انتخاب کردند که همه فکر می‌کردند در ایام عید ۱۵ روز باید همه کشور تعطیل باشد؛ اما این تذکری به ما بود که تلاش و بزرگی تعطیلی بردار نیست. از همین رو، به دلیل تاکید ویژه مقام معظم رهبری به خودکفایی در تولید و استقلال در صنعت، در زمان بازدیدشان از موتور ملی، پیشنهاد می‌کنیم روز ۹ فروردین‌ماه به نام روز استقلال صنعتی نامگذاری شود.

سبزوی در بخش دیگری از سخنانش خاطرنشان می‌کند:‌ «ایشان فرمودند که حرکت ما در بخش صنعت رو به جلو است؛ اما این حرکت باید جهشی باشد. ما به آنچه که امروز رسیده‌ایم، قانع نیستیم.»

به عقیده مدیرعامل دسا، با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب دیگر حرکت آرام و مقطعی در بخش صنعت جوابگوی نیاز کشور نیست، بلکه این حرکت باید به صورت جهشی باشد.

وی با اشاره به بخش دیگری از فرمایشات رهبر انقلاب خاطرنشان کرد: « ایشان فرمودند امروز این موتور ملی که از ایده و طراحی تا آخرین اعضایش را هنر ایرانی، فکر ایرانی و تلاش ایرانی ساخته یک نماد عزت برای کشور است. ما باید بتوانیم در همه زمینه‌های صنعتی روی پای خودمان بایستیم، به خودمان تکیه کنیم و توانمندی‌های خودمان را به کار بگیریم.»

این مقام مسوول با اشاره به اهمیت استقلال صنعتی در توسعه کشور، اظهار داشت: «امروز حجم زیادی از واردات ما مربوط به کالاهای تولیدی و صنعتی است. این بدان معنا است که اگر در صنعت خودکفا شویم، حجم زیادی از واردات کاسته می‌شود و منابع ارزی و ریالی در کشور باقی مانده و صرف توسعه زیرساخت‌ها و افزایش سطح عمومی رفاه اجتماعی خواهد شد.»

سیاست تعدیل بازرگانی در اولویت

سبزوی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب بر این نکته تاکید فرمودند که باید سیاست تعدیل بازرگانی را در این زمینه حتما تنظیم کنیم و در صورت واردات بی‌رویه قطعا متضرر خواهیم شد، ابراز امیدواری کرد: «ارگان‌هایی که به نوعی دسا می‌تواند منابع و نیازهای آنها را تامین کند، اقدام به واردات نکرده و باور به مصرف محصولات داخلی را در اولویت قرار دهند.»

البته شواهد حاکی از این است که وزیر راه و ترابری نیز بر همین عقیده است؛ چرا که به گفته سبزوی، وزیر راه و ترابری در بهمن ماه سال گذشته به زیرمجموعه‌های این وزارتخانه ابلاغ کردند که اگر قرار است وارداتی هم صورت بگیرد باید از سوی دسا باشد، تا این واحد تولیدی بتواند به این وسیله قدرت چانه‌زنی داشته باشد و در کنار واردات محصولات و قطعات مورد نیاز ما، اقدام به انتقال دانش فنی نیز بنماید.

تاخیر در وصول مطالبات

مدیرعامل دسا در ادامه ضمن گلایه از تاخیر زیرمجموعه‌های این وزارتخانه در وصول مطالبات معوق این واحد تولیدی خاطرنشان کرد: «تعلل در وصول این مطالبات دسا را با مشکلاتی مواجه کرده است که امیدواریم با نظارت آقای بهبهانی این مشکل هم حل شود؛ چراکه نباید اجازه داد مشکلات و موانع کوچک، جلوی پیشرفت‌های بزرگ را بگیرد.»

وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به برنامه‌های دسا برای سال جاری، گفت: «هدف ما این نیست که همه اجزا و قطعات مورد نیاز تولید موتور دیزل را در داخل بسازیم. ما بنا داریم در گام‌های مختلفی این کار را انجام بدهیم و کشور را از واردات دیزل سنگین بی‌نیاز کنیم.»

سبزوی ادامه داد: «ما در ابتدا به سراغ تولید قطعات پرمصرف می‌رویم و بعد از اقدام به تولید قطعاتی خواهیم کرد که مصرف کمتری دارند.»

وی با اشاره به اینکه امروز در سایه مدیریت آقای میرسلیم، یک روحیه پویا در میان تمام اعضای دسا حاکم است، خاطرنشان کرد: «براساس همین روحیه که برمبنای توسعه صنعتی و تجاری است، دسا بحث صادرات را هم جزو اهداف خود قرار داده است.»

دسا در راه بازارهای بین‌المللی

او با اشاره به اینکه امسال پرکارترین سال دسا خواهد بود، تصریح کرد: «ما از یک سو برنامه حضور در کشور سوریه را برای نگهداری، تعمیر و بازسازی موتورهای بخشی از ناوگان راه‌آهن آن کشور در دستور کار داریم. از سوی دیگر، نیز براساس توافق‌های انجام شده با یک کشور آفریقایی، ساخت ۱۰ نیروگاه ۲۵ مگاواتی را در دست انجام داریم.»

سبزوی در ادامه به سایر برنامه‌های در دست اجرای دسا در سال جاری اشاره کرد و گفت‌: «هم‌اکنون پروژه آزمون‌های موتور ۱۲ استوانه دیزل در حال انجام است. همچنین پروژه طراحی و ساخت موتور دیزل دوگانه سوز ۱۲ استوانه‌ای با همکاری شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت نیز در حال انجام است.»

وی با تاکید بر پیشرفت ۳۰ درصدی عملیات اجرایی پروژه دوگانه‌سوز، ابراز امیدواری کرد: «این موتور تا پایان امسال وارد اتاق آزمون شود.»

طراحی سه موتور جدید

مدیرعامل شرکت دیزل سنگین ایران، همچنین از طراحی و ساخت سه موتور جدید در این شرکت خبرداد و گفت: «تا سال ۹۱ تولید تجاری این سه عضو پر قدرت خانواده دسا، آغاز شود.»

سبزوی با اشاره به یکی دیگر از طرح‌های در حال انجام شرکت دسا، اظهار کرد:‌ «تعمیر، نگهداری و بازسازی ۵۰ دستگاه از موتورهای ۲۱۵ راه‌آهن نیز جزو برنامه‌های امسال دیزل سنگین است.»

او با بیان اینکه ۴۰ درصد قطعاتی که دیزل سنگین ایران برای راه‌آهن تهیه می‌کند در داخل تولید می‌شود و مابقی از طریق سازندگان معتبر انجام و همزمان در حال انتقال دانش فنی آنان نیز می‌باشیم، گفت: «با این اقدام موفق شدیم قطعات خود را بین ۲۰ تا ۳۰ درصد زیرقیمتی که راه‌آهن از انگلستان برای موتورهای ۲۱۵ وارد می‌کند، به آنها تحویل دهیم.»

مدیرعامل شرکت دیزل سنگین ایران، همچنین با اشاره به همکاری این واحد تولیدی با شرکت MTU آلمان خاطرنشان کرد: «به دنبال همکاری با این شرکت که یکی از معتبرترین تولید کنندگان موتور دیزل سنگین در دنیا است، از ابتدای شهریور ماه اولین موتور تحویل کار فرما خواهد شد. از آن به بعد هم هر ماه ۴ دستگاه موتور تولید و بعد از تحویل به کارفرما در نهایت تحویل راه‌آهن خواهد شد.»

کاهش ۲۰ساله عمر ناوگان ریلی

مدیرعامل شرکت دیزل سنگین ایران با اشاره به شرایط صنعت و حمل‌ونقل ریلی کشور و با بیان این‌که هم‌اکنون میانگین عمر ناوگان حمل‌و‌نقل ریلی کشور ۳۵ سال است، گفت: «در صورت تحقق اهداف برنامه چهارم علاوه بر افزوده شدن هزار دستگاه لکوموتیو جدید، میانگین عمر این ناوگان باید به ۱۵ سال کاهش یابد.

سبزوی با اشاره به طرح مونتاژ موتورهای MTU۴۰۰۰ در شرکت دیزل سنگین ایران از مردادماه سال آینده خاطرنشان کرد: «از میان ۱۵۰ موتوری که تحویل راه‌آهن خواهد شد، ۳۰دستگاه وارد می‌شود و مابقی به‌طور کامل در شرکت دسا تولید می‌شوند.»

وی ادامه داد: «موتورهای دیزلی در سه بخش نیروگاهی و صنعتی، دریایی و راه‌آهنی کاربرد دارند که براساس برآوردهای موجود، متوسط نیاز بخش نیروگاهی سه‌هزار دستگاه، بخش دریایی ۱۵۰۰دستگاه، بخش ریلی هزار دستگاه و بخش صنعتی ۱۵۰۰ دستگاه است. هم‌اکنون تعرفه واردات موتور دیزل ۱۰ درصد است. این بدان معنا است که ما تقریبا در یک شرایط مساوی در حال رقابت با تولیدکنندگان جهانی این محصول هستیم. این در حالی است که هم‌اکنون بسیاری از صنایع کشور از تعرفه‌های ۵۰، ۶۰ یا حتی ۱۰۰ درصدی هم برخوردار هستند. البته ناگفته نماند که بسیاری از شرکت‌های خارجی که ما در حال رقابت با آنها هستیم، تجربه یکصد ساله در این زمینه دارند، در حالی که ما هشت سال است که کار جدی خود را آغاز کرده‌ایم.»

شهرک دیزل در دستور کار

«محمد سبزوی» با اشاره به پروژه دیگری که در شرکت دیزل سنگین ایران(دسا) در دست انجام است، گفت: «در پی دستور آقای مهندس هدایت، رییس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی ایران(ایدرو)،‌ مقرر شده است خط تولید موتور دیزل سبک، با ظرفیت ۶۰هزار دستگاه در سال، در محل دیزل سنگین که قرار است به یک شهرک صنعتی اختصاصی دیزل تبدیل شود، راه‌اندازی کنیم.»

سبزوی عقیده دارد درصورت ایجاد این شهرک صنعتی، فرصت فعالیت ۸۰ واحد تولیدی ایجاد می‌شود. او در

این باره گفت: «هم‌اکنون بیش از۳۰ هکتار زمین آماده واگذاری به بخش خصوصی وجود دارد تا بخش خصوصی با حضور در این محل تولیدات خود را در زمینه دیزل هم به ما بفروشند و هم به دیگر خریداران.»

ایجاد فرصت‌های جدید اشتغالزایی، توسعه فرصت‌های صنعتی موجود، ایجاد یک خوشه جدید صنعتی و تمرکز سرمایه و انرژی برای تولید هدفمند در یک منطقه، از جمله اثرات تاسیس شهرک صنعتی تخصصی دیزل است.

حمل و نقل محصولات تولیدی این شرکت از طریق حمل‌ونقل جاده‌ای به دلیل وزن سنگینی که دارند، از یک سو هزینه بالایی دارد و از سوی دیگر، خطرات زیادی را به دنبال دارد. از همین رو، اتصال راه‌آهن قائم‌شهر به آمل و کارخانه دیزل سنگین یک قابلیت استراتژیک را در این منطقه ایجاد می‌کند.

کنسرسیوم ۴ جانبه برای تولید برق و گرما

وی ساخت واحدهای تولید همزمان برق و گرما(CHP) را با همکاری یک کنسرسیوم به عنوان یکی دیگر از برنامه‌های این شرکت عنوان کرد و گفت: «تفاهم‌نامه مربوط به این پروژه را نیز به تازگی با دو شرکت آلمانی و یک شرکت ایرانی به امضا رسانده‌ایم.»

وی ابراز امیدواری کرد که دسا بتواند به زودی اولین نیروگاه تولید همزمان برق و گرما را در شمال کشور راه‌اندازی کند.

این اقدام دسا در راستای دستور وزیر محترم صنایع و معادن برای ساخت ۲هزار مگاوات نیروگاه تولید پراکنده انجام می‌شود.

مدیرعامل دسا در این باره توضیح داد: «براساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته ظرف دو سال خواهیم توانست تکنولوژی تولید، طراحی و راه‌اندازی این نیروگاه‌ها را به همراه ۴۰ درصد ساخت داخل موتورهای گازسوز مربوطه به‌دست آوریم.»

گواهینامه «آیریس»

«محمد سبزوی» در بخش دیگری از سخنانش، با اشاره به اینکه شرکت دسا اولین شرکتی در ایران خواهد بود که موفق به دریافت استاندارد «آیریس» می‌شود، تصریح کرد:‌ «هنوز هیچ شرکت ایرانی موفق نشده این استاندارد اروپایی را که در سال ۲۰۰۶تدوین شده، دریافت کند. اما دیزل سنگین، با برنامه‌ریزی که انجام داده است، تا پایان تابستان امسال موفق به دریافت این استاندارد می‌شود.» به گفته وی، استاندارد «آیریس» تامین‌کنندگان را قادر می‌سازد تا از طریق فرآیند‌های کارآمدتر و تعالی در مدیریت تامین، به مشتریان خود ارزش افزوده بیشتری بدهد. خصوصیت دیگری که آیریس دارد و آن را متفاوت از سایر استانداردها کرده است، این است که اگر یک مشتری از شما شکایت کند، آن استاندارد را از آن واحد تولیدی می‌گیرند.

براساس این گزارش، هریک از واحدهایی که به دنبال دریافت استاندارد «آیریس» هستند، باید ۱۹ الزام را رعایت کنند که مدیریت هزینه، کنترل مدارک مشتری، مدیریت مناقصه، کنترل تغییرات فرآیند تولید، صحه‌گذاری فرآیند‌های تولید و خدمات، مدیریت پروژه و کنترل ابزارهای پایش اندازه‌گیری تنها بخشی از الزامات مورد نیاز دریافت این استاندارد است.

رعایت این استاندارد از سال ۲۰۱۰ برای تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا الزامی شده است، اما این برای اولین بار است که در کشور ما و حتی خاورمیانه به اجرا درمی‌آید. استاندارد بین‌المللی آیریس یا توسعه صنایع ریلی که جزو استاندارد مدیریتی است، تا حداکثر پایان تابستان امسال در دیزل سنگین اجرایی می‌شود. براساس این استاندارد فرآیند تولید و سازوکار اجرایی آن، به گونه‌ای انجام می‌شود که رضایت‌مندی مشتریان را دوچندان می‌کند. این استاندارد از سوی سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه طراحی و تدوین شده است.