وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت نهم با حضور در مراسم تجلیل از برگزیدگان چهارمین جشنواره مطبوعات و خبرگزاری‌ها در حوزه‌ی مالیات، ضمن تبیین نقش رسانه‌ها در ایجاد تحول در عرصه‌های مختلف، از اهالی قلم خواست؛ نظام مالیاتی و دولت را در امر اطلاع‌رسانی مالیاتی، تحول‌آفرینی در این زمینه و نیز اجرای پروژه‌های مالیاتی، بیش از پیش یاری رسانند.

رسانه‌ها و قدرت ایجاد تحول
محمدحسین صفارهرندی در ابتدای این جشنواره گفت: صحبت در مورد رسانه و قدرت آن در میان اهالی رسانه، زیره به کرمان بردن است، ولی به‌تناسب این ایام که به یاد و خاطره‌ی فجرآفرینان انقلاب شکوهمند اسلامی متبرک است، به آن‌چه که از سر انگشت رسانه، مثبت یا منفی در ارتباط با انقلاب صادر شده است، اشاره می‌کنم.
وی سپس به وظیفه‌ی روزنامه‌نگاران در ایجاد تحول در زمینه‌های مختلف اشاره کرد و با ذکر مثالی در این زمینه، اظهار داشت: به یاد دارم که مقاله‌ی یک روزنامه در مورد شخصیت امام(ره)، انقلابی به راه انداخت و همین تحول و انقلاب، نشان از قدرت رسانه‌ها دارد؛ به عبارت دیگر، آن‌ها می‌توانند در عرصه‌های گوناگون، تحول‌آفرین باشند.
وی افزود: در این جریان، روزنامه‌ی کیهان بعد از 13 یا 14 سال که از دوران تبعید امام(ره) می‌گذشت، تصویری قدیمی را که تناسبی با ذهنیت مردم نسبت به ایشان نداشت، چاپ کرد. به‌دنبال این اتفاق، صرف‌نظر از این‌که این امر، علامتی بود برای مردم که گویا رسانه هم با آنان هم‌نوا و در دغدغه‌شان شریک شده، غوغایی به‌پا شد و در آن دوران، حکم کیمیا پیدا کرد. آن روز، تیراژ روزنامه‌ی کیهان شکسته شد و به مرز یک میلیون رسید.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت نهم بیان داشت: آن زمان بود که قدرت رسانه‌ها، جنبه‌ی ایجابی پیدا کرد و در صحنه‌ی انقلاب به نمایش گذاشته شد. دیدن تصاویر و رخدادهای انقلاب که مردم ماه‌ها به‌خاطر آن تظاهرات و راهپیمایی کرده و خون‌های بسیاری داده بودند، موجب شد که رسانه به‌گونه‌ای دیگر برای آنان ترسیم شود.
صفارهرندی هم‌چنین به یکی دیگر از جریان‌های انقلاب اشاره کرد و اظهار داشت: اسلام‌زاده، مدیریت وقت روزنامه‌ی کیهان ماه‌ها قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، با یک سناتور انتصابی شاه -سفیر آمریکا در تهران- نشستی داشت که در آن، از وی خواسته می‌شود که رهبری امام‌خمینی(ره) در راس حرکت‌های انقلاب، از انحصار ایشان خارج شود. در واقع دلیل این موضوع این بود که آن‌ها از این‌که اسم امام‌خمینی(ره) به‌عنوان رهبری یاد شود، بیمناک بودند.
وی ادامه داد: خوشبختانه تلاش روزنامه‌ی کیهان و سایر روزنامه‌ها برای حذف نام امام‌خمینی(ره) از صدر جریان‌های انقلاب و ذکر نام عناصر دیگر به مناسبت‌های مختلف به‌منظور گسستن پیام رهبری به مردم، به دو دلیل ناکام ماند؛ اول این‌که قدرت پیام آن‌چنان زیاد بود که پیام‌رسان هم اگر خیانت می‌کرد، مردم آن را قبول نمی‌کردند و دیگر این‌که پیام‌رسانی که به او ماموریت داده بودند، قدرتی نداشت و افرادی که در روزنامه کار می‌کردند، دلداده‌ی نقش‌آفرین این صحنه بودند.
وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این‌که همه‌ی موارد یادشده، توصیفی از قدرت رسانه و حواشی آن است، تاکید کرد: با این حال، نباید رسانه را تنها روزنامه، رادیو، تلویزیون و اینترنت دانست. آن تعبیر درست دکتر مولانا مبنی بر این‌که «رسانه‌ی میان مردمی، در انقلاب اسلامی نقش برجسته‌ای داشت»، شاید برای نخستین‌بار بود که به نقش یک رسانه رسمیت می‌داد و واقعیت هم این است که انقلاب اسلامی، هنوز هم از نقش رسانه‌ی میان مردمی بهره می‌برد.
هرندی با اشاره به این‌که رسانه‌ها از نقشی برجسته در کشور برخوردار هستند، عنوان کرد: گاهی تعبیر می‌شود که ما، ملت فرهنگ و رسانه‌ی شفاهی هستیم.
صفارهرندی خاطرنشان کرد: شاید این‌ها، توجیح‌های اجتماعی - علمی قضیه باشند، اما واقعیت این است که به‌دلیل این‌که این‌گونه تریبون‌ها در کشور ما سابقه‌ی تاریخی دارند و مردم ارتباط بسیار نزدیکی با این مکان‌ها دارند، باید شان آن را پاس بداریم.

لزوم تغییر تدریجی نگرش نسبت به مالیات
وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه، به موضوع پرداخت مالیات در کشور در سال‌های قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد و بیان داشت: متاسفانه یک واقعیت تلخ در مورد مالیات وجود دارد و آن این‌که در فرهنگ تاریخی، از آن‌جا که به‌عنوان مسلمانان شیعی، حاکمان ناصالح و ستمگر را شایسته نمی‌دانستیم و نگاه‌مان به جریان حکومتی، نگاه رد و عدم قبول بوده است، در پس زمینه‌ی تاریخی‌مان، گریز از پرداخت مالیات، نوعی هنر، تدین و تعهد محسوب می‌شد و افراد ترفندهایی به‌کار می‌بردند تا مالیات نپردازند. اما ذکر این نکته ضروری است که این ترفندها نه از این بابت بود که پول ندهند، بلکه از این جهت بود که به حاکم جور، کمک نکنند؛ چراکه حکومت را به رسمیت نمی‌شناختند.
صفارهرندی افزود: پس از انقلاب، این موضوع تغییر کرد، یعنی برای پرداخت مالیات، با فتوای تازه مواجه می‌شویم و آن این‌که هر کس از پرداخت مالیات بگریزد، گناه کرده است.
وی اظهار داشت: اگر این اندیشه در جامعه به‌درستی جا بیفتد، دستکم بر آن سابقه‌ی تاریخی که از پدران‌مان به ارث رسیده و نیز با خودخواهی‌ها، خودپسندی‌ها و گریز از مالیات، غلبه می‌کنیم. وی عنوان کرد: اگر به موضوع مالیات، به‌درستی نگاه و هزینه شود، نوعی پرداخت و بازگشت پول به خود است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت نهم گفت: هنر رسانه‌هایی که ما از آن‌ها شناخت داریم، باید این باشد که آن زمینه‌ی تاریخی عدم پرداخت مالیات را متناسب با امروز، تصحیح کند. هنر سازمان امور مالیاتی نیز این است که اطلاع‌رسانی درستی برای مودیان مالیاتی داشته باشد و این نکته را منعکس کند که پول پرداختی آن‌ها، برای آبادانی جامعه و رفاه مردم هزینه می‌شود.
صفارهرندی تصریح کرد: آبادانی کشور، مدیون تلاش‌هایی است که دست‌اندرکاران نظام مالیاتی در آن دخالت داشته‌اند. رسانه‌ها نیز در این راستا، باید دولت را در امر نهادینه کردن فرهنگ پرداخت مالیات -ضرورت زندگی اجتماعی- کمک کنند و این امر، می‌تواند بزرگ‌ترین نقش ایجابی رسانه‌ها در کنار نقش سلبی و کنترلی آنان و نیز جلوگیری از انحراف باشد.
وی خاطرنشان کرد: اهالی رسانه، مدیران و خدمت‌گزاران تشکیلات نظام مالیاتی کشور، در مسیر فرهنگ‌سازی مالیاتی، می‌توانند میان عواطف و احساس‌ها و عقل مردم با چیزی که قابل فهم است و می‌شود آن را منعکس کرد، ارتباط برقرار کنند. اگر این اقدام‌ها به‌درستی انجام شوند، جای امید بسیار است که ما بر آن موانع ذهنی و عاطفی که مردم در خصوص مالیات دارند، فایق آییم. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت نهم بیان داشت: خوشبختانه سابقه‌ی حضور در کنار همکارانم در دولت، گویای وجود رضایت قابل توجه آنان از تحقق خواسته‌ها و هدف‌گذاری‌های مالیاتی در کشور است و باید از این حیث، سپاس‌گزار مسوولان نظام مالیاتی باشم؛ گرچه هنوز تا دستیابی به آن مرز که مالیات، ابزار اصلی گذران زندگی حکومت و دولت باشد، بسیار فاصله داریم.
صفارهرندی در پایان خاطرنشان کرد: بار دیگر از اهالی رسانه می‌خواهم بیش از پیش سرپنجه‌های هنر و تعهد خود را در زمینه‌ی مالیات به رخ بشکند و نقش‌آفرینی برجسته‌تری داشته باشند.