گام دولت به سوی صنعتی شدن
وزارت صنایع و معادن طی 4 سال گذشته با برنامه‌ریزی اساسی و مبتنی بر استراتژی بلند‌مدت توانست گام‌های زیادی را در توسعه بخش صنعت‌و‌معدن بر دارد، به طوری‌که اجرای طرح آمایش صنعت‌و‌معدن از مهم‌ترین دستاوردهای دولت نهم تلقی می‌شود که با کمترین انحراف در حال اجرا است. دنیای اقتصاد به مناسبت روز صنعت‌و‌معدن چکیده‌ای از گفت‌و‌گوهای مدیران وزارت صنایع و معادن را جمع‌آوری کرده است که متن آن درپی می‌آید:

بهره‌‌برداری از ۲ هزار طرح با تسهیلات بانک صنعت و معدن در طول ۴۳ فعالیت دولت نهم
مدیرعامل بانک صنعت و معدن اعلام کرد: در طول 43 ماه فعالیت دولت نهم‌‌، 2 هزار و 97 طرح در سراسر کشور با تسهیلات بانک صنعت و معدن به بهره‌‌برداری رسیده‌‌اند.
مهندس محمدرضا پیشرو افزود: برای این طرح‌‌ها ۹ هزار و ۶۰۲‌‌میلیارد ریال تسهیلات پرداخت شده که اشتغالزایی بیش از ۳۸ هزار و ۱۷۰ نفر را به همراه داشته است.
وی با اشاره به اعطای تسهیلات به بنگاه‌‌های کوچک اقتصادی و کارآفرین افزود: این بانک تا پایان اسفند 87 به هزار و 706 طرح مبلغ 4 هزار و 135‌‌میلیارد ریال تسهیلات اعطا کرده است.وی افزود: با به بهره‌‌برداری رسیدن این طرح‌‌ها، برای بیش از 29 هزار و450 نفر اشتغال مستقیم ایجاد خواهد شد.
مهندس پیشرو به مصوبات، قراردادها و پرداختی‌‌ها به طرح‌‌های کوچک‌‌، متوسط و بزرگ اشاره و تصریح کرد: از شهریور ۸۴ تا پایان اسفند ۸۷ تعداد ۱۱هزار و ۶۴۹ طرح به مبلغ ۹۵ هزار و ۱۸۱‌‌میلیارد ریال در بانک صنعت و معدن مصوب شده است.
وی همچنین خاطرنشان کرد: طی این مدت 9 هزار و 802 قرارداد به مبلغ 54 هزار و 991‌‌میلیارد ریال جهت اعطای تسهیلات منعقد شده است.
مدیرعامل بانک صنعت و معدن افزود: در این مدت هزار و ۱۲۳ فقره گشایش اعتبارات اسنادی ریالی ثبت شده به مبلغ ۳ هزار و ۵۲۶‌‌میلیارد ریال انجام شده است.وی همچنین یادآور شد: در مدت مذکور ۶۳۳ فقره اعتبارات اسنادی ارزی نیز به مبلغ ۲هزار و ۹۰۹‌‌میلیون دلار گشایش اعتبار شده است.
وزارت صنایع‌ومعادن تصویب نهایی قانون معادن و قانون تجارت را با جدیت پیگیری می‌‌‌کند
معاون حقوقی، مجلس و استان‌‌های وزارت صنایع‌ومعادن گفت: این وزارتخانه دو لایحه قانون معادن و قانون تجارت را به لحاظ ارتباط مستقیم با صنعتگران و معدنکاران با جدیت در مجلس و هیات دولت پیگیری می‌‌‌کند.
مهندس طاهر طاهری معاون حقوقی، مجلس و استان‌‌ها با بیان این مطلب گفت: هم اکنون کلیات لایحه قانون تجارت در مجلس هشتم به تصویب رسیده است و از آنجا که عمده فعالان حوزه صنعت و معدن در حوزه تجارت نیز فعالیت دارند، این وزارتخانه در مرحله تدوین لایحه تجارت حضور تاثیرگذار داشته است.
وی گفت: یک تیم زبده حقوقی به همراه صاحبنظران حوزه حقوق تجارت از وزارت صنایع‌ومعادن در حال شناسایی خلاءهای موجود در لایحه قانون تجارت هستند.
معاون حقوقی، مجلس و استان‌‌های وزارت صنایع‌ومعادن افزود: در حوزه معدن نیز این وزارتخانه با همکاری فعال سازمان‌‌های صنایع‌ومعادن استان‌‌ها و خانه معدن نسبت به تهیه قانون جدید معادن اقدام کرد.
مهندس طاهری گفت: قانون جدید معادن پس از طی مراحل قانونی، به صورت لایحه از هیات دولت به مجلس شورای اسلامی‌‌ ‌جهت تصویب ارائه شد.
وی افزود: هم اکنون آیین‌نامه اجرایی قانون معادن نیز بر مبنای قانون جدید پیشنهادی آماده ارسال به هیات دولت است.گفتنی است: تاکنون همه اقدامات مربوط به نحوه صدور پروانه اکتشاف و بهره‌‌برداری از معادن بر اساس قانون سال 1377 انجام می‌‌‌گرفت که هم‌اینک در قانون جدید با رفع موانع و خلاءها قانونی سابق، گامی ‌‌‌اساسی در جهت توسعه معادن کشور برداشته خواهد شد.
به واحدهای نمونه آماری تسهیلات ویژه ارائه می‌شود
مدیرکل اداره آمار و فرآوری داده‌های وزارت صنایع و معادن گفت: واحدهای نمونه آماری معرفی و تقدیر می‌شوند.
سعید زرندی با اعلام اجرای آزمایشی طرح پایش برای ۴۷۰واحد صنعتی افزود: معافیت‌های گمرکی، تسهیلات بانکی، تقدیر در روز صنعت‌و‌معدن، ارائه گزارش‌های داخلی و بین‌المللی تخصصی به واحدهای صنعتی و فراهم کردن زمینه تبلیغ رایگان در‌‌اینترنت به واحدهای صنعتی و تولیدی که در زمینه ارائه و پایش آمار تولید با وزارتخانه بیشترین همکاری را داشته باشند، صورت می‌گیرد.
مدیرکل اداره آمار و فرآوری داده‌های وزارت صنایع و معادن افزود:‌‌این مشوق‌ها در راستای اجرایی شدن دستور چند روز گذشته وزیر صنایع و معادن برای پایش 15روز یکبار روند تولید دو هزارو 200واحد منتخب صنعتی و معدنی ارائه می‌شود. زرندی با بیان‌‌این که برنامه‌ریزی طرح پایش تولید، از اردیبهشت‌ سال گذشته در وزارتخانه صورت گرفته است، گفت: فراهم ساختن زمینه برای دستیابی به رشد 12درصدی بخش صنعت‌و‌معدن از اهداف ابلاغ «پایش آمار تولید» اعلام شده است. وی درباره مزایای طرح پایش آمار گفت: بحث پایش آمار تولید که مورد تاکید وزیر صنایع و معادن است از دو منظر اقتصاد خرد و کلان دارای اهمیت است. وی تاکید کرد: از منظر اقتصاد خرد، واحدهای صنعتی اولین ذینفعان طرح هستند و از منظر اقتصاد کلان نیز با پایش آمار و کسب اطلاعات به روز تولید، مسوولان تصمیم‌گیر می‌توانند استراتژی مناسب را تدوین و به اجرا بگذارند.
زرندی به طرح تحول اقتصادی اشاره کرد و گفت: یکی از بسترهای لازم برای اجرای‌‌این طرح، یکپارچه‌سازی آمار و اطلاعات است و براین اساس دفتر آمار و فرآوری داده‌های وزارت صنایع و معادن با اجرای‌‌این طرح و همکاری با سایر وزارتخانه‌ها،‌‌درصدد تطابق آمار و رفع مشکل دوگانگی آماری است.
وی افزود: با تاکید وزیر صنایع و معادن، نتایج به دست آمده از پایش آمار تولید در جلسات مسوولان تصمیم‌گیر مطرح می‌شود تا نوسانات تولید و دلایل آن مشخص شود.
بیش از ۱۵۰۰ واحد تحقیق و پژوهش در بنگاه‌‌های صنعتی و معدنی وجود دارد
سرپرست دفتر آموزش و پژوهش وزارت صنایع‌ومعادن گفت: تاکنون بیش از هزار و 500 واحد تحقیق و توسعه در شرکت‌‌های صنعتی و معدنی کشور شکل گرفته است. دومین جلسه واحدهای تحقیق و توسعه با حضور سرپرست اداره کل پژوهش و آموزش وزارت صنایع ومعادن‌‌، رییس سازمان صنایع‌ومعادن استان بوشهر و مسوولان بخش‌‌های تحقیق و توسعه واحدهای صنعتی ومعدنی در استان بوشهر برگزار شد. نادره کردبچه در این جلسه گفت: به منظور ساماندهی فعالیت‌‌های مختلف پژوهشی، سامانه پژوهش و فناوری در وزارت صنایع‌ومعادن درحال راه‌اندازی است.
کردبچه افزود‌‌: سیاست‌‌های انگیزشی و تشویقی در حوزه تحقیق و پژوهش در برنامه‌‌های وزارت صنایع‌ومعادن قرار دارد‌‌.
مهندس اسماعیل مرحمتی، رییس سازمان صنایع ومعادن استان بوشهر نیز خاطرنشان کرد: این استان هم‌اکنون دارای 590 فقره پروانه بهره‌‌برداری صنعتی است که اشتغال 20 هزارنفر را در استان بوشهر فراهم کرده است.وی با اشاره به اینکه هر تحولی بدون پژوهش و دستیابی به علم و فرهنگ قابل تحقق نیست، افزود‌‌: با توجه به رسالت پژوهش در بخش صنعت و معدن کشور، این سازمان نیز تلاش‌هایی برای نهادینه کردن تحقیقات در واحدهای تحت پوشش خود صورت داده است.
تا پایان امسال بسیاری از طرح‌‌های آمایش صنعت و معدن در استان‌‌ها به اجرا درخواهد آمد
مشاور وزیر و مسوول پیگیری طرح‌‌های آمایش صنعت و معدن گفت: اجرای مصوبه‌‌های طرح آمایش صنعت ومعدن از اولویت‌های مهم کشور است و پیش‌بینی می‌‌‌شود تا پایان امسال حجم قابل قبولی از این طرح‌‌ها به مرحله اجرا درآید. مهندس محمد شهرابی فراهانی گفت: با حمایت‌‌هایی که دولت از بخش تولید می‌‌‌کند و پیگیری‌های ویژه وزیر صنایع‌ومعادن از طرح آمایش صنعت و معدن سال 88‌‌، عملیات اجرایی طرح‌‌های مختلف آمایش به عنوان یکی از اولویت‌های وزارت صنایع ومعادن به اجرا درخواهد آمد.
وی با اشاره به اینکه سازمان صنایع‌ومعادن استان‌‌ها‌‌، نقش کلیدی را در فرآیند اجرای طرح آمایش در سطح کشور برعهده داشته‌‌اند، افزود: ستاد پیگیری با طراحی نظام ارزیابی عملکرد براساس شاخص‌‌های کیفی و کمی ‌‌به رتبه‌بندی نتایج عملکرد پرداخته است. مهندس شهرابی اعلام داشت: طرح آمایش صنعت و معدن در همه استان‌‌های کشور به اجرا در آمده است و استان‌‌های ایلام، قزوین، خراسان رضوی، سمنان و مازندران عملکرد بهتری نسبت به بقیه استان‌‌ها در این زمینه داشته‌اند.
مشاور وزیر صنایع‌ومعادن همچنین تصریح کرد: انجام مطالعات بازار، بررسی رقابت‌پذیری و توجه به مزیت‌های منطقه‌ای در فرآیند انتخاب و اجرای طرح‌‌های ایجادی موجب شده تا اطمینان نسبت به موفقیت آنها افزایش یابد. وی در پایان از نحوه پرداخت تسهیلات به عنوان مهمترین چالش در زمینه پیشبرد طرح‌‌های آمایش خبر داد و گفت: خوشبختانه در این زمینه حرکت‌‌های خوبی آغاز شده است، اما تزریق به موقع منابع و تسهیلات در تسریع روند اجرای طرح‌‌ها موثر خواهد بود.
گفتنی است؛ وزارت صنایع‌ومعادن، اجرای این طرح را در راستای اجرای سند چشم‌انداز ۲۰ ساله کشور مبنی بر توسعه اقتصادی و برقراری توازن منطقه‌ای برای سرمایه‌گذاری‌‌های جدید صنعتی در دستور کار خود قرار داده است.
خلاصه مهمترین فعالیت‌‌ها و دستاوردهای بخش صنعت و معدن در دولت نهم
شهریور ۸۴ تا پایان آذر ۱۳۸۷
با توجه به اهداف سند چشم‌انداز 20 ساله کشور و برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، اهم فعالیت‌‌ها و دستاوردهای بخش صنعت و معدن طی دوره فوق و مقایسه آن با دوره زمانی قبل بدین شرح است:
الف) سرمایه‌گذاری
1 - صدور جواز تاسیس صنعتی (تقاضای سرمایه‌گذاری):
براساس آمارهای دریافتی از سازمان‌‌های صنایع و معادن استان‌‌های کشور از شهریور سال ۱۳۸۴ تا پایان آذرماه ۱۳۸۷ تعداد ۱۴۴/۷ هزار فقره جواز تاسیس یا پیش‌‌بینی سرمایه‌‌گذاری حدود ۴۳۶۱/۷هزار‌میلیارد ریال و پیش‌‌بینی اشتغال ۴۲۶۱/۳ هزار نفر صادر شده است.
مقایسه ارقام فوق یا دوره مشابه قبل نشانگر افزایش 53‌‌درصدی در تعداد جواز تاسیس، 141‌‌درصدی در پیش‌‌بینی سرمایه‌‌گذاری و 49‌‌درصدی در پیش‌‌بینی اشتغال می‌‌‌باشد.
۲ - پروانه بهره‌برداری
در دوره مورد بررسی تعداد 24023 فقره پروانه بهره‌برداری با سرمایه ثابت مندرج در پروانه به میزان 352/4‌هزار میلیارد ریال (جاری سنوات) و اشتغال 441/2 هزار نفر صادر شده‌است.
مقایسه ارقام فوق با دوره مشابه قبل نشان‌دهنده افزایش ۵۴‌‌درصدی در تعداد ۲۱۱‌‌درصدی در میزان سرمایه و ۲۲‌‌درصدی در اشتغال مستقیم است که بیانگر به بهره‌برداری رسیدن تعداد قابل‌توجهی از واحدهای جدید در دست اجرا می‌‌‌باشد.
3 - توسعه اکتشاف و معدن:
طی دوره مورد گزارش در زمینه شناسایی مواد معدنی تعداد ۵۳۳۰ فقره پروانه اکتشاف و ۱۸۲۵ فقره گواهی کشف صادر شد.
همچنین در زمینه بهره‌برداری از معادن تعداد 2032 فقره پروانه بهره‌برداری صادر شده است. ظرفیت استخراج اسمی ‌‌پروانه‌‌های فوق با رشد 35‌‌درصدی به حدود 118/5‌میلیون تن رسیده است. در همین مدت تعداد 2190 فقره اجازه برداشت با میزان استخراج حدود 29/4‌میلیون تن صادر شده که رشد 24‌‌درصدی را نشان می‌‌‌دهد.
ب) حساب ذخیره ارزی
طی دوره زمانی 1/6/84 تا 1/10/87 از محل حساب ذخیره ارزی تعداد 420 طرح به مبلغ 7374‌میلیون دلار در صنایع مختلف تخصیص ارز شده‌است.
ج) تسهیلات اعتباری خارجی (فاینانس)
طی دوره مورد گزارش تعداد 26 طرح به مبلغ 7203‌میلیون دلار مصوب و به بانک‌‌های عامل معرفی شده و همچنین 17 طرح به مبلغ 4202‌میلیون دلار جهت صدور گواهی مسدودی ارزی به بانک مرکزی معرفی شدند.
د) توسعه اشتغال
فرصت‌‌های شغلی‌ ایجاد شده از محل طرح‌‌های راه‌اندازی شده صنعتی، معدنی و پژوهشی طی دوره مورد بررسی 1/6/84 تا 1/10/87 تعداد 620681 (1) نفر می‌‌‌باشد.
ضمنا از محل اعتبارات بنگاه‌‌های اقتصادی زودبازده تعداد ۲۹۱۹۹۵ فرصت شغلی در دوران بهره‌برداری ‌ایجاد شده که حدود ۴۰‌‌درصد از آن طی دوره عملیاتی شده است.
ه) طرح‌‌های در دست اجرا
تا پایان آذرماه ۱۳۸۷ تعداد کل طرح‌‌های در دست اجرا با پیشرفت فیزیکی بیش از ۲۰‌‌درصد تعداد ۲۱۰۲۵ فقره با پیش‌‌بینی سرمایه‌گذاری حدود ۵۵۸/۷‌هزار‌ میلیارد ریال و ‌‌ایجاد اشتغال حدود ۷۳۷/۲ هزار نفر است.طرح‌‌های دارای پیشرفت فیزیکی۴۰-۲۰‌‌درصد تا پایان آذر ۱۳۸۷ تعداد ۷۶۷۶ فقره با پیش‌‌بینی سرمایه‌‌گذاری بیش از ۲۵۸/۷‌هزار
میلیارد ریال و‌‌ایجاد اشتغال حدود 375/1 هزار نفر است. تعداد طرح‌‌های دارای پیشرفت فیزیکی 60-40‌‌درصد 5938 فقره با پیش‌‌بینی سرمایه‌‌گذاری بیش از 110/5‌هزار میلیارد ریال و اشتغال بیش از 201/3 هزار نفر است. تعداد طرح‌‌های دارای پیشرفت فیزیکی 100-60‌‌درصد 7411 فقره می‌‌‌باشد که پیش‌‌بینی سرمایه‌‌گذاری آنها حدود 189/4‌هزار میلیارد ریال است. با راه‌اندازی ‌این طرح‌‌ها که 35/3‌‌درصد از طرح‌‌های در دست اجرا را تشکیل می‌‌‌دهد بیش از 260/7 هزار نفر فرصت شغلی‌‌ایجاد خواهد شد.
و ) سرمایه‌‌گذاری خارجی
طی سال‌‌های 84 لغایت شش ماهه اول سال 87 تعداد222 طرح با مشارکت سرمایه‌‌گذاران خارجی تصویب و تحت پوشش قانون تشویق و حمایت سرمایه‌‌گذاری خارجی قرار گرفته است. حجم سرمایه‌گذاری‌‌های خارجی طرح‌‌های مصوب مذکور در ‌‌این دوره بالغ‌بر 19/27‌میلیارد دلار می‌‌‌باشند.
ز) عملکرد واگذاری سهام عملکرد اجرایی اصل ۴۴ قانون اساسی
سازمان توسعه و نوسازی معادن‌وصنایع معدنی ‌ایران
از ابتدای شروع به کار دولت نهم تاکنون تعداد ۲۰۳۰۰‌میلیون سهم به ارزش ۱۰۱۰۶۳‌میلیارد ریال به روش بورس و...
مزایده در قالب عرضه به عموم، سهام عدالت و رد دیون واگذار گردیده که ارزش سهام در مقایسه با دوره مشابه قبل حدود 11 برابر شده و علت اصلی‌‌این افزایش مربوط به عرضه سهام شرکت‌‌های مشمول اصل 44 بوده که سهم 87‌‌درصد از ارزش را به خود اختصاص داده است. (بیش از 18234‌میلیون سهم به ارزش 87874/7‌میلیارد ریال)
سازمان گسترش و نوسازی صنایع ‌‌ایران
از ابتدای شروع به کار دولت نهم تا پایان آذر 1387، مجموعا تعداد 2769/45‌میلیون سهم به ارزش 5665/04‌میلیارد ریال واگذار شده که عمدتا مربوط به شرکت‌‌های ماشین‌‌سازی اراک، هپکو، تراکتورسازی ‌‌ایران و‌‌... می‌‌‌باشد.
ح) تولید
با توجه به اولویت صنایع انرژی بر و متکی بر منابع طبیعی در برنامه چهارم توسعه و سند چشم‌انداز طی دوره مورد گزارش (1/6/84 تا 1/10/87) مجموعا بیش از 35‌میلیون تن فلزات اساسی با رشد 21‌‌درصد 129/1‌میلیون تن سیمان با رشد 26/7 و همچنین در زمینه صنایع تکنولوژی بر نظیر انواع خودرو سواری 3628/3 هزار دستگاه با رشد 46‌‌درصد تولید شده است.
ط) اهم اقدامات انجام شده در راستای تقویت بخش معدن و صنعت معدن اصلاح قانون معادن در راستای ابلاغیه اصل ۴۴
تشکیل جلسات کارشناسی با حضور متخصصین و مسوولان دولتی و نمایندگان بخش خصوصی
جمع آوری نظرات و پیشنهادات سازمان صنایع و معادن استان‌‌ها، سازمان نظام مهندسی معدن استان‌‌ها، سازمان‌‌ها و شرکت‌‌های دولتی ذیربط و نمایندگان بخش خصوصی (خانه معدن‌‌ایران) جهت اصلاح پاره‌‌ای از مواد قانون معادن مصوبه ۱۳۷۷
ارتقای وضعیت‌‌ایمنی معادن کشور
شاخص تولید به قوت سال ۸۵ به ازای هر فوتی ۶/۹‌میلیون تن تولید
سال 86 به ازای هر قوتی 10‌میلیون تن تولید
ارتقای شاخص‌‌ایمنی به میزان ۲۵‌‌درصد
نظارت و بازرسی در معادن
تدوین سند مدیریتی و دستور‌العمل‌‌های برنامه بازرسی از فعالیت‌‌های معدنی
اجرای برنامه بازرسی آزمایشی از 140 معدن کشور واقع در 15 استان با استفاده از مهندسین دارنده پروانه اشتغال نظام مهندسی معدن در سال 1386
ی) صنعت سیمان
1 - هدایت و مدیریت جهت‌‌ایجاد ظرفیت 50‌میلیون تنی در صنعت سیمان کشور به نحوی که با راه‌اندازی 10 طرح جدید و بهینه‌‌سازی 8 طرح با سرمایه بیش از دو‌میلیارد دلار تولید از 2/32‌میلیون تن در ابتدای سال 84 به 42/3‌میلیون تن در آخر سال 86 رسید.
۲ - مدیریت تسهیم ۲ تریلیون ریال تسهیلات ریاست جمهوری (بین ۲۴ طرح به منظور‌‌ایجاد ۲۰‌میلیون تن ظرفیت‌‌سازی جدید طی ۲۰ ماه)
3 - پیگیری خروج سیمان از سبد حمایتی (ارائه طرح جدید)
۴ - اقدام در جهت استقرار واحدهای تولید بتن در شعاع ۱۲۰ کیلومتری تهران
5 - رفع مشکلات سیمان بوهروک یزد پس از 16 سال
ک) صادرات
در دوره مورد گزارش 1/6/84 تا 1/10/87 ارزش صادرات غیر نفتی بیش از 50/8‌میلیارد دلار می‌‌‌باشد که مبلغ 40/8‌میلیارد دلار آن مربوط به کالاهای صنعتی و معدنی کشور بوده که 80/3‌‌درصد از کل صادرات غیر نفتی را شامل شود.
ل) ارائه تسهیلات به بخش خصوصی
از ابتدای شروع به کار دولت نهم تاکنون حدود 344‌میلیارد ریال در قالب تسهیلات به بخش خصوصی ارائه گردیده که‌‌این رقم در مدت مشابه قبل 70‌میلیارد ریال بوده است.
ایجاد و توسعه شهرک‌‌ها و نواحی صنعتی و توسعه
واحدهای صنعتی مستقر در آنها:
توسعه شهرک‌‌ها و نواحی صنعتی
تعداد 132 شهرک و ناحیه صنعتی جدید (76 شهرک و 56 ناحیه صنعتی) به تصویب رسیده و 201 ناحیه صنعتی روستایی از وزارت جهاد کشاورزی تحویل گرفته شده که مجموع کل شهرک‌‌ها و نواحی صنعتی تا پایان آذر 1387 به رقم 788 رسیده است. از ‌‌این تعداد 384 شهرک صنعتی و 195 ناحیه صنعتی به بهره‌برداری رسیده و در حال واگذاری زمین می‌‌‌باشند.
قراردادهای منعقده جهت واگذاری زمین
در 40 ماهه گذشته تعداد 17297 فقره قرارداد واگذاری زمین با متراژ 6694 هکتار با متقاضیان منعقد شده که نسبت به مدت مشابه قبل به ترتیب 33‌‌درصد و 8‌‌درصد رشد داشته‌اند.
م) تحقیق و توسعه
زمینه فعالیت‌‌های تحقیق و توسعه (DR) و خدمات مهندسی طی دوره مورد گزارش مجموعا تعداد 3653 فقره مجوز صادر گردیده است. همچنین طی دوره مورد بررسی تعداد 586 قرارداد طرح تحقیقاتی جمعا با اعتباری حدود 649‌میلیارد ریال منعقد شده است.
ن)استاندارد و کیفیت
طی دوره مورد بررسی تعداد 4602 فقره استاندارد ملی تدوین و تجدید نظر شده و تعداد 7027فقره پروانه‌‌های کاربرد علامت استاندارد جدید صادر گردیده است. تعداد صدور مجوزهای وارداتی 207797 فقره، صدور گواهینامه صادراتی 100661 فقره که در مقایسه با دوره مشابه قبل به ترتیب رشد 57‌‌درصد، 102‌‌درصد و 29‌‌درصد و 27‌‌درصد را نشان می‌‌‌دهد.
س)بانک صنعت و معدن
اعطای تسهیلات به بنگاه‌‌های کوچک اقتصادی زودبازده و کارآفرین بانک صنعت و معدن در راستای اعطای تسهیلات به بنگاه‌‌های اقتصادی کوچک زودبازده و کارآفرین تا پایان آذر 87 به تعداد 1678 طرح به مبلغ 3872‌میلیارد ریال تسهیلات اعطا نموده است. با به بهره‌برداری رسیدن‌‌این طرح‌‌ها برای 28299 نفر اشتغال مستقیم‌‌ایجاد خواهد شد.
مصوبات، قراردادها و پرداختی‌‌ها به طرح‌‌های کوچک، متوسط و بزرگ
از شهریور ماه 1384 تا پایان آذر ماه 1387 تعداد 10093 طرح به مبلغ 77253‌میلیارد ریال در بانک صنعت و معدن مصوب گردیده است.
همچنین طی‌‌این مدت ۷۸۵۵ قرارداد به مبلغ ۴۴۱۹۰‌میلیارد ریال جهت اعطای تسهیلات منعقد شده است.
ع)طرح‌‌های به بهره‌برداری رسیده در دولت نهم
در طول عملکرد ۴۰ ماهه دولت نهم تعداد ۱۹۴۰ طرح با تسهیلات بانک صنعت و معدن به بهره‌برداری رسیده‌‌اند. به‌‌این طرح‌‌ها بالغ بر ۸۵۳۱‌میلیارد ریال تسهیلات پرداخت شده که برای ۳۴۷۶۳ نفر اشتغال مستقیم‌‌ایجاد نموده است.
ف) صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک
طی دوره مورد گزارش (از شهریور ۸۴ تا پایان آذر ماه ۱۳۸۷) در خصوص حمایت از سرمایه‌‌گذاری ریسک‌پذیر خدمات کارشناسی، صدور ضمانت نامه و حمایت مالی و اعتباری از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک در بخش خصوصی و تعاونی به صورت تسهیلات با نرخ ترجیحی یا اعطای کمک‌‌های بلاعوض به افراد حقیقی یا حقوقی بوده است.
طی‌‌این دوره عملکرد ضمانت نامه‌‌های صندوق جهت 174 طرح به مبلغ 90/396میلیارد ریال می‌‌‌باشد.
ص) طرح سرمایه‌‌گذاری بر پایه آمایش صنعت و معدن کشور
در راستای اهداف سند چشم‌انداز 20 ساله کشور مبنی بر دستیابی به رشد اقتصادی پرشتاب بر پایه عدالت اجتماعی و نیل به سایر اهداف کیفی از قبیل دستیابی به تعامل و توازن منطقه‌‌ای در سرمایه‌‌گذاری‌‌های جدید، تقویت سهم صنایع با فناوری پیشرفته و دارای ارزش افزوده بالا، بهبود نرخ بهره‌وری در بخش، کاهش نرخ بیکاری و تورم در کشور. ‌‌این وزارت طرح آمایش صنعت را براساس تاکید و تایید ریاست محترم جمهوری و هیات محترم وزیران بر پایه محورهای زیر در دستور کار خود قرار داده است.
الف) برنامه‌ریزی جهت اجرای طرح‌‌های بزرگ صنعتی و معدنی جدید بر پایه آمایش و توجه به اولویت‌‌های صنعتی کشور و مزیت‌‌های نسبی و منطقه‌‌ای
ب) تلاش در جهت انجام طرح‌‌های نیمه تمام دارای اولویت و حداقل پیشرفت فیزیکی 40‌‌درصد
ج) کمک به تامین سرمایه در گردش واحدهای فعال
د) بازسازی و نوسازی واحدهای موجود‌‌.
لذا در راستای دستیابی به اهداف فوق ستاد راهبردی در‌‌این وزارت تشکیل یا بررسی و مطالعه طرح‌‌های پیش امکان سنجی موجود در ستاد و سازمان‌‌های تابعه و بهره گیری از نظرات تخصصی کارشناسان و سازمان صنایع و معادن استان‌‌ها، طرح‌‌های سرمایه‌‌گذاری برای اجرا در یک دوره ۳ ساله ۱۳۹۰ - ۱۳۸۷ برای هر یک از استان‌‌ها براساس ضرایب و شاخص‌‌های تعادل و توازن منطقه‌‌ای با هدف کاهش فاصله سرانه سرمایه‌‌گذاری بین استان‌‌های توسعه‌یافته صنعتی کشور و توسعه نیافته در افق برنامه استخراج گردیده که در فرآیند اجرایی آن کار گروه استانی با هدایت استانداران محترم و عضویت دستگاه‌‌های اجرایی مرتبط با ماموریت‌‌های ‌‌این طرح در استان به منظور بررسی و تایید شرایط و اهلیت متقاضیان سرمایه‌‌گذاری و نظارت عالیه بر اجرای ‌‌این طرح از مرحله ‌‌ایجاد تا بهره‌برداری تدبیر شده‌است. براساس طرح فوق مقرر است حداقل ۸۰۰ طرح صنعتی و معدنی با سرمایه‌‌گذاری ۳۰۰‌تریلیون ریال و جهت تکمیل طرح‌‌های نیمه تمام، کمک به بازسازی و نوسازی کارخانجات و سرمایه در گردش تا ۱۰۰‌تریلیون ریال سرمایه‌‌گذاری در نظر گرفته شود. انتظار دارد، با اجرایی شدن‌‌این طرح طی دوره ۷ ساله از سال ۱۳۸۷ تا سال ۱۳۹۳ انتهای برنامه پنجم شکاف سهم سرمایه‌‌گذاری صنعتی سرانه بین بالاترین رتبه در استان‌‌های توسعه یافته صنعتی با کمترین رتبه در استان‌‌های توسعه نیافته از عدد ۱۸ به نسبت مجموع سرمایه‌‌گذاری تا سال ۱۳۸۵ به عدد ۸/۷ به نسبت جمع سرمایه‌گذاری‌‌های جدید طی دوره در سال ۱۳۹۳ کاهش یابد.
تشریح اقدامات وزارت صنایع و معادن برای گرامیداشت روز صنعت و معدن
معاون توسعه منابع انسانی و پشتیبانی وزارت صنایع و معادن‌‌، برنامه‌‌‌های ستاد بزرگداشت روز صنعت و معدن را تشریح کرد.
حسن شیخ‌نیا در سومین جلسه ستاد گرامیداشت روز صنعت‌ومعدن که با حضور مسوولان کارگروه‌‌ها و نمایندگان تشکل‌‌‌های صنعتی و معدنی برگزار شد، برهرچه باشکوهتر اجرا شدن این مراسم تاکید کرد.وی با ارائه گزارشی از نحوه فعالیت کارگروه‌‌های اجرایی ستاد این روز به تشریح اقدامات پرداخت و گفت: انتخاب پیشکسوتان و واحدهای نمونه صنعتی و معدنی از مهمترین برنامه‌‌هایی است که در حال پیگیری است.
رییس ستاد گرامیداشت روز صنعت و معدن در این باره اظهار داشت: از۵۵۰ واحد نمونه صنعتی، ۲۶ واحد و از ۳۰۰ واحد نمونه معدنی و صنایع معدنی،۲۰ واحد به عنوان واحدهای برتر انتخاب شده‌‌اند.
وی همچنین به انتخاب پیشکسوتان صنعتی و معدنی اشاره کرد و افزود: از میان 55 پیشکسوت صنعتی 4 نفر به عنوان نفرات برتر و از میان 150 پیشکسوت معدنی 3 نفر به عنوان پیشکسوت انتخاب شدند.معاون توسعه منابع انسانی و پشتیبانی وزارت صنایع و معادن در ادامه تصریح کرد: برگزاری 5 همایش علمی ‌‌پژوهشی توسط تشکل‌‌‌های صنعتی و معدنی و مراکز تحقیق و توسعه از دیگر فعالیت‌ها محسوب می‌‌‌شود.وی برگزاری مسابقات ورزشی در رشته‌‌‌های مختلف برای آقایان و خانم‌‌ها را نیز از برنامه‌‌‌های جانبی ذکر کرد که به مناسبت بزرگداشت روز صنعت و معدن برگزار خواهد شد.گفتنی است، مراسم گرامیداشت روز صنعت ومعدن هرسال در تاریخ 10 تیر ماه با حضور مقامات ارشد‌‌، مسوولان و صاحبنظران بخش صنعت و معدن کشور برگزار می‌‌‌شود.