لوله‌سازی سدید به علت عدم دریافت مطالبات با بحران نقدینگی مواجه است

مهندس‌هادی ترشیزی مدیر تولید و عضو هیات مدیره شرکت لوله و تجهیزات سدید است. او آینده پیش روی این کارخانه را روشن توصیف می‌کند و معتقد است با وجود شرایط تحریم کشور ، میزان سفارشات این کارخانه درحال حاضر خوب است. او درباره‌ پروژه‌های انجام شده و پروژه‌های پیش روی شرکت لوله و تجهیزات سدید اظهارداشت: بعد از تغییر مالکیت گروه صنعتی سدید، با کمبود پروژه مواجه بودیم، اما با فعالیت‌هایی که در قسمت بازرگانی صورت گرفت، در حال حاضر وضعیت ما از نظر سفارش‌هایی که در دست اقدام داریم بد نیست و سفارش‌های مورد نیاز را گرفته‌ایم و حتی برای سال آینده هم سفارش داریم.

وی در تشریح این پروژه‌ها گفت: یک پروژه ما با شرکت نیرو -گستر و مربوط به پروژه غدیر است که از محزن سد دز، آب را برای شهرهای استان خوزستان انتقال می دهد. که تولید آن از سال ۹۰ شروع شده و ادامه دارد. سفارشی در سایز ۴۸ اینچ از نیرو گستر در ارتباط با صادرات گاز به کشور عراق جذب کرده ایم. برای خط لوله صلح نیزسفارش لوله ۵۶ اینچی داریم که در حال اجرای این پروژه هستیم.

ترشیزی به مشکلات شرکت لوله و تجهیزات سدید اشاره کرد و گفت: علی‌رغم رکودی که در سال قبل داشتیم، با توجه به قراردادهای تولیدی فوق، برای یک سال آینده قرار داد بسته‌ایم. اما مشکلی که سدید با آن مواجه است، بحران نقدینگی است. برای مثال، پروژه‌ای داریم که چهار سال است آن را انجام داده‌ایم، اما نتوانسته‌ایم مطالبات‌مان را دریافت کنیم. در سدید حدوداً ۱۶۰ میلیون یورو مطالبات داریم که قابل نقد شدن است، اما به همکاری مسئولان نیازدارد.

او تصریح کرد: برای تولید، شرکت ما مبلغی را به عنوان تسهیلات دریافت می‌کند که به خرید مواداولیه اصلی و کمکی و تجهیزات اختصاص می‌یابد. به این تسهیلات دریافت شده سودی تعلق می‌گیرد و اگر نتوانیم اقساط را بدهیم، جریمه تاخیر نیز به اصل وبهره تسهیلات افزوده می شود. بنابراین کارخانه تسهیلاتی می‌گیرد، محصولی تولید می‌کند که یا نمی‌تواند تحویل بدهد و یا تحویل داده و نمی‌تواند پولش را بگیرد. در این حالت کارخانه با بحران نقدینگی برای ادامه‌ فعالیت‌ مواجه می‌شود. برای مثال، برای احداث کارخانه لوله و تجهیزات ماهشهر فشار زیادی به سدید وارد شد. در سال‌های ۸۰ تا ۸۴ حدود یکصد میلیارد تومان از بهترین مارک دنیا تجهیزات خریداری و برای احداث کارخانه هزینه شد به امید آن که با تولید، سودآوری داشته باشد. اما محصولات سه سال این کارخانه در انبار مانده است.

ترشیزی افزود:هم اکنون در شرکت لوله و تجهیزات سدید، جذب قرارداد داریم اما قیمت‌های مواد اولیه لحظه‌ای تغییر می‌کند و اگر نقدینگی تامین نشود، شرکت‌هایی مثل ما که قراردادهای بزرگ دارند، با مشکلات بزرگی مواجه می شوند و در نهایت به تعطیلی شرکت‌ها می انجامد.

او در خصوص این که شرکت لوله و تجهیزات سدید با ظرفیت خالی مواجه است یا نه، گفت: این موضوع برای ما کم‌تر مطرح است، چون قابلیت تولید لوله گاز، آب و نفت را داریم. حجم پروژه‌ها که روی لوله‌های آب انجام می‌شود اگرچه متناسب با نیاز کشور نیست، اما خوب است و به هر حال بخشی از ظرفیت ما را تشکیل می‌دهد. اما در بحث گاز، کارخانه‌هایی که لوله گاز تولید می‌کنند مانند کارخانه ماهشهر، با بحران جدی مواجه اند. ما در سال‌های ۸۹، ۹۰ و شش‌ماهه اول امسال، با ۱۵ درصد ظرفیت خود کار کردیم، اما امیدواریم در شش ماهه دوم سال جاری با حداکثر ظرفیت‌مان تولید کنیم و ۷۰ هزارتن تولید داشته باشیم. این کار مستلزم آن است که چرخ نقدینگی ما بچرخد. چون برای تولید باید امکانات لازم فراهم شود و نقدینگی باید از پس کار بر بیاید تا فعل تولید به تحقق بپیوندد.

مدیر تولید شرکت لوله و تجهیزات سدید در ادامه درباره‌ توان این کارخانه برای اجرای پروژه‌های ملی گفت: با توجه به نیاز کشور به لوله‌های قطور برای آب‌رسانی و گاز رسانی، از سال ۷۲ که اولین خط تولید اسپیرال را راه‌اندازی کردیم، تا سال ۸۸ کار ما نوسان داشت، اما روبه رشد بود. متاسفانه با کاهش قابل توجه سفارشات در سال‌های بعد مواجه شدیم و افت تولید داشتیم. در ایران از نظر لوله‌های گاز رسانی برای انتقال گاز در داخل و صادرات ، نیاز فراوانی وجود دارد. کشور ما دومین ذخایر گاز دنیا را دارد، اما سهم آن در صادرات گاز جهان ناچیز است و بعد از استخراج گاز، مهم‌ترین بحث لوله‌های انتقال است که اقتصادی‌ترین روش برای انتقال گاز محسوب می‌شود و شرکت ما در بعد گاز رسانی برای این کار ایجاد شده است. در بحث آب هم ما ساخت انتقال آب از منابع طبیعی به شهرها را برعهده داریم که از پروژه‌های استراتژیک کشور محسوب می‌شود.

ترشیزی ضمن اظهار امیدواری نسبت به عملی شدن پروژ‌ه‌های کشور گفت: در ایران همه‌ عواملی که می‌تواند منجر به کارهای بزرگ شود وجود دارد، اما عدم هماهنگی بین اجزا و نداشتن سیاست گذاری برای آینده ، در دراز مدت برای همه مشکل‌زا خواهد بود . شاید نیاز کشور بیش از پروژه‌های مصوب باشد، اما اگر همین پروژه‌های تصویب شده اجرا شود، مسلم بدانید وضعیت ‌خیلی از تولید کنندگان از شرایط بحرانی کنونی‌ بهتر می‌شود.