نگاهی به برنامهها و دیدگاههای انتخاباتی اوباما و مککین
شـمـارش مـعـکوس آغـــاز شـد
تا زمان برپایی انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده آمریکا حدود یک ماه باقی مانده است. معرفی معاونان دو نامزد تصدی بالاترین مقام اجرایی کشور و همچنین دست و پنجه نرم کردن بزرگترین اقتصاد جهان با بحران مالی، رقابت انتخاباتی را به اوج خود رسانده و در این میان، رسانههای جهان لحظهای از رصد اوضاع و احوال مبارزات انتخاباتی سناتور اوباما و مککین غافل نمیمانند. در نوشتار پیش رو سعی شده تا گزیدهای از دیدگاهها و شعارهای نمایندگان جمهوریخواه و دموکرات در انتخابات ماه نوامبر پیرامون سه مقوله مهم و حیاتی بهداشت و درمان، اقتصاد و محیطزیست بیان شود.
همچنین دیدگاه معاونان مککین و اوباما که به طور ویژه در مناظره تلویزیونی اخیر نمود داشت، مورد اشاره قرار خواهد گرفت.
برنامههای اوباما و مککین در زمینه بهداشت و درمان
باراک اوباما در زمینه اقتصاد چه قولهایی میدهد؟ جان مککین در این زمینه چه برنامههایی دارد؟ در ایالات متحده آمریکا بیش از ۴۵میلیون نفر از بیمه درمانی محرومند. نظر دو نامزد ریاستجمهوری در مورد بیمه همگانی چیست؟
سیاست اقتصادی
جان مککین
نامزد حزب جمهوریخواهان خیلی وقت پیش در تبلیغات انتخاباتی اقرار کرد که در زمینه اقتصاد اطلاعات چندانی ندارد. این اقرار اکنون برای او مشکلساز شده زیرا بحران اقتصادی و پیامدهای آن که گریبان صاحبان مسکن را گرفته، به یک موضوع انتخاباتی مهم تبدیل شده است. مککین قصد دارد در کل، سیاست اقتصادی جورج دبلیو بوش را ادامه دهد. این بدان معناست که مالیاتهای قشر مرفه بیش از پیش کاهش مییابند. مککین معتقد است که دولت در بحران مسکن تنها زمانی حق دخالت دارد که این بحران به اوج خود رسیده باشد.
در صورتی که مککین به کاخ سفید راه یابد، مالیات شرکتها و تجارتخانهها را کاهش میدهد و به ۲۵درصد میرساند. او علاوه برآن خواستار این است که برای بالابردن مالیاتها یک اکثریت ۶۰درصدی در کنگره لازم باشد. نامزد جمهوریخواهان قصد دارد، جلوی مخارج اضافی و بیهوده دولت را بگیرد و موانع تجاری را که مانعی برای بازرگانان هستند کاهش دهد.
باراک اوباما
نامزد دموکراتها وعده داده است که در صورت پیروزی در انتخابات، کاهش مالیات برای کسانی که درآمد بسیار بالایی دارند، افزایش دهد. این مالیاتها را دولت بوش پایین آورده است . میزان مالیات افرادی که درآمد متوسط دارند یا کمدرآمد هستند، تغییر نخواهد کرد.
اوباما قصد دارد، مانند دیگر نامزدهای خوب حزب دموکرات، برای بهبود وضع تنگدستان و از بینبردن فقر حداکثر تلاش خود را بکند. او میخواهد بیمه بیکاری را بهبود بخشد و حقوق بیکاری را افزایش دهد. به نظر او، مردم فقیر باید بیش از پیش از مواد خوراکی یارانهای بهرهمند شوند. سندیکاهای کارگری میتوانند در رابطه با بالابردن حداقل دستمزد، روی اوباما حساب کنند. اوبامای دموکرات قصد دارد که سازمانهای کارگری را تقویت کند. بسیاری از آمریکاییها از بحران مسکن رنج میبرند و ناچارند، برای بازپرداخت وام مسکن، در مخارج روزانه خود صرفهجویی کنند. نامزد دموکراتها به افراد کمدرآمدی که بدهی مسکن دارند، وعده یک وام جدید داده است.
صنعت خودروسازی ضربه خورده و نیازمند کمک است. اوباما قول کمک داده است. او مایل است که تولید خودروهای کممصرف آمریکایی را بالا ببرد.
نظام بهداشت و درمان
باراک اوباما
سناتور اوباما وعده داده است که در صورت پیروزی، برای نخستین بار در تاریخ آمریکا، بیمه درمانی عمومی ایجاد کند.
او قول داده است که در بیمه دولتی، همگان میتوانند تحت پوشش بیمه درمانی قرار گیرند.
برای کودکان، بیمه درمانی اجباری خواهد شد. یارانههای دولتی باید در حدی باشند که همه افراد کمدرآمد و تنگدست بتوانند بیمه شوند. خدمات بیمه دولتی در سطح خدمات بیمههای خصوصی خواهد بود. اصلاح نظام بهداشت و درمان، آن طور که مد نظر اوباماست، ۵۰ تا ۶۰میلیارد دلار هزینه برمیدارد که قرار است بخش زیادی از آن به طور غیرمستقیم از کیسه ثروتمندان تامین شود، زیرا امتیازهای مالیاتی آنان حذف خواهد شد. از جمله کسانی که از برنامههای اوباما بهره میبرند، سرخپوستانی هستند که در reservation در بدترین شرایط ، بدون خدمات بهداشتی و درمانی زندگی میکنند.
اوباما امیدوار است که سرخپوستها در انتخابات از او پشتیبانی کنند.
جان مککین
در ایالات متحده آمریکا بیش از ۴۵میلیون نفر از بیمه درمانی محرومند. در این کشور بیمه درمانی دولتی عمومی وجود ندارد. شرکتهای بیمه خصوصی تنها افرادی را میپذیرند که امکان بیمارشدن آنها کم است. تنگدستان، سالمندان و افراد کمدرآمد برای بیمهشدن شانس بسیار کمی دارند. جان مککین مایل است که نظام فعلی، مبنی بر بیمه خصوصی، پابرجا بماند.
مککین ضرورتی برای ایجاد بیمه درمانی دولتی نمیبیند. او مخالف این است که همه افراد بتوانند توسط دولت بیمه شوند.
او میخواهد کمکهای دولتی را برای افرادی که فاقد بیمه درمانی هستند افزایش دهد و مایل است که بیش از همه، کودکان از این کمکها بهرهمند شوند. نامزد حزب جمهوریخواهان معتقد است که دولت باید با کنترل شدید شرکتهای بیمه خصوصی مانع از آن شود که این شرکتها از بستن قرارداد با بخش بزرگی از جامعه خودداری کنند. علاوه برآن او قصد دارد که در صورت پیروزی در انتخابات، از طریق کنترل شرکتهای بیمه، مخارج بیمه درمانی و دارو را برای کسانی که بیمه هستند، کاهش دهد.
محیط زیست
جان مککین
معتقد است که جورج دبلیو بوش در زمینه تغییرات اقلیمی درست عمل نکرده و قصد دارد، در این زمینه سیاست دیگری در پیش گیرد. بدین ترتیب فرقی نمیکند که مککین یا رقیب دموکرات او، اوباما در انتخابات پیروز شوند. هر دوی آنان وعده دادهاند که در سیاست محیطزیستی ایالات متحده چرخشی بهوجود بیاورند.
جان مککین قول داده است که اگر رییسجمهور شود، ایالات متحده را به پذیرش پیمانهای بینالمللی محیطزیستی، مانند «پروتکل کیوتو» متعهد کند. او مایل است، از انرژیهایی که برای محیط زیست بیضرر هستند (مانند انرژی خورشیدی و بادی و آبی) بیش از پیش استفاده کند. فرماندار جمهوریخواه کالیفرنیا، آرنولد شوارتسناگر، نشان داد که چگونه میتوان با سیاست درست در زمینه محیط زیست، موفقیت کسب کرد. مککین وعده داده است که تولید گازهای گلخانهای دی اکسید کربن را بطور چشمگیری کاهش دهد. او گفته است که تا سال ۲۰۵۰ باید میزان گاز دی اکسید کربن نسبت به سال ۱۹۹۰، حدود۶۰درصد کاهش یابد.
باراک اوباما
رقیب دموکرات مککین قول کاهش ۸۰درصدی را داده است. اوباما هم تمایل دارد، مانند مککین، ایالات متحده را در پیمانهای بینالمللی مانند «پروتکل کیوتو» متعهد کند. اوباما برعکس رقیبش مککین از همین حالا به فکر حفاظت از محیط زیست است و دوچرخهسواری میکند.افزایش قیمت نفت خام برای ایالات متحده مشکلی جدی شده است. در ماه آوریل سال جاری باراک اوباما در یک کنفرانس مطبوعاتی در یک پمپ بنزین در ایندیاناپولیس تاکید کرد که استقلال ایالات متحده در زمینه تامین انرژی بسیار اهمیت دارد. نامزد حزب دموکرات وعده داد که از اقداماتی که برای صرفهجویی انرژی انجام میشوند، پشتیبانی کند و مصرف نفت در ایالات متحده را تا سال ۲۰۵۰ به میزان ۳۵درصد کاهش دهد.
مدتها است که باراک اوباما از انرژیهای آلترناتیو حمایت میکند. او گفته است که در صورت پیروزی در انتخابات، ۱۵۰میلیارد دلار برای انرژیهای آلترناتیو مانند سوخت گیاهی و خودروهای دوگانهسوز (Hybridantrieb) هزینه
خواهد کرد.
مناظره معاونان
خانم پیلین که فرماندار آلاسکا و ۴۴ ساله است، در میان سیاستمداران آمریکایی چهرهای ناشناخته است. کم تجربگی او در برابر رقیباش جو بایدن ، که سی و پنج سال در مجلس سنای آمریکا خدمت کرده، باعث نگرانی جمهوریخواهان شده بود. مناظره شب گذشته به این نگرانیها پایان داد.
برای رای دهندگان آمریکایی، شخصیت نامزدهای انتخاباتی همانقدر اهمیت دارد که ایدئولوژی، مواضع سیاسی، و برنامه عمل آنها.
از لحظهای که جان مککین تصمیم گرفت ساراپیلین را نامزد معاونت خود در انتخابات ریاستجمهوری بکند همه توجهها و نگرانیها متوجه خانم پیلین شد. از همین رو مناظره پنجشنبه شب به مراتب هیجان و کنجکاوی بیشتری از مناظره اوباما و مککین
برانگیخته بود.
موضوعات مورد بحث در مناظره تلویزیونی
مثل همیشه سیاستهای اقتصادی، انرژی، بیمههای بهداشتی، طرحهای مالیاتی، و دشواریهای معیشتی خانوادههای طبقات متوسط و زحمتکشان در صدر مسائل بود و به دنبال آنها موضوعات عراق، افغانستان، پاکستان، ایران، و اسرائیل مطرح شد.
سارا پیلین صریح و ساده صحبت میکرد، اما به نظر میرسید در پاسخ به اکثر پرسشها تنها جوابهایی که از قبل به دقت آماده و تمرین شده بود را بی کم و کاست عرضه میکند.
جو بایدن از حاضرجوابی کمتری برخوردار بود و چندین بار نیز تپق زد، اما در مجموع اعتماد به نفس و پختگی بیشتری نشان داد و برای ملموس کردن نکات خود به تجربههای تاریخی واقعیتری رجوع کرد که نشاندهنده سابقه سیاسی او بود.
سارا پیلین سیاست باراک اوباما را برای افزایش مالیات بر درآمدهای بالای ۲۵۰ هزار دلار مورد انتقاد قرار داد و آن را برای سلامت شرکتهای تجاری کوچک و متوسط و در نتیجه بازار کار خطرناک دانست.
از سوی دیگر، جو بایدن سیاست کاهش مالیات شرکتهای بزرگ را مضر به حال خانوارهای طبقات متوسط و به معنی کسری بیشتر بودجه و تداوم خطرناک سیاستهای اقتصادی جورج بوش دانست.
سناتور بایدن گفت، بحران مالی کنونی نتیجه حذف سیاستهای نظارت و قاعده گذاری بر رفتار بازار آزاد و دلالان بورس است که در دوران خدمت کابینه بوش دست شان برای بورس بازی و قمار غیرمسوولانه با سپردههای دیگران کاملا باز گذاشته شده بود.
جو بایدن در انتقاد از سیاستهای جنگی نامزدان جمهوریخواه گفت آنها طرحی برای پایان دادن به اشغال نظامی عراق ندارند. سارا پیلین در مقابل مدعی شد که طرح اوباما برای خروج زودهنگام نیروهای ایالات متحده از عراق به معنی تسلیم به دشمن است و سیاست درست آن است که تا پیروزی کامل در عراق و افغانستان باید با دشمنان جنگید.
ارسال نظر