«فست فود»؛ خوشمزه اما...
مریم علیزاده- غذای آماده یا همان «Fast Food» که امروزه سهم قابل توجهی در سبد غذایی هفتگی و حتی روزانه خانوادهها دارد، بهترین، راحتترین و خوشمزهترین غذا در کل جهان شناخته شده است.
«Fast Food» اصطلاحا به انواع ساندویچ، همبرگر، انواع برگرها، هاتداگ، فیله استیک گوشت یا مرغ، ماهی و میگوی سوخاری، ناگت مرغ، انواع پیتزا و انواع مخلفاتی که در ساندویچ فروشیها در زمانی بسیار اندک، آماده و روی میز خوردن گذاشته میشود، اطلاق میشود.
غذاهای آماده را همه دوست دارند به خصوص خانمها و مادران آشپز که شغل حرفهایشان در منزل اقتضا میکند، میانه خوبی با ساندویچ نداشته باشند نیز از جمله طرفداران غذاهای آماده هستند. یکی از خصوصیات برجسته غذاهای آماده، طبخ سریع آنها است که البته ادویه و روغن زیاد نیز بر خوشمزگی آن میافزاید. این در حالی است که همین روغن و ادویه زیاد نه تنها هیچ منفعتی برای بدن انسان ندارد بلکه سلامتی را تهدید هم میکند.
غذاهای آماده سالها است در کشور ما عرضه میشود اما مصرف این نوع از غذاها در مقابل غذاهای گرم و سنتی خانه، طی چند سال اخیر به شدت افزایش پیدا کرده است که این ناشی از پیامدهای رشد جمعیت شهرنشین و مشغله زیاد خانوادهها است.
در این گزارش سعی شده اثرات مخرب مصرف زیاد غذاهای آماده بر سلامتی انسان شرح داده شود:غذاهای آماده عامل مهمی در افزایش بیماریهای قلبی عروقی در جهان است. چنانچه حدود یک سوم از علل مرگ و میر در جهان ناشی از بیماریهای قلبی عروقی است.
رییس اداره بهبود تغذیه جامعه معاونت سلامت وزارت بهداشت معتقد است مواد غذایی آماده به علت داشتن اسید چرب اشباع و نمک بالا، سبب ابتلای فرد به فشار خون بالا و بیماریهای قلبی میشود. همچنین کاهش مصرف غذاهای سرخ کرده، استفاده از روغنهای مخصوص سرخ کردنی به جای سایر انواع روغنها در تهیه همبرگرها، سوسیس و همچنین کاهش مصرف غذاها و خوراکیهای آماده میتواند در کاهش ابتلا به فشار خون بالا موثر باشد.
از سوی دیگر غذاهای آماده به دلیل آن که حاوی مواد نگهدارنده هستند خطر ابتلا به آلزایمر را نیز در افراد افزایش میدهند.
متخصصان علوم تغذیه میگویند تحقیقات نشان داده غذاهای آماده به دلیل محتویات موجود در آنها مردم را به زیادهروی در خوردن تشویق میکند و همین مساله خطر چاقی مفرط را افزایش میدهد.
همچنین اغلب غذاهای آماده سرشار از کالری هستند، به طوری که یک وعده غذای آماده در مقایسه با سایر غذاها حاوی مقدار زیادی انرژی است.در تولید غذاهای آماده اغلب از نیترات و نیتریت استفاده میشود که این دو ماده نقش جلوگیری از مسمومیت غذایی را بر عهده دارند؛ اما همین مواد در بدن تولید مواد سرطانزا میکنند.
این دو ماده در هاتداگ، سوسیس و کالباس استفاده میشود؛ از این رو برای جلوگیری از فعالیت مخرب این مواد در بدن بهتر است از مواد غذایی حاوی ویتامین C همچون فلفل سبز، گوجه فرنگی، کلم بروکلی و مرکبات استفاده شود.
«فست فودها» در بروز بیماریهایی همچون دیابت که زمینهساز عوارضی چون چربی خون، فشار خون، عفونت و نارسایی کلیه است نیز نقش بسزایی دارد.
پزشکان معتقدند گرایش مردم به غذاهای آماده و دوری از غذاهای سنتی که در خانه تهیه میشوند باعث اضافه وزن و در نتیجه بروز بیماریهای قلبی و عروقی میشود.
با توجه به آنچه گفته میشود لازم است مردم به خصوص جوانان بر روی الگوی مصرف غذا تجدید نظر کنند و سهم فستفودها را از برنامه غذاییشان کاهش دهند.نمی گوییم غذای آماده نخورید؛ اما زیادهروی در خوردن این نوع از غذاها حتما در درازمدت به بدن شما آسیب جدی وارد خواهد کرد.
ارسال نظر