طعم حضور برند ایرانی پسته در بازار جهانی
اگر سالها با آسودگی خاطر، بازار جهانی پسته را در اختیار داشتهایم و همین شرایط، موجب خوشبینی مفرط ما در خصوص سرنوشت ارزآورترین محصول کشاورزی ایران شده است اما...
داریوش عباسی*
اگر سالها با آسودگی خاطر، بازار جهانی پسته را در اختیار داشتهایم و همین شرایط، موجب خوشبینی مفرط ما در خصوص سرنوشت ارزآورترین محصول کشاورزی ایران شده است اما... با فرض استمرار این شرایط و همینطور با وجود مطرح بودن مسایلی چون عوارض و تعرفههای گمرکی، باید پذیرفت زمانی که محصول ایرانی با بستهبندی و نام ایران، رهسپار مقاصد صادراتی در گوشه و کنار جهان شود و در سبد مصرف خریداران جزء قرار گیرد و مشخصا به نام پسته ایران و به اعتبار شایستگی های کلیدی و مزیتهای تجاری خاص خود به درون خانوادههای اقصی نقاط جهان راه یابد، یقینا دلچسبتر از وضعیت امروز است که با وجود حضور دیرپای پسته ایرانی در بازارهای جهان ، به هر دلیل محموله های صادراتی ایران همچون بسیاری از محصولات دیگر، با گذر از مرزهای کشور، نام و نشان ایران را با خود ندارند و هر کشوری این امکان را دارد که با خرید محصول فله ایرانی آن را با فرآوری و بستهبندی مناسب و ایجاد جاذبه برای مصرف کننده ، به نام خود وارد بازار یا به مقاصد بعدی صادر کند.
در همین حال مسئولان و متولیان از یکسو از حمایت مطلوب از برندینگ در ایران سخن گفته و از سوی دیگر با اذعان به این مهم که برند سازی از مولفههای حضور پایدار در عرصه تجارت جهانی و بینالمللی است، معترفند که برند اثر گذار در تجارت جهانی نداریم و با وجود اینکه ایران از کالاهای صادراتی تاثیر گذاری در بازار جهانی نظیر پسته، زعفران و فرش برخوردار است اما از برندهای مطرح و مورد اعتماد بازار و مصرف کننده جهانی محروم است.
در همین زمینه به نظر میآید معرفی برند به دلایلی همچون تعرفهها و عوارض مترتب بر آن در مورد اقلامی از صادرات ایران به جذابیت دست نیافته است، چنانکه با وجود آگاهی از این مساله که اسپانیا با خرید فلهای زعفران ایرانی آن را به نام خود به سایر کشورها صادر میکند، باز هم با ورود دولت و وضع عوارض برای جلوگیری از صادرات فلهی زعفران، تولیدکنندگان زعفران زیر بار قانون نرفتند و همراهی نکردند.
به هر روی باید جایی و زمانی برای محصولاتی خاص مانند زعفران، فرش، خاویار، خرما و پسته ایرانی چارهای اندیشیده شود تا برندهای قوی در کنار برنامهریزی و مدیریت راهبردی،حضور موثر ایران در بازار جهانی را تضمین کنند.
بدون تردید، تعدد صنایع دارای مزیت رقابتی در ایران، تسریع در تدوین و اجرای استراتژیهای برندسازی را میطلبد و مدیریت ویژه نامه های روزنامه دنیای اقتصاد به عنوان رسانه موثر اقتصادی کشور در این زمینه همراه و همگام تصمیم سازان است، چنانکه تاکنون و در موارد متعدد نیز پیشگام طرح وپیگیری مباحث مرتبط در این زمینه بوده است.
*مدیر ویژه نامه ها ، بازارنامه و گروه بنگاههای اقتصادی روزنامه دنیای اقتصاد
ارسال نظر