فرآیند کنترل کیفیت کالاهای وارداتی

به جهت ضرورت تعیین ویژگیهای‌ها و نظارت بر کیفیت کالاهای وارداتی و صادراتی، تشکیلات سازمانی موسسه در قالب اداره ای در وزارت تجارت وقت در سال ۱۳۳۲ ایجاد شد و در سال ۱۳۳۹ قانون " اجازه تاسیس موسسه استاندارد ایران " در شش ماده به تصویب مجلسین وقت رسید. فعالیت جدی موسسه استاندارد در اوایل دهه ۵۰ (هـ .ش) با بنای ساختمان های اداری و آزمایشگاهی در شهر صنعتی کرج آغاز گردید . در سال ۱۳۷۱ قانون اصلاح قوانین و مقررات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران شامل ۳۰ ماده و ۲۲ تبصره ازتصویب مجلس شورای اسلامی‌گذشت که جایگزین کلیه قوانین و مقررات قبلی موسسه شد و در حال حاضر نیز قانون اصلی این موسسه می‌باشد.

حسب ماده ۴ قانون موصوف، قانون گذار وظیفه تعیین کیفیت و ویژگی های کالاهای ساخت داخل و وارداتی که از نظر ایمنی و بهداشت عمومی‌حائز اهمیت می‌باشند را بر عهده این موسسه قرار داده است.

از ابتدای تشکیل این سازمان تا سال ۱۳۸۹ قریب به ۷۰۰ فرآورده مشمول اجرای اجباری استاندارد برای واردات به کشور بود .

در خرداد ماه سال ۱۳۸۹ با تصویب قانون "ارتقاءکیفی خودرو و سایر تولیدات صنعتی " کلیه فرآورده های صنعتی وارداتی مشمول مقررات اجرای اجباری استاندارد گردید و در ماده (۳) آئین نامه اجرایی این قانون سازمان استاندارد موظف به اعمال نظارت بر این امر گردیده است . با اجرای این قانون نظارت بر قریب به ۵۶۰۰ ردیف تعرفه کالایی که در برخی موارد هر تعرفه چندین کالا را در بر می‌گیرد، برعهده این سازمان قرار گرفت که با مقایسه با ۷۰۰ قلم کالایی که قبل از تصویب این قانون مورد نظارت بود، حجم کار بزرگی بر عهده این سازمان قرار گرفت.

لذا این سازمان در راستای اجرای قانون و تعامل با سایر دستگاه های اجرایی در امر واردات ، نسبت به عقد تفاهم نامه سه‌جانبه بین این سازمان، سازمان توسعه تجارت و مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات (ایران کد) اقدام و با تهیه فرآیند اجرایی وپیاده سازی آن در سامانه ای تحت عنوان " سامانه تعاملات" امکان اجرای کلیه امور و پیگیری های مربوطه را از طریق الکترونیکی و بدون نیاز به مراجعه فیزیکی به سه دستگاه یاد شده، میسر نموده و همچنین در راستای سیاست های کلان دولت محترم در واگذاری امور تصدی‌گری، امور مربوط به تایید نمونه های وارداتی قبل از ثبت سفارش را با بهره گیری از توان کارشناسی شرکت های بازرسی تایید صلاحیت شده به انجام رساند.

در تعامل حاصله وارد کننده کالا به کشور می‌بایست ابتدا به مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات مراجعه و سبت به تشکیل کاتالوگ الکترونیکی کالا و اخذ شماره ایران کد آن اقدام نمایند، سپس وارد سامانه تعاملات به آدرس www.tamolli.ir شده و مشخصات مورد نیاز را درج نمایند، در طراحی بعمل آمده مراجعه فیزیکی متقاضی حذف گردیده و وی قادر به پیگیری و مشاهده پیشرفت امور از طریقه سامانه مذکور است.

همچنین این سازمان همزمان با سال جهاد اقتصادی و ورود به اولین سال های دهه چهارم نظام که دهه پیشرفت و عدالت نامگذاری گردیده علاوه بر سیاست گذاری کلی، برنامه های اجرایی و بسته های حمایتی از تولید با کیفیت و صادرات محور و نیز کنترل کالاهای وارداتی در راستای اجرای سیاستهای جدید دولت جهت رسیدن به اهداف سند چشم انداز بیست ساله نظام مقدس جمهوری اسلامی‌ایران در افق۱۴۰۴و دستیابی به چشم انداز این سازمان همسو با سیاست های کلان نظام یعنی برخورداری جامعه ایرانی از سلامت، رفاه و بهره مندی از محصولات و خدمات سالم و منطبق با استانداردها، در امر ایجاد تسهیلات تجاری نسبت به تهیه بسته حمایتی به منظور حمایت از تولید کالاهای با کیفیت داخلی، کنترل کیفیت کالاهای وارداتی و توسعه صادرات غیر نفتی کشور نموده است.