منطقه ویژه خلیج‌فارس بازوی فعال صنایع فولاد

با توجه به موقعیت استراتژیک و اقتصادی خلیج‌فارس و اهمیت آن از لحاظ تولید صنایع فلزی و اجرای طرح‌های اقتصادی در آن که همواره این منطقه را مورد توجه سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی قرار داده است و با اذهان به این مطلب که اجرای طرح‌های تولیدی و اقتصادی در منطقه خلیج‌فارس می‌تواند تاثیرات فراوانی بر معضلات اقتصادی کشور داشته باشد. در ذیل متن گفت‌وگویی که دنیای اقتصاد با دکتر بهمن عیار رضایی، مدیرعامل منطقه ویژه صنایع فلزی و معدنی خلیج‌فارس انجام داده است را می‌خوانیم: وی معتقد است، منطقه ویژه خلیج‌فارس که تا قبل از سال ۱۳۷۷ با عنوان منطقه ویژه اقتصادی معادن و فلزات نامیده می‌شد از سال ۷۷ شروع به فعالیت کرده و پیش از آن هم یک اسکله ۶میلیون تنی تخلیه و بارگیری در اختیارش بود، که بر مبنای آن سرمایه‌گذاری در صنعت فولاد را توجیه‌پذیر کرده است.

مدیرعامل منطقه ویژه خلیج‌فارس در ادامه افزود: اهمیت این منطقه از لحاظ استراتژیک یک نیروی کار ارزان و راه آبی آزاد و... است که موجب شده تا این منطقه به «منطقه صنایع انرژی‌بر» معروف شود. این محدوده در ابتدا ۲۰۰۰ هکتار بود که در سال ۸۴ مجوز توسعه آن به صورت مشروط به ۳۰۰۰ هکتار از سوی دولت صادر شد. البته توجیه فنی زیست محیطی نیز برای آن تهیه و گزارش آن به محیط زیست ارائه گردید که در صورت پذیرش این سازمان مساحت این منطقه به ۵۰۰۰ هکتار خواهد رسید.

عیار رضایی با اشاره به صنایع مستقیم در منطقه خلیج‌فارس گفت:‌این منطقه در ۵کیلومتری بندر شهید رجایی، ۱۳ کیلومتری بندرعباس و ۳۰کیلومتری فرودگاه که راه‌آهن بندرعباس - بافق - سرخس و تهران - بندرعباس از داخل آن عبور می‌کند.

وی به صنایع مستقیم در منطقه اشاره کرد و گفت: آلومینیوم المهدی با ۱۱۰هزار تن تولید اسکله ۶میلیون تنی تخلیه و بارگیری که ۳۰۰میلیون دلار در آن سرمایه‌گذاری شده پالایشگاه ۲۳۰هزار بشکه‌ای بندرعباس و وجود هتل پنج ستاره‌ای که به صورت طرحی نیمه‌کاره باقیمانده است، از جمله صنایع مستقیم در این منطقه است.

به گفته وی، طرح فولاد هرمزگان (فاز اول) که با ۶۱۹میلیون دلار سرمایه‌گذاری می‌شود. «هرمزال» که به منظور تولید ۱۴۷هزار تن آلومینیوم و با هزینه‌ای بالغ بر ۴۰۰میلیارد تومان یا ۴۵۰میلیون دلار سرمایه‌گذاری خواهد شد و طرح آب شیرین کن با ظرفیت ۲۵۰۰ متر مکعب که هم اکنون در حال ساخت است از دیگر فعالیت‌های منطقه به شمار می‌رود.

مدیرعامل منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیج‌فارس در ادامه گفت: تا پایان سال ۸۵ اولین کارخانه فولاد بندرعباس با ظرفیت تولید ۲۰۰هزار تن فولاد در سال با عنوان مجتمع فولاد جنوب نیز راه‌اندازی خواهد شد. به اعتقاد وی طرح‌های فوق جزو طرح‌هایی هستند که موافقتنامه‌اش به تایید رسیده‌ است، این در حالی است که شرکت‌هایی مانند تاتا استیل هند برای پروژه تولید فولاد با ارزش سرمایه‌گذاری حدود یک و نیم تا دو میلیارد دلار و جیندال هند که با حدود دومیلیون تن تولید و به ارزش تقریبی یک میلیارد دلار، نیروگاه گازی ۵۰۰ مگاواتی «نما» به ارزش ۱۵۶میلیون یورو با همکاری آلسالدو‌ ایتالیا شرکت آذرآب و بانک MCC یا فورتیس «تامین کننده مالی کنسرسیوم» و همچنین طرح هرمزگان ۲ به ارزش تقریبی ۶۰۰میلیون دلار از جمله مهم‌ترین پروژه‌های موجود در منطقه محسوب می‌شود.

عیاررضایی با بیان این مطلب که طرح‌هایی نیز موجود است که در خصوص آنها موافقتنامه‌ای منعقد شده اظهار داشت: طرح پیشنهادی راه‌اندازی نیروگاه گازی نما ۱۰۰۰ و ۵۰۰ مگاواتی با ارزش ۷۰۰میلیون یورو را داریم که در آینده اسناد مناقصه‌اش امضا می‌شود. البته طرح ایجاد کارخانه الکترود گرافیکی با ظرفیت ۳۰۰هزار تن و به ارزش تقریبی ۲۰۰میلیون دلار نیز به مرحله اجرا درخواهد آمد.

وی در پاسخ به پرداخت تسهیلات به متقاضیان در این منطقه گفت: سرمایه‌گذاران در این منطقه از زمین، آب، برق و ریل نزدیک به بندر شهید رجایی استفاده می‌کنند مضاف بر اینکه مالیات عوارض گمرکی کم از آنها دریافت نمی‌گردد و نیروی انسانی آنها نیز شامل قانون کار نمی‌شوند.

سرمایه‌گذاری ۵ /۱میلیارد ریالی در منطقه ویژه خلیج فارس هرمزگان

مدیرعامل شرکت منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس گفت: امسال حدود ۵/۱میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در زمینه احداث صنایع انرژی‌بر در این منطقه انجام شده است که ۸۰درصد آن خارجی می‌باشد.

دکتر بهمن عیاررضایی افزود: این سرمایه‌گذاری‌ها برای تولید سه میلیون و ۸۰۰هزار تن فولاد و احداث یک نیروگاه تولید برق جذب شده است.

وی اضافه کرد: با استفاده از این سرمایه‌گذاری‌های مشترک با کشورهای اروپایی عملیات اجرایی دو مجتمع تولید فولاد هر یک به ظرفیت ۱/۵میلیون تن و یک نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی تولید برق به امضا رسیده است.

دکتر رضایی با اعلام اینکه درخواست‌های متعددی برای تولید هشت میلیون تن فولاد در منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیج‌فارس دریافت شده ابراز داشت: قرارداد احداث هر مجتمع به ظرفیت سه میلیون و ۸۰۰هزار تن نهایی شده و دیگر درخواست‌ها نیز در حال

بررسی است.

مدیرعامل شرکت منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خیلج فارس گفت: در این منطقه با کمترین هزینه صورت گرفته توسط دولت، بیشترین سرمایه‌گذرای خارجی و داخلی صورت گرفته که در نوع خود بی‌نظیر است.

وی ابراز داشت: همزمان با شروع به کار شرکت‌های خارجی و داخلی، بازنگری در طرح جامع این منطقه به منظور اصلاح آن نیز انجام و به زودی برای اجرا ابلاغ می‌شود.

وی افزود: در این راستا در زمینه ایجاد شبکه‌های آب و گاز، تامین و توزیع برق، مخابرات و توسعه اسکله اختصاصی منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس بازنگری کامل صورت گرفته است.

دکتر رضایی بیان داشت: مجمع عمومی این شرکت، طرح توسعه اسکله را از شش میلیون تن فعلی به ۱۲میلیون تن تصویب کرده است.

وی خاطرنشان ساخت: بایستی با هدف مزیت‌سازی برای سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی، سیاست‌های تشویقی خود را در اینگونه مناطق افزایش بدهیم.

وی از جمله این مزیت‌ها و سیاست‌های تشویقی به ایجاد زیرساخت‌های لازم با قیمتی کمتر از کشورهای همسایه به خصوص گاز، برق و آب اشاره کرد. ایجاد صنایع انرژی‌بر، وجود ذخایر غنی معدنی و نیروی کار متخصص و غیرمتخصص ارزان را از ویژگی‌های منحصر به فرد این منطقه در مقایسه با دیگر نقاط خلیج‌فارس به خصوص کشورهای همسایه عنوان کرد.

استان هرمزگان به خصوص منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس در مقایسه با دیگر مناطق ویژه اقتصادی دارای مزیت‌های منحصر به فردی از جمله پالایشگاه گاز، راه‌آهن، راه‌های دریایی، هوایی و زمینی است که بزرگترین اسکله کانتینری کشور نیز در جوار آن واقع شده است.