دنیای اقتصاد:
شروع متعادل بورس در روز شنبه را میتوان متاثر از سه متغیر مهم دانست. کاهش فاصله نرخ دلار آزاد و دلار نیمایی، رنگ باختن ریسکها و ارزندگی بورس سرانجام مثلث محرک رشد بورس را رقم زدند تا پس از ۷روز رو به افول، تقاضا روانه تالار شیشهای شود. شاخص کل در حالی اکنون میانه کانال دو میلیون واحدی ایستاده که ۷۱روز تا زمانی که دونالد ترامپ برای دومین بار سوگند ریاستجمهوری را یاد کند، باقی مانده است؛ اما هنوز مشخص نیست بازار سهام بتواند زیان ۸ماهه خودرا جبران کند.
دنیای اقتصاد-پروانه کبره:
خطر ازدسترفتن کانال دومیلیون واحدی در بورس تهران، روز گذشته تا حدودی تعدیل شد و بازار سهام، شنبه جذابی را آغاز کرد؛ بهطوریکه شاخص کل یکی از چهار رشد قابلتوجه خود از ابتدای سال را با جهش ۱.۸۰درصدی ثبت کرد. برخی از کارشناسان چشمانداز غبارآلود از وضعیت سیاسی کشور نشاتگرفته از خطر فراگیر شدن تنش میان تهران و واشنگتن را از اصلیترین متغیرهای اثرگذار بر «پیشبینیناپذیر بودن» وضعیت بازار سهام عنوان میکنند. از سوی دیگر تحلیلگران بیم آن را دارند تا با تشدید زیادهخواهیهای تلآویو، ریسک آمریکای ترامپ برای بازارهای مالی، بهویژه بورس تهران، به حداقل برسد.
در ماه گذشته میلادی، اقتصاد جهانی با چالشهای متنوعی روبهرو شد و نوسانات زیادی را تجربه کرد. بانکهای مرکزی و موسسات مالی بزرگ تلاش میکنند با کنترل تورم و مدیریت رشد اقتصادی، از عواقب منفی جلوگیری کنند. هفته گذشته، فدرال رزرو آمریکا نرخ بهره را به ۴.۷۵درصد کاهش داد؛ اقدامی که با هدف کنترل تورم و ایجاد شرایط مناسب برای رشد اقتصادی تا پایان ۲۰۲۴ انجام شد. پرواضح است که این تصمیم به بهبود بازارهای سهام و داراییهای ریسکپذیر و کاهش هزینه وام برای کسبوکارها و مصرفکنندگان کمک خواهد کرد. با اینکه این اقدام با سیاست کاهش تدریجی و فرود نرم نرخها تناقضاتی دارد و بهنوعی اقدام تهاجمی محسوب میشود، اما به نظر میرسد فدرال رزرو برای جلوگیری از رکود، تغییر مذکور را در دستور کار قرار داده است. در این وضعیت، انتخاب مجدد دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور آمریکا نیز فضای اقتصادی و سیاسی جهان را با تحولات جدیدی روبهرو خواهد کرد.
با اعلام پیروزی دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوریخواه در انتخابات ۲۰۲۴ ایالاتمتحده آمریکا، برخی از سرمایهگذاران، به سمت سرمایهگذاری در ارز، بازار کریپتوکارنسی و سایر سهمها حرکت کردند و اوراق را فروختند. برخی سرمایهگذاران دیگر گمان میکنند که ترامپ مالیاتها را کاهش میدهد یا حداقل نرخهای مالیات را پایین نگهمیدارد، به همیندلیل بیتکوین با انتظارات از کاهش مقررات رمزارزها، به بالاترین سطح تاریخی خود در روز چهارشنبه هفته گذشته صعود کرد. با فروکشکردن تب انتخابات در آمریکا و انتخاب دونالد ترامپ، این احتمال وجود دارد که در صورت فروکشکردن تنشهای نظامی در منطقه خاورمیانه، بازار سرمایه کشور هم روند روبه رشد خود را شروع کند و ادامه دهد.
دنیایاقتصاد- محمد نعمتزاده:
آخرین آمار طرحهای تامین مالی جمعی تا انتهای مهرماه سالجاری، نشان میدهد که برای ۷۸۴ طرح، حدود ۹۱۳۰میلیاردتومان تامین مالی جمعی انجام شدهاست که این رقم یک مقدار قابلتوجه محسوب میشود. با توجه به افزایش طرحهای تامین مالی و قرارگرفتن نرخهای آنها در سطوح بالا، بسیاری از فعالان بازار سرمایه، نرخهای آنها را دلیل عدماقبال به بازار سهام میدانند، درحالیکه این نرخها بیشتر از آنکه تعیینکننده نرخ در بازار باشند، از سایر متغیرهای اقتصادی مانند نرخ بهره اسمی و نرخ بهره حقیقی تاثیر میپذیرند و باید از نظر بازدهی جذابیت لازم را برای سرمایهگذاران داشته باشند. با توجه به ریسکهای متعددی که سرمایهگذار میپذیرد، مانند بازههای زمانی طولانی در دریافت سود، نرخهای تامین مالی جمعی یک نرخ منطقی محسوب میشوند.
دنیای اقتصاد:
گروه صنعتی گلرنگ زیرمجموعههای فراوانی را شامل میشود و بیش از ۴۰۰ برند معتبر جزو زیرمجموعههای این هلدینگ است. دو برند معروف افق کوروش و تپسی از مجموعه صنعتی گلرنگ در این گزارش مورد بررسی قرار گرفتهاند. در حال حاضر بیش از ۸هزار و ۹۰۰شعبه فروشگاه زنجیرهای در سراسر ایران مشغول به فعالیت هستند که ۳هزار و ۹۰۰ فروشگاه از آن متعلق به مجموعه افق کوروش است. ارزیابی وضعیت سودآوری افق کوروش نشان میدهد که در بازه سالانه طی سال ۱۴۰۲ میانگین ۸۶درصد به سود این فروشگاه افزوده شده است که شتاب آن در قیاس با متوسط سالانه بیش از ۶۰درصد نزول یافته است. به دنبال کاهش سود، متغیرهای سودآوری افق کوروش نیز نزول یافته است. حاشیه سود ۱۲درصدی سال ۹۹ افق به ۹درصد طی سال گذشته تقلیل یافته است.
دنیای اقتصاد-علی قاسمی:
بورس تهران، پس از طیکردن هفتههای متلاطم پیش از انتخابات آمریکا اکنون با رفع یک ابهام بزرگ بهدنبال مسیریابی است. شاخصکل بورس طی هفته گذشته، با کاهش ۱.۸۶درصدی موفق شد تا جاپای خود را در کانال ۲میلیونواحدی محکم نگه دارد. این درحالی است که ارزش دلاری بازار سهام، با وجود حفظ نمای ظاهری شاخصکل، به کف ۵سال اخیر خود رسیدهاست. همچنینP/E بازار سهام در محدوده۵.۵واحدی قرار دارد که جزو پایینترین سطوح تاریخی است.
دنیای اقتصاد:
سرخپوشی شاخصهای اصلی بازار با افت ارزش معاملات هفتگی همراه شد. نماگر اصلی تالار شیشهای هفته گذشته در سایه تنشهای منطقهای و انتخابات ایالات متحده آمریکا حدود ۱.۸۶درصد افت ارتفاع هفتگی را به ثبت رساند و درنهایت در سطح ۲میلیون و ۱۷هزار واحدی ایستاد. نماگر هموزن نیز که سنجه قابل قبولی برای ارزیابی وضعیت همهجانبه بازار سهام است، همگام با افت هفتگی نماگر اصلی بازار سهام با نزول ۲.۰۸ درصدی مواجه شد و در ساعات پایانی آخرین روز معاملاتی هفته گذشته در سطح ۶۵۶هزار و ۴۹۷ واحدی قرار گرفت.
عاطفه چوپان:
در هفته پیشرو، بازار سرمایه ایران با چالشهای جدیدی از تحولات اقتصادی و سیاسی مواجه است. ریاستجمهوری ترامپ، نوسانات نرخ ارز و رویدادهای مرتبط با صنایع مختلف مانند خودروسازی و سیاستهای بانکمرکزی از جمله عواملی هستند که انتظارات و پیشبینیها درباره آینده بازار را تحتتاثیر قرار میدهند. در ادامه، دو کارشناس بازار سرمایه، احمد اشتیاقی و حسن حسیننیا، نظرات خود را درباره وضعیت آتی بازار ارائه دادهاند.
دور اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ (۲۰۲۱-۲۰۱۷) با تحولات قابلتوجهی در روابط ایالات متحده با ایران همراه بود. این تحولات عمدتا تحتتاثیر سیاستهای سختگیرانه ترامپ و تغییرات اساسی در رویکرد آمریکا به توافق هستهای ایران (برجام) قرار داشت. برجام توافقی بود که در سال ۲۰۱۵ میان ایران و گروه ۱+۵ (آلمان و پنج کشور دائمی شورای امنیت سازمان ملل) به امضا رسید. هدف این توافق محدود کردن برنامه هستهای ایران به مدت معین و در عوض کاهش تحریمها بود. در تاریخ ۸ مه ۲۰۱۸، ترامپ اعلام کرد که ایالات متحده به طور یکجانبه از برجام خارج میشود و تحریمهای اقتصادی علیه ایران را دوباره برقرار میکند. پس از خروج از برجام، دولت ترامپ سیاست «فشار حداکثری» را علیه ایران اعمال کرد. این شامل اعمال مجدد تحریمها و همچنین وضع تحریمهای جدید بر بخشهای مختلف اقتصاد ایران، از جمله نفت، بانکداری و صنعت بود. هدف این سیاست کاهش درآمدهای نفتی ایران و وادار کردن آن به پذیرش مذاکرات جدید برای توافقی جامعتر بود. دولت ترامپ همچنین تلاش کرد تا ائتلافهایی با کشورهای عربی منطقه ایجاد کند تا فشار بیشتری بر ایران وارد کند.
دنیایاقتصاد:
بازار سهام معمولا نسبت به سیگنالهای سیاسی واکنش سریعی نشان میدهد. با این حال در روزهای اخیر و پس از مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به نظر میرسد تا حدودی برخی از ابهامات پیش روی اهالی بازار روشن شده است. به این ترتیب حالا باید دید سیاستگذار اقتصادی دست به چه اقدامات جدیدی خواهد زد. اگر سیاستگذاریها به سمتی پیش رود که سختگیریهای اقتصادی بیشتر شود؛ طبیعتا بازارهای مالی با وضعیت جدیدی مواجه خواهند شد. این وضعیت بازار سهام را نیز متاثر خواهد ساخت. بر اساس آنچه کارشناسان مطرح میکنند؛ با توجه به رویکرد تهاجمی جمهوریخواهان میتوان احیای برجام یا ورود به شکل جدیدی از مذاکرات هستهای را حداقل در کوتاهمدت منتفی دانست. بنابراین در صورت تغییر شرایط بینالمللی و اعمال محدودیتهای جدید در مختصات سیاسی و اقتصادی کشور، نرخ ارز به عنوان نماینده انتظارات تورمی بر پیچیدگی وضعیت بازارها میافزاید. در این شرایط به نظر میرسد معاملهگران بازار سرمایه ترجیح دهند با احتیاط بیشتری ریسکهای احتمالی را پوشش دهند.
دنیای اقتصاد-علی قاسمی:
بازار سهام طی روز گذشته افت و خیزهایی را تجربه کرد، بهطوریکه در نیمه اول معاملات شاخصکل با روندی کاهشی تا نزدیکی کف کانال ۲میلیونواحدی تنزلیافت. با اعلام نتایج انتخابات در آمریکا بورس تهران بهطور هیجانی روندی افزایشی را آغاز کرد. نماگر اصلی موفق شد تا با جبران بخشی از افت اول صبح، در ۲میلیون و ۱۷هزار واحد متوقف شود. رشد سهام دلارمحور به واسطه رشد قیمت ارز، یکی از دلایلی است که جلوی زیان بیشتر سبدهای شاخصمحور را گرفت.
بودجه ۱۴۰۴ نیز با کسری بسیار و تناقضهای زیادی همراه است. یکی از مشکلات اصلی که در این بودجه وجود دارد، متورمکردن هزینهها و مصارف دولت توسط مجلس و ایجاد بار مالی برای دولت است. بودجه ۱۴۰۴ از چند جهت با لایحههای قبلی متفاوت بوده و اعداد و ارقام شفاف شده و بودجههایی که تحت سرفصلهای مبهم ارائه میشد، به تفکیک افشا شده که از این نظر کمی به شفافیت درآمد و هزینه کمک کرده، ولی در اصل تغییر موثر خاصی در بودجه اتفاق نیفتاده است.
هوشمصنوعی (AI) بهعنوان یک ابزار پیشرفته، بهطور فزایندهای در تحلیل بازارهای مالی، بهویژه بازارهای مشتقه، مورد استفاده قرار میگیرد. این فناوری میتواند به تحلیلگران و سرمایهگذاران کمک کند تا تصمیمات بهتری اتخاذ کنند و ریسکها را کاهش دهند. در ادامه به بررسی روشها و کاربردهای هوشمصنوعی در تحلیل بازار مشتقه خواهیم پرداخت.
دنیای اقتصاد-عاطفه چوپان:
روز گذشته دو خبر مهم از سطح بینالمللی و داخلی به بازار سرمایه ایران رسید که میتوانند روندهای کوتاهمدت و بلندمدت بازار را تحتتاثیر قرار دهند. از یکسو، انتخاب مجدد دونالد ترامپ به ریاستجمهوری ایالاتمتحده، نگرانیهایی درباره سیاستهای اقتصادی و تجاری آینده بهوجود آوردهاست و از سوی دیگر، اظهارنظر وزیر صمت مبنیبر منتفیشدن عرضه خودرو در بورسکالا میتواند بر بازار خودرو و عرضههای دولتی اثرگذار باشد.
دنیای اقتصاد-محمدنعمتزاده:
با توجه به اینکه نتایج انتخابات آمریکا مشخص شدهاست، بازار طلا، ارز و بازار سرمایه واکنش چشمگیری نشان ندادهاند. بهطور طبیعی، پس از شروع بهکار رسمی دولت دونالد ترامپ، اقتصاد ایران و بازار سرمایه از سوی این دولت، ریسکهایی را متحمل خواهدشد. وظیفه دولت و سازمان بورس برای مدیریت این ریسکها چیست؟
سنا:
مدیرعامل سپردهگذاری مرکزی اعلام کرد: بازطراحی سامانه جامع کارگزاران (کارا) و تشکیل پرونده الکترونیکی انتقال اوراق بهادار متوفیان به وراث زمینهساز تسهیلگری برای ذینفعان بازار سرمایه خواهد شد. محمد باغستانی اعلام کرد: بازطراحی سامانه جامع کارگزاران (کارا) و تشکیل پرونده الکترونیکی انتقال اوراق بهادار متوفیان به وراث میتواند علاوه بر تسهیلگری برای سهامداران و کارگزاران، زمینهساز تحولهای تازه برای ذینفعان بازار سرمایه باشد.
معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: بررسی مقدماتی برای راهاندازی صندوقهای پوشش ریسک (hedge fund) در سازمان بورس انجام شده است. علیرضا ناصرپور که در پنل «تحلیل نقش صندوقهای پوشش ریسک» در نمایشگاه کیش اینوکس ۲۰۲۴ صحبت میکرد، گفت: راهاندازی صندوقهای پوشش ریسک با حساسیتهای زیادی روبهروست.
دنیای اقتصاد:
رالی انتخابات آمریکا آغاز شد و برنده این انتخابات میتواند روی رفتار فعالان اقتصادی در تمام جهان موثر باشد. «دنیایاقتصاد» در یک گزارش با بررسی نظرات ۷۰کارشناس بورسی، نوع اثرگذاری برنده انتخابات را بر ترجیحات سرمایهگذاری این گروه مورد بررسی قرار داده است. نتایج این نظرسنجی حاکی از آن است که سهام صنایع دلاری پس از انتخاب ترامپ احتمالا بیشتر مورد اقبال قرار خواهد گرفت و در سوی دیگر، با انتخاب هریس، احتمال سرمایهگذاری در صنایع ریالی و تولیدی نظیر بانکها، سیمان و خودرو بیشتر خواهد شد. این موضوع با توجه به رفتارهای ترامپ و اثرات آن روی ریسکها قابل پیشبینی است. نکته دیگر اینکه فعالان بورسی با انتخاب ترامپ ممکن است به دنبال سرمایهگذاری در بازار دلار و طلا بروند؛ اما با انتخاب هریس بیشتر بر سرمایهگذاری در بورس تمرکز خواهند کرد. در نتیجه به نظر میرسد ورود هریس به کاخ سفید، برای فعالان بورسی مناسبتر باشد. «دنیایاقتصاد» علاوه بر بازار سهام، اثر انتخابات در بازارهای داخلی ارز و طلا را مورد بررسی قرار داده است.
دنیای اقتصاد-علی قاسمی:
بورس تهران پس از ۲روز متوالی، در روز سهشنبه لباس سرخ از تن درآورد. شاخصکل بورس با رشد ۷هزارواحدی سعی داشت تا کانال ۲میلیون واحد را از دست ندهد. شاخصکل هموزن نیز با افت ناچیزی همراه بود. بهرغم آنکه بازار سهام از سیاستهای داخلی و حمایتهای اقتصادی دولت تبعیت میکند، اما بهنظر میرسد نیمنگاهی نیز به تحولات سیاسی در ایالاتمتحده داشتهباشد. نتیجه انتخابات آمریکا، علاوهبر تاثیری که بر روابط خارجی ایران و غرب میگذارد، بر روند سیاستگذاری اقتصادی ایران در مواجهه با تحولات جهانی نیز موثر واقع خواهدشد. همین موضوع میتواند ریسک موردانتظار اهالی بورس را دستخوش تغییراتی کند.
دنیای اقتصاد- امیرمحمد بختیاری:
روز سهشنبه دماسنج اصلی بازار سرمایه با افزایش ارتفاع ۰.۳۵درصدی همراه شد و در پایان ساعت معاملاتی در سطح ۲میلیون و ۲۴هزار واحدی ایستاد. رشد ۶هزار و ۹۹۴واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هموزن با عدمنوسان مشخص روبهرو شد و در سطح ۶۵۹هزار و ۷۸۰واحدی قرار گرفت. در این بین شاخص کل فرابورس نیز که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۰.۰۵درصد سرخپوش شد و در نهایت در سطح ۲۰هزار و ۸۵۱واحدی کار خود را به اتمام رساند.
بازار سرمایه ایران در سالهای اخیر درگیر چالشها و موضوعات پیچیدهای است که از سوی دولت به شرکتها، بنگاهها و صنایع تحمیل شدهاست. این مشکلات، چالشها و مسائل به کاهش سود واقعی شرکتها منجر شده و بهطور واقعی، سرمایهگذاری در بازار سرمایه و شرکتها نتوانسته است سبب حفظ ارزش سرمایه سرمایهگذاران شود. شرکتهایی که خارج از بورس هستند و در بازار سرمایه عرضه نشدهاند، وضعیت مشابهی مانند سایر شرکتهای عرضهشده داشتهاند، اما وضعیت برای بازارهای موازی مانند بازار طلا و بازار ارز، بازدهی معقولی را بهثبت رساندهاند و درمیان رالی بازارها جزو برندگان بودند. همچنین شرکتها و بنگاههای بورسی که در قیمتهای پایین، نیاز ارزی خود را جهت پاسخگویی به مشکلات و تامین موارد اولیه یا محصولات موردنیاز تامین کردند، درمیان بنگاهها و کسبوکارها گوی رقابت را ربودند.
عاطفه چوپان:
در هفتههای اخیر، بازار سرمایه ایران با نوسانات و واکنشهای شدید به تحولات داخلی و بینالمللی مواجه بودهاست. تحلیلگران بازار معتقدند که تغییرات در ریسکهای سیستماتیک، انتخابات و تحولات سیاسی بهویژه در منطقه و آمریکا، بهشدت بر وضعیت بازار تاثیرگذار بودهاند. در این گزارش، به بررسی دو دیدگاه مختلف از تحلیلگران بازار، مهدی ساسانی و شهیر محمدنیا، پرداخته میشود که هرکدام به تحولات جاری از زاویهای متفاوت نگاه میکنند.
دنیای اقتصاد-علی عبدالمحمدی:
انتخابات آمریکا یکی از رویدادهای سیاسی مهم در جهان است و طبیعتا مشخص شدن نتیجه آن اثر قابلتوجهی بر بازارهای جهانی، سیاستهای فدرالرزرو و نوع تعامل آمریکا با دیگر کشورها خواهد گذاشت. پرواضح است که سیاست خارجی و اقتصاد کلان کشور ما نیز از نتیجه این انتخابات تاثیر خواهد پذیرفت و در این اثنا بورس تهران نیز بهعنوان بازاری که شامه حساسی نسبت به تغییر و تحولات سیاسی و اقتصادی دارد، میتواند افتوخیزهای متعددی را تجربه کند. بررسی وضعیت بازارهای دارایی در انتخابات قبلی آمریکا نشان میدهد احتمال پیروزی ترامپ در سال ۹۹ که با فقدان ذخایر ارزی و بحران کرونا همراه شده بود، بر آتش انتظارات تورمی در آن بازه زمانی افزوده بود و بازارهای دارایی با رشد قابلتوجه قیمتها در آن مقطع همراه شده بودند.
دنیای اقتصاد-علی عبدالمحمدی:
معاملات بورس تهران در روز دوشنبه با افت نماگرهای سهامی پیگیری شد. در معاملات دیروز، شاخصکل با افت ۰.۷۳درصدی همراه شد و در سطح ۲میلیون و ۱۷هزارواحدی کار خود را به اتمام رساند. شاخص هموزن نیز افت ۰.۷درصدی را تجربه کرد و شاخصکل فرابورس نیز ۰.۶۴درصد از ارتفاع خود را از دست داد. در معاملات دیروز، ۱۹۶میلیاردتومان پول حقیقی از گردونه معاملات سهام خارج شد و ارزش معاملات خرد بازار نیز رقم ۴هزار و ۴۷۲میلیاردتومان را ثبت کرد. بررسیها نشان میدهد؛ بورس در چند سالاخیر دچار جاماندگی عجیبی نسبت به دیگر بازارها شده و اگر شرایط کمی آرام شود، کشتی بورس نیز از گل بیرون خواهد آمد و سهامداران میتوانند به روزهای آتی امیدوار بمانند.
دنیای اقتصاد-پروانه کبره:
شاخص کل بورس تهران در حالی با افت ۸درصدی به استقبال نیمه دوم آبان میرود که سیاستهای رئیسجمهوری که وارد کاخسفید میشود، میتواند تبعات زیادی برای این بازار به دنبال داشته باشد؛ آنهم برای بازاری که از ابتدای سال متاثر از تعدد ریسکهای سیاسی بارها تغییر مسیر داده است. فردا روز سرنوشتسازی برای بورسبازان محسوب میشود. شاخص بورس تهران از ابتدای سال تاکنون با افت ۸.۰۷درصدی همراه شده است، اما در این مدت سکه طلا و دلار آزاد به ترتیب بازدهی ۳۴ و ۱۴درصدی را در کارنامه خود ثبت کردهاند.
درگیریهای نظامی و بحرانهای سیاسی همواره تاثیرات عمیقی بر بازارهای مالی داشتهاند. این تاثیرات نهتنها به واسطه اختلالات مستقیم در تولید و عرضه، بلکه به دلیل تغییرات روانشناختی و ریسکهای سیستماتیک بهوجود میآیند. در این متن، اثرات درگیریهای نظامی بر ارزشگذاری سهام، بازار بدهی و کامودیتیها بهطور تخصصی مورد بررسی قرار میگیرد.
دنیای اقتصاد-محمد نعمتزاده:
روز یکشنبه، سازمان بورس و اوراقبهادار یک مصوبه درخصوص ساختار کلی صندوقهای سرمایهگذاری در ابزار مشتقه را منتشر کرد. پس از پیگیریهای فراوان فعالان بازار سرمایه و نهادهای مالی درخصوص توسعه ابزارهای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بازار مشتقه، فرصت مناسب جهت توسعه سرمایهگذاری غیرمستقیم بهوجود آمدهاست. با توجه به زمزمههای ایجاد بازار ارز توافقی به نظر میرسد این بازار میتواند سودآوری شرکتهای صادراتمحور را افزایش دهد.
بازار سهام این روزها مقصد نهایی سرمایهگذاران نیست. بعد از سال ۹۹ گمان نمیرفت سرمایهگذاران بورس روزهایی بدتر از ریزش ۹۹ را تجربه کنند. بااینحال سال جاری یکی از بدترین سالهای بازار سرمایه بود، چراکه بزرگترین ریسک بازارهای مالی مانند جنگ بر سر بازار سهام چنان سنگینی کرد که بسیاری را از سرمایهگذاری در بورس فراری داد. در این زمان داراییهای امن مانند طلا جذابیت سرمایهگذاری پیدا میکنند.
دنیای اقتصاد:
بررسی روند تاریخی شاخص S&P۵۰۰ یکی از روشهای پیشگویی انتخابات آمریکا به حساب میآید. سقوط این شاخص بیانگر این است که سرمایهگذاران درحال آماده شدن برای عدم قطعیت ناشی از روی کار آمدن یک حزب جدید هستند.
دنیای اقتصاد-محمدصادق صفا:
بازار سهام ایران در هفته جدید معاملاتی با نوسانات چشمگیری آغاز شد، اما این روند مثبت بهسرعت به تردید و نگرانی تبدیل شد. در روز شنبه، شاخصکل بورس با ۵هزار واحد افزایش به ۲میلیون و ۶۱هزار واحد رسید، اما در روز یکشنبه با ۱.۳۸درصد افت به ۲میلیون و ۳۲هزار و ۷۶۵ واحد کاهشیافت. خروج ۴۷۰میلیاردتومان سرمایه از بازار و کاهش ارزش معاملات به ۲۱۵۳میلیاردتومان نشاندهنده کاهش تقاضا و احتیاط سرمایهگذاران است. این تردید به دلیل اخبار متناقض اقتصادی و تنشهای ژئوپلیتیک افزایش یافتهاست.
دنیای اقتصاد:
پس از شش روز متوالی سبزپوشی بازار، تبلور سرخپوشی در سیزدهمین روز آبانماه با افزایش موج جدیدی از تنشهای ژئوپلیتیک کلید خورد. در این بین روز یکشنبه دماسنج اصلی بازار سرمایه با کاهش ارتفاع ۱.۳۸درصدی همراه شد و در پایان ساعت معاملاتی در سطح ۲میلیون و ۳۲هزار واحدی ایستاد. افت ۲۸هزار و ۵۲۷واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هموزن با افت ۰.۹۱درصدی، روبهرو شد و در سطح ۶۶۴هزار و ۳۸۱واحدی قرار گرفت. در این بین شاخص کل فرابورس نیز که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۰.۹۴درصد سرخپوش شد و در نهایت در سطح ۲۰هزار و ۹۹۶واحدی کار خود را به اتمام رساند.
در دنیای امروز، سرمایهگذاری به یکی از ابزارهای مهم دستیابی به ثروت و تامین آینده مالی تبدیل شده است. یکی از روشهای موثر در این زمینه، تنوع سبد سرمایهگذاری است. در این راستا، گواهی سپرده کالایی شمش طلا بهعنوان یک ابزار مالی نوین، میتواند نقش بسزایی در افزایش امنیت و کاهش ریسک سبد سرمایهگذاری ایفا کند.گواهی سپرده کالایی شمش طلا، بهعنوان یک ابزار مالی، نمایانگر مالکیت بخشی از شمش طلاست که در انبارهای معتبر نگهداری میشود. این گواهیها به سرمایهگذاران امکان میدهند تا بدون نیاز به نگهداری فیزیکی طلا، از نوسانات قیمت این فلز گرانبها بهرهمند شوند. همچنین، با توجه به نقدشوندگی بالای این گواهیها، سرمایهگذاران میتوانند بهراحتی و در هر زمان اقدام به خرید و فروش آنها کنند.
دنیای اقتصاد-محمدامین مکرمی:
آمریکا در هفته پیشرو شاهد دو رویداد مهم است که پتانسیل ایجاد تغییرات جدی در روند حرکتی بازارهای مالی را دارند. رایدهندگان آمریکایی روز سهشنبه رئیسجمهور بعدی ایالاتمتحده را انتخاب میکنند. از طرف دیگر، نشست سیاستی فدرالرزرو تصویر بهتری از مسیر آینده نرخ بهره ترسیم خواهد کرد. براساس گزارش رویترز، چرخه انتخاباتی که آمریکا را تحتتاثیر قرارداده و منجر به ایجاد نوسانات چشمگیر در همه بازارهای مالی جهان شدهاست، ۵ نوامبر به پایان میرسد. درمیان این نوسانات، افزایش و کاهش معاملات مبتنی بر احتمال پیروزی ترامپ قابلتوجه بودهاست. بسیاری از حرکات قیمتی داراییهای مختلف در ماههای گذشته با ضربآهنگ شتابگیری کارزار ترامپ علیه کامالا هریس تنظیم شدهاست.
ضعف بازارهای مالی در رویارویی با ریسکهای سیاسی، حاکی از اثرپذیری بالای این بازار از شوکهای گوناگون است. این امر سبب شد برخی صنایع که از پتانسیل بالایی برای رونق برخوردارند، تحتتاثیر متغیرهای اثرگذار سیاسی، بهره چندانی از موقعیت خود نبرند. به عبارتی همزمان با اوجگیری ریسکهای سیاسی، معاملهگران راه ورود به بازار را به طور موقت بر روی خود میبندند. از این رو شاهد چرخش نقدینگی برخی سهامداران به سمت بازارهای موازی با مشاهده تنشهای بیرونی هستیم. با نزدیک شدن به انتخابات آمریکا شاهد تشدید نوسانات در بازارهای موازی هستیم.
بازار سرمایه ایران در هفتههای اخیر تحتتاثیر تحولات سیاسی و اقتصادی، دستخوش نوسانات شدیدی شدهاست، درحالیکه برخی از کارشناسان در هفتههای گذشته نشانههایی از بهبود و بازگشت اعتماد به بازار را مشاهده کردهبودند، با نزدیکشدن به انتخابات ایالاتمتحده و افزایش تنشها در منطقه، این خوشبینیها رنگ باخته است.
دنیای اقصاد-پروانه کبره:
جاری نشدن جریان پول به سمت بازار سهام یکی از موضوعات بحثبرانگیز طی روزهای گذشته بوده است. شاخص کل بورس از شنبه گذشته در مدار سبز حرکت کرده، این درحالی است که طی سهروز معاملاتی گذشته بازار سهام خروج پول حقیقی را ثبت کرده است. این موضوع به طور مشخص از تردیدهای حاکم بر فضای بازار نشات میگیرد که سبب شده است ورود پرشتاب پول به سمت بورس تهران عملا شکل جدی به خود نگیرد؛ بهطوری که ارزش معاملات خرد روزانه اکنون بهسختی به سطوح بالاتر از ۳هزار میلیارد تومان رسیده است. این در حالی است که میانگین روزانه ارزش معاملات خرد سهام در سال ۹۹ بهراحتی سطوح بالای ۲۰هزار میلیارد تومانی را تجربه میکرد.
دنیای اقتصاد-علی قاسمی:
شاخصکل بورس با رشد بیش از ۵هزارواحدی به بیش از ۲میلیون و ۶۱هزار واحد رسید. نماگر هموزن نیز تقریبا بدون تغییر نسبت بهروز معاملاتی قبل، در محدوده ۶۷۰هزار واحد آرام گرفت. ارزش معاملات خرد، حدود ۳هزار میلیاردتومان ثبت شد و ۱۱۳میلیاردتومان پول حقیقی از بورس خارج شد. با وجود آنکه در ۴۵دقیقه اول معاملات بورسی، بازار تا ۲میلیون و ۶۸هزار واحد رشد کرد، پس از ساعات ابتدایی دادوستدهای روز شنبه فشار عرضهها در بازار سبب شد تا کلیت سهام موجود در بازار قرمزپوش شوند. بهنظر میرسد خبرهای اقتصادی مثبت درخصوص برخی از صنایع تا حدودی جو بازار را متعادل نگه داشتهاست. خبر عرضه خودرو در بورسکالا و تاکید دوباره همتی وزیر اقتصاد مبنیبر لزوم تکنرخیشدن نرخ ارز، دو عامل مهم ثبات نسبی معاملات بورس بود. این درحالی است که با توجه به حل و فصلنشدن مسائل سیاسی و تنشهای منطقهای، همچنان اطمینان کافی برای رشد بازار سهام وجود ندارد. معاملات روزهای اخیر نشاندادهاست که سبزپوشی نصیب نمادها و صنایعی میشود که ضمن ارائه گزارشهای خوب ماهانه و صنایع، وضعیت بنیادی مناسبی دارند.
در ادامه روزهای مثبت و کمنوسان، روز گذشته بازار سرمایه شرایط متفاوتی را تجربه نکرد. در این بین روز شنبه دماسنج اصلی بازار سرمایه با افزایش ارتفاع ۰.۲۵درصدی همراه شد و در پایان ساعات معاملاتی در سطح ۲میلیون و ۶۱هزار واحدی ایستاد. رشد ۵هزار واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هموزن نیز با نوسان چندانی روبهرو نبود و در سطح ۶۷۰هزار و ۴۹۸واحدی قرار گرفت. شاخص کل فرابورس نیز که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۰.۳۷درصد سرخپوش شد و در نهایت در سطح ۲۱هزار و ۱۹۶واحدی کار خود را به پایان رساند. ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حقتقدم بازار میشود رقم ۳هزار و ۱۰۷میلیارد تومانی را به ثبت رساند. بهعلاوه روز گذشته حدود ۱۱۳میلیارد تومان سرمایه از بازار رخت بربست. در شرایط پرتنش سیاسی و منطقهای کنونی، ریسک بورس افزایش پیدا میکند و شاخص کل روند نزولی را در پیش میگیرد. در حال حاضر روند کلی شاخص کل بورس تهران نزولی در نظر گرفته میشود و کندل مثبت هفته گذشته تنها اصلاحی در روند نزولی بوده است.
بازارهای مالی دنیایی پیچیده، درحال تحول و موردتوجه در بیش از یک قرن اخیر بودهاند. علاوه براین، تلاشهای آکادمیک وسیعی نیز برای شناختن این بازارها و درک رفتار سرمایهگذاران و نیز نوسان قیمتها در این بازارها انجام شدهاست. دراین میان توجه به بازار سهام بیش از سایر بازارها بودهاست و جاذبه و تاثیرگذاری این بازار در جهان، بهرغم ارزش معمولا کمتر آن نسبت به بازار املاک و مستغلات، غیرقابلانکار است.
دنیایاقتصاد: اولین روز معاملاتی هفته با رشد بیش از ۵هزارواحدی شاخصکل رقمزده شد. روزهای آینده برای بازار سرمایه از نگاه بینالمللی اهمیت دارد و نتیجه انتخابات ایالاتمتحده میتواند از مسیر تحریمهای اقتصادی بر بورس و اقتصاد کشور اثرگذار باشد، بنابراین متولیان اقتصادی کشور به ریسکهایی که تحریمهای بینالمللی به بازار سرمایه و اقتصاد کشور تحمیل میکنند، اعتنا کنند و برای برطرفشدن تحریمها تهمیدات لازم را در دستور کار قرار دهند.
دنیای اقتصاد:
یکی از متغیرهای مهمی که میتواند بازارهای مالی را در سال آتی تحت تاثیر قرار دهد، سند بودجه۱۴۰۴ است. بسیاری از سرمایهگذاران، با توجه به این سند استراتژی خود را در نحوه چینش و مدیریت سبد سرمایهگذاری تعیین میکنند و قصد دارند یک پرتفوی بهینه انتخاب کنند.
دنیای اقتصاد-علی قاسمی:
شاخصکل بورس طی هفته گذشته با رشد بیش از ۴.۳درصدی موفق شد تا رکورد جدیدی را پس از ۱۵هفته بهثبت برساند. آخرینباری که شاخصکل بازدهی مثبت بیش از این مقدار را داشته، هفته منتهی به ۲۰تیرماه امسال و پس از انتخابات ایران بودهاست، ضمن آنکه میانگین ارزش معاملات با وجود دامنهنوسان محدود و کاهش رمق معاملات در اواخر هفته، به بیش از ۳هزار میلیاردتومان رسید، همچنین ورود ۷۲۴میلیاردتومانی پول حقیقی توانست بخشی از خروج سرمایه هفتههای قبلتر را جبران کند.
دنیای اقتصاد-امیرمحمد بختیاری:
بورس در حالی هفته جاری را آغاز خواهد کرد که دوگانه صعود و نزول ابهامات فراوانی را روی میز معاملهگران قرار داده است. سبزپوشی شاخصهای اصلی بازار به معاملات هفته گذشته رنگ متفاوتی بخشید. دماسنج اصلی تالار شیشهای هفته اخیر در سایه ادامه تنشهای بینالمللی حدود ۴.۳۲درصد افزایش ارتفاع هفتگی را به ثبت رساند و درنهایت در سطح ۲میلیون و ۵۶هزار واحدی ایستاد. این در حالی است که نماگر اصلی بازار در هفته معاملاتی منتهی به ۲آبانماه منفی ۴.۵۹درصد افت هفتگی را به ثبت رسانده بود.
دنیای اقتصاد:
با وجود اینکه بازار سهام در هفته گذشته به روند صعودی خود ادامه داد، اما به دلیل وضعیت متغیرهای اثرگذار بر بازار سهام و تاثیر ریسکهای محیطی بر ورود و خروج پول در تالار سهام، نمیتوان به طور قاطع بیان کرد که بورس از بحران هفتههای گذشته عبور کرده است. ازاینرو حتی زمانی که بورس با سبزپوشی روبهرو میشود، پول سنگین وارد بازار نمیشود. باید گفت فاکتورهای مساعد رونق بورس همگی به ریسکهای سیاسی و اقتصادی گره خوردهاند. بنابراین در تحلیل آثار آن باید به ماهیت کوتاهمدت و ناپایدار متغیرهای مزبور توجه داشت.
دنیای اقتصاد-عاطفه چوپان:
بازار سرمایه که هفته گذشته بهبود ارزش و حجم معاملات را بعد از مدتها تجربه کرد و شاهد رشد شاخصها و وضعیت بهنسبتا مطلوبی بود، در این هفته وضعیت هیجانی و پرنوسانی را شاهد خواهد بود. سومین هفته آبان در حالی برای بورس آغاز شده که این هفته در عرصه سیاست خارجی شاهد اتفاقات مهمی خواهیمبود. از طرفی با توجه به نامشخصبودن زمان و چگونگی پاسخ ایران به تجاوز اسرائیل، بازارها با هر خبر موثق یا غیرموثقی واکنشهای قیمتی و تقاضایی نشان میدهند. از طرف دیگر انتخابات آمریکا که ماههاست بر بازارها سایه انداخته بالاخره سهشنبه این هفته برگزار میشود و تکلیف وضعیت روابط سیاسی ایران با دنیا تا حدود زیادی مشخص خواهدشد و این موضوع در ابتدا تاثیر روانی خود را بر بازارها میگذارد و در ادامه نیز شاهد اثرات آن بر اقتصاد خواهیم بود، لذا در حالحاضر سیاست همچنان بازیگر نقش اول بازارها و مخصوصا بازار سرمایه است. دو اتفاق یادشده دو احتمال کاملا متفاوت را برای بورس رقم خواهند زد. باید منتظر ماند و دید این هفته سیاست چطور بازارها را میرقصاند.
دنیای اقتصاد:
معاملات بورس تهران در آخرین روز هفته با واگرایی نماگرهای سهامی به اتمام رسید. در جریان معاملات روز چهارشنبه، شاخص کل با رشد ۰.۲۲ درصدی همراه شد و به سطح ۲ میلیون و ۵۶ هزار واحد رسید. شاخص هموزن نیز افت ۰.۱۷ درصدی را تجربه کرد.
با وجود اینکه قیمت سهام اکثر نمادها طی سه روز ابتدایی هفته ۳درصد رشد داشتند، از اواسط هفته روند صعودی شدید متوقف شد. این موضوع تا حدودی به دلیل ریسک سیاسی و احتمال وقوع مجدد حملات بین ایران و اسرائیل است و احتمال اینکه ایران مجددا عکسالعمل منفی نشان دهد همچنان وجود دارد و این موضوع باعثشده که نگاهها برای بازار سرمایه کوتاهمدت و چند روزه باشد و سرمایهها بهسرعت وارد و سپس خارج شوند. این موضوع همچنان مطرح و سایه آن بر معاملات بورس سنگینی میکند، اما موضوع اصلی نرخ سود سپرده نرخ بانکی و نرخ سود صندوقهای درآمد ثابت است که به بیش از ۳۰درصد رسیده و این موضوع فعلا این بازارها را برای پولهای بزرگ و ریسکگریز به بهترین مقصد سرمایهگذاری تبدیل کردهاست. از طرف دیگر صندوقهای طلا بازدهی خوبی داشتند و بهطور کلی صندوقهای طلا از ابتدای امسال بازدهی خوبی را ثبت کردند و حدود ۵۰همت پول وارد این صندوقها شدهاست. بازدهی مثبت صندوقها در نتیجه افزایش نرخ دلار، افزایش نرخ سکه و رشد قیمت طلای جهانی رخداده و فعلا این بازارها در مقابل بازار سرمایه جذاب هستند.
دنیای اقتصاد-محمد نعمتزاده:
بازار سرمایه در آخرین روز معاملاتی، وضعیت خوبی را با رشد بیش از ۴هزار واحد شاخصکل بهثبت رساند، خوشبختانه در این هفته بازار یک روند تقریبا صعودی را بهثبت رساند و امید است که اصلاحات لازم جهت پایدارشدن این رشد در دستور کار قرارگیرد.
دنیای اقتصاد-علي قاسمي:
شاخص کل بورس، با وجود سبزپوشی در نیمه اول معاملات روز سهشنبه، در نیمه دوم روندی کاهشی را دنبال کرد. بهطوری که در نهایت نماگر اصلی رشد تنها ۷۲واحدی را تجربه کرد. با این حال، شاخص هموزن، در چهارمین روز معاملاتی هفته با افت ۰.۳درصدی مواجه شد. به نظر میرسد روند صعودی که از ابتدای هفته آغاز شده است، برای تخلیه هیجانات منفی هفته قبل بوده و احتمالا سایه ترس از بازار کم نشده است. با وجود آنکه ارزش معاملات خرد، نسبت به هفتههای گذشته بهبود یافته، اما همچنان بازار با موانعی همراه است.
دنیای اقتصاد- امیرمحمد بختیاری:
نخستین روز متوالی سرخپوشی بازار در هفته جاری پس از سه روز متوالی سبزپوشی در سایه فروکش کردن هیجانات منفی سرمایهگذاران و برقراری ادامهدار محدودیت دامنه نوسان در هشتمین روز آبانماه به ثبت رسید. بازار سرمایه که هفتههای اخیر افتوخیز خوشایندی از خود به نمایش نگذاشته و روندی منفی در پیش گرفته بود، در نخستین روز هفته پس از اقدام رژیم صهیونیستی در حمله به نقاطی از مراکز نظامی سبزپوش بود. در این بین روز گذشته نمادهای بازار که ساعات ابتدایی روز پرتقاضا معامله میشدند، با گذشت ساعاتی تحتتاثیر افزایش حجم عرضهها قرار گرفتند و پایان روز خنثایی را رقم زدند. در این میان شاخص اصلی بازار سرمایه در پایان در سطح ۲میلیون و ۵۱هزار واحدی ایستاد. رشد ۷۲واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هموزن با افت ۰.۳درصدی روبهرو شد و در سطح ۶۷۱هزار و ۶۱۰واحدی قرار گرفت.
دنیای اقتصاد:
شاخص کل بورس که در سه روز ابتدای هفته، رشد بیش از ۴درصدی را تجربه کرد، در جریان معاملات روز گذشته زیر فشار رفتار بازارهای موازی تاب نیاورد و رفتهرفته وارد مسیر نزولی شد تا در نهایت با عقبنشینی سهامداران خرد، با صف تقاضا روبهرو شود. به این ترتیب معاملهگران حقیقی بعد از سه روز دوباره در صف فروش ایستادند. حال پرسش این است که از استراحت بورس در مقیاس روزانه چه برداشتی میتوان داشت؟ اگرچه در روز گذشته شاهد نوسانات پردامنهای در قیمتها نبودیم اما خروج پول حقیقی میتواند وضعیت را به گونهای دیگر جلوه دهد؛ آن هم در شرایطی که بازار سهام از منظر بنیادی در شرایط مطلوبی به سر میبرد.
با توجه به ادعای متولیان سازمان برنامهوبودجه، سخنگوی این نهاد و دیگر ارکان در مورد سند بودجه و پیگیریهای رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار جهت حمایت از حقوق اهالی بازار سرمایه در سند بودجه ۱۴۰۴، در صورتی که تامین مالی این سند از محلی باشد که به بازار سرمایه فشاری وارد نشود، اتفاق مثبتی است و رویکرد قابل تحسینی خواهد بود تا سرمایهگذاران افق قابل پیشبینیای را متصور باشند. فعالان بورسی این اتفاق را در صورت تحقق، مثبت ارزیابی میکنند، البته باید دید مجلس شورای اسلامی تا چه میزان با دولت چهاردهم در این زمینه همکاری خواهند کرد.
عاطفه چوپان:
روز گذشته مسعود پزشکیان برای دفاع از کلیات نخستین لایحه بودجه خود به مجلس شورای اسلامی رفت و موفق شد ۱۴۶ رای موافق از مجلس جلب و کلیات لایحه را تصویب کند. رشد بورس اما در چنین روزی متوقف شد. شاخصها همگی قرمزپوش شدند و شاهد خروج نقدینگی از معاملات خرد بودیم. شاید تا سال گذشته مهمترین ریسک برای بورس در پاییز مساله بودجه بود. همواره از این محل ریسکهای متعددی به بازار سرمایه و صنایع تحمیل میشد و نماگرها تحت تاثیر این ریسکهای بنیادین که قرار بود در سال آینده صنایع را متضرر کند دچار هیجانات منفی شده و وارد فاز رکودی میشدند.
دنیای اقتصاد-آرش معلمی:
حکمرانی بازار سرمایه -به معنای مجموعهای از قاعدهگذاریها، مقرراتگذاریها و انجام اقداماتی با هدف دستیابی به کارکردهای این بازار- که عمدتا توسط شورای عالی بورس و از طریق قانون بازار اوراق بهادار مصوب سال ۱۳۸۴ صورت میگیرد، با چالشهای مهمی از جمله وجود زمینههای ساختاری در شکلگیری تعارض منافع و مداخله دولت در شورای عالی بورس مواجه است. مرکز پژوهشهای مجلس در گزارش اخیر خود تحت عنوان «حکمرانی شورای عالی بورس؛ چالشها و پیشنهادهای اصلاحی در قانون» به بررسی این چالشها پرداخته و پیشنهادهایی نیز برای رفع آنها ارائه کرده است.
دنیای اقتصاد:
بورس در سهروز اخیر با رشد بیش از ۴درصدی تاحدودی افت هفته قبل را جبران کرد. شاخص بورس در حالی به سرعت کانال ۲میلیون واحد را پس گرفت که در فضای مثبت این روزهای بازار سهام، «دوگانه صعود و نزول» سناریوهای مختلفی را روی میز معاملهگران قرار داده است.
دنیای اقتصاد-علی عبدالمحمدی:
برای سومین روز متوالی، رشد نماگرها در تالار شیشهای ادامهدار بود؛ بازار پس از برطرفشدن سایه ریسک سیستماتیک به حرکت خود در مسیر صعودی ادامه میدهد. در معاملات روز گذشته بورس تهران، شاخص کل بورس با رشد ۲۵هزار واحدی (معادل ۱.۲۷) درصد مواجه شد و به سطح ۲میلیون و ۵۱هزار واحدی رسید. شاخص هموزن هم ۰.۵۴درصد بر ارتفاع خود افزود و به سطح ۶۷۳هزار واحدی رسید. در فرابورس نیز شاخص کل این بازار با رشد ۰.۳۸درصدی همراه شد. برای سومین روز متوالی بازار سهام با ورود پول حقیقی همراه شد تا مجموع ورود پول حقیقی در هفته جاری به ۸۶۹میلیارد تومان رسیده باشد. ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز در روز گذشته به ۳هزار و ۵۵۲میلیارد تومان رسید.
دانش روانشناسی بر مبنای نتایج مطالعات خود قاطعانه میگوید حس تعلیق و انتظار رخدادهای نامیمون و آسیبزا، در حالت عام و به طور میانگین بیشتر از خود آن رویدادها به روح و حتی جسم انسان صدمه میرساند. علت نیز ناشی از قدرت خیالپردازی بالای انسان است، قدرتی که در میان صدها تعریف از انسان و مشخصکننده تمایز وی با سایر موجودات زمینی از سوی متفکران و فیلسوفان همواره مورد اشاره قرار میگیرد.
شاخص اصلی بورس تهران روز دوشنبه با افزایش ارتفاع ۱.۲۷درصدی همراه شد و در پایان ساعت معاملاتی روز گذشته در سطح ۲میلیون و ۵۱هزار واحدی ایستاد. رشد ۲۵هزار و ۶۴۴واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هموزن با رشد ۰.۵۴درصدی روبهرو شد و در سطح ۶۷۳هزار و ۶۴۳واحدی قرار گرفت. در این بین شاخص کل فرابورس نیز که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۰.۳۸درصد سبزپوش شد و در نهایت در سطح ۲۱هزار و ۳۵۰واحدی کار خود را به اتمام رساند.
بررسی بازار سرمایه ایران از بعد رفتارهای مالی نشان میدهد که اصطلاح لیدرمحوری در مقاطع مختلف مشهود بوده است؛ در ماههای اخیر الگوهای رفتاری سهامداران نشان میدهد که معاملات صندوقهای اهرمی بیشتر مورد توجه فعالان بازار قرار گرفته و وقتی اقبال به این صندوقها افزایش داشته در کلیت بازار نیز جو مثبتی را شاهد بودیم و بالعکس.
دنياي اقتصاد:
به گفته رئیس سازمان برنامهوبودجه، حمید پورمحمدی در روز یکشنبه و تاکید سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامهوبودجه در روز دوشنبه، در تدوین لایحه بودجه ۱۴۰۴، سیاست به گونهای است که به بازار سرمایه آسیبی وارد نمیشود و از تصمیماتی که در بورس، اخلال ایجاد میکند جلوگیری خواهد شد. همچنین با توجه به سیاست سازمان برنامه، افزایش سرمایه شرکتهای بورسی از مالیات معاف خواهد بود و این مساله میتواند یک پوئن مثبت برای فعالان بازار سرمایه تلقی شود. به نظر میرسد طبق وعدههایی که از سوی سازمان برنامهوبودجه مطرح شده، سیاست بودجه و اقدامات صورت گرفته، در راستای افزایش شفافیت و اطلاعرسانی دقیقتر در شرکتهای دولتی و اصلاحات ساختاری در سند بودجه است.
دنياي اقتصاد:
مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به یکی از گزارشهای هفتگی «دنیایاقتصاد» با عنوان «راز رویگردانی از بورس» گزارشی منتشر کرد. در این گزارش به نقش و هدف سازمان بورس اشاره شده که البته در گزارش مذکور هیچ انتقادی از این جهت به سازمان بورس و اوراق بهادار نشده و حتی ریسکهای سیستماتیک بهعنوان عوامل موثر خروج سرمایهگذاری در بورس بیان شده است. در این جوابیه آمده است که:
دنیای اقتصاد-محمدصادق صفا:
کف ۲میلیونواحدی دوباره فتح شد که این امر بهمعنای افزایش اعتماد به بازار سرمایه و کاهش فشارهای خارج از بازار است. شاخصکل بورس با رشد ۱.۵۴درصدی به سطوح بالاتر از ۲میلیونواحدی دستیافت. علاوهبر این، کاهش ابهامات پیرامون تنشهای منطقهای به تثبیت بیشتر بازار کمک کردهاست. سیاستگذاران در راستای تقویت بازار، اقداماتی همچون برنامههای بهبود سودآوری ناشران و افزایش سهم سهام در پرتفوی صندوقهای درآمد ثابت را اتخاذ کردهاند، همچنین قیمتهای طلا و دلار نیز در روز گذشته بهبود یافته و نشاندهنده وضعیت مثبت بازارهای موازی هستند. از دیگرسو طی روز گذشته ۵۴۵میلیارد تومان پول حقیقی وارد بازار شد و رکورد ورود پول را از ۲ اردیبهشت سالجاری شکست.
دنیای اقتصاد-امیرمحمد بختیاری:
دومین روز متوالی سبزپوشی بازار، در سایه کاهش احتمالی موج تنشهای بینالمللی و محدودیت دامنه نوسان، در ششمین روز آبانماه کلید خورد. بازار سرمایه که هفته گذشته نوسان مطلوبی از خود به نمایش نگذاشته بود و روندی منفی در پیش گرفته بود، از روز شنبه و بعد از اقدام رژیم صهیونیستی در حمله به نقاطی از مراکز نظامی سبزپوش شد.
دنیایاقتصاد – محمدامین مکرمی:
تحلیلگر نشریه اکونومیست در مقالهای استدلال میکند؛ سرمایهگذاران نباید از ریزشهای مقطعی قیمت سهام هراس داشته باشند، زیرا وقتی نگاه بلندمدت به بازار داشته باشیم، ریسک سرمایهگذاری در سهام بسیار کمتر از آن چیزی است که بسیاری میپندارند. سرمایهگذاران بورسی در بسیاری از کشورها در حال تجربه یکی از بهترین روندهای صعودی قیمت سهام در تاریخ هستند. ارتفاع شاخص معیار بورس آمریکا (S&P ۵۰۰) نسبت به کفی که اواخر اکتبر۲۰۲۳ لمس کرد، بیش از ۴۰درصد بالاتر است.
عاطفه چوپان:
بورس دو روزی است که شرایط خوبی دارد. شاخصها همگی مثبت هستند و بعد از مدتها شاهد دو روز متوالی ورود سرمایه حقیقی به معاملات خرد بودیم. هیجان مثبتی که بهنظر میرسد بیش از هر چیز دیگری مرهون کاهش تنشهای منطقهای دستکم در مقطع فعلی باشد. با تغییر رنگ تابلوی معاملات و خلوتشدن صفهای فروش اما اولین سوالی که باید به آن پرداخت این است که این صعودها چه زمانی روند میگیرد؟ ارزش دلاری بازار سرمایه در حالحاضر حوالی ۱۰۰میلیارد دلار است و به حدود اوایل دههگذشته سقوط کردهاست. تغییر روند در ارزش دلاری موضوعی است که به تغییر در چند پارامتر بنیادی نیاز دارد. پارامترهایی که دولت چهاردهم با وجود حرفدرمانی فراوان درخصوص آنها هنوز اقدامی عملی انجام ندادهاست. بهبود وضعیت ارزش دلاری بورس که چندی پیش وزیر اقتصاد نیز آن را «زشت» خوانده بود، بیش از هر چیزی نیازمند بهبود فضای داخلی اقتصاد است.
دنیای اقتصاد:
از ابتدای هفته افت متوالی شاخص سهام متوقف شد و شاهد چرخش مسیر این بازار و ثبت رشد ۲.۷۹درصدی در دو روز اخیر بودیم. علاوه بر حمله ۲۶ اکتبر اسرائیل به برخی اهداف نظامی در ایران، رسیدن به کفهای بنیادی از مهمترین دلایل رشد دستهجمعی قیمت سهام در این دو روز معاملاتی عنوان میشود. از سوی دیگر انتظار سههفتهای بازار جهت مشاهده پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی سبب شد سناریوهای احتمالی توسط معاملهگران پیشخور شود.
دنیای اقتصاد-پروانه کُبره:
آیا بورس تهران به ایستگاه پایانی نزول و ریزش نزدیک شده است؟ رفتار روز گذشته بازار سهام و افزایش بیش از ۲۳هزار واحدی شاخص کل بورس به عنوان بازاری که بیشترین کاهش بازدهی (۱۰.۲۱درصد کاهش از ابتدای سال تا آخرین روز معاملاتی هفته قبل) از ابتدای سال را در میان بازارهای ارز و دلار به سهامداران خود تحمیل کرده، حاوی نکات مهمی است. رفتارشناسی معاملهگران بورسی در رویارویی با شوکهای نوظهور و ریسکهای سیاسی نشان میدهد در دورههای زمانی مختلف، نخستین واکنش اهالی بازار سهام به «انواع ریسک»،ترس، تشدید عرضه و ورود به فاز احتیاطی بوده است. با مطالعه نحوه واکنش سهامداران در مواجهه با ریسکهای سیاسی درمییابیم که بورس بعد از تمام رخدادهای منفی ، «دومینووار» پا پس کشیده است. این رفتار، هم بعد از سیزدهم فروردینماه، که اسرائیل کنسولگری ایران در دمشق را مورد هدف قرار داد، قابلرویت بود و هم با بالاگرفتن ریسکهای سیستماتیک بعدی و پاسخ موشکی و پهپادی ایران به اقدام اسرائیل در ۲۶ فروردینماه بهوضوح مشاهده شد.
دنیای اقتصاد-علی عبدالمحمدی:
بورس تهران بالاخره پس از ۸روز به مدار مثبت بازگشت و سهامداران بالاخره رنگ سبز را پس از مدتها در تابلوی معاملات نظارهگر شدند. از آغازین دقایق معاملات دیروز و در پیشگشایش بازار، سفارشهای سنگین خرید در نمادهای شاخصساز و صندوقهای اهرمی قابلمشاهده بود و پیشبینی میشد که بازار پس از فروکشکردن ریسک سیستماتیک در مسیر صعودی گام بردارد. همین سناریو نیز رنگ واقعیت به خود گرفت و شاخصکل بورس با قدرت برای بازپسگیری ابرکانال ۲میلیونواحدی خیز برداشت.
دنیای اقتصاد-محمدصادق صفا:
بازار سرمایه ایران همچنان تحتتاثیر تغییرات سریع اقتصادی و سیاستهای مالی شرکتهاست و این تغییرات عمدتا ناشی از شرایط اقتصادی کشور و تصمیمات مدیریتی شرکتهای بزرگ بورسی است. در این میان، سیاستهای تقسیم سود، بهویژه برای شرکتهای بزرگ بورسی، به ابزاری کارآمد در مدیریت مالی تبدیل شده است. بسیاری از شرکتهای فعال در بورس بهمنظور افزایش رضایت سهامداران و جلب اعتماد عمومی، به اتخاذ سیاستهای تقسیم سود بالا روی آوردهاند. هرچند این رویکرد با نگرانیهایی نیز همراه است، بهویژه از این نظر که میتواند موجب کاهش سرمایهگذاریهای داخلی در بخشهای مختلف اقتصادی شود و به توانایی شرکتها برای سرمایهگذاری بلندمدت آسیب بزند.
طی چند سال اخیر ابزارهای مشتقه و خصوصا قراردادهای اختیار معامله به طور چشمگیری مورد استقبال فعالان بازار سرمایه ایران قرار گرفته است. مسوولان و سیاستگذاران سازمان بورس بارها بر عزم و تلاش خود برای توسعه ابزارهای نوین سرمایهگذاری تاکید کردهاند و به صورت گاه و بیگاه گواه موفقیت خود در این امر را افزایش حجم و تعداد قراردادهای اختیار معامله عنوان میکنند. اما بیماری مزمنی که مدتهاست سیستم مدیریتی کشور را در اکثر عرصهها درگیر کرده، تعریف غلط مدیران از مفهوم توسعه است. در این تعریف اشتباه، مدیران به جای پیشبرد همزمان دو اصل کمیت و کیفیت به عنوان دو بال الزامی فرایند توسعه، بیشتر روی بُعد کمی متمرکز شده و از بهبود ابعاد کیفی غافل میشوند.
شاخص اصلی بورس تهران روز گذشته همزمان با احتمال سقوط موج تنشها با افزایش ارتفاع ۱.۲۳درصدی همراه شد و در پایان ساعت معاملاتی روز گذشته در سطح یکمیلیون و ۹۹۵هزار واحدی ایستاد. رشد ۲۴هزار و ۳۱۸واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هموزن با رشد ۰.۸۳درصدی روبهرو شد و در سطح ۶۶۱هزار و ۱۰۵واحدی قرار گرفت.
ماه ابتدایی پاییز برای بازار سرمایه ماه پرخبر و تنشزایی بود. در همان ابتدای مهر بود که خبر شهادت سیدحسننصرالله بهعنوان رهبر حزبالله لبنان باعث شد ریسکهای سیستماتیک برای بازار سرمایه افزایش یاید و همین موضوع منجر به قرمزپوشی تابلوی معاملات و ایجاد صففروش برای نمادهای بازار سرمایه شد.
سنا:
دولت چهاردهم بخش نخست لایحه بودجه۱۴۰۴ کل کشور را به مجلس تقدیم کرد، لایحهای که بخشهایی از آن موردتوجه فعالان بازار سرمایه قرار گرفتهاست. طبق لایحه پیشنهادی دولت، سقف بودجهدر سال۱۴۰۴ به ۵۹۸هزار میلیاردتومان رسیده و درآمد اختصاصی لحاظشده در سقف بودجه۶۴۰هزار میلیاردتومان است. بر این اساس منابع عمومی دولت در سالآینده ۶۸درصد بیش از بودجه سالجاری پیشبینیشده و در عینحال درآمدهای دولت در سالآینده نسبت به بودجه سالجاری، ۴۲درصد، واگذاری داراییهای سرمایهای ۴۱درصد و واگذاری داراییهای مالی ۳۳۳درصد افزایش داشتهاست، اما برخی نکات موردتوجه این لایحه برای سرمایهگذاران در بورس، تکالیف و الزامات جدید آن برای مجموعه بازار سرمایه است.