بورس تهران طی روز دوشنبه نیز برای سومین روز متوالی، روند بهاصطلاح «اصلاحی» را دنبال کرد. با افت بیش از ۴۲هزارواحدی نماگر اصلی، در سومین روز هفته این شاخص مجموعا ۴درصد افت کرده و این درحالی است که نماگر هموزن کمتر از ۲درصد کاهش ارتفاع را تجربه کردهاست. سوال اصلی معاملهگران و سرمایهگذاران بورسی آن است که در روند کاهشی فعلی، باید به بازار برچسب «ریزش» یا «اصلاح» زد؟
از ابتدای هفته دو روند متفاوت در تالار شیشهای سهام مشاهده کردیم. همزمان با ریزش شاخص کل در روز شنبه، دیگر نماگر این بازار بلافاصله افرایش ارتفاع داد و سناریوی بازگشت جاماندگان روی میز معاملهگران قرار گرفت. این وضعیت در روز یکشنبه با تغییراتی همراه شد و همه شاخصهای سهامی در سراشیبی سقوط حرکت کردند. یکی از نکات بارز این جریان غیرقابلپیشبینی بودن روند بورس تهران در این مقطع است. درحالیکه به نظر میرسید نوبت جاماندگان رونق اخیر بازار سهام رسیده است، شاخص هموزن تنها یک روز توانست برخلاف شاخص کل حرکت کند؛ وضعیتی که «دو سناریوی ریزش و اصلاح» را در میان اهالی بازار سهام دست به دست میکند. اما آنچه روز گذشته در جریان معاملات بورس تهران رخ داد، نشان داد خروج پول در این بازار سرعت گرفته است. این امر میتواند بازگشت به مدار صعودی را تا حدودی سخت کند.
فشار فروش، نبود نقدینگی و نقش استراتژیهای سرمایهگذاری
بازار سرمایه همواره عرصهای برای مواجهه با نوسانات و چالشهای پیشبینیناپذیر بودهاست. یکی از شرایط پرتکرار در این بازار، زمانی است که فشار فروش غالب میشود و بازار بهدنبال تعادل است، اما نبود نقدینگی یا عوامل روانی، این تلاشها را ناکام میگذارد. این وضعیت نهتنها سرمایهگذاران خرد، بلکه تحلیلگران حرفهای را نیز به چالش میکشد و آنها را به اتخاذ تصمیمات هوشمندانهتر وادار میکند.
در دهمین روز دیماه شاخص کل بورس پس از برخورد با سقف کانال بلندمدت خود، برای سومین روز متوالی روند اصلاحی در پیش گرفت. شاخص کل بورس پس از نوسانات مثبت هفتههای اخیر در نهایت روز گذشته تا محدوده ۲میلیون و ۷۳۴هزار واحدی تنزل پیدا کرد.
شاخصکل در سومین روز متوالی در این هفته با اصلاح، روز معاملاتی خود را به پایان رساند. در اولین روز هفته شاخص هموزن برخلاف شاخصکل با بازدهی قابلتوجهی بهکار خود ادامه داد و بسیاری از سرمایهگذاران و تحلیلگران گمان بردند که موج صعودی به نمادهای کوچک رسیده اما بازار در ادامه روزهای یکشنبه و دوشنبه، برخلاف انتظارات فعالان بورسی عمل کرد و بسیاری از معاملهگران غافلگیر شدند.
دنیای اقتصاد: شاخص کل بورس برای سومین روز متوالی روند کاهشی را دنبال کرد. شاخص کل طی روز معاملاتی دوشنبه با افت بیش از ۴۲هزار واحدی به سطح ۲میلیون و ۷۳۴هزار واحد رسید.
دنیای اقتصاد: شاخصکل بورس از محدوده یک میلیون و ۹۷۰ هزار واحدی تجربه شده در دوم آبان، تاکنون رشد ۳۷ درصدی را به ثبت رسانده که این وضعیت سبب شد تا توجه سرمایهگذاران به سمت بازار سهام جلب شود.
حفظ کانال قیمتی ۱۰۰ دلاری برای سنگآهن نشان از رونق بخش صنعت چین میدهد
دنیای اقتصاد: تحلیلگران اقتصادی به حفظ رونق بخش تولید چین در ماه پایانی سال امیدوارند؛ به خصوص اینکه در این ماه، قیمت فروش آهن و فولاد در چین و حفظ کانال قیمتی ۱۰۰ دلاری برای سنگآهن نیز این پیشبینی را تایید میکند و درصورتی که داده رسمی چین نیز شاخص مدیران خرید بخش تولید را برای سومین ماه متوالی در فاز رونق اعلام کند؛ کامودیتیها با محوریت فلزات آهنی و غیرآهنی به رشد تقاضا و افزایش قیمت در هفتههای ابتدایی ۲۰۲۵ امیدوار میشوند.
بورس تهران بعد از یک دوره افزایش پرشتاب قیمتها، چند روزی است که گرفتار افزایش عرضه شدهاست که البته بعد از رشدهای قابلتوجهی که در قیمت سهام و صندوقهای مختلف بازار در این مدت حادث شد، امری طبیعی تلقیمیشود.
بازار سرمایه که در ماههای اخیر با عبور از محدودههای مقاومتی کلیدی، روندی صعودی و پرقدرت را تجربه کرده بود، این روزها در مسیر اصلاح قرار گرفته است. شاخص کل بورس که با حمایت عوامل بنیادی، همچون حذف دلار نیما، افزایش نرخ ارز توافقی و بهبود حاشیه سود شرکتها، توانسته بود از سقفهای تاریخی عبور کند، اکنون به دلیل نزدیکی به مقاومتهای تکنیکال و افزایش فشار فروش، وارد فاز استراحت شده است.
ایران از چندی پیش با کمبود انرژی مواجه شده است و به همین دلیل قطعیهایی را تجربه میکنیم. ناترازی انرژی در حال حاضر یکی از چالشهای مهم اقتصاد ایران محسوب میشود و میتواند تمامی صنایع و در نهایت کل اقتصاد را تحتتاثیر قرار دهد.
این روزها آشفتگی سیاسی همهجا را فراگرفتهاست. این شرایط نهتنها در خاورمیانه بلکه در کشورهایی مانند فرانسه و آلمان مشهود است. در کشورهایی مانند ایالاتمتحده، دودستگی سیاسی تشدید شدهاست. ممکن است دلیل اصلی این وضعیت در نقاط مختلف متفاوت باشد، اما مشکل بنیادی واضح بهنظر میرسد؛ وقتی استاندارد زندگی بهبود پیدا نمیکند، راضی نگهداشتن رایدهندگان در کشورهای دموکراتیک بسی دشوار است.
در روزهای اخیر، بازار سرمایه با فراز و نشیبهایی مواجه بوده که نشانههایی از تغییر در روند معاملات و رفتار سرمایهگذاران را آشکار کردهاست. با وجود رشد قابلتوجه شاخصکل در هفتههای گذشته، فشار فروش در نمادهای شاخصساز و صفهای فروش سنگین در برخی سهام، شاخص را از شکستن مرزهای مقاومتی بازداشت. این وضعیت، همراه با کاهش ارزش معاملات به حدود ۱۲هزار میلیاردتومان و خروج نقدینگی حقیقی، سوالاتی درباره آینده بازار ایجادکردهاست.
دنیای اقتصاد: شاید بتوان هفته دوم زمستان را شروع فصل جدیدی برای بورس تهران نامید. با آغاز هفته دوم معاملات این ماه، شاخص سهام روند نزولی را تجربه کرد و نتوانست طی روزهای شنبه و یکشنبه رضایت اهالی بازار سرمایه را جلب کند. صعود چشمگیر بورس تهران در هفته گذشته با عبور شاخص از قله تاریخی و دو کانالشکنی در هفته نخست دیماه همراه بود.
دنیای اقتصاد: سرانجام ترمز رشد بورس تهران کشیده شد، این در حالی است که کارشناسان بازار سرمایه معتقدند در وضعیت کنونی بازار سهام با سه سناریوی محتمل روبهرو است.
دنیای اقتصاد: آیا بورس تهران وارد مسیر جدیدی شده است؟ شاخص کل بازار سرمایه پس از سه روز جولان در کانال۲.۸میلیون واحد، در روز یکشنبه با افت ۱.۷۶درصدی به سطح ۲میلیون و ۷۷۷هزار واحد رسید که بیشترین نوسان منفی روزانه از ۱۴مرداد امسال محسوب میشود.
دنیای اقتصاد: بورس تهران در هفتههای اخیر شاهد رکوردشکنیهای متعدد بود. این در حالی است که اکنون ابهامات بسیاری پیرامون تداوم رشد پایدار بازار سهام وجود دارد.
شاخصکل بورس تهران در همان ساعات ابتدایی معاملات روز گذشته با عقبنشینی از محدودههای ۲میلیون و ۸۴۸هزارواحدی کار خود را آغاز کرد. با وجود اینکه از همان ابتدای بهصدا درآمدن زنگ معاملات هفته دوم دی ماه نمادهای شاخصساز بازار صحنه پیکار خریداران و فروشندگان بود، اما برآیند جریان نقدینگی در نهایت به نفع سهام شاخصساز و لیدرمحور بازار نبود.
صدرنشینی بورس همچنان در زمستان ادامه دارد. در هفتهای که گذشت بازار سهام نشان داد در میان رقبایش، یعنی بازار ارز و طلا، همچنان میتواند به تاختوتاز قیمتی ادامه دهد. اگرچه روز گذشته، شاخص کل بازار استراحت را در اولویت خود قرار داد تا فضا برای جولان سهام بعد از رشد قابلتوجه شاخصسازها فراهم شود، اما بر اساس اظهارات کارشناسی برخی حلقههای حمایتی میتوانند شرایط صعود پرقدرت بورس را تداوم بخشند.