گروه بورس- حدیث موسوی: در ادامه نوسانات فرسایشی بازار سهام و افت و اخیز شاخص در دامنه‌ای محدود، نماگر بورس روز گذشته نیز تنها با ۱۳ واحد رشد همراه شد تا در شرایط پایین بودن حجم و ارزش معاملات نسبت به دوران رونق بازار، بیش از پیش بی‌تحرکی دادوستدها را منعکس کند.


بررسی معاملات بورس تهران نشان می‌دهد معامله‌گران حقیقی عمده فعالیت خود را در دادوستد سهام، روی شرکت‌های کوچکی که شناوری آنها نیز پایین است، متمرکز کرده‌اند، این در حالی است که معاملات در سهم‌های بزرگ کماکان بی‌رونقی زیادی را تجربه می‌کند که همین عامل به نوسان ضعیف شاخص ختم شده است. محمد گرجی‌آرا، کارشناس بازار سهام در گفت‌و‌گو با «دنیای‌اقتصاد» درخصوص تحولات روز گذشته بورس و علل رشد حدود 45 واحدی شاخص هم‌وزن در شرایط رشد تنها 12 واحدی شاخص کل گفت: از آنجا که شاخص هم‌وزن میانگینی از قیمت سهم‌های مختلف بوده و ارزش بازاری سهام در آن لحاظ نمی‌شود، رشد شاخص منعکس‌کننده تحرک فعالان بازار در گروه‌های کوچک بازار مانند قند و شکر و رشد قیمت سهام در این دست صنایع است.


وی ادامه داد: در شاخص کل بازار اما علاوه بر میانگین قیمت‌ها، ارزش بازاری سهام مورد مبادله نیز منظور می‌شود که متاثر از افت قیمت سهم‌هایی با ارزش بازاری زیاد مانند ایران‌خودرو، مپنا، ملی مس و... شاهد رشد اندک شاخص کل در این روز بودیم. به گفته وی در حال حاضر دو دسته از سهامداران در بورس به فعالیت مشغولند؛ یک دسته سهامداران حقیقی و بعضا نوسان‌گیرانی که در شرایط رکودی بازار سعی در نوسان‌گیری از قیمت سهام شرکت‌های کوچک دارند که این گونه رفتار معاملاتی را طی روزهای اخیر به دفعات در مورد سهام گروه قند و شکر دیده‌ایم و گروه دیگر سرمایه‌گذارانی که روی سهام شرکت‌های بزرگ با شناوری بالا به دادوستد مشغولند و عمدتا دید بلندمدتی نیز برای سرمایه‌گذاری دارند.


گرجی‌آرا تاکید کرد: سهم‌های بزرگ در حال حاضر شرایط و عملکرد مطلوبی به واسطه رکود حاکم بر اقتصاد ندارند و چشم‌انداز آنها در بازه میان مدت تا بلندمدت است که مثبت به نظر می‌رسد، بنابراین طبیعی است فعالیت سهامداران در شرایط فعلی بازار به سمت شرکت‌های کوچک با شناوری پایین سهام گرایش پیدا کند. وی درخصوص چشم‌انداز بازار در هفته‌ها و ماه‌های پیش رو نیز گفت: بازار سرمایه کشور هوشمند است و با توجه به برخی اظهارات مسوولان کشور درخصوص برقراری مجدد سوئیفت تا یک ماه آینده و اجرای عملی برجام و رفع تحریم‌ها در فصل زمستان، بازار سهام حرکت رو به رشد و مثبتی را در چند هفته آینده آغاز خواهد کرد، ضمن اینکه با ورود سرمایه‌های خارجی و بعضا داخلی در چند ماه آتی و بهبود شرایط اقتصادی کشور، بازار سرمایه به خصوص بورس تهران پله‌های رشد و سودآوری را به خوبی از سال 95 طی خواهد کرد.


درجای شاخص در کانال 63 هزار واحدی

شاخص کل بازار سهام که مدتی است رشدهای محدودی را تجربه می‌کند، روز گذشته نیز در پایان معاملات تنها ۱۳ واحد معادل ۰۲/ ۰ درصد افزایش یافت تا به این ترتیب نماگر بازار رقم ۶۳ هزار و ۸۳ واحد را ثبت کند. نماد شرکت‌های کشتیرانی جمهوری اسلامی با ۴۴ واحد، پتروشیمی پردیس با ۲۵ واحد، مخابرات ایران با ۲۲ واحد و نیز نفت و گاز پتروشیمی تامین با ۲۱ واحد، بالاترین تاثیر مثبت را بر شاخص بورس گذاشتند، در عین حال نماد شرکت‌های پالایش نفت اصفهان با ۳۳ واحد، ایران خودرو با ۲۳ واحد و ملی مس ایران با ۱۶ واحد بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص داشتند. طی معاملات روز گذشته بورس نماد معاملاتی شرکت‌های رینگ‌سازی مشهد و سیمان بهبهان با توجه به تعدیل پیش‌بینی درآمد هر سهم برای سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۹۴، نماد معاملاتی شرکت سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی کارکنان بانک‌ها پس از برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده به منظور تصویب افزایش سرمایه و همچنین شرکت پتروشیمی خارک پس از برگزاری مجمع عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده برای انتخاب اعضای هیات مدیره بازگشایی شدند.


در این روز البته نماد معاملاتی شرکت سرمایه‌گذاری ساختمان ایران با توجه به تعدیل پیش‌بینی درآمد هر سهم، شرکت کشت و صنعت چین چین جهت برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه به منظور تصمیم‌گیری درخصوص تقسیم سود نقدی، شرکت قند مرودشت جهت برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه به منظور تصویب صورت‌های مالی، حق تقدم شرکت سرمایه‌گذاری مسکن با توجه به پایان مهلت پذیره‌نویسی و شرکت نوسازی و ساختمان تهران با توجه به تعدیل پیش‌بینی درآمد هر سهم متوقف شدند. روز گذشته نمادهای بانک ملت، بانک صادرات و ایران خودرو به ترتیب پربیننده‌ترین نمادهای بازار سهام بودند. بررسی معاملات «وبملت» نشان می‌دهد روز یکشنبه 26 میلیون سهم این نماد به ارزش 5 میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفت که سهامداران حقوقی مالکیت 64 درصدی در سمت خرید و 92 درصدی در سمت فروش داشتند. در نماد «وبصادر» نیز 26 میلیون سهم به ارزش 2 میلیارد تومان خرید و فروش شد که معامله‌گران حقیقی مشارکت 82 درصدی در سمت فروش و 20 درصدی در سمت خرید این نماد داشتند. روز گذشته حجم و ارزش معاملات نیز به ترتیب رشد 36 و 38 درصدی را نسبت به روز ماقبل تجربه کردند.