گروه بورس: ارائه وام‌های جذاب خرید خودرو با استقبال گرم متقاضیان مواجه شد. فروش حدود 110 هزار خودرو در مدت 6 روز گذشته کاملا بر جذابیت تسهیلات ارائه شده برای خودرو تاکید دارد. در ماه‌های گذشته ضعف قدرت خرید، فروش صنعت خودرو را با رکود سنگین مواجه کرد در نتیجه کاهش سودآوری شرکت‌ها در نیمه نخست سال را شاهد بودیم. در شرایط کنونی با وجود اینکه انبار خودروسازان تا حدود زیادی تخلیه شده است، اما نگرانی از فشار دوباره کمبود منابع در بازار خرید خودرو، بر قیمت سهام شرکت‌های این گروه فشار وارد می‌کند. این نگرانی در کنار تغییر انتظارات متقاضیان خودرو و انتظار خریداران برای وام‌های جدید می‌‌تواند بار دیگر رکود را به بازار خودرو بازگرداند. در میان صنایع بورس تهران روز گذشته، 17 صنعت رشد شاخص و 17 صنعت دیگر با افت شاخص مواجه شدند. در این میان، زراعت بیشترین افت روزانه را ثبت کرد و از سوی دیگر، چاپ و ابزار اندازه‌گیری به ترتیب، بیشترین رشد روزانه را تجربه کردند. بیشترین حجم و ارزش معاملات را نیز به ترتیب، خودرو و شیمیایی ثبت کردند.

خودرو در مسیر تسهیلات نماند

شاخص گروه خودرو در روز گذشته با افت 4/ 2 درصدی، دومین گروه در میان صنایع با بیشترین افت شاخص بود. در هفت روز معاملاتی اخیر این گروه با افت 8/ 2 درصدی مواجه شده است. این در حالی است که با انتشار خبر تسهیلات جذاب خرید خودرو، انتظار روند رو به بهبود این گروه در بازار وجود داشت. مشکل فروش خودرو را از ابتدای سال با توجه به ضعف قدرت خرید در بازار شاهد بودیم. در ادامه پیدایش کمپین نخریدن خودرو صفر نیز به کاهش تقاضا فشار وارد کرد. رکود بخش خودرو، شرکت‌های زیرمجموعه این صنعت را با مشکل شدید سودآوری مواجه کرد، این موضوع را می‌توان در عملکرد 6ماه ابتدای سال مشاهده کرد. بر این اساس، با افزایش موجودی انبارها و برآیند از کاهش مقدار فروش در ماه‌های آتی پیش‌بینی سود این شرکت‌ها نیز ریزش داشت. در این خصوص، ایران خودرو پیش‌بینی سود خود را 74 درصد کاهش داد، سایپا نیز پیش‌بینی سود 75 ریالی را به زیان 175 ریالی تغییر داد. در هفته‌های اخیر ارائه بسته رونق اقتصادی از سوی دولت و در نظر گرفتن وام با سود 16 درصد برای خرید خودرو داخلی، از خبرهای مثبت برای این گروه بود. بنا بود که این وام در یک فرصت 6 ماهه در اختیار متقاضیان قرار گیرد. تامین منابع مورد نیاز برای متقاضیان خودرو، سهامداران را به بهبود سودآوری این شرکت‌ها امیدوار کرد. ارائه وام 16 درصدی خودرو از سوی دیگر، نگاه‌ها به کاهش سودآوری شرکت‌های لیزینگی را افزایش داد. کاهش جذابیت سهام لیزینگی‌ها با توجه به اثر منفی وام 16 درصدی خودرو بر تقاضا در این بخش حالت مورد انتظار بازار بود؛ شرکت‌های لیزینگی سود 21 درصد را به متقاضیان ارائه می‌دهند. سه‌شنبه هفته گذشته دستورالعمل نهایی وام خودرو به نمایندگی‌های فروش در سراسر کشور ابلاغ شد. استقبال گرم متقاضیان از شرایط جذاب این وام فروش بیش از انتظارات را در روزهای اولیه به دنبال داشت. اخبار حاکی از فروش بالغ بر 90 هزار دستگاه خودرو تا پایان روز پنج‌شنبه بود. بانک مرکزی با توجه به هجوم متقاضیان در روزهای اولیه ارائه تسهیلات خرید خودرو، الزام رعایت سقف 100 هزار خودرو را به وزارت صنعت و معدن ابلاغ کرد. این موضوع پایان زودهنگام ثبت نام خودرو با پرداخت تسهیلات را به دنبال داشت. اخبار حاکی از فروش سقف 110 هزار خودرو توسط خودروسازان بود. بر اساس اخبار ایران خودرو 53 هزار دستگاه، سایپا 43300 دستگاه، پارس خودرو 8100 دستگاه و زامیاد موفق به فروش 5300 دستگاه شدند. به نظر می‌رسد کاهش مقدار فروش در ماه‌های اخیر تا حدود زیادی تحت تاثیر ضعف قدرت خرید بوده و عوامل دیگر تنها یک اثر هیجانی را در کاهش تقاضا ایجاد کرده‌اند. تخلیه انبار خودروسازان، تا حدودی سهامداران را به تحقق سود پیش‌بینی شده امیدوار ساخت. با این حال، توقف ارائه تسهیلات خرید خودرو، بار دیگر نگرانی را نسبت به تداوم مشکلات فروش این شرکت‌ها به وجود آورده است. در نتیجه، شاخص این صنعت از ابتدای هفته با افت 3 درصدی مواجه شد. در نقطه مقابل، رشد نماهای لیزینگی در معاملات روز گذشته نیز از نکات قابل توجه بازار بود؛ شاخص این گروه در روز گذشته با رشد 6/ 3 درصدی مواجه شد.


با وجود تخلیه انبارهای شرکت‌ها، احتمال کاهش دوباره فروش خودروسازان با تکرار ضعف تقاضا وجود دارد. همچنین، خرید خودرو با شرایط جذاب قبلی می‌تواند بر انتظارات متقاضیان این بازار اثر بگذارد در نتیجه، ممکن است روند کاهش فروش خودرو ماه‌های قبل را نیز تشدید کند. به نظر می‌رسد نگرانی از بازگشت رکود به بازار و تشدید ضعف عملکرد شرکت‌ها به قیمت نمادهای خودرویی فشار وارد کرده است. با این حال، گسترش همکاری‌های بین‌المللی شرکت‌های داخلی پس از رفع تحریم‌های بین‌المللی و احتمال ارائه راهکاری از سوی دولت در صورت تشدید رکود از عوامل حمایتی از قیمت سهام در این گروه هستند. از سوی دیگر، توقف ارائه تسهیلات خودرو در بازار ممکن است بار دیگر تقاضا را به سمت لیزینگی‌ها بکشاند و به تحقق سودآوری این گروه کمک کند.


در میان نمادهای این گروه «خودرو» و «خساپا» که بیشترین مقدار فروش خودرو را در روزهای اخیر در اختیار داشتند، بیشترین افت روزانه را تجربه کردند. در نماد معاملاتی ایران خودرو در خرید و فروش به ترتیب 90 و 94 درصد حجم معاملات را حقیقی‌ها در اختیار داشتند. در معاملات «خساپا» نیز در شرایط فروش 14 درصدی حقوقی‌ها خرید 3 درصدی این معامله‌گران را شاهد بودیم. از سوی دیگر، «ختراک» با معاملات کامل حقیقی‌ها بیشترین رشد روزانه را ثبت کرد. نماد معاملاتی پارس‌خودرو، «خپارس» نیز با خرید 7 درصدی در مقابل فروش یک درصدی حقوقی‌ها بیشترین حجم معاملات را در اختیار داشت.


سایه رخوت در کاشی و سرامیک

صنعت کاشی و سرامیک رمقی برای ایستادگی ندارد. این را مسوولان این صنعت در روزهای اخیر اعلام کرده و به دلیل رکود عمیق در بخش ساخت و ساز، امیدی به رشد آن تا پایان سال نیز نمی‌بینند. در این میان آمار معاملات این صنعت نسبت به زمان مشابه در سال قبل افت ۳۰درصدی را نشان می‌دهد. بررسی جدول شرکت‌های بورسی این صنعت حاکی ازآن است که این صنعت حال و روز خوبی را نمی‌گذراند. طبق آمار این صنعت از ابتدای سال افت ۶ درصدی و روز گذشته نیز افت ۲۷/۰ درصدی داشته است. همچنین روز گذشته از میان ۹ نماد فعال این صنعت تنها در سه نماد معامله صورت گرفت و دیگر نماد‌ها با بی‌توجهی سهامداران مواجه شدند؛ ضمن اینکه روز گذشته هیچ‌گونه رشد قیمتی در نماد‌های این گروه نیز به ثبت نرسید. با این وجود بیشترین حجم معاملات را در میان نماد‌های معامله شده، نماد «کترام» با حجم یک میلیون و ۸۴۸سهم به خود اختصاص داد. سهام تولیدی کاشی تکسرام روز گذشته در سمت فروش شاهد حضور ۱۰۰درصدی بازیگران حقیقی بود. سابقه معاملاتی این نماد در ۱۰ روز اخیر نشان می‌دهد که «کترام» نیمی از روزها را مثبت و نیم دیگر را منفی پشت‌سر گذاشته است. همچنین بیشترین افت قیمتی را در این صنعت«کچینی» با ریزش ۰۶/۲ درصد به ثبت رساند تا این صنعت روزی منفی را مانند بسیاری از روزهای پیش پشت‌سر بگذارد.


قند و شکر، رشد تصاعدی بدون هیچ برهانی

صنعت قند و شکر در حالی این روزها بر مدار صعودی می‌تازد که هیچ دلیل بنیادی اعم از تغییر نرخ در این کالاها یا افزایش واردات در ماده اولیه دیده نمی‌شود. بازده شاخص کل از ابتدای سال در حالی به یک درصد رسیده است که صنعت قند و شکر از ابتدای سال بیش از ۵۰ درصد رشد قیمتی داشته است. در این بین رشد بیش از ۱۸درصدی در هفت روز کاری گذشته گواه یک رفتار هیجانی است که به زعم بسیاری از کارشناسان با نوسانگیری‌های متعدد رخ داده است. صنعت قند و شکر روز گذشته نیز رشدی معادل ۸۷/۲ درصد را به ثبت رساند و با رشد قیمتی در تمام نمادها روزی سبزپوش را به پایان رساند. قند ثابت خراسان بیشترین حجم معاملات را با جابه‌جایی بیش از ۵میلیون سهم به خود اختصاص داد؛ در این شرکت روز گذشته ۱۰۰درصد خرید توسط حقیقی‌ها و ۵۳درصد از سهم فروش نیز توسط این گروه به ثبت رسید. در این زمینه، بیشترین رشد قیمتی را در این گروه «قلرست» با ۵درصد افزایش به ثبت رساند. در این نماد ۱۰۰ درصد خرید و فروش میان معامله‌گران حقیقی انجام شد و در سابقه ۱۰ روز معاملاتی یک روز با افت قیمتی و دیگر روز‌ها مثبت به ثبت رسید.

نگرانی تقاضا با توقف «فروش اقساطی»

نگرانی تقاضا با توقف «فروش اقساطی»

نگرانی تقاضا با توقف «فروش اقساطی»