سنا: شواهد حاکی از نامساعد بودن وضعیت اقتصادی در چند ماه اولیه سال و احتمالا رشد اقتصادی منفی تا پایان سال است به همین جهت باید تا زمان رفع تحریم‌ها اقدام عاجلی را انجام داد.


سید هادی موسوی نیک، استاد دانشگاه با بیان مطلب فوق گفت: مبنای آنچه که باعث می‌شود خروج از رکود با مشکل مواجه شود، یکی کمبود تقاضای موثر است، یعنی کالاها در انبار تولید‌کنندگان مانده است و خانواده‌ها قدرت خرید کافی را ندارند و دلیل دیگر به کاهش صادرات به واسطه محدودیت‌ها برمی‌گردد. این کارشناس اقتصاد کلان به بیان سایر دلایل دیگر رکود پرداخت و گفت: دلیل دیگر تنگنای مالی است؛ به این معنا که بنگاه‌ها دسترسی کافی به منابع مالی ندارند. بر این اساس دولت برای برون رفت از این شرایط پیشنهادهایی را ارائه کرده که منجر به تحریک تقاضا شود یا بنگاه‌ها را به انجام سرمایه‌گذاری جدید تشویق کند یا خانواده‌ها را تشویق کنند تا بعضی از اقلام کالاهای بادوام را خریداری کنند. این استاد دانشگاه درباره علت وضعیت موجود گفت: به اعتقاد بنده در سال93 که رشد اقتصادی سه درصد را هم شاهد بودیم، باز هم رکود وجود داشت و عامل اصلی این رشد نفت و خودرو بوده است.


وی در ادامه تشریح ساختار اقتصادی کشور و عوامل منجر به افت و خیز در اقتصاد کشور گفت: دو دسته عوامل در شکل‌گیری این شرایط تاثیرگذار است. از این عوامل می‌توان به عوامل زمینه‌ای و ساختاری و عوامل ناشی از سیاست و تصمیمات دولت‌ها اشاره کرد. موسوی نیک توضیح داد: شرایط ساختاری به دلیل اتکای اقتصاد کشور به نفت است؛ زیرا هر زمان درآمد نفت روند افزایشی داشته است، موتور اقتصادمان حرکت کرده است و شاهد رشد اقتصادی مناسبی بوده‌ایم؛ اما این موتور مشابه موتور پیکان است که سرعت کمی دارد، به همین دلیل هر زمان هم که درآمدهای ناشی از فروش نفت کاهش پیدا می‌کند با شرایط رکودی مواجه می‌شویم. وی تاکید کرد: باید نوع موتور ماشین کشور تغییر پیدا کند، یعنی ساختار اقتصادی تغییر پیدا کند که فقط نفت به‌عنوان بازیگر اصلی در اقتصاد کشور نقش ایفا نکند؛ چون مادامی که درآمد نفت کاهش پیدا می‌کند، مخارج جاری دولت نیز افزایش پیدا می‌کند و از طرف دیگر نقدینگی زیاد می‌شود و بدهی دولت به سیستم بانکی افزایش پیدا می‌کند و همه اینها دست در دست هم شرایط بد اقتصادی را رقم می‌زند.