گروه بورس - زهرا رحیمی: جدال بین خریداران و فروشندگان روز گذشته به نفع خریداران تمام شد و شاخص کل بورس تهران در شرایطی که در دقایق پایانی معاملات در اثر بازگشایی نماد «وغدیر» کانال 63 هزار واحدی را لمس کرد، در نهایت با ثبت رشد 116 واحدی (معادل18/ 0 درصد) در ارتفاع 62 هزار و 927 واحدی ایستاد تا بازدهی از ابتدای سال تا‌کنون به 63/ 0 درصد برسد. به نظر می‌رسد تقابل دو دیدگاه مختلف نسبت به وضعیت آینده بورس در روز‌های اخیر موجب نوسانات با دامنه کوتاه شاخص کل بورس تهران بوده است به‌طوری‌که از یک طرف خوش‌بینی نسبت به بهبود وضعیت آتی بورس پس از رفع تحریم‌ها و بسته ضد رکود دولت مانع از فروش سهام و حضور برخی خریداران شده است و از طرفی نیز نگرانی‌ها نسبت به افت قیمتی بیشتر در بازار به علت رکود فعلی اقتصاد نیز به مانعی برای خرید تبدیل شده است و این دو عامل در کنار هم زمینه ثبت نوساناتی از این دست را برای نماگر بازار سهام فراهم کرده است.


بر همین اساس بررسی وضعیت شاخص در مقیاس هفتگی نوسانات با دامنه بسیار اندک را در مرز کانال 63 هزار واحدی نشان می‌دهد به‌طوری که شاخص بورس نیز در این هفته رشد ناچیز 01/ 0درصدی را تجربه کرد. بررسی بازدهی شاخص صنایع مختلف در مقیاس مزبور نشان می‌دهد که شاخص دو صنعت زراعت و استخراج زغال سنگ پر‌بازده‌ترین صنایع این هفته بورس بودند در مقابل اما گروه فلزات اساسی و حمل‌و‌نقل در قعر جدول بازدهی صنایع مختلف قرار داشتند. در این گزارش شرایط برخی گروه‌های مهم پربازده و همچنین صنایع زیان‌ده از منظر یک کارشناس بازار سهام بررسی شده است.


قندی‌ها در دام نوسان‌گیران

صنعت قند و شکر در ادامه مسیر صعودی خود از ابتدای سال، هفته جاری نیز رتبه سوم بازدهی صنایع در بازه هفتگی را کسب کرد. حسام حسینی، تحلیلگر بازار سهام در مورد وضعیت گروه مزبور گفت: به نظر می‌رسد آنچه از ابتدای سال در گروه قندی شاهدیم، بیشتر رفتارهای سفته‌بازی معامله‌گران باشد؛ چرا که شرکت‌های این گروه از منظر بنیادی شرایط مناسبی ندارند به‌طوری که تولید شکر در مقایسه با واردات آن برای شرکت‌ها صرفه اقتصادی ندارد، شاهد مدعا نیز گزارش‌های ۶ ماهه زیر مجموعه این گروه است که عمدتا گزارش‌های نامناسبی بودند و همین شرایط شائبه سفته‌بازی را در قندی‌ها تایید می‌کند.


بسته حمایتی و اثر بر خودرویی‌ها و انبوه‌سازان

حسینی به بازدهی 8/ 2 درصدی شاخص گروه خودرویی در هفته جاری اشاره کرد و گفت: در شرایطی که گزارش‌های 6 ماهه این شرکت‌ها عمدتا گزارش‌های نامناسبی بودند اما وجود اخبار پیرامون انعقاد قرارداد پژو با شرکت‌های خودروسازان ایرانی و همچنین نزدیک شدن به زمان اجرای بسته رونق دولت از دلایل اقبال سهامداران به سهام شرکت‌های خودرویی بوده است. این کارشناس بازار سهام اجرای بسته رونق دولت و بند مربوط به افزایش وام مسکن را از دلایل بازدهی شاخص گروه انبوه‌سازی دانست و افزود: در کنار اثر‌پذیری این شرکت‌ها از بسته خروج از رکود دوم، نزدیک شدن به فصل مجامع آنها با توجه به اینکه همواره این شرکت‌ها تقسیم سودهای مناسبی داشته‌اند، دلیل دیگر بازدهی گروه مزبور در هفته جاری بوده است. شاخص گروه انبوه‌سازی رشد 1/ 2 درصدی را در هفته جاری ثبت کرده است. این تحلیلگر بازار سهام در مورد شرایط گروه فلزات اساسی به‌عنوان زیان‌ده‌ترین گروه هفته جاری گفت: با توجه به ثبات قیمت در بازارهای جهانی می‌توان دلیل کاهش شاخص فلزی‌ها را در افت شدید قیمت سهام «فولاد» جست‌وجو کرد.


در بازار دیروز نماد «حکشتی» به‌عنوان بزرگترین نماد گروه حمل‌و‌نقل اولین نماد با تاثیر منفی بر شاخص کل بود. افت قیمتی در این نماد، گروه حمل‌و‌نقل را در رتبه دوم زیان‌ده‌ترین صنعت بورسی هفته جاری قرار داد. حسینی به افت شاخص مزبور با وجود بازدهی چشمگیر آن از ابتدای سال اشاره کرد و گفت: شرکت‌های زیرمجموعه گروه حمل‌و‌نقل قبل از حصول توافق هسته‌ای و پس از آن و در هر مرحله پیشرفت در بحث رفع تحریم‌ها بر خلاف وضعیت کلی بازار رشد چشمگیری را تجربه کردند به همین دلیل به نظر می‌رسد که افت روزهای اخیر آن به دلیل رشدهای پیشین این سهم‌ها و در مسیر اصلاح قیمتی باشد. وی افزود: البته گزارش‌های ۶ماهه شرکت‌های گروه حمل‌و‌نقل به خصوص شرکت‌های حمل نقل ریلی گزارش‌های مناسبی بودند و با توجه به چشم‌انداز اثر‌پذیری زیاد این شرکت‌ها از رفع تحریم‌ها، به نظر می‌رسد این شرکت‌ها وضعیت مناسبی را تجربه کنند. این کارشناس بازار سهام افت از ابتدای هفته شاخص گروه خدمات فنی و مهندسی را به دلیل رشد‌های روز‌های اخیر مپنا دانست و گفت: مپنا در روز‌های اخیر رشد مناسبی را تجربه کرد و افت در هفته جاری شاخص این گروه را می‌توان در راستای اصلاح قیمت این سهم دانست.


در بازار چه گذشت؟

در جریان بازار دیروز نمادهای «اخابر»، «شبندر» و «جم» و «وغدیر» بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل داشتند. شاخص گروه مخابرات زیر سایه رشد دیروز «اخابر»، رشد 5/ 2 درصدی را در بازه هفتگی در کارنامه خود به ثبت رساند. شا خص این گروه از ابتدای سال تا کنون رشد 8/ 11 درصدی را ثبت کرده است که به نظر می‌رسد عدم وابستگی این صنعت به افت قیمت‌ها در بازارهای جهانی که یکی از دلایل اصلی افت قیمت‌ها در بسیاری از گروه‌های بورسی بوده است، شرکت‌های این گروه را از مسیر نزول قیمت‌ها دور کرده است. در بازار دیروز دو نماد «قشهد» و «فاراک» بیشترین رشد قیمتی را تجربه کردند. «فاراک» در بازار دیروز بدون محدودیت نوسان قیمت معامله شد و در نهایت رشد 51/ 7 درصدی را برای این سهم رقم زد. براین اساس شاخص گروه ساخت محصولات فلزی با رشد روز گذشته «فاراک» به 6/ 3 درصد در هفته جاری رسید و رتبه چهارم صنایع با بیشترین بازدهی را کسب کرد.