گروه بورس - همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته در حالی که معامله‌گران در انتظار افزایش قابل توجه شاخص بودند، با روز ضعیفی مواجه شد.

در بازار دیروز معامله‌گران در حالی که انتظار داشتند به دلیل تایید برجام در ایالات‌متحده و نهایی شدن این توافق در واشنگتن،روزی پربار را تجربه کنند، نبود نقدینگی کافی در بازار موجب شد تا عملا روزی ضعیف در بازار رقم بخورد به گونه‌ای که شاخص تنها با اتکا بر تاثیر مثبت پالایشگاه بندرعباس توانست از کمند افت خارج شده و در نهایت به رشد ۷۹/ ۱۴واحد معادل ۰۲/ ۰ درصد برسد. در بازار دیروز معامله‌گران در ابتدای بازار با صف خرید پالایشگاه بندرعباس مواجه شدند که این صف خرید به‌ویژه پس از اعلام زیان پالایشگاه شیراز از میان رفت. در همین حال دیروز بازار همچنان شاهد صف خرید نماد تازه‌وارد مواد ویژه لیا و گروه قندی بود. در بازار دیروز در تحولات کلان اقتصادی وزیر مسکن و شهر‌سازی در مصاحبه‌ای از ناتوانی دولت در پرداخت بدهی خود خبر داد.

در بازار دیروز همچنین پس از مدت‌ها انتظار معاون وزیر نفت از تداوم نرخ سود ۱۳سنتی خبر داد تا شرکت‌های پتروشیمی مصرف‌کننده خوراک گازی به‌جز پردیس به دلیل احتساب گاز ۸ سنتی با تعدیل منفی قریب‌الوقوع مواجه باشند. در همین حال در حالی که قیمت اتان در بازار جهانی به کمتر از ۱۸۰دلار رسیده است، همچنان شرکت‌های پتروشیمی پلی‌اتیلنی با نرخ ۲۴۰دلار در هر تن اتان را دریافت می‌کنند.

دیروز معاون وزیرنفت در امور پتروشیمی گفت: بر اساس آیین‌نامه خوراک گاز پتروشیمی‌ها که به ۳ وزارتخانه نفت، صنعت، معدن و تجارت و امور اقتصادی و دارایی ابلاغ شده، نرخ خوراک پتروشیمی‌های فعال در کشور ١٣ سنت و نرخ سوخت به ازای هر مترمکعب ٣ تا ٤ سنت خواهد بود.

در گروه تصفیه نفت دیروز شرکت پالایش نفت شیراز براساس گزارش شفاف‌سازی، دلایل و توجیهات تغییرات پیش‌بینی سود سال ۹۴ بر مبنای عملکرد واقعی سه ماهه نسبت به پیش‌بینی اولیه را به شرح زیر اعلام کرد: پالایشگاه شیراز سود هر سهم سال مالی جاری را ۴۳۵ ریال پیش‌بینی کرده بود اما در اطلاعات میاندوره‌ای نه‌تنها این سود با ۱۷ درصد کاهش به ۳۶۱ ریال رسیده، بلکه طی سه ماه اول سال، به ازای هر سهم ۳۷۲ ریال زیان شناسایی کرده است. پالایشگاه شیراز دیروز پس از بازگشایی با افت ۴/ ۱۶درصدی مواجه شد.

در گروه معدنی دیروز نماد گل‌گهر مجددا برای کشف قیمت بازگشایی شد که به افت ۸/ ۲ درصدی شاخص کل منجر شد.

در گروه دارویی دیروز کی‌بی‌سی برای برگزاری مجمع افزایش سرمایه متوقف شد.

در گروه خودرویی دیروز اعلام شد در ۵ ماهه منتهی به مرداد ماه سال جاری تولید انواع خودرو توسط خودرو‌سازان داخلی کشور به مرز ۴۴۰ هزار و ۵۷۱ دستگاه رسید که در مقایسه با ۵ماهه نخست سال گذشته، رشد ۷/ ۸ درصدی را نشان می‌دهد.

در گروه شرکت‌های هلدینگی دیروز سرمایه‌گذاری غدیر اعلام کرد که در صدد اعمال افزایش سرمایه ۵۰ درصدی برآمده است.

این تامین مالی از محل مطالبات حال شده سهامداران و آورده نقدی و به منظور شرکت در افزایش سرمایه شرکت‌های سرمایه‌پذیر است که ۲۵ مرداد به تصویب هیات‌مدیره رسیده و برای اظهارنظر به حسابرس و بازرس قانونی ارسال شده تا در صورت صدور مجوز سازمان بورس و برگزاری مجمع فوق‌العاده نهایی شود.

در گروه بانکی نیز دیروز بانک تجارت به تشریح تاثیرات فروش احتمالی نیروگاه فارس این بانک پرداخت.

این بلوک شامل بیش از ۸ میلیارد و ۴۲۹ میلیون و هزار سهم است که به قیمت پایه هر سهم ۱۸۱۶ ریال (در عرضه قبلی ۱۹۱۱ ریال) به ارزش بیش از ۱۵۳۰ میلیارد تومان (در عرضه قبلی ۱۶۰۰ میلیارد تومان) به‌صورت ۵۰ میلیارد تومان نقد و باقی شامل ۴۱ درصد اقساط سه ماهه و ۵۹ درصد دیگر ۱۲ ساله (در عرضه پیشین ۱۰ درصد نقد و باقی اقساط ۶ ساله) روانه میز فروش در بازار سوم فرابورس می‌شود.

در این رابطه محمد‌ابراهیم مقدم، مدیرعامل بانک تجارت که سال قبل هم در این‌باره توضیح داده بود، با ارسال نامه‌ای به سازمان بورس ضمن بیان دلایل توجیهی عرضه بلوک ۵/ ۹۹ درصدی مولد نیروگاهی تجارت فارس، آثار فروش این دارایی ۱۵۰۰ میلیاردتومانی را رسما اعلام کرد. براساس این اعلام موضوع فروش نیروگاه در صورت‌های مالی بانک پیش‌بینی

شده است.

در مجموع بازار دیروز بازاری متعادل اما رو به ضعف بود که در آن ارزش معاملات در بورس به ۲/ ۵۸ میلیارد تومان و در فرابورس به ۱۵۸ میلیارد تومان بالغ شد.