ابهام در ریزشهای هماهنگ صنایع بورسی
گروه بورس - مهرنوش سلوکی: افتهای مکرر شاخص کل از نیمه دوم فروردین سال جاری شرایط را به گونهای کرده که بسیاری از صنایع با افتهای روزانه مواجهند. از میان ۳۷ گروه تنها ۳ گروه بورسی با روند مثبت همراه بوده و ۲۸ صنعت دیگر با افت شاخص روز یکشنبه را به پایان رساندند.
گروه بورس - مهرنوش سلوکی: افتهای مکرر شاخص کل از نیمه دوم فروردین سال جاری شرایط را به گونهای کرده که بسیاری از صنایع با افتهای روزانه مواجهند. از میان ۳۷ گروه تنها ۳ گروه بورسی با روند مثبت همراه بوده و ۲۸ صنعت دیگر با افت شاخص روز یکشنبه را به پایان رساندند. به این ترتیب با افت شاخص اکثر صنایع، شاخص کل نیز با افت ۶۴۳ واحدی در سطح ۶۲ هزار و ۸۸۷ واحد قرار گرفت. در این بین مشاهده میشود با افت شاخص کل، شاخص کل هم وزن (وزن تمامی نمادها در آن یکسان است) نیز با افت ۷/ ۰ درصدی همراه بوده است. در صنایع با بیشترین افت نیز میتوان به صنایع ساخت دستگاهها و چاپ، سایر محصولات کانی و استخراج سایر معادن اشاره کرد. از سوی دیگر رشد صنایع محصولات غذایی و آشامیدنی، انتشار و چاپ و کاشی و سرامیک بیشتر از دیگر صنایع بوده است. بر همین اساس، بیشترین حجم معاملات در صنایع مختلف مربوط به گروه بانکها و موسسات با حجم بیش از ۱۰۰میلیون سهم است و گروههای خودرو، شیمیایی و سرمایهگذاری در رده بعدی قرار دارند.
چشمانداز مثبت در مسیر خودرو
صنعت خودرو و ساخت قطعات با سهم بزرگی از بازار سرمایه بهعنوان یکی از مهمترین صنایع بورسی به شمار میرود. روز گذشته شاخص صنعت خودرو با افت ۲۷/ ۲درصدی افت هفتگی خود را به حدود ۹ درصد رساند تا زیان از ابتدای سال این گروه به حدود ۸ درصد برسد. در نمادهای زیرمجموعه این گروه خپارس (پارس خودرو) با حجم معامله ۲۰ میلیونی بیشترین حجم معاملات را به ثبت رساند و بعد از آن نمادهای خزامیاد و خودرو قرار دارند. کمترین حجم معاملات نیز در این گروه مربوط به نمادهای «خلنت» و «خموتور» است. اما وضعیت صنایع خودرو در بازار سهام به گونهای است که باوجود تمام خوشبینیها کماکان سیر نزولی خود را ادامه میدهد. حسام حسینی، کارشناس بازار در این رابطه میگوید: وضعیت صنعت خودرو در بازار سهام به گونهای است که بیشتر از آنکه تحت تاثیر عوامل بنیادی باشد، تحت تاثیر متغیرهای سیاسی به خصوص در حوزه سیاست بینالملل است.
وی همچنین افزود: بررسی آمارهای بورسی این صنعت نشان میدهد میانگین P/ E صنایع خودرو در ۱۰ سال گذشته پایینتر از نسبت سود به درآمد کل بازار سهام بوده است؛ اما از اواسط سال ۹۲ با افزایش نرخ ارز و همزمان با لغو بسیاری از تحریمها شرکتهای خودروسازی تولیدات خود را افزایش دادند؛ به گونهای که سال ۹۳ تولیدات ایران خودرو و سایپا نسبت به سال قبل با رشد بالای ۹۰ درصد همراه بود. همین امر باعث شد تا P/ E صنایع خودرویی از بازار بالاتر و قطعه سازان با EPSهای کمتر تعدیلهای خوبی داشته باشند. حسینی ادامه داد: در حال حاضر شواهد نشان میدهد مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ با موجی از خوشبینی همراه است و همین امر انتظاراتی را به وجود میآورد که صنعت خودرو با سودهای کلان همراه باشد. با این اوصاف پیشبینی میشود P/ E صنعت خودرو به سمت نرمال شدن حرکت کند و به سطح نسبت سود به درآمد کل بازار سهام برسد. همچنین در هفته جاری برجستهترین خبر درخصوص صنایع خودرو را میتوان حول مصوبه شورای عالی پول و اعتبار درخصوص افزایش وام خودرو در نظر گرفت. طبق این مصوبه تسهیلات خرید خودرو سواری (تولید داخل) معادل ۶۰ درصد بهای خودرو و حداکثر به میزان ۱۵۰ میلیون ریال، همچنین تسهیلات خرید خودرو بابت جایگزینی خودروهای فرسوده شخصی از محل تولید داخلی معادل ۸۰ درصد بهای خودرو و حداکثر به مبلغ ۲۰۰ میلیون ریال در نظر گرفته شده است. از سوی دیگر در روزهای گذشته مدیر عامل پژو به برنامههای جدید همکاری این شرکت با ایران اشاره کرده است. مدیر عامل این شرکت افزوده است که پژو تمایل دارد در میانمدت در ایران، خودرو تولید کند و همین امر زمینه را برای رشد این صنعت در ماههای آینده افزایش میدهد.
صعود از ابتدای سال در صنعت بیمه
صنایع بیمه و صندوقهای بازنشستگی از صنایع بسیار مهم و کلان بازار سهام به شمار میروند. این صنعت باوجود اینکه روز گذشته افت ۴/ ۱ درصدی و در هفت روز کاری افت ۲ درصدی داشته است توانسته از ابتدای سال رشد ۴/ ۱ درصدی را به همراه داشته باشد. بر اساس آمار بهترین نماد این صنعت از نظر حجم معاملات مربوط به بیمه دانا با حجم معامله ۴ میلیون و ۵۲۵ هزار سهم است و بدترین عملکرد را از نظر حجم نماد بیمه پاسارگارد (بپاس) با حجم ۲۴۷هزار سهم به ثبت رسانده است.
همچنین بیشترین رشد قیمت در صنعت بیمه و صندوقهای بازنشستگی مربوط به بیمه پاسارگاد است که نکته قابل توجه آن میزان مشارکت ۷۹ درصدی حقوقیها در خرید سهمها است. در بررسی تغییر مالکیتهای مهم گروه بیمه، شاهد خرید بیش از ۲میلیون سهم در ۴روز کاری گذشته از نماد «وسکاب» توسط شرکت توسعه و مدیریت سرمایه صبا هستیم. در نماد «وصندوق» نیز خرید بیش از ۱۵۰ هزار سهم از سهام این شرکت توسط شرکت نوآوران مدیریت سبا مشاهده شد. از نکات مهم در گروه صنعت بیمه مصوبه جدید شورای عالی بیمه روز شنبه درخصوص این صنعت است. همچنین بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران تا پایان شهریور ۱۳۹۴ بر اساس آمار عملکرد نهایی سال ۱۳۹۳ بیمه شخص ثالث، سهم هر یک از شرکتهای بیمه از مبلغ ۲۴۰۰ میلیارد ریال موضوع بند فوق را تعیین و ابلاغ خواهد کرد.
افت متغیرهای مهم محصولات فلزی
براساس این گزارش گروه ساخت محصولات فلزی روز گذشته در بین ۴ گروه پر افت صنایع بورسی با نزول ۶۷/ ۲ درصدی قرار داشت. شرایط افت این گروه بهطوری است که شرکتهای زیر مجموعه آن از ابتدای سال تاکنون در حدود ۱۰ درصد افت را به ثبت رسانده است. ساخت و محصولات فلزی روز گذشته در رده نهم در بین ۳۸ گروه صنعتی از حیث حجم معاملات قرار داشت. در این بین نماد «فاذر» با بیش از ۹ میلیون سهم بیشترین حجم معاملات را به ثبت رساند و در ادامه ماشینسازی اراک و لامیران در ردههای بعدی قرار داشتند. در بررسی سهامداران فعال نماد «فاراک» شاهد مشارکت بیش از ۹۷ درصدی گروههای حقیقی هستیم و همچنین جداول نشان میدهد بیش از ۹۰هزار سهم از این نماد توسط شرکت سرمایهگذاری سامان فرهنگیان در هفته گذشته خریداری شده است.
افت صنعت شیرین
صنعت قند و شکر دستکم از سه سال گذشته تاکنون همواره برای سرمایهگذاران بازار سرمایه صنعتی پرهیاهو و در عین حال، طاقتفرسا برای به ثمر نشستن بازدهیها بوده است؛ صنعتی که بهدلیل ماهیت استراتژیک آن برای کشور همواره از سوی دولت با نگاه تعزیراتی مواجه بوده و حرکت عرضه و تقاضا در این صنعت را زیر ذرهبین برده است. این صنعت کوچک در بازار سرمایه ایران سهم اندکی را به خود اختصاص داده اما با توجه به سرمایه پایین و در عین حال حاشیه سود بالای تولید همواره برای سرمایهگذاران بازار سهام با اقبال روبهرو بوده است. این صنعت روز گذشته با افت ۰۴/ ۰ درصدی همراه بود تا افت سالانه خود را به ۴۶ درصد برساند. بیشترین حجم معاملات در این گروه مربوط به نماد «قثابت» با ۵۵۷هزار سهم است و کمترین حجمها نیز مربوط به گروههای «قهکمت» و «قهشد» است. همچنین نماد «قثابت» روز گذشته بدون تغییر مالکیت تماما در دست گروههای حقیقی قرار داشت. در بحث سهامداران فعال نماد «قهکمت» روز گذشته شاهد خرید ۱۵۰هزار سهم توسط یک شخص حقیقی بود تا میزان فروش حقیقیها را به ۱۰۰ درصد برساند.
روند مثبت صنعت کاشی و سرامیک
صنعت کاشی و سرامیک از صنایع کوچک بازار سهام به شمار میرود که تقریبا ۱۰۰ کارخانه تولید کاشی و سرامیک در داخل کشور فعالیت دارند بنا بر برخی آمارها حجم تولید را به ۶۰۰میلیون مترمربع در سال رسانده است. تولید در این صنعت به جهت وجود منابع اصلی و اولیه مورد نیاز از منابع طبیعی کشور همچنان دارای ارزش افزوده است. روز گذشته شاخص این صنعت جزو صنایع مثبت بازار سرمایه بود تا در هفت روز گذشته در حدود ۵/ ۰ درصد رشد را به ثبت برساند. بیشترین رشد روزانه در این صنعت مربوط به نماد «کهرام» است که معاملات آن بهطور کامل در دست افراد حقیقی قرار داشته است. بیشترین افت روزانه نیز در نماد کچینی بوده است. بررسی نماد «کهرام» در روز شنبه نشان میدهد که این نماد با صف خرید در روزهای اخیر مشمول رفع گره معاملاتی از سوی ناظر بازار شده است در این نماد همچنین بازدهی ۳۰ درصد از ابتدای سال را شاهد هستیم. رشد قیمتی این نماد را میتوان ناشی از بازگشت شرکت مزبور به روند سوددهی دانست (خروج این شرکت از زیان در اولین پیشبینی ۹۴ نسبت به آخرین پیشبینی ۹۳ با رشد سود عملیاتی).
ارسال نظر