«دنیای اقتصاد» بررسی میکند
پتانسیلهای رشد بورس در سال ۹۴
گروه بورس: روند هیجانی بورس تهران روز گذشته در شرایطی فروکش کرد و بازار با عرضههای سهام روبهرو شد که به عقیده کارشناسان بازار این روند نشاندهنده حبابی نشدن بازار در شرایط هیجانی است. به عقیده فعالان بازار سهام، با رفع تحریمها و بازگشایی نمادهای پالایشی بخش زیادی از ابهامات بازار برطرف شده و آنچه در حال حاضر در بازار شاهد آن هستیم روندی مبتنی بر احتیاط و مطالعه سهامداران است. این عامل باعث میشود بهرغم آنکه در دو روز ابتدایی هفته جاری بازار رکوردهای مهمی را شکست، اما ثبت این رکوردها به معنای ورود بازار سهام به بحران حبابسازی نباشد و در اولین فرصت حاصله با حمایت حقوقیها بازار به تعادل مناسب دست یابد.
گروه بورس: روند هیجانی بورس تهران روز گذشته در شرایطی فروکش کرد و بازار با عرضههای سهام روبهرو شد که به عقیده کارشناسان بازار این روند نشاندهنده حبابی نشدن بازار در شرایط هیجانی است. به عقیده فعالان بازار سهام، با رفع تحریمها و بازگشایی نمادهای پالایشی بخش زیادی از ابهامات بازار برطرف شده و آنچه در حال حاضر در بازار شاهد آن هستیم روندی مبتنی بر احتیاط و مطالعه سهامداران است. این عامل باعث میشود بهرغم آنکه در دو روز ابتدایی هفته جاری بازار رکوردهای مهمی را شکست، اما ثبت این رکوردها به معنای ورود بازار سهام به بحران حبابسازی نباشد و در اولین فرصت حاصله با حمایت حقوقیها بازار به تعادل مناسب دست یابد. در این بین کارشناسان بازار معتقدند بورس با پتانسیلهای مهمی برای تداوم روند مثبت این بازار در سال جاری مواجه است. این در شرایطی است که قیمت دلار نیز در بازار تهران از تغییر جدی برخوردار نبوده و بورس در انتظار گزارشهای جدید شرکتها است. کارشناسان بورس در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» به بررسی مهمترین پتانسیلهای بازار سهام در سال جاری پرداختهاند که در ادامه میخوانید. شرکتهای وابسته به تجارت بینالملل؛ سودآورترین شرکتها در سال ۹۴
غلامرضا سلامی، کارشناس بازار سهام و عضو انجمن حسابداران خبره، چشمانداز بازار سهام در سال ۹۴ را منوط به رفع تحریمها پیش بینی و اظهار کرد: ما در اقتصاد معیار نرخ سود بانکی را داریم که بر اساس آن میتوانیم پتانسیل رشد و سودآوری در برخی شرکتها را بررسی کنیم. وی ادامه داد: P/ E بازار رسمی پول حدود ۴.۵ است؛ بنابراین اگر P/ E شرکتها نزدیک به این مقدار و کمتر از آن باشد، جذابیت بالایی برای سهامداران خواهد داشت و انتظار میرود سودآوری این قبیل شرکتها در سال ۹۴ افزایش یابد. سلامی پتانسیل شرکتهای وابسته به تجارت بینالمللی را بسیار بالا پیشبینی و تشریح کرد: دسته دیگری از شرکتها که به تجارت بینالمللی وابسته هستند از دو عامل قیمتهای جهانی و وضعیت روابط خارجی تاثیر میپذیرند؛ بنابراین هر گونه تغییر در این دوعامل میتواند وضعیت این شرکتها را تحت تاثیر قرار دهد؛ بهطوری که اگر در روابط خارجی در سال ۹۴ گشایش ایجاد شود، به دلیل وزن زیاد این شرکتها در بازار سهام، بورس تهران روزهای درخشانی را پیشرو خواهد داشت؛ شاهد مدعا اینکه پس از انتشار بیانیه لوزان و ایجاد تفاهم سیاسی، بخشی از زیان سهامداران در سال ۹۳ در این چند روز جبران شد.
انضباط بودجهای و رونق بازار
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری خوارزمی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» نیز از مذاکرات و تفاهم هستهای بهعنوان مسالهای یادکرد که با افزایش خوشبینیها برای انجام توافق هستهای، در روزهای کاری بازار سرمایه از ابتدای سال جاری، منجر به رونق و اقبال سرمایهگذاران به آن شده است.
حجتالله صیدی همچنین از برنامههای دولت برای انضباط مالی بیشتر و خروج کامل از رکود بهعنوان پتانسیلهای پیش روی بازار سرمایه نام برد که زمینه رشد اقتصادی را در کشور فراهم کرده است.
وی با بیان اینکه این اقدامات بهطور مستقیم بر برخی از بنگاههای تولیدی و فعال کشور از یکسو و بر تمام اقتصاد کشور از سوی دیگر اثرگذار است، از صنایع خودروسازی و پتروشیمی بهعنوان صنایعی نام برد که از بیشترین منفعت در نتیجه رفع تحریمها برخوردار خواهند بود.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری خوارزمی در اشاره به ابهامات موجود درخصوص کاهش سودآوری شرکتهای پتروشیمی در پی متغیر دلار، تصریح کرد: باید این مساله را در نظر داشته باشیم که درحال حاضر شرکتهای پتروشیمی به واسطه تحریمهای حملونقلی تنها با ظرفیتهای پایین به تولید میپردازند، از سوی دیگر، با گرانی بهای انتقال پول و تاخیر زمانی در کسب نقدینگی حاصل از صادرات محصولاتشان مواجه بودند، درحالیکه با رفع تحریمها این شرکتها قادر به تولید با ظرفیت کامل خواهند بود و نقدینگی حاصل از صادرات خود را به راحتی کسب خواهند کرد. این کارشناس بازار سرمایه پتانسیل دیگر پیش روی بازار سرمایه را رونق جذب پول اقتصاد کشور دانست که با افزایش درآمد کشور، حجم پروژههای عمرانی افزایش مییابد، مسالهای که افزایش مصرف فولاد و سیمان کشور را دربرخواهد
داشت.
وی تصریح کرد: اگرچه تاثیر این مساله در این صنایع را با تاخیر فاز ۴-۵ ماهه شاهد خواهیم بود. صیدی صنعت بانکداری را نیز مورد اشاره قرار داد که در آن با رفع تحریمها شاهد گشایش اعتبارات اسنادی، افزایش کارمزدها و در نهایت درآمدهای عملیاتی خواهیم بود. وی از هلدینگها و شرکتهای سرمایهگذاری نیز بهعنوان دیگر گروههای مورد توجه بازار سرمایه نام برد که با توجه به پرتفولیوی خود که در بر گیرنده سهامی از صنایع معدنی، بانکی و نیروگاهی هستند، از شرایط مناسبتری در فعالیتهای بازار سرمایه برخوردار خواهند شد.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری خوارزمی در جمعبندی اظهارات خود، پیش بینی کرد که بازار تا پایان مهرماه امسال از روند نزولی برخوردار باشد و در این میان تنها شاهد ریزشهای کوتاهمدت دو- سه روزه برای تنفس بازار باشیم.
افت ریسکهای اقتصادی و سیاسی؛ محرک اصلی بورس
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی نیز در گفت وگو با «دنیای اقتصاد»، از تفاهم هستهای صورت گرفته بهعنوان مسالهای یاد کرد که ریسک سیاسی تحمیل شده به بازار را از میان برده است. بر این اساس آنچه در تیرماه امسال رخ خواهد داد، چیزی خارج از چارچوب این تفاهم هستهای نخواهد بود.
فواد فتح الهی تاکید کرد: اگرچه ممکن است در برداشتها از مذاکرات و توافق تیرماه، کمی تفاوت وجود داشته باشد، اما در نهایت تفاوتها در توافق پیش رو در قالب تفاهم انجام شده، قابل حل و رفع است.
وی تصریح کرد: بنابراین با رفع این ریسک سیاسی، ریسک اقتصادی نیز کاهش خواهد یافت که این مساله زمینه ساز کاهش نرخ تنزیل و افزایش قیمتها خواهد بود. بر این اساس با فرض عدم تغییر سود شرکتها در سال جاری نسبت به سال گذشته، شاهد افزایش
پیبر ای بازار خواهیم بود.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر این مساله که افزایش نسبت پی بر ای بازار در سال جاری تنها به جهت تفاهم صورت گرفته، نبوده، به روی کار آمدن دولت تدبیر وامید در سال ۹۲ اشاره کرد و گفت: اگرچه بخشی از کاهش بازار مربوط به ریسکهای سیاسی است، اما نباید از ارزیابی فعالان و سرمایهگذاران از سیاستهای پولی ومالی دولت تدبیر وامید غافل بود.
مدیر عامل شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی ادامه داد: در واقع در یک سال اول فعالیت دولتها، معمولا بازار با ارزیابی دولت جدید، روند کاهشی در پیش میگیرد، براین اساس حتی اگر تفاهمی هم در مساله هستهای صورت نمیگرفت، در سال جاری، بازار کاهشی نمیشد و شاهد رشد آن میشدیم؛ به گونهای که بازار فارغ از تفاهم هستهای میتوانست در سال جاری بازار بهتری نسبت به سال ۹۳ باشد.
فتحاللهی با بیان اینکه اگرچه اکنون با تفاهم صورت گرفته، بستر بهتری برای رشد بازار فراهم شده است، تک نرخی شدن ارز، کاهش نرخ سود بانکی، ثبات اقتصادی و سیاسی را بهعنوان دلایلی برشمرد که شرایط را برای رشد بازار سرمایه در سال جاری رقم خواهد زد.
وی در پیشبینی روند بازار در ماههای پیش رو، مسائل مالی و رفتاری سرمایهگذاران را مورد اشاره قرار داد و گفت: سرمایهگذاران همواره انتظارات خود را بهصورت تدریجی شکل میدهند بر این اساس روند بازار طی دو ماه آینده نوسانی خواهد بود؛ اما اگر نقطه آغاز و پایانی برای بازار در نظر بگیریم، روند آن صعودی خواهد بود.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: حال اگر رفتار و انتظار سهامداران را در کنار پتانسیلهای آزاد شده در سال ۹۴ قرار دهیم، سال مناسبی برای بازار سرمایه قابل تصور است، بنابراین سهامداران از منفی بودن بازار نباید نگران باشند؛ در واقع کسانی برندگان بازار سرمایه در سال ۹۴ خواهند بود که در دو ماه آینده به سرمایهگذاری در این بازار بپردازند.
پارامترهای اثرگذار در اقتصاد سال ۹۴
حسین خزلیخرازی، مدیرعامل کارگزاری بانک کشاورزی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» درباره پتانسیلهای رشد بازار تا پایان سال جاری با بیان اینکه بازار تحت تاثیر عوامل اثرگذار میتواند با رشد همراه باشد، گفت: اقتصاد ایران باوجود رشدی که در آمار و ارقام دارد همچنان نتوانسته از رکود خارج شود و در شرایط رخوت اقتصادی به سر میبرد. از سوی دیگر خروج از رکود اقتصادی نیز مستلزم گذشت زمان و برنامهریزیهای مدون است که ممکن است تا پایان سال ۹۴ این امر صورت پذیرد.
وی در ادامه گفت: پارامتر دیگر درباره چشمانداز بورس تا پایان سال ۹۴ اثر رفع تحریمهای اقتصادی بعد از توافق در مذاکرات هستهای تیر ماه است. رفع تحریمها اثرات زیادی روی شرایط مالی و اقتصادی کشور دارد و بالطبع میتواند در صنایع و شرکتهای بورسی نیز تاثیرگذار باشد. اما اینکه برای آن اثر آنی در نظر گرفته شود کمی دور از انتظار است و باید در نظر گرفت زمان زیادی طول میکشد تا اثر رفع تحریمها در چرخه اقتصادی کشور قابل مشاهده
باشد.
خرازی همچنین بیان کرد: صرفنظر از شرایط هیجانی بازار که میتواند در زمانهای متفاوت بازار را مثبت یا منفی کند، اگر به دنبال رشد پایدار هستیم باید به رشد واقعی شرکتها توجه داشته باشیم. بازده سهام شرکتها یا همان ارزش افزوده اقتصادی باعث رشد سهمها و رشد فروش شرکتها میشود؛ این در حالی است که پیشبینی رشد شرکتها برای سال ۹۴ در حالی مثبت است که در مقایسه با پیشبینیهای سال ۹۳ بسیار محتاطانهتر در نظر گرفته شده است؛ با توجه بهصورت مالی شرکتها درست است که ما با رشد اسمی قابل توجهی در گزارش شرکتها روبهرو هستیم اما آن چیزی که بهطور اصلی تعیینکننده سوددهی شرکتها است، رشد اقتصادی آنها است که تاکنون رشد چندانی نداشته است.
مدیرعامل کارگزاری بانک کشاورزی در پایان بیان کرد: خروج از رکود اقتصادی و اثر رفع تحریمها بر چرخه اقتصادی کشور میتواند سیگنالهای مثبت در بازار به وجود بیاورد که سال ۹۴ را با سوددهی قابل توجهی برای بازارها روبهرو کند و با در نظر گرفتن این عوامل میتوان گفت بازار سهام ایران چشمانداز مثبتی تا پایان سال ۹۴ پیش رو دارد.
ارسال نظر