گروه بورس- بحث ابهام‌زدایی از صنایع مهم بورسی از هفته‌های گذشته آغاز شد که در این رابطه بررسی‌ها درخصوص بهره مالکانه معادن کماکان با ابهامات و اختلاف‌نظرها در بین نمایندگان مجلس و صاحبان معادن بزرگ پابرجا است. تصمیم کمیسیون تلفیق درخصوص کاهش نرخ بهره مالکانه معادن از ۳۰ به ۲۵ درصد درحالی مطرح شد که به‌رغم کاهش نرخ این تصمیم نتوانست نگرانی‌های معدنداران و صاحبان سهام شرکت‌های بزرگ معدنی را تقلیل دهد. در این بین مدیرعامل بانک سپه با اشاره به اینکه بهره مالکانه سنگین معادن، اجرای طرح‌های توسعه این صنعت را با مخاطره مواجه کرده از واگذاری برخی شرکت‌های خود از جمله سرمایه‌گذاری امید، گل‌گهر و چادرملو بر اساس شرایط و مقتضیات بازار سرمایه توسط بانک سپه خبر داد. این در حالی است که محمد حسن‌نژاد، نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با دفاع از نرخ بهره ۲۵ درصدی معادن، آن را دریچه‌ای به سوی توسعه بیشتر معادن نسبت به سال‌های قبل دانست.

به گزارش «سنا» روز گذشته سید‌کامل تقوی‌نژاد، مدیرعامل بانک سپه در جمع خبرنگاران گفت: پرداخت بهره مالکانه ۲۵ یا ۳۰ درصدی تهدیدی پیش روی سنگ‌آهنی‌ها است که در نهایت تحقق اهداف شرکت‌های این صنعت از جمله چادرملو و گل‌گهر را دست‌نیافتنی خواهد کرد.

بزرگ‌ترین‌ سرمایه‌گذار صنعت سنگ‌آهن کشور درخصوص دلیل ماندگاری بانک سپه در شرکت‌های سنگ‌آهنی تصریح کرد: سرمایه‌گذاری این بانک در صنعت سنگ‌آهن موجب رشد و بالندگی این صنعت شده و چه‌بسا اگر این بانک سرمایه خود را در صنایع دیگر متمرکز می‌کرد، با بازده بیشتری مواجه می‌شد اما سرمایه‌گذاری در صنعت سنگ‌آهن هر چند دیر به بازدهی رسید اما یکی از استراتژیک‌ترین صنایع کشور را به بالندگی رساند و اساسا صنعت فولاد کشور را از تامین مواد اولیه بی‌نیاز کرد.

وی گفت: این بانک قصد واگذاری برخی شرکت‌های خود از جمله سرمایه‌گذاری امید، گل‌گهر و چادرملو را بر‌اساس شرایط و مقتضیات بازار سرمایه دارد، اما دریافت بهره مالکانه سنگین از این شرکت‌ها هیچ ارتباطی به برنامه بانک سپه از خروج از بنگاهداری ندارد، چرا‌که بیشتر سهامداران این شرکت‌ها، بیش از ۱۰۰ هزار نفر از بازنشستگان صنعت فولاد و صندوق بازنشستگی کارکنان بانک‌ها و همچنین دارندگان سهام عدالت هستند و باید از منافع آنان در این موضوع صیانت کرد.

تقوی‌نژاد عنوان کرد: ‌قبل از ورود سهام دو شرکت گل‌گهر و چادرملو به بازار سرمایه، در امید‌نامه این شرکت‌ها به منظور معرفی به فعالان بورسی، به برخورداری از پروانه بهره‌برداری از معادن دو سنگ‌آهن چادرملو و گل‌گهر اشاره و از آن به‌عنوان مزیت‌های این دو شرکت نام برده شده بود؛ براین اساس بود که عرضه سهام این شرکت‌ها در بازار سرمایه با استقبال سهامداران مواجه شد.

وی با بیان اینکه پس از عرضه سهام این دو شرکت در بازار سرمایه پروانه این دو معدن لغو شد و در اختیار ایمیدرو قرار گرفت، ادامه داد:‌ برنامه دولت در دریافت حق مالکانه از این دو شرکت از محل بخشی از درآمد سنگ‌آهنی‌ها مانع از سرمایه‌گذاری‌های جدید بخش خصوصی در بخش معدن شده است.

تقوی‌نژاد تصریح کرد:‌ بانک سپه به‌عنوان سهامدار عمده این شرکت‌های معدنی به منظور اجرای طرح‌های توسعه شرکت‌های چادرملو و گل‌گهر تاکنون سودی از آنها دریافت نکرده و کلیه در‌آمدهای این بخش، صرف طرح‌های توسعه‌ای و تکمیل زنجیره تولید از سنگ‌آهن تا مقاطع فولادی شده است.

در این بین محمد حسن‌نژاد، نماینده مجلس شورای اسلامی درگفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» درارتباط با امکان تعدیل این نرخ در صحن علنی مجلس گفت: احتمال کاهش مجدد بهره مالکانه معادن درصحن مجلس بسیار کم است و شواهد نشان می‌دهد مجلس به پشتیبانی از کمیسیون تلفیق این طرح را با همان ۲۵درصد به تصویب برساند.

وی همچنین درخصوص انتقاد‌ها به عدم شرایط توسعه معادن با نرخ۲۵ درصد در آینده گفت: در سال گذشته و با بهره مالکانه معادن ۳۰ درصد معادن بزرگ کشور بهره‌وری و سود‌دهی قابل‌توجهی داشتند و مطمئنا با کاهش مجدد آن می‌توان شرایط را برای توسعه هموارتراز قبل دانست.

تقوی‌نژاد همچنین در پایان گفت: صاحبان معادن باید شرایط اقتصادی دولت را نیز در نظربگیرند و از نگاه یکجانبه پرهیز کنند تا بتوان در سال‌های آینده با تعامل بیشتر زمینه را برای توسعه معادن و فعالیت سنگ‌آهنی‌ها بیش از پیش هموار کرد.