تناقض نقدینگی و تأمین مالی در اقتصاد

گروه بورس- روز گذشته کنفرانس بزرگ اقتصاد ایران با حضور رئیس‌جمهور، وزرای اقتصادی کابینه و اقتصاددانان مطرح کشور در سالن اجلاس سران برگزار شد و وزیر اقتصاد در این همایش سخنرانی کرد. طیب نیا در این همایش در شرایطی از لزوم توجه به بازارهای مالی کشور سخن گفت که بورس تهران در مدت یک سال اخیر با ۲۳ درصد ریزش مواجه شده و این روند همچنان ادامه دارد. وی با اشاره به اینکه وظیفه نظام بانکی تامین مالی کوتاه مدت و سرمایه در گردش است، اما بازار سرمایه می‌تواند تامین مالی بلندمدت را برعهده گیرد، گفت: با فعال‌سازی بازار ثانویه و رونق در این بخش، فعالیت بازار سرمایه را در تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی می‌توانیم افزایش دهیم. وی همچنین با اشاره به اینکه استفاده بهینه از منابع، تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی است، افزود: نظام مالی همواره با مشکل مواجه بوده و هم اکنون این مشکلات افزایش یافته و به معضل اساسی برای رشد اقتصادی تبدیل شده است. وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اینکه یکی از راهکارهای رشد اقتصادی داشتن نظام تامین مالی است، گفت: این نظام باید بتواند پس‌اندازهای مردم را به همراه منابع داخلی و خارجی جمع آوری کند و آن را در مسیر رشد قرار دهد.

به عقیده طیب نیا در نظام تامین مالی از اوایل دهه ۵۰ تا به امروز همواره شاهد رشد نقدینگی بوده ایم که این موضوع ناشی از افزایش منابع پایه پولی است. وی با تاکید بر تاثیر نقدینگی بر تورم افزود: اما از سوی دیگر همواره فعالان اقتصادی بزرگ ترین مشکل را کمبود نقدینگی اعلام کرده‌اند، ولی مشکل از آنجا ناشی می‌شود که افزایش حجم پول به شکل برون زا و تحت تاثیر پایه پولی است.

این عضو کابینه دولت یازدهم با اشاره به کسری بودجه دولت، بدهی به بانک‌ها و افزایش حجم پول، گفت: افزایش حجم پول در مقام پاسخگویی به نیاز جامعه توسط نظام بانکی صورت نگرفته اما رشد پایه پولی عمدتا باعث افزایش نقدینگی شده است.

طیب نیا با بیان اینکه در سال‌های اخیر شاهد افزایش ضریب فزاینده بوده ایم، ادامه داد: افزایش ضریب فزاینده که از عوامل درون زای اقتصادی است از شاخص‌های توسعه مالی است، به‌طوری که این افزایش از فعالیت‌های اقتصادی ناشی می‌شود.

نظام بانکی در شرایط کنونی چگونه باید نقش خود را ایفا کند و بدون نیاز به عوامل برون زا منابع مالی مورد نیاز خود را تامین کند، معتقدم اگر حجم پول را افزایش دهیم مشکلات تولید حل خواهد شد. طیب نیا درباره وضعیت مسکن مهر گفت: در قالب مسکن مهر ۴۲ هزار میلیارد تومان به ۵۰ تا ۶۰ هزار میلیارد تومان قبل اضافه شده اما هنوز این ارقام نتایجی در پی نداشته است، زیرا افزایش حجم پول پرقدرت به تولید تاثیر ندارد و تنها آثار تورمی ایجاد می‌کند.

وزیر اقتصاد درخصوص بسته خروج از رکود گفت: راه حل‌هایی برای خروج از رکود پیش بینی شده که از آن جمله افزایش سرمایه بانک ها، حل مشکل مطالبات معوق بانکی و اینکه بانک‌ها از قالب بنگاهداری خارج شوند و به‌عنوان واسطه مالی نقش ایفا کنند قابل ذکر است.

وزیر اقتصاد همچنین در حاشیه این همایش درباره اینکه پیش‌بینی‌اش از رشد شاخص‌ها مثبت است یا نه؟ گفت: ‌وضعیت حال حاضر بازار سرمایه به این صورت است که شاخص‌ها و قیمت‌ها در کف بوده و قاعدتا عوامل عینی و واقعی اقتصاد از این موضوع دفاع نمی‌کند که ما شاهد کاهش بیشتر در شاخص‌ها باشیم.